Muistoissa: Kesäsuon Milla - virtuaalihevonen
k. 26.08.2017

NimiKesäsuon Milla LempinimiMilla
Rek.nroVH16-018-0365 Synt.päivä ja ikä07.10.2015, 22v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri155 cm, prt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaKesäsuon tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.12.2016
31 + 24 + 17 + 16 + 4 = 92p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2016
6 + 40 + 19 + 20 + 15 = 100p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2016
9,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.10.2016
7,5 + 40 + 19 + 22 + 15 = 103,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.09.2016
7 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.08.2017
14 + 22 + 23 + 25 + 20 = 104p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Milla on luonteeltaan asteen verran tulisempi suomenhevostamma, tyyppiä mitään ilmaiseksi antava. Hyvät päivät tällä tammalla on harvassa, joten useimmiten se vain luimii hoitajalleen ja esittelee hienoa hammasrivistöään, samalla varpaille pomppien. Maastakäsiteltäessä Milla osaa olla äärettömän hapan ja itsepäinen, vastaavasti selästä se on melkoinen tuuliviiri joka painaa menemään eteen. Tamma vaatii hoitajaltaan siis äärimmäisen pitkää pinnaa ja ymmärryskykyä tälläiselle vähän vajaavaiselle hevoselle. Tietenkin sieltä ilkeän kuoren alta saattaa joku kaunis päivä ilmetä ihastuttava tamma, joka tekee mitä vain miellyttäkseen omaa ihmistään. Sitä päivää tosin odotellessa, ei vielä ole nimittäin näkynyt.

Hoidettaessa Milla on syytä pitää kiinni sidottuna, sillä se varmasti tekee muutoin hoitajan olosta tukalan. Tamma voi surutta haukata palan hoitajan olkapäästä tai kääntää tälle takapuolensa uhkaillessaan, vaikkei se todellisuudessa kyllä potki. Kiinni ollessa hoitotoimenpiteet kuitenkin sujuvat näppärästi, vaikka se varmasti vähän hosuu paikoillaan heitellen päätään ja kuopien kavioillaan. Harjaus, kavioiden puhdistukset, loimitukset ynnä muut vastaavat onnistuvat, jos vain hoitaja on topakkana. Varustaessa Milla tyypilliseen tapaan näyttää entistä happamampaa naamaa, jolloin sen kanssa saa olla päättäväinen ja napakka. Satuloidessa pullistelu tai hampaiden yhteen pureminen suitsiessa ei ole mitään uutta ja ihmeellistä tältä hevoselta. Myös taluttaessa sen kanssa saa olla varuillaan, sillä jos Milla haluaa jonnekin lähteä, niin silloin se myös lähtee. Kyselemättä.

Ratsastaessa tamma on äärimmäisen reipas, joten siksi se vaatii selkäänsä ratsastajan joka ei pelkää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vauhdin lisäksi Milla on kova testaamaan ratsastajiaan, joten se surutta saattaa heitellä laukkapukkeja tai jumittautua keskelle kenttää korvat luimussa. Osaava ratsastaja kuitenkin jättää tamman temppuilut omaan arvoonsa ja oikeasti pyytää tältä vahvoilla avuilla, Millalle yhtään tilaa antamatta. Lukuisilla siirtymisillä ja taivutteluilla Milla on saatavilla apujen varaan, jolloin siitä saattaa muovautua peräti ihan oikeanlainen ratsu. Rentoon liikkeeseen päästessään ja avuilla ollessaan tamma on todella malttavainen ratsastettava, joka yllättävän hyvin kuuntelee ratsastajan apuja. Ilmaiseksi Milla ei kuitenkaan varmasti mitään anna, joten varsinaisesti yhteistyökykyistä siitä ei missään tilanteessa saa, vaikka se kauniisti eteen liikkuisikin.

Kouluratsastuksessa on tärkeää saada Milla heti alkutunnista rauhoittumaan ja hyvin kuulolle, jotta se malttaa keskittyä tehtäviin. Helppoa koulun hiominen ei missään tapauksessa ole, se vaatii kirjaimellisesti verta, hikeä ja kyyneleitä. Helppo A tasoinen tamma taittaa kuitenkin halutessaan ja ratsastajan kanssa yhteisymmärrykseen päästessään upeasti niin avot, sulut kuin myös lisätyt askellajit. Parhaimmillaan Milla on silloin kun se saa tuoda isoa liikettään esille, esimerkiksi kaikenlainen laukkatyöskentely on siksi sen kanssa mukavaa ja kentänreunalta katsottuna näyttävää. Pienten ja tarkkojen tehtävien, kuten pohkeenväistöjen, parissa se tylsistyy helposti, joten sen kanssa kannattaa harrastaa monipuolisesti eri liikkeitä.

Esteillä tamma on äärimmäisen vauhdikas, joten vahvat pidätteet tulevat enemmän kuin tarpeeseen. Usein alkutunnista on hyvä antaa Millan purkaa rauhassa energiansa ja vasta sen jälkeen rueta napakoin avuin hyppäämään. Vaikka vauhti tasaantuisikin, on tammalla huono tapa aina estettä lähestyttäessä kiriä voimakkaasti. Tämän vuoksi ponnistuspaikka voi olla ties missä, jolloin puomitkin herkästi lentävät ja parhaimmillaan koko hevonen on solmussa. Keskittyessään tehtäviin on Milla kuitenkin äärettömän taitava estehevonen, joka hyppää puhtaasti hyvällä tyylillä metriin saakka. Tamma ei kyttäile tai aristele minkäänmoisia esteitä, joten pelottavat erikois- ja maastoesteetkin ylittyvät vaivattomasti.

Kilpailuissa Milla käyttäytyy niin kuin parhaaksi näkee. Usein ongelmat alkavat jo kotipihassa, kun tamma ei mene traileriin ei sitten millään. Kilpapaikalle saavuttaessakin se pitää kirjaimellisesti työntää pois trailerista, koska sitä ei vain huvita liikkua. Paikanpäällä Milla on useimmiten hermostunut ja säätää minkä vain kerkeää, joten narun päässä saa olla ihan jämäkkänä ettei hevonen poistu paikalta. Lämmittelyyn on syytä suunnata hyvissä ajoin, jotta Millan saa ratsastettua pehmeäksi ja hyvin apujen varaan. Tietenkin uudessa paikassa on niin paljon uusia juttuja, että tamman keskittymiskyky on yleensä pyöreä nolla. Jos Millan on kuitenkin ihmeen kaupalla saanut ratsastettua tasaiseksi ja mukavaksi, liikkuu se usein radallakin kivasti. Hyvinä päivinä kaikki menee suunnitelmien mukaan ja tulosta tulee, vastaavasti kun huonoina päivinä ei onnistu edes se pohkeenväistö.

Sukulaiset

i Loistokas evm
sh-o, trt, 159cm
ii Riemukas evm
sh-o, prt, 158cm
iii Tehvon Riemu evm
sh-o, prt, 160cm
iie Eiila evm
sh-t, rt, 153cm
ie Valon Loiste evm
sh-t, trt, 154cm
iei Valon Kohde evm
sh-o, trt, 161cm
iee Petrissa evm
sh-t, trt, 152cm
e Kesäsuon Maire evm
sh-t, prt, 152cm
ei Liian Ahne evm
sh-o, prt, 157cm
eii Liian Laiska evm
sh-o, rt 159cm
eie Aavistus evm
sh-t, prt, 150cm
ee Kesäsuon Maarit evm
sh-t, rt, 151cm
eei Alvari evm
sh-o, rt, 158cm
eee M.S. Martta evm
sh-t, rn, 149cm

i. Loistokas viettelee tällä hetkellä liki 20 vuoden iässä ansaittuja eläkepäiviään, sillä tällä hevosella jos jollakin on pitkä ura takanaan. Nuoremmiten Loistoa nähtiin ravi- ja valjakkoajokisoissa, joista erityisesti jälkimmäisissä se menestyi todella hyvin muutamien vuosien ajan. Ori joutui kuitenkin yllättäen kuuden vuoden ikäisenä vaihtamaan kotia, jossa se puolestaan käännytettiin ratsastuspuolelle ja kisaaminen aloitettiin koulu- ja esteratsastuksen parissa. Loistokkaalla ei ollut mikään maailman kaunein askellus ja sulavin liike, jonka vuoksi se ei menestynyt hirveän hyvin kouluratsastuksen parissa, mutta sitäkin paremmin puolestaan esteillä. Kapasiteettia orilla riitti 110cm rataesteillä, koulussa se puolestaan oli helppo B tasoa. Orin kilpaura kesti vajaasta kolmesta ikävuodesta 15 vuoden ikään saakka, jonka aikana se keräsi satoja sijoituksia. Luonteeltaan Loisto on aina ollut kipakka ja hyvin orimainen, itsepäisyyttä se omaa loputtomiin, eikä koskaan ole päästänyt omistajaansa helpolla. Värityksetään ori on komea tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 159cm. Kilpauransa ohella Loistokasta käytettiin jalostukseen kymmenen varsan verran, joille se periytti eritoten hyvää hyppykykyä esteradoille.

ii. Riemukas loin nuorempana uransa ravikilpailujen merkeissä, juosten heti kolmen vuoden ikäisenä hienoja aikoja kerta toisensa jälkeen. Orista odotettiin vähän vankistuessaan ja vanhetessaan entistä parempaa juoksijaa, mutta ikävästi kuuden vuoden iässä alkoi vauhti jo hyytyä. Näin ollen Riemukkaan ura ei ennättänyt kestää kuin kolme vuotta, mutta tuona aikana se keräsi itselleen lukuisia sijoituksia ja voittoja, joista saa olla ylpeä. Kilpauran jälkeen ori myytiin yksityiseen käyttöön, lähinnä harrasteajohevoseksi. Luonteeltaan Riemukas oli yllättävän pehmeä oriksi, se oli mutkaton käsiteltävä ja yleisesti ihmistä kunnioittava persoona. Riemukas omasi todella kevyen ja näppärän rakenteen, ollen väritykseltään punarautias kera 158cm säkäkorkeuden. Seitemän vuotiaana uudessa kodissa Riemukas ruunattiin, mutta nuorempana se ennätti saamaan neljä mukavaa jälkeläistä, joista kaksi menestyi raviradoilla, yksi ratsastuskilpailuiden parissa. Ori lopetettiin tiettävästi 17 vuoden iässä, jolloin tämän omistaja menehtyi, eikä Riemukasta haluttu myydä enää eteenpäin, sillä se oli niin riippuvainen omistajastaan.

ie. Valoin Loiste oli etenkin nuorena ns. ongelmahevonen, joka ei tullut ollenkaan toimeen ihmisten kanssa, eikä kukaan tätä saanut koulutettua mieleisekseen. Tämän vuoksi Loiste vaihteli koteja tiuhaan tahtiin, kunnes liki yhdeksän vuoden iässä se löysi oman ihmisen, joka koulutti siitä passelin ratsun lajiin kuin lajiin. Hieno ja iso liikkeinen Loiste pyörähti kaksi vuotta tästä ensimmäisen kerran koulukisoissa, joissa se voitti heti ensimmäisen starttinsa. Tämän jälkeen tammaa nähtiin menestyksekkäästi viiden vuoden ajan koulu- ja esteratsastuskilpailuissa, pääosin helpoissa ja 100cm luokissa. Vaikkei Loiste edelleenkään mikään unelmaluontoinen hevonen ollut, teki se töitä mielellään luottavan ihmisen kanssa. Väritykseltään tamma oli kaunis tummanrautias, ilman merkkejä, ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 154cm. Kilpauransa päätteeksi Loiste astutettiin kaksi kertaa, saaden kaksi kaunista oripoikaa. Molemmat näistä jälkeläisistä menestyivät vanhemmalla iällä hienosti kilparadoilla. Loiste lopetettiin erinäisten vanhuuden oireiden ilmaannuttua kunnioitettavassa 25 vuoden iässä.

e. Kesäsuon Maire on jo edesmennyt suomenhevostamma, joka menestyi vanhemmalla iällä kouluratsastuksen parissa vaativissa luokissa saakka. Maire syntyi Kesäsuon tilalle, jossa sitä odotti siitostamman virka neljästä ikävuodesta alkaen. Kuuden vuoden iässä tamman hieno liike kuitenkin huomattiin, jonka myötä se pääsi melkeinpä kuin sattumien kautta ratsukoulutukseen ja kilpailemaan kouluratsastusluokissa. Mairella kilpailtiin aktiivisesti parin vuoden ajan, jonka aikana se keräsi monta voittoa ja muuta sijoitusta kotiinpäin. Hyvärakenteinen tamma oli väritykseltään punarautias, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta se omasi vain reilut 150cm. Luonteeltaan Maire oli maatakäsiteltäessä kiltti ja varma, mutta puolestaan ratsastaessa se oli melko virtaviivainen, joka vaati vahvat pidätteet. Jälkeläisiä tamma saattoi tähän maailmaan viitisen kappaletta, joista kolme oli orivarsoja ja kaksi tammavarsoja. Varsoilleen Maire periytti selkeästi reipasta luonnettaan, sekä osalle myös kaunista liikettään koulun parissa. Tamma lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden ikäisenä.

ei. Liian Ahne oli hieno sukuinen suomenhevosori, jonka kasvatti ja omisti arvostettu Rämepellon tila. Hyvärakenteinen Ahne oli väritykseltään komea punarautias, päätä koristaen pieni tähti, ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 157cm. Nuorempana orilla kierrettiin ahkerasti näyttelyissä, joissa se pääsi lähes joka kerta bis-sijoille, ollen useasti näyttelyn kaunein hevonen. Tämän myötä Ahne kantakirjattiin seitsemän vuoden iässä KTK-II palkinnolle, jääden vain muutaman pisteen vajaa ensimmäisestä palkinnosta. Koulupainotteista oria nähtiin lisäksi jonkin verran kouluratsastuskilpailuissa, peräti vaativa B tasolla saakka, jossa se menestyi kohtuudella. Luonteeltaan Ahne oli melko macho ja oman arvonsa tunteva persoona, joka aiheutti kyllä päivittäin omistajalleen ja hoitajilleen harmaita hiuksia, keksien mitä erikoisempia temppuja. Jalostukseen Ahnetta käytettiin melko paljon koko eliniän, se sai liki neljäkymmentä jälkeläistä, joille se periytti eritoten hienoa liikettään ja potentiaalia kouluratsastukseen vaativiin luokkiin saakka. Ori jouduttiin lopettamaan ikävästi jalkavian ilmennyttyä 19 vuoden ikäisenä.

ee. Kesäsuon Maarit oli Mairen tavoin Kesäsuon tilan kasvattama suomenhevostamma, joka eli koko elämänsä kyseisen tilan omistuksessa. Maarit ei ollut millään osa-alueella mikään yltiöhieno tamma, se oli melko vaatimattoman näköinen, eikä sen luonnekaan ollut kovinkaan säväyttävä. Väritykseltään se oli perinteinen rautias kera tähtipään, omaten todella pörröisen karvan, ja säkäkorkeudeltaan tämä oli 151cm. Vastaavasti luonteeltaan se oli kuin lamaantunut lammas, pomminvarma hevonen, joka ei koskaan juuri innostunut mistään, ollen ikään kuin aina haaleessa vedessä. Kuitenkin lapsirakkaan luonteensa vuoksi tilan omistajien lapset kilpailivat Maaritilla satunnaisissa pienissä koulu- ja estekilpailuissa, kuitenkaan mitään mainittavaa saavuttamatta. Pääsääntöisesti Maarit oli siten jalostustamman virassa, jättäen jälkeensä peräti seitsemän toistaan hienompaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen se periytti erityisesti hyvää luonnettaan, mutta myös melko pientä kokoaan. Maarit laukkasi vihreimmille niityille 21 vuoden ikäisenä, menehtyen yllättäen yön aikana mitä ilmeisimmin sydänkohtaukseen.

Jälkeläiset

s. 08.02.2016, t. Mörkövaaran Mystiikka (i. Tinjami) omistaja: Mörkövaara
s. 13.03.2016, t. Mörkövaaran Makeanhimo (i. Tervalan Leonart) omistaja: Hapero
s. 06.04.2016, o. Mörkövaaran Rioraama (i. Ruunappa) omistaja: Siuri
s. 02.07.2016, t. Mörkövaaran Tuhkasiipi (i. Hopeasulka) omistaja: narri

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 39, VVJ 42, VSR 5 kpl

02.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
04.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
05.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
07.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
07.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
09.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
11.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
12.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
12.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
13.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
14.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
14.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
15.02.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
16.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
17.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
18.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
19.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
20.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.02.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
21.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
21.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
21.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
22.02.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
23.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
24.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
24.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
24.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
27.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
28.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
28.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
28.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
29.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
03.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
04.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
08.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
08.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30

17.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
21.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
24.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
27.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
28.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
29.02.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/126
29.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
01.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
02.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
05.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
06.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
07.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
09.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
15.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
20.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
20.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
20.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
21.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
21.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
24.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
24.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
12.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
13.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
13.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
15.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
16.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
16.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
17.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
19.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
20.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
21.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
23.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
23.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
23.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
23.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
25.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
25.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
26.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
28.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
28.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
01.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
02.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
05.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
06.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
06.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
07.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
09.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
10.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
12.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
13.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
14.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
15.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
15.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
16.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
18.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
20.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
24.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
25.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30

24.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
25.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
26.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
26.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
27.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
28.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
30.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
02.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
03.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
03.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
05.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
05.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
08.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
08.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
10.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
11.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
13.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
14.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
18.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
30.04.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 04/112
31.10.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 09/135
19.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
20.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
21.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
23.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
24.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
27.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
29.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
02.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
03.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
07.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
09.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
09.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/50
10.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
12.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
13.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
13.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
15.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
17.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
17.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/37
17.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
18.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
18.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/37
18.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
19.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
20.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
20.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
26.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
28.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
29.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/29
01.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/36
01.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
02.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
02.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/36
03.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
10.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
11.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/27
13.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/27
21.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
25.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30

29.02.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist., 02/28
29.02.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 05/88
31.03.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 02/29
31.03.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 07/73
31.10.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 07/107

Valmennukset ja päiväkirja

15.09.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Iltapäivällä minua ja Millaa saapui valmentamaan menestynyt kouluratsastaja koulun parissa, jota odotin innolla. Alkuun tamma oli vähän hötky, se ei niinkään kaahaillut menemään, muttei se kyllä liiemmin apuihinkaan keskittynyt. Valmentaja laittoi meidät heti reippaasti töihin, joten ei auttanut kuin tehdä selässä parhaansa ja saada siirtymisien ja taivuttelujen kautta Milla vähitellen avuille. Napakan työstämisen seurauksena tamma oli yllättävänkin nopeasti kuulolla ja hyvässä liikkeessä, liekkö tällä äkäisellä valmentajalla osuutta asiaan.
Lähdimme työskentelemään kolmikaarisella kiemurauralla, tehden aina kiemuroiden päihin voltit ja voltin päätteeksi pysähdys. Käynnissä tämä tehtävä oli toki helppo, Milla taipui kivasti volteilla ja pysähtyi salamana minun huolellisesta pidätteestä. Ravissa tehtävä ei sen sijaan ollut niin helppo, sillä nyt tamma oli löytänyt sen viidennen vaihteen silmään, jonka myötä suoritukset hieman kärsivät. Erityisesti pysähdykset vaativat paljon toistoja ja pitkäkestoisia pidätteitä, jotta tamma malttoi siirtyä suoraan ravista pysähdykseen. Sen sijaan pysähdyksestä suoraan raviin siirtymiset menivät täysin nappiin, sillä Milla pinkaisi reippaasti eteen napakasta pohkeesta. Ravitehtävän onnistuessa laukkasimme vielä kiemurauralla niin, ettei enää tarvinnut voltteja saati pysähdyksiä tehdä. Laukkaakaan ei tarvinnut useaan otteeseen vaihtaa, jolloin saimme vastalaukkaakin osakseen treenailtua. Laukassa Milla oli jälleen paremmin avuillani, se laukkasi eteenpäin hyvässä temmossa turhia kirimättä. Kiemurauralta palauduimme vielä hetkeksi aikaa uralle työskentelemään ravissa, tehden mm. väistöjä. Väistöt onnistuivat meiltä todella hyvin, tamman ristiessä rehellisesti jalkojaan ja liikkuessa nätisti eteen.
Vähitellen tehtävien sujuessa saimme lähteä lopettelemaan. Koska tehtävien välissä ei liiemmin käyntiä ennätetty ottamaan, olin minkä sekä hevonen tunnin päätteeksi aivan hapoilla. Näin ollen jäähdyttelin Millan pitkälti käynnissä, kunnes tulin vielä loppukäyntien ajaksi selästä alas. Valmentajalta saimme loppuun vielä kommentteja, jotka menivät minulta vähän huti. Välillä minun olisi kuulemma pitänyt olla napakampana hevoselleni, sillä se tuppautui ajoittan, eritoten ravissa, kiirehtimään altani. Loppujen lopuksi kaikki tehtävät onnistuivat, joten itse olin kuitenkin hyvin tyytyväinen Millaan.

03.08.2016
Tänään tapahtui tallilla kyllä kerrassaan kummia. Aamutoimien jälkeen palasin tallilta kotiin ja kiirehdin samantien takaisin nukkumaan. Juuri kun olin saamassa unenpäästä kiinni, puhelimeni soi - tallityttö ilmoitti, että Milla on kadonnut kuin tuhka tuuleen! Vasta tunti aikaisemmin tamma tyytyväisenä mutusteli pihatossa heiniään, ja nyt se oli jo hävinnyt? Äkkiä takaisin tallille toteamaan, että kyllä, tammaa ei näy missään. Pihatto kierrettiin moneen otteeseen, kaikki aidat tarkistettiin, eikä jälkeäkään missään, että Milla olisi päässyt karkaamaan. Syke alkoi kummasti nousta, kun tajusimme tilanteen laidan. Pari tyttöä lähtivät mönkijöillä kiertämään pihaa, samalla kun itse soitin naapurin miehelle, että mahtaisiko hän tulla avuksemme koiriensa kanssa hevosta etsimään. Koko tallin alue käytiin seuraavan kahden tunnin aikana hyvin läpi ja koiratkin olivat metsässä, mutta ei havaintoakaan hevosesta. Argh! Olin jo soittamassa vaikka mille pelastuspartiolle, kunnes aivan yhtäkkiä tunsin jonkun hamuavan takanani paidanhelmaa. Ja siinä Milla tyytyväisenä pojotti ja ihmetteli, että mikäs mamalla on, kun on niin kärttyinen. Hah! Yhtä hämärästi kun hevonen oli kadonnut, niin yhtä ihmeellisesti se myös palautui takaisin tallinpihaan, ilman, että kukaan huomasi mitään. Milla pääsi nopeasti takaisin aitojen sisäpuolelle, mutta jäimme toki vähäksi aikaa katsomaan, että lähteekö tyttö uudelle reissulle. Tamma kuitenkin jäi niin tyytyväisenä mutustelemaan heiniään, että päätimme mekin tallityttöjen kanssa lähteä tekemään päiväkierrosta ja jakamaan hevosille ruokia, antaen Millan jäädä puuhastelemaan omiaan.

01.07.2016
Kesäkuun laatuarvosteluissa meillä sujui paremmin kuin osasin oikeastaan edes odottaa. Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa Milla sai täydet sata pistettä, joka oikeutti hienosti KRJ-I palkintoon. Estelaatishan oli se varmempi, josta odotimmekin hyviä pisteitä, joten ei mikään suuri yllätys ollut, kun yhteispisteet olivat 104,5 ja ERJ-I palkinto kainaloon. Ei yhtään hassummin! Seuraavaksi vain odottelemme kovasti, että jälkeläisten kisapisteet antaa myöten, jotta pääsemme vielä kenttäratsastuksen ja valjakkoajojaoksen laatuarvosteluihin. Niissäkin toki ensimmäiset palkinnot tavoitteena, mutta jälkimmäisestä kelpaa matkaan myös pykälän huonompi.
Muutoin meillä on sujunut kesän alku oikein leppoisissa tunnelmissa, Millalla on pari kertaa viikossa ratsastettu muistin virkistämiseksi, mutta muutoinpa se on saanut nauttia täysillä hevosen elämää. Milla onkin nyt aivan viimeisimmillään kantavana, se synnyttää neljännen, ja sitä myöten viimeisen, jälkeläisensä aivan hetkenä minä hyvänsä. Alkaa tamma näyttämäänkin hirmuiselta sotanorsulta, sillä varsa on ISO! Toivotaan, että tämäkin synnytys sujuu mutkitta, eikä minkäänlaisia ongelmia ilmene varsomisessa tai sen jälkeen.

25.06.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamulla Mörkövaaraan saapui ulkopuolinen estevalmentaja, jonka tunnille osallistuin Millan kanssa. Alkuverkassa tamma oli tuttuun tapaan hyvin energinen, se painoi apuja vastaan ja puuskutti menemään pää viidentenä jalkana eteenpäin. Sain näin ollen olla todella topakkana selässä, jakaa sille pitkäkestoisia pidätteitä ja pyytää erityisesti ympyröillä rauhoittumaan. Vähitellen ajan kanssa Milla alkoi muotoutumaan kivasti avuilleni, sen askel tasaantui, eikä sen enää painanut kuolaimelle. Näin ollen saimme ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät hyvässä temmossa.
Tänään työskentelimme suurella keskiympyrällä, johon alkuun oli pystytetty kaksi estettä, mutta valmennuksen kuluessa niitä lisättiin. Keskimäärin näillä esteillä oli korkeutta metrin verran ja ne olivat siis aivan normaaleja pystyesteitä. Työstin Millaa hetken aikaa kentän reunoilla laukassa, kunnes siirryin sen kanssa ympyrälle. Eteensä tulevat esteet tamma ylitti todella hyvin, se ei kirinyt lähestymisissä ja ponnisti oikeastaan jokaiselle esteelle hyvästä kohtaa. Laskeutuessa esteeltä sain pitää huolen siitä, että tamma ei vaihtanut alas tullessa väärälle laukalle. Toinen mihin täytyi kiinnittää enemmälti huomiota oli se, että ympyrä pysyi riittävän suurena ja symmetrisenä, se kun herkästi lähti laukan huumassa muotoutumaan vaikka minkälaiseksi. Kahden esteen jälkeen valmentaja pystytti kaksi estettä lisää näiden kahden entisen perään niin, että saimme sarjaesteitä mukaan. Hyvin tamma sarjatkin hyppäsi ilman suurempaa ongelmaa, tosin tarkkana sain olla siitä, että näiden esteiden väleihin tuli tasan kaksi laukka-askelta.
Vähitellen tunnin kuluessa lähdimme lopettelemaan ja näin ollen sain siirtyä Millan kanssa itsenäisesti loppuverkan pariin. Taivuttelin tammaa hetken aikaa vielä ravissa ja käynnissä, jonka jälkeen annoin tälle pitkät ohjat. Valmetaja tykästyi todella kovasti Millaan, kuulemma se on lahjakas nuori hevonen, jolla selvästi hyvä estesilmä. Myös minun ahkeran työskentelytavan valmentaja huomasi, josta sain hyvää palautetta.

15.05.2016
Pari päivää sitten miettiessäni kesäkuun kouluratsastusjaokseen hevosia katseeni kohdistui Millaan, joka viettää 8v syntymäpäiviään kesäkuun alussa. Tammalla itsellään on täydet KRJ sijat ja kaksi jälkeläistäkin on menestynyt jo hyvin kouluradoilla, siispä päätin ilmoittaa Millan mukaan kyseiseen tilaisuuteen, sillä kaikki valmiudet sinne on lähteä. Hauskaa tässä on taas se, että vasta aivan äskettäin ostin tämän hevosen ja nyt se on jo valmis suurempiin tavoitteisiin, eli näihin laatiksiin. Millan kanssa on edetty melko reipasta tahtia, mutta koska hevonen on pysynyt terveenä ja motivaatio kaikkeen työskentelyyn on ollut hyvä, niin miksipä ei. Näin "estehevosena" ei meillä ole Millan kanssa suurempia palkintotavoitteita koulupuolelta, kunhan kakkospokaali vähintään napsahtaa, niin hyvä tulee. Eniten jännittää kuitenkin se, kuinka tamma malttaa tuomareiden edessä käyttäytyä, sillä jos sille iskee esimerkiksi jonkin sortin pakokauhu, niin ei hyvää päivää. Omistajan on siis pidettävä pää kylmänä ja näytettävä hevoselle mallia, vai miten meni... No, palaillaan asian tiimoille kesäkuun puolella, jolloin olemme viisaampia. Ei tiedä, vaikka Milla ennättäisi ensi kuussa vielä esteratsastusjaoksenkin laatistilaisuuteen, saa nähdä.

06.04.2016
Tänään oli taas kuuluisa ilon ja onnen päivä, kun Milla varsoi terveen ja reippaan orivarsan. Varsa oli järjestyksessään nyt tamman kolmas jälkeläinen tälle keväälle, joten hyvää työtä se on varsojensa kanssa tehnyt. Toinen varsa syntyi maaliskuun 13. päivä, jolloin saimme maailmaan vaaleanrautiaan tammavarsan, joka nimettiin Mörkövaaran Makeanhimoksi. Suloinen tamma muutti vieroituksen jälkeen Haperon omistukseen Hengenvaaraan, jossa sitä odottaa tulevaisuudessa varmasti hyvä ja aktiivinen kilpakoti. Tänään syntynyt oli sitten Millan ensimmäinen orijälkeläinen, rautias pienhevosen mittoihin jäävä poika on kuin ilmetty isänsä Ruunappa. Varsa nimettiin Mörkövaaran Rioraamaksi ja ilokseni voinkin todeta, että tällekin poitsulle on hyvä koti vieroituksen jälkeen jo tiedossa. Rioraama matkustaa nimittäin Kuuralehdon tilalle, eli uudeksi omistajaksi tulee Siuri. Kasvattaja saa olla enemmän kuin onnellinen, kun kasvatit saavat hienoja kilpakoteja aktiivisilta omistajilta. Millan varsojen kohdalla jokainen on siis päässyt loistokoteihin, joten eiköhän sitä menestystä tule kaikille varsoille lajin kuin lajin parissa. Nyt tamma saa hetken taukoilla varsapuuhista, sillä neljäs jälkeläinen on suunnitteilla vasta kesälle.

08.03.2016
Ensimmäiset kuukaudet on kuluneet yhteistä säveltä etsiessä ja nyt voin ilolla todeta, että olemme vihdoin sen löytäneet (ehkä)! Tamma on rauhoittunut huomattavasti sen myötä, kun se Mörkövaaraan tuli, eikä se enää ole niin mahdoton ja villisielu. Milla selkeästi pystyy jo rentoutumaan ihmisten seurassa, joka on toooodella loistava asia. Kilparintamalla meillä on sujunut oikein loistavasti alun vaikeuksien jälkeen; kouluratsastuksesta sijoja on kertynyt tähän mennessä huikeat 38 kappaletta, esteiltä 27, kentästä 8 ja valjakkoajoista 12 kappaletta. Melko hienoa toimintaa! Tuloskirja on nyt tietysti kirjava, ei meillä jokaisessa startissa ole mennyt kuin Strömssössä, mutta näihin mainittuihin sijoituksiin olen hyvin tyytyväinen. Kilpailujen ohella Milla ennätti pyöräyttämään ensimmäisen jälkeläisensäkin helmikuun aikana, saaden kauniin tammavarsan. Punarautias tamma nimettiin Mörkövaaran Mystiikaksi ja Milla oli enemmän kuin onnellinen saadessaan pitää varsansa rinnallaan pitkään, sillä Mystiikka jäi asumaan Mörkövaaraan. "Myssy" on hiljattain päässyt aloittelemaan jo kilpauraansa ja selkeästi se on emältään lahjoja kaikkien neljän lajin parissa perinyt. Myönnettäköön, että Milla tällä hetkellä kantaa jo toista varsaansa mahassaan... Varsomisen odotetaan tapahtuvan merkeistä päätellen aivan lähiaikoina, kuinka jännittävää!

01.02.2016
Noo, juu. Ensimmäiset viikot Millan kanssa on yhteiseloa takana, enkä aivan vielä osaa sanoa, että mitä mieltä siitä olen. Onhan se haastava käsiteltävä ja eritoten hevonen, joka vaatii jokaisessa tilanteessa aikaa. Vaikka meillä on välillä vaikeaa ollutkin, on se ajoittain ollut ratsastettaessa niin kiva, että. Anyways, tänään meillä oli nimittäin ensimmäiset yhteiset kilpailut! Olin ilmoittanut Millan mukaan Haavelaaksossa järjestettäviin koulukisoihin, kaksi kertaa helppo A luokkaan. Ensimmäinen startti ei mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan, sillä Milla jumittui keskelle rataa, eikä se siitä mihinkään ihan hevillä liikkunut. Naama punaisena sain sitä mätkiä ennen kuin se lähti taas liikkeelle, mutta se peli oli tietysti jo pelattu. Näin ollen ensimmäinen starttimme sujui niinkin hyvin, että olimme sijalla 60. Ja ratsukoitahan koko luokassa olikin se hienot 60. Piip, piip, siis viimeisiä?! Kylläpä oikeasti hävetti omistaa näin hieno hevonen. Iltapäivällä toinen startti sujui onneksi hieman paremmin, nyt Milla ei jumittautunut kertaakaan, joten olimme sijalla 40/60. Jos jotain positiivista tästä päivästä etsii, niin ainakin meillä on vain suunta ylöspäin! Ei tästä huonommin voisi mennekään, heh.

20.01.2016
Saanen esitellä uuden hankintani: suomenhevostamma Kesäsuon Millan! Taustatarinahan tässä on se, että katselin ö-luokan myytäviä suomenhevosia, joiden joukosta bongasin tämän kolmen vuoden ikäisen tamman. Omistaja kuvaili Millaa ratsukoulutetuksi hevoseksi, joka on kuitenkin luonteeltaan niin mahdoton, ettei sen kanssa jaksa kukaan työskennellä. Heti tuon lauseen luettuani minulle syttyi lamppu pään päälle, että hitsi vie, tässä olisi sitä kaipaamaani haastetta! Täten oli pakko soittaa Kesäsuon Millan omistajalle ja tiedustella enemmän sen suvusta ja käyttötarkoituksesta. Selvisi, että kyseessä oli yleispainotteinen, evm sukuinen hevonen, eli juuri itse täydellisyys! Meinasin jo melkein heti puhelimessa ilmoittaa, että minä sen ostan. Heti. Minulle!! Maltoin kuitenkin mieleni ja lähdin katsomaan muutamien satojen kilometrien päähän tammaa. Paikalla minua odotti kuvanmukainen tamma korvat luimussa ja niin hapan ilme kasvoilla, että huhuh. Kävin kuitenkin sen selässä ja tuumailin hetken aikaa, kunnes ilmoitin, että kyllä tämä hevonen Mörkövaaraan lähtee. Näin ollen olin uuden hevosen onnellinen omistaja! En vielä tiedä, olenko edelleen viikon kuluessa onnellinen ostoksestani, mutta sehän selviää. Toivotaan, että tästä hevosesta saadaan hyvä lisä Mörkövaaran tammalaumaan, ja että sen luonne vielä joku päivä rauhoittunee.