Muistoissa: Ruskasaaren Lola - virtuaalihevonen
k. 02.11.2017

NimiRuskasaaren Lola LempinimiLola
Rek.nroVH16-018-0562 Synt.päivä ja ikä01.01.2016, 23v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, rt
KoulutustasoHe A, 90cm, Tutustumis, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaRuskasaaren Tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 28.02.2017
34 + 26 + 17 + 17 + 4 = 98p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 20.12.2016
7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.12.2016
7,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.12.2016
6,5 + 41 + 19 + 20 + 15 = 101,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 28.02.2017
7 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 30.11.2017
13 + 21 + 22 + 25 + 20 = 101p, SLA-I

Luonne

Lola on luonteeltaan reipas ja rehti suomenhevostamma, joka tekee niin kuin ihminen tältä pyytää. Tamma käyttäytyy siten tilanteessa kuin tilanteessa asiallisesti, eikä se myöskään säiky saati ole stressiherkkä hälinä tilanteissakaan. Luonteensa puolesta Lola onkin yksi helpoimmista ja mukavimmista Mörkövaaran hevosista, eikä sillä oikeasti huonoja puolia ole lähes ollenkaan. Silloin tällöin tamman kintuista tosin lähtee vähän turhan kova vauhti, mutta yleisesti se on todella tasainen ja toimiva paketti, jonka kanssa on aina ilo työskennellä niin selästä kuin myös maasta käsin.

Hoidettaessa Lola on kiltti ja rauhallinen, jonka vuoksi sitä voi huoletta käsitellä kuka vain, missä vain. Tamma ei missään nimessä ole hoitotoimenpiteiden aikana vaativa tai äkäinen, päinvastoin, se nauttii silmin nähden saamastaan huomiosta ja ottaa siitä kaiken ilon irti. Näin ollen harjaus, kavioiden puhdistus, loimitukset ynnä muut vastaavat sujuvat mutkitta ja nopeasti, ilman minkäänlaisia erimielisyyksiä. Varustaessa, etenkin satuloidessa, Lola tosin voi näyttää vähän hapanta naamaa, muttei se kuitenkaan hoitajaa huikopalaksi suuhunsa pistä. Taluttaessa tamma tulee yleensä nätisti hoitajansa vierellä, tosin joskus vauhdin yltyessä Lola saattaa ottaa johtajan roolin ja alkaa ikävästi vetämään hoitajaa perässään.

Ratsastaessa tamma saattaa aluksi olla hieman tahmea, eikä sen keskittymiskyky päätä huimaa, jonka vuoksi se vaatii napakan alkuverkan. Lola on tärkeää laittaa heti alkutunnista kunnolla töihin, jotta se pääsee jyvälle asioista ja alkaa toimimaan ratsastajansa kanssa yhteistyökykyisesti. Jälleen kerran tammalla ratsastaessa sitä vauhtia piisaa, jonka vuoksi ratsastajan tulee muistaa myös vahvat pidätteet ja muutoinkin huolelliset avut. Taitava ratsastaja saa Lolan nopeasti kuulolle ja ratsastettua pehmeäksi ja hyvään raamiin, jolloin se alkaa toimimaan moitteitta lajin kuin lajin parissa. Ratsastaessa Lola on varmajalkainen ja loppujen lopuksi hyvän työmotivaation omaa hevonen, joka tekee siitä ihastuttavan ratsastettavan.

Kouluratsastuksessa hyvät ja varmat avut ovat kaiken a ja o, sillä Lolan on oltava vahvasti avuilla, jotta siitä saa oikeaoppisesti liikkeitä irti. Alun huolellisen työstämisen jälkeen Lolasta paljastuu oikein sympaattinen kouluratsu, joka tekee mitä vain ratsastaja tältä pyytää. Kirjaimellisesti Lolan saa tällöin ratsastettua tarvittaessa vaikka solmulle, jos niikseen tulee. Helppo A tasoinen tamma taittaa vaivatta muun muassa sulku- ja avotaivutukset, laukanvaihdot käynnissä ja osittain ravissa sekä lisätyt askellajit. Parhaimmillaan Lola on pienten, ajatusta vaativien tehtävien, kuten pohkeenväistöjen ja takaosankäännösten, parissa, sillä liikkeet sillä ei ole mitkään maailman hienoimmat ja näyttävimmät, vaikka suomenhevoseksi hyvät onkin.

Esteillä Lola on aina tasaisen varma ja se etenee radalla vaivattomasti ja ketterästi, joka tekee siitä oikein ihanteellisen esteratsun. Alkuun tamman liian tahdikas vauhti voi koitua pienimuotoiseksi ongelmaksi, mutta jämäkkä ratsastaja saa nopeasti Lolan hallintaansa, eikä tee siitä isoa numeroa. Kapasiteettia Lolalla riittää rataesteillä 90cm asti ja myönnettäköön, että sitä suuremmilla tammaa alkaa hieman jännittämään, jonka vuoksi korkeampia sillä ei edes yritetä hypätä. Se ei kuitenkaan yleisesti kyttäile minkäänmoisia esteitä, jonka vuoksi myös maasto- ja erikoisesteetkin ylittyvät näppärästi. Lola on lisäksi hyvin rehellinen ja miellyttämishaluinen hyppääjä, joka harvoin kieltäytyy edes kiperän paikan tullen.

Kilpailuissa Lola ei ole moksiskaan, lehmän hermojen vuoksi se ei vedä stressiä uusissakaan tilanteissa, eikä muutoinkaan ala hötkyilemään ylimääräistä. Matkat kilpapaikoille sujuvat tamman kanssa ongelmitta, Lola on todella helppo lastattava ja se matkustaa mieluusti pidemmätkin matkat, kunhan on vain iso heinäkasa nenän edessä. Kilpapaikalle saavuttaessa se on kuin kotiinsa tullut, joten ei ongelmaa minkään suhteen. Tietysti lämmittelyyn on syytä suunnata hyvissä ajoin, jotta Lolan saa ratsastettua hyvin kuulolle ja keskittymiskykyiseksi. Itse kilpasuoritukset ovat usein ratsastajasta kiinni, jos hän on tehnyt huolellista jälkeä selässä, on varmasti Lolakin toiminut moitteitta ja siten hyvää tulosta tullut. Puolestaan jos ratsastaja on hermoillut liikaa selässä tai möhlinyt muuta, on tulos todennäköisesti huonompaan päin, Lolan reagoidessa ratsastajansa energiaan.

Sukulaiset

i Jokipoika evm
sh-o, rt, 160cm
ii Myrskyaalto evm
sh-o, rt, 166cm
iii Myrsky evm
sh-o, prt, 163cm
iie Apila evm
sh-t, rt, 159cm
ie Heinäkuu evm
sh-t, trt, 152cm
iei Sipisipi evm
sh-o, rn, 158cm
iee Heinänuha evm
sph-t, vrt, 146cm
e Ruskasaaren Liina evm
sh-t, vrt, 156cm
ei Mister Hoo evm
sh-o, vrt, 161cm
eii Mokkamaisteri evm
sh-o, vrt, 162cm
eie Tampuriina evm
sh-t, vprt, 159cm
ee Ruskasaaren Lotta evm
sh-t, rt, 151cm
eei Tosi Nirso evm
sh-o, trt, 154cm
eee Liina evm
sh-t, rt, 149cm

i. Jokipoika on komea, hyvärakenteinen suomenhevosori, joka on tehnyt mittavan ja menestyksekkään uran näyttely- ja jalostushevosena. Nuoresta pitäen Jokipojasta odotettiin hienoa hevosta, eikä aikaakaan kun ori alkoi niittämään menestystä näyttelykehissä, ottaen BIS-sijoituksia jatkuvasti matkaansa. Onhan ori upea näky, se on oikeastaan niin perinteinen suomenhevonen ulkoisesti kuin olla ja voi, sillä väritykseltään se on puhtoinen rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy noin 160cm. Jokipoika kantakirjattiin kuuden vuoden ikäisenä hyvin pistein KTK-I palkinnolle. Myös ratsastuskilpailuissa oria on nähty vuosien saatossa, pääosin kouluratsastuksen puolella helpoissa luokissa. Jokipoika omaa todella hienot liikkeet, mutta sen hieman malttamaton luonne ei ole ollut eduksi koulukiemuroita vääntäessä, jonka vuoksi se ei sillä saralla niinkään menestynyt. Estekilpailuissakin oria nähtiin erityisesti nuorempana, siinä se menestyi 80cm luokissa kohtuudella. Hyvä rakenne on suurin syy, miksi Jokipoikaa on kysytty paljon jalostukseen. Orilta löytynee kymmeniä jälkeläisiä, joille se on onnistuneesti periyttänyt tasapainoista rakennettaan, sekä lennokkaita liikkeitään. Monet Jokipojan jälkeläisistä on myös isänsä tavoin päässeet kantakirjaan. Nytemmin Jokipoika viettelee ansaittuja eläkepäiviään samassa perheessä, jonne se myytiin yli 20 vuotta sitten.

ii. Myrskyaalto oli peräisin mielenkiintoisesta suvusta, sillä sen taustalla on paljon erilaisia ravi- ja valjakkohevosia. Täten tästäkin orista haluttiin edes jompaan kumpaan lajiin soveltuva hevonen, joten nuorempana se pääsi kilpailemaan molempien parissa. Raviradoilla se oli ihan menevä peli alkuun, mutta vauhti ei loppujen lopuksi riittänyt kovimmille tasoille saakka. Sen sijaan valjakossa Myrskyaalto oli hyvä, se oli äärimmäisen ketterä ja ajatteleva hevonen, joten erityisesti tarkkuuskoe oli sen vahvinta osaamista. Valjakkoajojen parissa ori menestyi liki kymmenen vuoden ajan hyvin, kunnes se jäi kilpaeläkkeelle. Rakenteeltaan Myrskyaalto oli ravisukunsa vuoksi kevyt ja hoikahko, ei ehkä mikään optimi ori rakenteellisesti. Väritykseltään se oli rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta siltä löytyi peräti 166cm, joten mikään pieni suomenhevonen se ei ollut. Luonteeltaan Myrskyaalto oli ihmisiä kunnioittava ja nöyrä, vaikka toisinaan vähän hulivili. Jalostukseen Myrskyaaltoa haluttiin käyttää ympäri Suomea, mutta koska se astui vain luomuna, karsiutui monet tammaehdokkaat. Loppujen lopuksi ori astui kymmenkunta tammaa, joiden jälkeläiset suurimmaksi osaksi ovat menestyneet kilpailuissa ja näyttelyissä hyvin. Myrskyaalto menehtyi vanhuuteen, ei tiedetä pettikö sydän vai jokin toinen elin, mutta se menehtyi 26 vuoden iässä.

ie. Heinäkuu oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka hurmasi useja täti-ihmisiä pitkällä kilpaurallaan. Heinäkuu syntyi alunperin pieneen ratsastuskouluun, jossa se nuorena teki tuntihevosen hommia jonkin verran. Päästessään seura- ja aluetasolle kilpailemaan oppilaiden kanssa, huomattiin sen hyvät kyvyt niin koulu, mutta myös estepuolella. Täten Heinäkuu myytiin yksityiselle ihmiselle, joka alkoi kisaamaan tammalla aktiivisesti molempien lajien parissa. Heinäkuu menestyi helppo A tasolla koulussa ja vastaavasti se toi sijoituksia kotiin esteiltä aina metrillä asti. Luonteeltaan Heinäkuu oli todella symppis, se oli hyvin ihmisläheinen ja iloinen tamma, jolta kuitenkin löytyi energiaa vaikka muille jakaa. Myös ulkonäöllisesti tamma oli ihastuttava, sillä väritykseltään se oli tummanrautias ja säkäkorkeutta se omasi juuri ja juuri 152cm. Rakenteeltaan Heinäkuu oli vähän raskaamman puoleinen, mutta silti sopusuhtainen, omaten erityisesti kauniin pään. Jalostukseen tammaa käytettiin kahden jälkeläisen verran, joista molemmat oli orivarsoja. Näistä vain Jokipoika menestyi, sillä toinen menehtyi jo nuorena onnettomuuden seurauksena. Heinäkuulla alkoi jalat oireilla parinkymmenen vuoden iässä, jonka myötä se lopulta päästettiin tuskistaan.

e. Ruskasaaren Liina oli nimensä mukaisesti Ruskasaaren tilan kasvattama suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan kuin itse enkeli. Liina oli aina kuin kiltteyden perikuva konsanaan, nuorena hevosena se oli jo itse rauhallisuus, eikä se siitä miksikään vanhetessakaan muuttunut. Äärettömän hyvän luonteensa vuoksi tamma myytiin ratsukoulutuksen jälkeen terapiakäyttöön, toimien siis esimerkiksi liikuntarajoitteisten terapiahevosena. Liina toimi siinä virassa kuin nakutettu, mutta ajoittain sillä käytiin myös kouluratsastuskilpailuissa ratsuttajansa toimesta. Koulukisoissa tamma menestyi joka kerta hyvin, mutta koska omistajat eivät olleet pidemmän päälle kilpailuista kiinnostuneita, ei sillä aktiivisesti kisattu. Rakenteellisesti Liina ei ollut parhain mahdollinen, sillä se oli takakorkea ja jalat olivat selvästi kasvaneet vähän joka suuntaan, joka teki siitä vähän hassun näköisen. Väritykseltään 156cm korkea tamma oli vaaleanrautias, mitään päänmerkkejä sillä ei ollut, mutta sen sijaan kolmessa jalassa oli korkeat sukat. Astetta huonomman rakenteensa vuoksi Liinaa ei liiemmin uskallettu käyttää jalostukseen, mutta koska matkanvarrelta löytyi muutama hyvärakenteinen ori, astutettiin Liina lopulta kaksi kertaa. Molemmat Liinan jälkeläisistä perivät sen hyvää luonnettaan, eikä onneksi liiemmin huonoa rakennetta. Tamman kuolinsyystä tai -iästä ei ole tietoja.

ei. Mister Hoo vaihteli nuorempana tiuhaan tahtiin kotia, sillä se oli luonteeltaan vähän vaikeampi tapaus, eikä sille siten aivan jokainen tyttö pärjännyt. Täten oria ei nähty sen parhaassa iässä kilpailuissa, tai oikeastaan muuallakaan, sillä sitä ei saatu ratsukoulutettuakaan vasta kuin liki kahdeksan vuoden iässä. Neljännessä kodissa Misten Hoon luonnetta alettiin hiljattain ymmärtää, jonka myötä se vähitellen saatiin koulutettua kelpo kansalaiseksi. Täten kymmenen vuoden iässä orilla alettiin kilpailla hyvällä menestyksellä useammankin lajin parissa, joista parhaimmillaan se oli kenttäratsastuksessa. Mister Hoo taittoi tällöin hyvin koulu- ja esteratsastuksen, ja erityisesti maasto-osuudella se oli loistava, sillä se oli nopea, eikä pelännyt mitään. Väritykseltään ori oli vaaleanrautias, sillä oli tähtimerkki otsassa, ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 161cm. Rakenne Mister Hoolla oli todella lihaksikas ja kokonaisuudessaan hyvä, vaikka sillä olikin hieman notkahtava selkä. Jälkeläisiä orilta löytyy viitisen kappaletta, joille se on ensisijaisesti periyttänyt väritystään, sillä kaikki näistä on vaaleanrautiaita, onneksi myös hyväluontoisia. Mister Hoolla jäi kilpa- ja jalostusura äkillisesti pois, sillä se loukkaantui yhdellä kisareissulla vakavasti ollessaan 14 vuoden ikäinen. Oria yritettiin kuntouttaa melkein vuoden ajan, mutta lopulta oli luovutettava ja ajateltava hevosen parasta, eli lopettaa se.

ee. Ruskasaaren Lotta eli koko elämänsä Ruskasaaren tilalla, ollen siitostamman virassa. Lotta sai ensimmäisen jälkeläisensä neljän vuoden iässä, ja sen jälkeen se sai liki kymmenen vuoden aikana viisi muutakin varsaa. Jälkeläiset olivat kaikki kuin eri puista konsanaan, sillä Lottaa astutettiin niin ravi- kuin myös ratsuhevosilla, että kerran myös työhevosellakin. Jälkeläisilleen Lotta periytti hyvää luonnettaan, sillä se oli pomminvarma hevonen, joka ei vetänyt stressiä missään tilanteessa. Jalostuskäytön ohella Lotalla käytiin silloin tällöin estekilpailuissa kisaamassa pienissä luokissa, sillä se rakasti hyppäämistä. Jonkin verran tamma toi pokaaleja kotiin, mutta varsat veivät aina veronsa, jonka vuoksi Lotan kilpailuissa käyminen oli niin kausiluontoista. Säkäkorkeutta Lotalla oli 151cm ja väritykseltään se oli rautias ilman merkkejä, mutta spesiaalin siitä teki se, että toinen silmistä oli herasilmä. Rakenteeltaan tamma oli todella hyvä, se olisi varmasti menestynyt näyttelyissä, jos se olisi sellaisissa päässyt käymään. Lotta sairastui vähän aikaa sen jälkeen, kun viimeinen varsa oltiin saatu vieroitettua maailmalle, ilmeisesti kohtutulehdukseen tai vastaavaan. Tätä yritettiin hoitaa, mutta lopulta tulehdus levisi ja vei hevosen mennessään.

Jälkeläiset

s. 23.03.2016, o. Mörkövaaran Outolintu (i. Kikon Oliver) omistaja: Anniina N.
s. 15.04.2016, t. Mörkövaaran Leinikki (i. Ruunappa) omistaja: Tuulia T.
s. 19.05.2016, t. Mörkövaaran Lunni (i. Hynynen) omistaja: Axel
s. 01.06.2016, t. Mörkövaaran Hopealanka (i. Hopeasulka) omistaja: Veera

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 43, VSR 6 kpl

11.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
16.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
16.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
20.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
20.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
21.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
21.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
22.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
24.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
24.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
26.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
26.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
28.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
28.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
28.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
29.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
29.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
30.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
01.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
02.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
02.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
06.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
07.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
07.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
07.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
08.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
11.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
16.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
17.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
20.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
20.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30

20.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
24.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
25.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/29
27.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/29
06.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
08.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
11.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/28
14.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/20
17.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
20.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/28
20.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
21.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/20
24.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/20
26.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/28
02.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
04.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
06.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/40
06.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/32
10.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
10.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/32
11.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/18
09.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
10.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
12.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
14.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
21.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
21.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
21.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
22.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
22.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
23.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
23.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
24.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
24.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
27.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
28.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/50
29.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
31.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
02.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
02.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
03.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
03.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
05.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
05.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
06.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
06.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
06.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
07.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
09.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
11.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
11.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
12.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
13.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
14.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
19.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
20.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
22.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
22.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
23.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
30.04.16, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 15/174
30.06.16, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 20/281

12.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
13.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
14.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
22.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/39
01.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/11
02.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/11
02.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/27
10.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/11
15.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
16.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/20
16.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/25
19.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/20
20.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
23.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
24.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/18
25.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/21
27.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
28.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/18
29.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
06.07.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/37
30.10.16, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 01/82
17.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
21.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
26.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
27.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
28.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
02.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
03.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
06.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/50
09.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
10.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
13.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
15.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/50
15.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
17.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
18.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
23.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
25.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
28.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
30.04.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 09/112
05.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/60
06.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
07.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
07.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
10.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
11.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
12.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
13.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/37
14.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/37
14.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
14.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/17
17.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
18.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/17
20.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/17
25.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
26.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
28.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
29.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
08.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/37
08.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/21
12.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/21
13.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/44
14.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/44
30.11.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/48

31.03.16, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 01/28
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/10
31.07.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/14
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 04/27
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/16
30.09.16, VSR CUP (kutsu), 80cm, 02/84

Valmennukset ja päiväkirja

31.01.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Dimma
Mörkövaarassa odotti tänään tvisha ja Lola kouluvalmennustaan. Ratsukko oli tullut jo tutuksi esteiden parissa, mutta nyt kuitenkin jännitti, millaista koulukiemuroiden parissa olisi. Valmennuksen alussa tamma tuntui olevan hieman tahmea, mutta kunnolla sitä työstämällä, saatiin irti vaikka mitä! Pyysin ratsukkoa tekemään ties mitä kiemuroita, mutta valmennuksen pääaiheena olivat askellajit. Tylsää, tiedän, mutta niitäkin on aina välillä harjoiteltava ja hiottava. Lola toimi innokkaasti, eikä kovinkaan paljoa pistänyt pahakseen, että tänään oli vähän tylsempiä harjoituksia. Pysähdykset sujuivat hyvin, vaikka aluksi tamma totesikin, että ei tässä mitään pysähdellä, vaan edetään määrätietoisesti eteenpäin. Tvishasta kuitenkin huomasi, että hän osasi käsitellä kyseistä tammaa juuri oikein, sillä jo heti kolmannella pysähdyksellä, ratsukko teki täydellisen pysähdyksen. Pysähdyksestä onnistui hienosti myös laukannosto, vaikka tamma ei ehkä ollutkaan tänään parhaimmillaan. Kaikenlaiset harjoitukset ratsukko kuitenkin teki alusta loppuun asti, onnistuen, ja saimme hiottua mm. askellajien vaihtoa hieman sujuvammaksi. Kaiken kaikkiaan onnistunut valmennus!

30.01.2017 Estevalmennus, valmentajana Dimma
Saavuin tänään Mörkövaaraan valmentamaan tvishaa ja Lolaa. Vuorossa oli estevalmennus ja ratsukko oli jo sovitusti ehtinyt tekemään alkuverryttelyt, kun saavuin. Hevonen oli pirteän oloinen, mutta tvisha oli jotenkin unisen oloinen. Oli kuulemma huonosti nukuttu yö takana, mutta emme antaneet sen häiritä. Armoa ei annettu! Aloitimme muutamalla hypyllä, jotta vähän näkisin, miten ratsukko tekisi yhdessä töitä. Lola oli hurjan innokas ja tvisha joutuikin vähän pidättelemään tammaa. Hevonen kuitenkin hyppäsi varmasti ja vaivattomasti. Harjoittelimme tällä kertaa lähinnä vaikeita teitä ja ratsukko suoritti jokaisen tehtävän loistavasti. Lola oli tasaisen varma ja otti innolla haasteet vastaan. Tvishalle sen verran palautetta, että jämäkkyyttä lisää, jottei tamma päätä mennä omaa tahtiaan esteille. Tämäkin kuitenkin helpotti alun jälkeen, kun tamma osasi rauhoittua ja kaiken kaikkiaan valmennus meni loistavasti.

20.01.2017
Kovasti on Mörkövaaraan odotettu kunnollista talvea, lumet ovat aina tulleet, mutta sulaneet samantien loskaksi ja sitä myöten pois. Pakkasta on ollut hyvin harvoin, pääosin pari astetta plussan puolella ja sekös tekee kaikesta niin ankean näköistä ja likaista. Aamulla avatessani makuuhuoneen verhot oli näky kuitenkin toinen; yön aikana oli satanut hirmuisesti lunta ja mittari näytti pakkasta yli -10! Jes! Näin ollen kirmasin hirmuista kyytiä tallille, sillä halusin kovasti maastoilemaan tähän kauniiseen pakkassäähän. Lolalla en ollut hetkeen ratsastanut, jonka myötä hain sen aamuheiniltä tarhasta, harjasin ja varustin sen, ja lähdimme suuntaamaan kohti talvista ihmemaata. Pikkupakkanen näkyi heti tammassakin, se oli hyvin pörheänä ja säpsähteli puista tippuvaa lunta, joten sain olla ihan hereillä sen selässä. Pienen käyntipätkän jälkeen pyysin Lolaa siirtymään raviin, johon se pingahti kyllä oitis pohjetta liikauttaessani. Vähän aikaa tamma ravaili suurin, pomppivin askelein hangessa, kunnes se vauhdin huumassa säntäsi laukkaamaan. Siinä hetkessä olin niin onnellinen; ihana ilma, lumi pöllysi meidän ympärillä kun Lola paineli menemään korvat pystyssä innosta soikeana, samalla hengitys kauniisti höyryten. Parikymmentä minuuttia laukkailimme ja ravailimme Lolan kanssa metsäteitä, kunnes saavuimme takaisin tallille, jossa teimme loppukäynnit kentällä. Lola oli hankitreenistä selvästi vähän hapoilla, jonka lisäksi se oli jonkun verran hionnut laukatessaan. Näin ollen tamma sai jäädä reissun jälkeen talliin seisomaan kera lämpimän fleeceloimen ja pienoisen huikopalaheinäkasan.

31.12.2016
Viimeiset pari viikkoa on ollut meidän osalta kiireistä aikaa, Lolan kanssa kun päästiin tosiaan laatuarvosteluihin pyörähtelemään. Reilu viikko takaperin oli ensimmäisenä vuorossa kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu, jonne tietysti suuntasimme jännittynein tunnelmin. Yhtään en osannut etukäteen odottaa kuinka meidän tulee käymään, sillä joskus tuntuu pisteiden olevan hyvästä onnestakin kiinni. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin ja sujuvasti, jonka myötä tammahevoselle myönnettiin pisteitä yhteensä 102, joilla napsahti KRJ-I palkinto. Hieno tyttö! Koululaatiksen hyvän menestyksen myötä lähdimme vähän itsevarmemmin tunnelmin kenttäjaoksen laatuarvosteluun, joka oli siis muutama päivä koululaatiksen jälkeen. Jälleen Lola käyttäytyi hienosti, tosin sain loppujen lopuksi vähän jännittää, sillä toinen rakennetuomari ei juurikaan Lolasta tykännyt, eikä sen sukukaan ole parhaiten kenttävirassa loistanut. Onnen kantamoisen kautta saimme kuitenkin hienot 101,5 pistettä ja KERJ-I palkinnon matkaan. Tänään oli puolestaan sitten estejaoksen laatiksen aika, jonne lähdimme ilman sen suurempia odotuksia. Toisaalta oli helpottunut fiilis edellisistä laatiksista ja sitä ajatteli, että hienosti tämäkin menee, tai sittenhän kaikki olisi nimenomaan voinut heittää kuperkeikkaa ja kaikki mennyt päin mäntyä. Onneksi ei! Estetuomarit tykästyivät Lolaan todenteolla, jonka myötä yhteispisteet olivat peräti 104,5! Näin ollen saimme plakkariin kolmannen ykköspalkinnon, ERJ-I. Olipa siinä jälleen kerran onnellista ja ylpeää hevosen omistajaa. Seuraavaksi meidän olisi Lolan kanssa tarkoitus suunnata valjakkojaoksen tilaisuuteen; sormet ristiin, että sieltäkin hyvä palkinto saataisiin.

09.11.2016
Nyt on saatu vihdoin ja viimein Lolan tulevaisuuden suunnitelmia selväksi, laatuarvostelujen suhteen siis. Olemme kovasti odottaneet, että tamman neljästä jälkeläisestä kaksi menestyisi usean eri lajin parissa kilpailuissa, jotta saisimme jälkeläispuoleltakin hyvät pisteet. Nyt on hommat sikäli hyvin, että Outolinnulla ja Hopealangalla on riittävät sijoitukset Lolan osalta päästä koulu-, este- ja kenttäratsastusjaosten laatiksiin. Näin ollen Lola pääsee joulukuussa kyseisten lajien laatuarvosteluihin pyörähtämään, toivottavasti vielä hyvällä menestykselläkin. Ja mikä tärkeintä, toivotaan, että Lola pääsee niihin lähtemään yhtenä kappaleena! Tamma on nimittäin oireillut vähän toista etustaan, jonka vuoksi se on ollut viimeiset pari viikkoa levossa. Muutama eläinlääkäri on sitä tutkinut, mutta yhtä ja selvää vastausta ei olla saatu, että mikä siinä nyt mättää. Jos jalka ei lähde vähän ajan kuluessa paranemaan, täytyy meidän mennä klinikalle asti kuvauttamaan se. Peukut pystyyn sen suhteen, että se johtuu vain rasituksesta tai muusta vastaavasta, ei sen vakavemmasta. Vähän ajan sisällä monella tallin hevosella on harmittavasti ollut jalkojen kanssa hankaluuksia, joten näitä tapauksia ei tarvitsisi tulla enää yhtään enempää. Vai tarkoittaakohan tämä nyt sitä, että olisi peiliin katsomisen paikka, huoh. Anyways, onnea Lolalle tuleviin koitokseen!

07.10.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään pääsin Lolan kanssa ensimmäistä kertaa valmentautumaan esteiden parissa, kun saimme Mörkövaaraan estevalmentajan pitämään tuntia. Tamma kuunteli apujani todella kivasti alusta alkaen, se reagoi pieniinkin pidätteisiin ja oli minun tavoin hyvin hereillä tehtävissä. Näin ollen minun ei tarvinnut kuin vähän työstää tammaa kaikissa askellajeissa ja sen jälkeen olimmekin jo valmiita hommiin. Valmentaja pystytti ensin pienet, noin 50cm korkeat ristikot kentälle, joilla haimme tuntumaa ja lämmittelimme vähän lisää.
Lämmittelyhyppyjen jälkeen valmentaja pystytti kentälle seitsemän esteen radan, joilla oli korkeutta 80-90cm. Ratsastin Lolan tahdikkaaseen, hyvin pyörivään laukkaan ja sen jälkeen saimme aloittaa itsenäisesti omaan tahtiin esteiden hyppäämisen. Lola innostui näistä isoista esteistä ihanasti, sen korvat singahti pystyyn kun se lähti tyytyväisin mielin ylittämään esteitä. Jokainen valmennuksen este ylittyi hyvällä tyylillä, Lola ei liiemmin kirinyt lähestymisissä, muttei liiaksi jarrutellutkaan, jotan pääsääntöisesti sain vain istua ja nauttia selässä. Herkästi Lola tosin vaihtoi laukkaa esteen päällä, joten myötälaukan kanssa sain sain muutamaan otteeseen valmennuksen aikana taistella. Sarjaesteellä tamma selvästi vähän varoi jalkojaan, jolloin tsemppasin ratsuani reippaasti ja laskin huolellisesti laukka-askeleet, jotta ne mahtuivat hyvin esteiden väleihin. Valmennus siis sujui ja eteni hyvin, kunnes yhtäkkiä huomasin Lolan alkavan vähän aristelemaan oikeaa etustaan ja ehkä vähän jopa ontumaan sillä. Näin ollen päätimme yksissä tuumin valmentajan kanssa, että meidän hyppymme oli tältä osaa paketissa.
Jäähdyttelin Lolaa reilun kymmenisen minuuttia hyppäämisen jälkeen, kävin kaikki askellajit läpi ja kuulostelin ja katselin, kuinka jalka reagoi. Ajoittain se ei tuntunut vaivaavan yhtään, mutta sitten taas tietyillä pätkillä tamma ei liiemmin varannut sille painoaan. Näin ollen tulin selästä alas ja lähdin talliin tutkailemaan ja kylmäämään jalkaa. Niihin suorituksiin, joita ennätimme Lolan kanssa tekemään, oli valmentaja oikein tyytyväinen ja kannustava.

29.07.2016
Aamupäivällä halusin kovasti hyppäämään esteitä, jolloin ratsukseni valikoitui tarhan portilla nököttävä Lola. Lolan kanssa suuntasimme siten maneesiin, jonne tallitytöt olivat ennättäneet pystyttää seitsemän erilaista estettä. Kuumuus oli selvästi sulattanut hieman tamman aivoja, sillä alkuun se oli todella laiska ja tahmea, hyvästä motivaatiosta tietoakaan. Vähitellen sain Lolan kuitenkin paremmin avuille, jolloin se reagoi paremmin pohkeeseeni ja näin ollen meno tahdistui huomattavasti. Tällöin pääsimme ottamaan hyppyjä mukaan, aloittaen ensin 70cm pystyesteistä. Lähestymissä Lola vähän empi aluksi, joten jälleen sain kannustaa sitä eteenpäin ja ponnistuskohdassa antaa napakan merkin hyppyyn. Kun yksittäiset pystyt lähtivät sujumaan, kokeilimme vähän haastavampaa, nimittäin 90cm korkeaa nousevaa okseria. Tämän kanssa tiesin, että joudun olemaan jämäkkänä Lolalle, joten reipas eteenajo ja kannustus, ja ei kuin yli! Todella kivasti Lola lähti tuota okseria hyppäämään, se ei aristellut sitä yhtään. Loppua kohden rupesimme ottamaan hyppyjä myös kolme esteen sarjalle, jossa sain keskittyä siihen, että tamman askeleet mahtuivat esteiden väleihin. Kun sarjat oli ylitetty muutamaan otteeseen mallikkaasti, lähdimme lopettelemaan. Kävimme Lolan kanssa jäähdyttelyt tekemässä läheisessä metsässä, jossa se sai kävellä rauhassa pitkin ohjin. Oikein kiva tunti!

15.06.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamulla matkasimme Lolan kanssa viereisen kaupungin ratsastuskoululle, jossa järjestettiin menestyneen kouluratsastajan toimesta valmennus. Kyseisen valmentajan tapaaminen jännitti minua kovasti, joka tarttui myös alkutunnista hevoseen: Lola säpsähteli ja pomppi kentällä, säikkyen jopa vieraita ratsukoita. Jouduin kunnolla kokoamaan ajatukseni ja sen jälkeen alkaa keskittymään kunnolla tammaan ja sen ruotuun laittoon. Tein paljon taivutteluja ja siirtymisiä eri askellajeissa, joilla vähitellen sain Lolaa ratsastettua kohti ohjaa ja kantamaan itsensä kauniimmin.
Valmennus aloitettiin kahdeksikon muotoisella kiemurauralla, jossa teimme ensin käynnissä pysähdysharjoituksia ja tämän jälkeen sama ravissa. Käynnissä Lola toimi hyvin, se taipui ja asettui ympyröillä kivasti ja reagoi pidätteeseen hyvin, pysähtyen heti merkistä aloilleen. Ravissa tamma oli alkuun vähän lötkö ja minulla kesti hetken aikaa, ennen kuin sain sen ratsastettua teräväksi ja reagoimaan vahvemmin apuihin. Pysähdykset sujuivat ravistakin ihan hyvin, tosin pysähdyksestä suoraan raviin siirtyminen tuotti aika ajoin pientä hankaluutta. Jatkoimme kiemurauralta takaisin uralle, jossa aloimme tekemään pohkeenväistöjä ravissa keskihalkaisijalta. Jälleen huolelliset pidätteet, hyvä asetus ja napakka jalka olivat aivansanoina toimintaan, eikä liiemmin toistoja tarvittu, kun Lola alkoi jo väistämään kauniisti. Välillä tamma vähän tuppasi luistamaan tehtävästä, eikä väistänyt enää niin rehellisesti ristiin, mutta valmentajan mukaan korjasin tilanteet joka kerta hienosti. Viimeisenä tehtävänä aloimme laukkailemaan niin, että pitkät sivut laukattiin, tehden keskikohtiin aina voltit, ja lyhyet sivut mentiin rauhallisessa ravissa. Laukassa Lola vasta innostuikin tekemään, joten olipa kiva nähdä, miten se lähti innokkaasti eteenpäin ja miten helposti laukka lähti pyörimään. Laukannostoissa ei siten ongelmia ollut, eikä laukkavoltitkaan hankaluutta tuoneet. Sen sijaan nyt laukasta rauhalliseen raviin hidastaminen vaati selästä paljon töitä, ennen kuin kyseinen siirtyminen lähti sujumaan vaivattomasti.
Valmennus kesti reippaasti yli tunnin verran, ja vähitellen pääsimmekin suureksi onneksi siirtymään loppuverkan pariin. Minä olin todella hapoilla reippaasta tunnista, eikä Lolakaan laukkatehtävän jälkeen enää hirveästi jaksanut jalkojaan nostella. Itse olin valmennuksen kulkuun tyytyväinen, jokaisessa tehtävässä oli vähän jotain, jota jouduin enemmälti miettimään, mutta hienosti Lola suoriutui kaikista haasteista. Myös valmentaja tykästyi meihin kovasti, minun ja Lolan yhteistyö kuulemma pelitti hyvin, eikä isoja virheitä missään tehtävässä ilmennyt.

30.04.2016
Tänään oli kiva päivä, sillä kävimme Lolan kanssa yhdessä jos toisessa cupissa kilpailemassa. Muiden lajien kisoista ei liiemmin mainittavaa ole, paitsi valjakkokilpailujen tiimoilla meillä meni todella hyvin. Starttasimme Lolan kanssa noviisi yhdistetty luokassa, selviytyen jokaisesta osakokeesta kunnialla. Lopputuloksena saimme ensimmäisen lajikohtaisen cup sijan, kun Lola oli sijalla 9. 112:sta valjakosta. Super hienoa! Tamman sijoitukset alkavatkin olla koulun ja esteiden parissa läjässä, sillä molemmista kasassa vajaata 40 sijaa. Valjakkoajojen ja kentän parissa olemme vasta puolessa välissä tavoitetta, mutta eiköhän nekin sijat saada kesän mittaan täyteen. Huhtikuun puolessa välissä Lola sai myös toisen jälkeläisensä, tällä kertaa kyseessä oli emänsä näköinen vaaleanrautias tammavarsa. Mörkövaaran Leinikiksi nimetty nuorukainen löysi heti kodin, kun laitoin siitä myynti-ilmoituksen nettiin. Näin ollen tamma matkustaa pian vieroituksen jälkeen Tuulian hoiviin Tuulenpesään, jossa sitä odottaa tulevaisuudessa aktiivinen kilpakoti. Nyt on saatu siis kaksi hienoa Lolan jälkeläistä jo maailmalle, mutta koska nälkä kasvaa syödessä, tahdomme lisää pikku-Lolia!

24.03.2016
Lolan kanssa yhteiselo on lähtenyt todella mukavasti käyntiin, en voisi olla yhtään tyytyväinen ostokseeni. Tamma on sopeutunut laumaamme hyvin, se tulee toimeen nytemmin kaikkien tammojen kanssa, eikä sen kanssa ihmistenkään parissa ole koskaan eripuraa ollut. Ratsukoulutus saatiin nopeasti päätökseen, sitä oli kasvattikodissa yllättävän hyvin jo koulutettu, joten meidän ei tarvinnut kuin hioa timantti muotoon. Näin ollen pääsimme Lolan kanssa suuntaamaan kilparadoille jo maaliskuun alussa ja sen jälkeen meitä on nähty aktiivisesti koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa, sekä valjakkoajoissa. Jokaisesta lajista tamma on kerännyt jo sijoituksia matkaansa hyvän verran, eikä se ole kovin montaa huonoa suoritusta tehnyt, vaikka sijoitusta ei olisikaan tullut. Kilpailujen ohella Lola on saanut jo ensimmäisen jälkeläisensäkin! Eilen maailmaan syntyi kuvankaunis orivarsa, Mörkövaaran Outolintu. Varsominen sujui ensikertalaiseksi yllättävän hyvin, minun ei tarvinnut yhtään tammaa auttaa ja heti varsan synnyttyä se ymmärsi, mitä sen kassa tuli tehdä. Outolintu oli tilausvarsa Anniinalle, jonka myötä sen isänä toimii kyseisen naisen omistama oripoika Kikon Olivier. Orivarsa peri isältään rautiaankimon värityksen, mutta toivotaan, että Lola on periyttänyt pojalle kivaa luonnettaan. Lolan seuraavaa kiimaa vain odotellessa, sillä seuraava sulhanen on jo selvillä...

23.02.2016
Kuin sattumien kautta Mörkövaaraan saapui tänään uusi ihastuttava suomenhevostamma, Ruskasaaren Lola. Tai siis, sattumien ja sattumien. Menin suomenhevosten myynti-ilmoituksia katsomaan ja sieltä tämän bongasin, täysin sattumalta. Hyvä se on kuitenkin itselle ja miehelle selitellä, että ei sitä tarkoitus ollut ostaa, kunhan nyt vain matkaan lähti. Todellakin, viikko takaperin selasin ilmoituksia myytävistä suomenhevosista, jolloin löysin yhden hyvin mielenkiintoisen hevosen. Ruskasaaren Lola oli liki kolmi vuotias nuorikko, jolla oli hiljattain aloitettu jo ratsukoulutus. Tammalla oli lisäksi yleispainotteinen tausta, sen suvusta löytyi niin este-, koulu- kuin myös valjakkohevosia, joten enhän minä malttanut olla pitämättä näppejäni erossa. Samantien soitto ostajalle, jolloin sovimme, että tänään tulen tammaa katsomaan ja jos siitä pidän, otan sen samantien mukaani. Niinhän siinä sitten kävi, että Lola hurmasi minut rauhallisella olemuksellaan heti, joten pikainen eläinlääkärin tarkastus ja nimet papereihin, ja sillä sipuli. Matka Mörkövaaraan sujui tamman kanssa todella hyvin, se oli helposti lastattavissa, eikä se näyttänyt kotiin saavuttua hyvin stressaantuneelta. Toki se oli uudessa paikassa hieman hämillään, mutta reippaasti se tuli perässäni tarhaan, jossa se saa viettää nyt pari päivää yksin, tutustuen naapuritarhojen tammoihin. Toivotaan, että Lolasta saamme hienon lisän talliin ja että sen kanssa tulemme menestymään tulevaisuudessa kilparadoilla, toki se ratsukoulutus täytyy ensin viedä loppuun. Lolaa tietysti odottaa myös jalostushevosen virka, joten hyvää emähevostakin siitä odotetaan.