Muistoissa: Mörkövaaran Lystikäs - virtuaalihevonen
k. 22.02.2018

NimiMörkövaaran Lystikäs LempinimiLysti
Rek.nroVH16-018-1085 Synt.päivä ja ikä03.05.2016, 23v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri158 cm, prt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.12.2017
31 + 25 + 17 + 18 + 4 = 95p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.08.2017
7 + 42 + 22 + 20 + 15 = 106p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.07.2017
7,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.08.2017
8 + 40 + 22 + 19 + 15 = 104p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.07.2017
7,5 + 40 + 13 + 20 + 15 = 95,5p, VVJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2018
14 + 24 + 23 + 25 + 20 = 106p, SLA-I*

Suomenhevostammojen kantakirjatilaisuus 30.09.2016
18 + 17 + 16 + 17 = 68p, KTK-III

Luonne

Mörkövaaran Lystikäs, tutummin Lysti, on kerrassaan valloittava persoona, joka sulattaa jokaisen heppatytön sydämen. Tamma sai nimen leikkisästä luonteestaan, joka ei ole kadonnut vanhetessa minnekään, päinvastoin, Lystin iloisuus vain kasvaa päivä päivältä. Lysti on hyvin huomionkipeä ja ihmisläheinen hevonen, jonka kanssa on mukava puuhastella niin maasta kuin myös selästä käsin. Lisäksi kun tamma omaa lehmän hermot, sopii se käyttöön kuin käyttöön, eikä sen kanssa tarvitse ikinä stressata sitä, etteikö se osaisi käyttäytyä nätisti. Näin ollen Lysti soveltuu huoletta kaikenlaisten ihmisten käsiteltäväksi, se varmasti hyväksyy hoitajan kuin hoitajan, kunhan vain saa riittävästi rapsutuksia ja mahan täydeltä porkkananpaloja.

Hoidettaessa tamma on melko mutkaton, sitä voi hoitaa hyvin karsinassa sen irti ollessakin, se varmasti pysyy aloillaan ilman minkäänlaista pelleilyä. Toki Lysti saattaa tyytyväisenä esimerkiksi hamuta harjoja tai hoitajan käsivarsia, mutta se täytyy ottaa vain huumorilla, sillä ei se varsinaisesti pure. Harjaus, kavioiden puhdistus, loimitukset ynnä muut vastaavat sujuvat oikein näppärästi, Lysti ei laita ollenkaan vastaan hoitajalleen ja näin ollen oikeastaan kaikki toimenpiteet sujuvat moitteitta. Satuloidessakaan Lysti ei pullistele, mutta puolestaan suitsiessa se saattaa ajoittain nostaa päätään ylös, joka voi hieman hankaloittaa lyhyempien hoitajien kohdalla kuolainten suuhun saamista. Taluttaessa tamma on tyypillisesti aika innokas ja siksi se saattaa vetää suuntaan tai toiseen mielenkiintoisia asioita nähdessään, mutta pysyy siitä huolimatta hyvin hallinnassa päättäväisellä taluttajalla.

Ratsastaessa Lysti on todella kiva, kunhan vain sen oikean tuntuman löytää. Alkuun tammalla on pieniä käynnistymisongelmia, kyllähän sillä vauhtia jaloista löytyy, mutta se keskittyminen ja tehtäviin uppoutuminen ottaa oman aikansa. Täten huolellinen alkuverkka on äärimmäisen tärkeää, jotta hevosen saa ratsastettua napakasti avuille ja liikkumaan tasaisen tahdikkaasti eteen. Lysti on hieman herkkä ratsastettava, se reagoi pienestäkin pohkeesta ja vastaavasti kuolaimesta pidätteet menevät kyllä heti läpi, jos on mennäkseen. Siltikään tamma ei protestoi huolimattomia apuja vastaan, mutta se tuppautuu tällöin kiemurtelemaan omaan tyyliin jos ratsastaja ei ole selässä hyvin hereillä. Ratsastajan löytäessä Lystin kanssa yhteisen sävelen, sujuu tehtävä kuin tehtävä hienosti, tamman kuunnellessa apuja malttavaisena ja liikkuen nöyrästi eteen, samalla itsensä kauniisti kantaen.

Kouluratsastus tamman kanssa vaatii paljon työstämistä, toistoja ja pitkää pinnaa selästä, jotta liikkeet sujuvat kauniisti virheittä. Vaikka Lysti on kiltti ja yhteistyökykyinen ratsu, ei se siltikään anna mitään ilmaiseksi ja näin ollen sitä täytyy napakasti kannustaa toimintaan. Helppo A tasoiselta tammalta luonnistuu upeasti mm. avo- ja sulkutaivutukset ja lisätyt askellajit, eikä laukanvaihdotkaan käynnin kautta ole ongelma eikä mikään. Avujen kanssa ratsastajan on kuitenkin oltava hyvin tarkkana, jotta Lysti oikeasti tekee tehtävää, eikä vain sinnepäin suunnilleen helpoimman kautta. Tamman kanssa työskentely on hyvin opettavaa ja äärimmäisen palkitsevaa siinä vaiheessa, kun se työstää hyvillä mielin innokkaasti vaativiakin tehtäviä.

Esteillä Lysti on melkoinen duracellpupu, siis oikeasti väsymätön. Esteiden parissa tammalla on vähän paha tapa kuumua, jonka vuoksi napakoita pidätteitä saa jakaa julmetun paljon koko tunnin ajan. Lysti mm. kirii herkästi lähestymisissä, joten ratsastajan on oltava koko ajan hyvin hereillä, eikä hevosta saa päästää missään vaiheessa ns. ohjan päälle. Topakalla ratsastajalla tammasta paljastuu kuitenkin oikein kiva hyppääjä, joka ylittää esteet ketterästi hyvällä dravilla, ilman minkäänlaista aristelua. Sarjaesteet ovat Lystin ominta alaa, se osaa tarvittassa melko hyvin itse lyhentää tai pidentää väleissä askeltaan, jos se vauhti on vain riittävän malttavainen. Lisäksi erikois- ja maastoesteet ylittyvät Lystiltä hienosti, niitä se suorastaan rakastaa.

Kilpailuissa tamma ihmettelee silmät suurina ympärillä pyörivää hälinää ja innosta soikeana haluaisi osallistua kaikkiin juttuihin mukaan. Tämän vuoksi Lystissä voi olla vähän pitelemistä, mutta reippaalla komentamisella se rauhoittuu nopeasti. Matkat kilpailuihin sujuu tamman kanssa ongelmitta, se on helppo lastattava, eikä se stressaa pidemmistäkään reissuista kopissa, sillä se pitää matkustamisesta, onhan sillä iso heinäkasa nenän edesä. Kuten kotona, myös kilpailuissa alkuverkka on syytä tehdä huolella, ainakin jos meinaa radalla tähdätä sijoituksille asti. Jos ratsastaja on saanut hevosen hyvin avuille ja liikkumaan kauniisti eteen, on hyvä lopputulos melkein varma. Tamma on niittänyt menestystä koulu-, este- ja kenttäradoilla lukuisien sijoitusten verran, joten ei se yhtään hassumpi kilparatsu ole ollut, vaikka huonojakin päiviä ja startteja on kasapäin takana.

Sukulaiset

i Pellonpekko
sh-o, klm, 159cm
ii Penhartti evm
sh-o, m, 160cm
iii Paulos evm
sh-o, rn, 158cm
iie Ninetta evm
sh-t, m, 160cm
ie Metsäkeiju evm
sh-t, rt, 157cm
iei Morits evm
sh-o, rn, 155cm
iee Kiisatuli evm
sh-t, rt, 157cm
e Sinitian Taiga
sh-t, rt, 158cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
ei Talviaika evm
sh-o, rt, 160cm
eii Talviyö evm
sh-o, prt, 158cm
eie Sinitian Tuuli evm
sh-t, vrt, 159cm
ee Sinitian Halla evm
sh-t, vrt, 157cm
eei Halipula evm
sh-o, vrt, 159cm
eee Sinitian Usva evm
sh-t, trt, 155cm

ei. Talviaika on jo nytemmin edesmennyt suomenhevosori, joka etenkin nuorempina päivinään hurmasi ihmisiä vallattomalla olemuksellaan. Luonteeltaan Talviaika oli niin perinteinen ori kuin kuvitella saattaa, se omasi suuren egon, joka ajoittain koki kovia kolauksia topakalla hoitajalla. Lujasta luonteesta oli kuitenkin etua kilparadoilla, joissa Talviaika pärjäsi upeasti päättäväisen ratsastajan kanssa. Ori oli melkoinen monitoimi hevonen, jolla kisattiin menestyksekkästi koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa, unohtamatta valjakkoajojakaan. Parhaimmillaan Talviaika oli kuitenkin esteillä, jossa sillä riitti kapasiteettia aina 110cm luokkiin asti, muissa sillä kisattiin yleisesti helpoissa luokissa. Kilpauransa jälkeen oria kysyttiin paljon jalostukseen, muttei omistaja halunnut tehdä orista tusinatavaraa ja näin ollen antoi sen vain harvoille ja valituille käyttöön. Talviaika sai myöhemmiten kolme jälkeläistä, joille se periytti lennokasta liikettään ja hyvää hyppykykyä. Sirorakenteinen ori oli väritykseltään perinteinen rautias hulmuharja, jolla säkäkorkeutta löytyi epävirallisesti mitattuna noin 160cm. Talviaika lopetettiin 20 vuoden ikäisenä jalkojen alkaessa oireilla nuoruusvuosina saaduista rasitevammoista.

eii. Talviyö oli ori, josta odotettiin paljon, sillä se oli peräisin ehkäpä Suomen menestyneimmästä suomenhevosten sukulinjasta. Kuitenkin heti ratsukoulutuksen aloitettua ymmärrettiin, että Talviyötä ei olisi voinut tippaakaan kiinnostaa koulukiemuroiden vääntely, jonka vuoksi siitä ei saatu aivan heti koulittua edes kunnollista kansalaista. Luonteeltaan ori oli hyvin itsepäinen ja se käytti ihmisiä häiläilemättä hyväkseen, jonka takia se ei soveltunut kovinkaan monen ihmisen käsiteltäväksi. Aika-ajoin Talviyötä harkittiin jo lopetettavaksi viemistä, mutta aina löytyi uusia syitä pitää se hengissä. Vaikkei orista missään vaiheessa kilparatsua saatu, menestyi se hienon ja lihaksikkaan rakenteensa ansiosta upeasti näyttelykehissä. Se kahmi läheisissä näyttelyissä mukaansa monen monta luokkavoittoa ja sertiä, jonka myötä se kantakirjattiin huippupistein KTK-I palkinnollekin. Väritykseltään Talviyö oli punarautias tähtipää, jolla säkäkorkeutta löytyi tasamain 158cm. Jalostukseen oria käytettiin hyvin harkiten, sillä sen ei haluttu periyttävän hankalaa luonnettaan eteenpäin. Kuitenkin Talviyö pääsi astumaan muutaman hyvin tasapainoisen suomenhevostamman, saaden kaksi tammavarsaa ja yhden orivarsan, joista ori otti hieman oppia isältään. Reilun 23 vuoden ikäisenä Talviyön tahti alkoi hiipumaan, jonka vuoksi se laitettiin nopeasti pois kärsimästä.

eie. Sinitian Tuuli syntyi syksyisenä aamuna Sinitian tilalle, josta se myytiin pari vuotiaana tammana eteenpäin yksityiseen käyttöön. Tuuli ratsukoulutettiin ja sillä alettiin kilpailemaan koulu- ja esteratsastuskilpailuissa, pääosin helppo B ja 80cm luokissa. Tamma ennätti keräämään itselleen hyvän määrän sijoituksia, kunnes yhtenä harmaana päivänä sen omistaja menehtyi ja näin ollen päättyi Tuulin lupaavasti alkanut kilpaura. Tamma palautui takaisin kasvattajalleen, jonka omistuksessa Tuuli oli vain jalostustamman virassa seuraavat seitsemän vuotta. Tuona aikana Tuuli sai viisi hienoa jälkeläistä, joista kaikki menestyi nuoresta pitäen useamman eri lajin parissa. Vanhemmiten Tuuli vaihtoi taas kotia, ja pääsi vielä muutaman kerran näyttäytymään kohtuu menestyksellä kilparadoille. Luonteeltaan tamma oli todella symppis, hyvin rauhallinen ja varmajalkainen tapaus, joka soveltui myös lasten käsiteltäväksi. Ulkonäöllisestikin Tuuli oli oikein kuvankaunis, väritykseltään se oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omasi 159cm. Tuulin kuolinsyy on hieman peitossa, sillä viimeisimmät omistajat salasivat pitkään hevosen kuoleman ylipäätänsä, joten tiedä sitten mitä tapahtui ja milloin.

ee. Sitian Halla viettelee tällä hetkellä hulppeita eläkepäiviään vanhan pariskunnan hoivissa todellisella hevosten unelmatilalla. Ollessaan nuori tamman hienot liikkeet ja nöyrä luonne huomattiin, joten ei aikaakaan kun Halla oli koulutettu jo vaativa B tasolle kouluratsastuksessa. Hallalla kisattiin vaativia koululuokkia menestyksekkäästi ensimmäiset vuodet, kunnes sillä haluttiin tehdä lajin vaihdos ja näin ollen alettiin treenaamaan valjakkoajoa. Valjakossakin tamma toimi moitteitta, parhaimmillaan se oli vaativissa koululuokissa, joissa menestystä kertyi kilpailuista kiitettävästi. Luonteeltaan Halla oli etekin nuoruudessa siis todellinen työmyyrä, joka rakasti tehdä oman tutun ihmisensä kanssa kaikkea kivaa. Väritykseltään Halla on vaaleanrautias, tosin nyt jo pitkälti harmaaseen vivahtava, jolla säkäkorkeutta löytyy noin 157cm. Kilpauransa ohella tamma oli kasvattajansa käytössä leasing-sopimuksella, jonka myötä Halla sai kolme hienoa jälkeläistä. Kaikki näistä jälkeläisistä peri pitkälti emänsä värin ja koon, puhumattakaan astetta sirommasta rakenteesta. Jalostus- ja kilpauran päädyttyä sai Halla muuttaa eläkekotiin, jossa se on kerryttänyt ikää mittariin jo hienot 26 vuotta.

eei. Halipula oli astetta virkeämpi suomenhevosori, joka oli luonteeltaan siis kohtuullisen kiltti ihmisten tätä käsitellessä, mutta silti sitä vauhtijalkaa löytyi. Orilla ei ollut minkään sortin suojeluvaistoa, joka selittynee sen pöhköllä luonteella, mutta sen vuoksi Halipulan kanssa oltiin kerran jos useamminkin ongelmissa. Vauhtia ja vaarallisia tilaneita rakastava ori oli yleispainotteinen, mutta eniten sitä nähtiin kenttäratsastuskilpailuissa, joissa se oli kyllä aivan ykkönen. CIC1 luokkia suorittava ori oli melkein joka viikko hevoslehtien otsikoissa loistokkailla suorituksillaan. Iän hieman lisääntyessä aktiivinen hyppääminen ja rasitus alkoi näkyä Halipulassa, jonka vuoksi se joutui vetäytymään kilpailuista pois jo melko nopeasti. Täten ori myytiin ratsastuskouluun, jossa se pian ruunattiin, ja tällöin sen tarmokin alkoi vähitellen vähentyä. Orina Halipula ennätti kuitenkin saamaan viisi jälkeläistä, joista ei onneksi isänsä kaltaisia vauhtihirmuja kehittynyt. Väritykseltään 159 senttimetriä korkea Halipula oli vaaleanrautias, jota korosti suuri pään läsi ja jokaisen jalan polvisukat. Reilun 23 vuoden iässä orilla alkoi olemaan hengitystieongelmia, joten lopputulemaksi Halipula lopetettiin puhkurin seurauksena.

eee. Sinitian Usva eli koko elämänsä kasvattajansa ja omistajansa Sinian tilan hoivissa, ollen pitkälti siitostammana. Toki Usva ratsukoulutettiin nuorempana ja sitä liikutettiin ahkerasti eritoten maastoillen, muttei tammaa koskaan ratsastuskilpailuissa asti nähty. Luonteeltaan Usva oli melkeinpä pomminvarma ja todella kiltti hevonen, jonka kanssa ei koskaan tarvinnut taistella minkään asian tiimoilla. Hyvän luonteensa vuoksi tammaa nähtiin silloin tällöin paikallisen kylän tapahtumissa, jossa se toimi talutusratsun virassa. Usva oli väritykseltään todella kaunis tummanrautias ilman minkäänlaisia merkkejä ja säkäkorkeutta sillä oli vajaat 155cm. Jalostustammana Usva oli hyvä, se oli itse hyvästä emälinjasta peräisin ja oli loistava emä muutoinkin varsoilleen, ja tarvittaessa myös muiden varsoille. Tamma sai elämänsä aikana kuusi jälkeläistä, fifty-fifty oreja ja tammoja. Usva periytti jälkeläisilleen hyvää käsiteltävyyttään ja rauhallista luonnettaan, tosin oreissa tietysti oli vauhdikkaampaakin yksilöä. Tamman kohtalo oli sikäli surkea, että heti viimeisen jälkeläisen saatuaan ja siitä vieroitettuaan 15-vuotias Usva lopetettiin, sillä sille ei ollut enää käyttöä, eikä sitä haluttu laittaa myyntiinkään, sillä sen pelättiin joutuvan kiertoon.

Jälkeläiset

s. 05.10.2016, o. Mörkövaaran Jänisjahti (i. Hattuvaaran Tuiskutukka) omistaja: Liia
s. 18.02.2017, o. Mörkövaaran Kuunliekki (i. Kuuralehdon Kuukrokantti) omistaja: Tuulia T.
s. 03.05.2017, o. Mörkövaaran Kipinävahti (i. Vähäpellon Havuveikko) omistaja: Mörkövaara
s. 19.06.2017, o. Mörkövaaran Kuurupiilo (i. Mörkövaaran Kuuraparta) omistaja: VP

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

19.05.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
24.05.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
26.05.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
31.05.16, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 16/342
01.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
06.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
06.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
12.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
14.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
14.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
15.06.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/35
15.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
16.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
16.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
17.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
17.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.06.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/35
18.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
18.06.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/35
19.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
22.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
22.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
25.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
28.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
28.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
30.06.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
30.06.16, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 09/363
01.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
01.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
02.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
02.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
02.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
03.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
04.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
04.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
05.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
11.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
13.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
14.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
15.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
16.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
18.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30

25.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
28.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
13.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/20
13.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/36
16.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
17.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/20
18.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
20.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/20
20.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
20.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/36
22.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/34
05.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
05.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
07.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
08.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
09.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
11.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
16.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
20.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
22.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
24.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
14.05.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
16.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
18.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
20.05.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
20.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
21.05.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
22.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
23.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
24.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
24.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
24.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
25.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
25.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
27.05.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
27.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
29.05.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
30.05.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
01.06.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
01.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
02.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
03.06.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
03.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
05.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
06.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
11.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
18.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
18.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
19.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
21.06.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
21.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
22.06.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/36
22.06.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
23.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
24.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
26.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
27.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
29.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
30.06.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/36
03.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
04.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
06.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
07.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30

02.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
02.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/28
06.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
07.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
09.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/28
10.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/28
11.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
12.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
13.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
14.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
15.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
16.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
19.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
23.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
25.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
25.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
30.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
31.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
01.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/39
09.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/39
12.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/39
23.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
25.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
05.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/21
08.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/21
08.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/36
09.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/21
13.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
17.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
18.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
20.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/23
20.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/25
22.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/41
23.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/25
25.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/25
26.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/19
27.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/19
27.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
28.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/19
28.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/41
01.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/29
01.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/85
03.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/29
03.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/40
04.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
05.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/81
06.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/29
07.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/29
07.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 09/85
08.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
09.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
12.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/39
13.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/40
14.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/43
14.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
16.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
18.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
18.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/43
19.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/39
19.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
20.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
20.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/33
24.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30

31.05.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/07
31.08.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/12
31.10.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 01/51
31.10.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/55
30.11.16, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 08/131

Valmennukset ja päiväkirja

18.02.2017
Vauvauutisia! Lysti astutettiin vuodenvaihteessa komealla ruunikolla orilla Kuuralehdon Kuukrokantilla, josta lopputuloksena tänään aamulla syntyi reipas orivarsa. Mörkövaaran Kuunliekiksi nimetty nuorukainen peri värinsä emältään, myös se on nätti punarautias suomenhevonen, jonka päätä koristaa pieni valkoinen piste. Tämän varsan kohdalla mietin jo kuun alusta alkaen, että pidänkö sen itselläni vai laitanko myyntiin, enttententten. Lystistä haluaisin tulevaisuudessa ehdottomasti itselleni varsan talliin, mutta mutta, toisaalta Kuukrokantista minulla oli jo orivarsa Mörkövaarassa kasvamassa. Näin ollen Lystin pienokainen sai luvan lähteä myyntiin, jossa se löysikin nopeasti hyvän, minulle tutun ja turvallisen kodin Tuulian luota Tuulenpesästä. Tuulia joutuu nyt vielä hetken odottamaan varsaansa saapuvaksi, sillä vasta maaliskuun puolella oria lähdetään vieroittamaan. Lysti on hoivannut Kuunliekkiä, kuin myös viime vuoden lopulla ensimmäistä varsaansa Jänisjahtia, varsin upeasti, se on ollut hyvä varsomaan kuin myös muutoin äitiheppana moitteeton. Jänisjahdin se tosin halusi vieroittaa jo ennen kuin olin itse ajatellut, mutta koska se orivarsa olikin niin itsenäinen jo syntymästään lähtien ei ongelmaa ollut. Nyt vain kovasti toivotaan, että nämä pojanklopit pääsevät omistajien kanssa kilparadoille pikimmiten, jotta saadaan Lystille näyttöjä tulevaisuuden laatuarvosteluja odotellen. Tavoitteet meillä on sillä saralla toki korkealla, joten kesää innokkaasti odotellessa...

12.09.2016
Syksy alkoi hiljalleen laskeutumaan Mörkövaaraan, yöpakkaset ovat palanneet ja laitumet ja puut alkavat kellastumaan. Kun luonto valmistautuu talven lepoon, niin myös mekin Lystin kanssa. Tänään pyörähdimme tamman kanssa nimittäin viimeisen "oikean" kerran kilpailuissa, kun saimme 42. sijamme kenttäratsastuksen parista täyteen. Ahkera kisaaminen kesän yli tuotti odotettua tulosta ja nytemmin tamman kilpakalenteri hehkuu upeita suorituksia lukuisten sijoitusten siivittämänä. Aamulla saadessamme sijoituksen, en malttanut pysyä housuissani kun paloin halusta taluttaa Lystin laitumelle ja taputtaa sitä kaulalle - kiitos näistä raskaista yhteisistä hetkistä. Lysti jos kuka on leponsa ja rauhan ansainnut, se on takonut hienoja suorituksia kerta toisensa jälkeen nopeassa tahdissa, eikä rauhoittumiseen kisakaudella ole juuri ollut aikaa. Toki viimeisistä hyvästeistä ei ole kysymys, edelleen jatkamme pariin kertaan viikossa treeniä, sillä kuukausittaisissa cupeissa käymme edelleen onneamme koittamassa. Mutta, vain yksi kisapäivä kuussa! Se on naurettavana vähän meidän tahtiin verraten, joten lomaltahan sellainen työskentely kuullostaa. Lysti ei tietenkään itse tilannetta tajunnut, se käveli tyytyväisenä laitumen portille kanssani ja jatkoi siitä reippaasti kävellen tammalaumansa luokse. Sikäli tämä on minulle omistajana haikea hetki, kun itse keskityn lähinnä tuohon nuorisopuoleen ja niiden kilpailuttamiseen, ei meillä enää Lystin kanssa niin paljoa yhteistä aikaa ole. Ja Lysti kun on niin valloittava ja huippu persoona! Tallitytöt, jotka pääsääntöisesti jatkavat nyt tamman liikuttamista, pitävät siitä kyllä varmasti hyvän huolen. Mutta, nyt kun kilpaura on paketissa, on aika lähteä suunnittelemaan Lystille ensimmäistä jälkeläistä, jaiks! Yksi ori tammalle onkin jo mietinnässä, nyt vain odotellaa kiimaan tuloa ja sen jälkeen ei voi pitää kuin peukkuja...

22.06.2016
Tämä päivä on lukuisten viime viikkoisten päivien tavoin ollut melkoista haipakkaa, usean lajin kilpailuissa on juostu tukkaputkella. Tänään oli tosin sikäli loistokas päivä, että menestystä tuli useammastakin suunnasta - kuin ovista ja ikkunoista konsanaan. Minulla oli aamulla todella hyvä ja tarmokas fiilis, kun starttasimme Lystin kanssa koulukilpailuissa Heljävirrassa helppo A luokissa. Lysti toimi radalla huolellisesti, reagoiden apuihini terävästi ja suorittaen liikkeet sulavassa tahdissa. Lopputuloksena otimme molemmista luokista sijoitukset kotiin tuliaisiksi, upeaa! Koulukisoista jatkoimme Metsovaaraan, jossa starttasimme valjakkoajoissa noviisi koulukoe luokassa ja otimme jälleen sijoituksen matkaan, olimme 3. yli 40:stä valjakosta. Aivan pienen pieni virhe meille sattui yhden liikkeen parissa, joka vei meiltä sitten mahdollisuudet voittoon. No, turha jossitella upeaa suoritusta anyways! Valjakkokisojen jälkeen siirryimme Metsovaaran estekentille, jossa kaksin kappalein starttasimme 90cm luokissa. Taas, jälleen kerran, molemmista luokista sijat matkaan! Haha, aivan uskomaton päivä. Lysti ei näyttänyt kummallakaan esteradalla väsymisen merkkejä, päinvastoin, vauhti sen kuin yltyi viimeisiä esteitä kohden. Illan loppurutistus nähtiin Kuuralehdossa, jossa oli vuorossa kenttäkisat helpon luokan merkeissä. Tähän starttiin en laittanut enää minkäänlaista panosta raskaan päivän vuoksi, mutta mitä vielä. Kaikki osuudet meni meiltä Lystin kanssa äärettömän hyvin ja lopputuloksena 3. sija matkaan, aivan uskomatonta! Kenttäkisojen jälkeen Mörkövaaraan saapuessamme oli Lysti jo vähän sen näköinen, että nyt muuten kelpaisi iltakaurat ja lepo. Raskas päivä vaatikin astetta tukevamman iltapalan, jota syödessä venyytin tamman jalkoja ja hieroin vähän selkää, jotta huomenna oltaisiin jälleen iskussa. Pitkäjänteisellä kasvatustyöllä olemme saaneet luotua näitä upeita kisahevosia, joilla pystyy yltämään vaikka tähtiin saakka.

14.05.2016
Aika Lystin kanssa on kulunut kuin siivillä, vasta äsken se syntyi ja nyt tamma on jo huimat kolme vuotta! Tuohon aikaväliin on sattunut yhtä sun toista, niin onnistumisen hetkiä kuin myös pieniä takapakkeja erinäisissä tilanteissa. Kahden vuoden hujakoilla Lysti loukkasi nuorten tammojen kahakassa itseään, jolloin hetken aikaa ennätimme pelätä, että nytkö se lupaavan hevosen elämä sitten oli siinä. Toinen etujaloista vaivasi tammaa melko pitkään, mutta hyvällä hoidolla Lysti on taas elämänsä kunnossa ja kaikki näyttää muutoinkin hyvältä. Ratsu- ja ajokoulutuksen kanssa olemme edenneet todella pitkälle, Lysti on ollut oikein oppivainen ja mukava työkaveri opetushommissa. Erityisesti ajolle tamma oppi nopeasti ja sen lajin parissa se onkin ikäänsä nähden todella etevä, ja tietysti edelleen vielä kehityskelpoinen! Koulukiemuratkin ovat alkaneet hahmottua mukavasti Lystin mieleen ja vastaavasti esteitäkin se ylittää oikein ketterästi ja tykkää itsekin vauhdista ja vaarallisista tilanteista. Näillä näkymin pääsemme Lystin kanssa ensi viikolla aloittelemaan kilpauraamme; tavoitteena meillä on kilpailla koulu-, este- ja kenttäratsastuksen sekä valjakkoajojen parista täydet sijoitukset. En malta odottaa, että pääsemme näyttämään ulkopuolisille mistä tämä hevonen on tehty!

03.05.2016
Varhain aamulla tallille saapuessani riensin heti Sinitian Taigan karsinalle, jonka oli määrä varsoa hetkenä minä hyvänsä. Yllätys oli suuri, kun tuon kauniin vaaleanrautiaan tamman jaloissa pyöri punarautias pieni varsa, joka näytti syntyneen jo varhain aamuyöstä. Mikä ihaninta, kyseessä oli tammavarsa - orille ei olisi tällä hetkellä Mörkövaarassa tilaa, mutta tälle neitokaiselle ehdottomasti! Menin innoissani Taikan karsinaan rapsuttelemaan varsaa, joka alkuun katsoi minua vallan hämmentyneenä, että mikä ihme sinä olet. Nopeasti se kuitenkin uskaltautui juttusille ja taisi antaa pusunkin poskelleni, ah! Päällisin puolin kaikki näytti olevan sekä tammalla että varsalla hyvin, joten varmasti varsominenkin oli sujunut mallikkaasti. Vähän ajan päästä pieni tamma alkoi jo leikkimään emänsä rinnalla, joka kovasti yritti komentaa varsaansa olemaan vähän rauhallisemmin. Tuosta ihanasta riemusta keksin nuorukaiselle nimen - Mörkövaaran Lystikäs eli Lysti. Lysti saa hetken aikaa kasvaa ja vankistua emänsä rinnalla, kunnes siitä aletaan kouluttamaan (toivottavasti) tulevaisuuden kilpakenttien valtiatarta emänsä tavoin. Lähtökohdat on ainakin hyvät, joten toivotaan parasta!