Muistoissa: Minerva - virtuaalihevonen
k. 23.11.2017

NimiMinerva LempinimiMinttu
Rek.nroVH16-018-0880 Synt.päivä ja ikä23.01.2016, 24v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri160 cm, prn
KoulutustasoHelppo B, 60cm, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaMia Savolainen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01080

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 20.12.2016
7 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.12.2016
7,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2017
7 + 41 + 18,5 + 22 + 15 = 103,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.03.2017
7,5 + 41 + 19 + 22 + 15 = 104,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.11.2017
12 + 23 + 25 + 25 + 19 = 104p, SLA-I

Luonne

Minttu on sikäli harvinaista sorttia Mörkövaarassa, että se on peräisin pitkälti työhevossuvusta, jonka vuoksi se ei ole mitenkään yltiö pitkälle koulutettu yksilö. Luonteeltaan tamma on yleisesti ottaen todella kiltti ja laukea kuin lammas, joka ei vedä stressiä tai hermostu uusissakaan tilanteissa. Tasaisen luonteen omaava Minttu sopii siten hoidettavaksi myös pienimmille tallilla kävijöille, joiden rapsutuksista ja huomiosta se nauttii täysin siemauksin. Niin maasta kuin myös selästä käsiteltynä tamma on nöyräluontoinen, eikä sen kanssa ole toistaiseksi tullut ongelmia minkäänlaisissa tilanteissa.

Hoidettaessa Minttu on todella mukava, sen voi viedä vaikka pihamaalle irti nurmikolle harjauksen ajaksi, se ei varmasti häviä yhtään minnekään. Näin ollen karsinassakin tamma on helposti hoidettavissa, eli perustoimenpiteet, kuten harjaus, kavioiden puhdistus, loimituksen ynnä muut vastaavat sujuvat näppärästi. Toki välillä huonon päivän sattuessa erityisesti kavioiden puhdistus voi tuoda hien hoitajan pinnalle, sillä jos tämä hevonen ei kaviotaan halua nostaan, niin sitähän ei muuten ylös saa. Varustaessakin Minttu käyttäytyy nätisti, suitsiessa se ottaa reippaasti kuolaimet suuhunsa ja satulakin on helposti selkään laitettavissa, tosin joskus pienen pullistelun kera. Taluttaessa tamma tulee yleisesti nätisti hoitajansa perässä, mutta ajoittain Mintun hirmuinen laiskuus saa sen jumiutumaan tai löntystämään, joka voi toisinaan hieman hermostuttaa kiireistä hoitajaa.

Ratsastaessa Minttu esittää alkuun maailman hitainta hevosta, jota täytyy potkia jaloilla eteenpäin, vähän raipalla takapuolelle tehostaen. Sen kanssa alkuverkka voi usein mennä siis ihan vain siihen, että saa sen moottorin käyntiin, joka on äärimmäisen hitaasti syttyvää sorttia. Mutta kun tamma saa jalat alleen ja yhteistyö ratsastajan kanssa alkaa luistaa, on se oikein passeli ratsu lajiin kuin lajiin. Vaikkei Minttu omaa ehken tasaimpia ja hienoimpia liikkeitä, pyrkii se silti aina tekemään parhaansa ja liikkumaan ratsastajansa apujen mukaisesti eteenpäin. Tamma ei tosin ole myöskään mikään herkkä ratsastettava, että tarvittaessa sitä saa ihan napakasti pyytää, eikä se itseasiassa pienistä avuista mitään ymmärräkään. Miellyttämishalunsa ja taitojensa lisäksi Minttu on siitä ihana, että se on 100% maastovarma, eikä se näe kentänreunallakaan vihreitä miehiä milloinkaan.

Kouluratsastus ja Minttu on taitavalla ratsastajalla hyvä yhdistelmä, jolloin tehtävä kuin tehtävä sujuu tarvittaessa kuin oppikirjasta konsanaan. Ulkomuodoiltaan tamma ei ole ehkä se optimaalisin kouluratsu, mutta se taittaa liikkeet hienosti helppo B tasolle, jos ratsastaja vain hallitsee pohkeensa ja ulko-ohjan. Kovinkaan kummoiseen muotoon Minttu ei ole ratsastettavissa, mutta se kompensoituu reippaalla luonteella ja virheettömillä liikkeillä. Minttu tykkää erityisesti tehtävistä, joissa tehdään paljon erilaisia asioita, ja puolestaan yhden ja saman toistaminen saa sen melko nopeasti tympääntymään. Tamman bravuureiksi voisi mainita temponlisäykset sekä pohkeenväistöt, joita se tosin tuppautuu tarjoamaan oikeastaan joka välissä.

Esteillä tamma on aluksi melkoinen lentävä valaskala, ajoittain se on nimittäin hyvin hidas ja kömpelö. Minttu vaatii erityisesti esteiden parissa sen hyvän herättelyn, jotta se malttaa keskittyä jalkoihinsa ja alkaa rehellisesti hyppäämään säätämisen sijaan. Kun Minttu pääsee vauhdin makuun, paljastuu siitä yllättävänkin kiva esteratsu, joka hyppää ratana esteet 60cm asti. Tamma ei omaa kuitenkaan sitä terävintä hyppytyyliä, eikä se aina ole täysin perillä, mistä kohtaa olisi hyvä hypätä ja missä ei, mutta kova se on siitä huolimatta yrittämään. Minttu hyppää mielellään myös esimerkiksi erikois- ja maastoesteitä, jotka ovat kivaa vaihtelua arkeen, mutta puolestaan yhtään isompia esteitä se aristelee melkolailla.

Kilpailuissa Minttu on ihana oma itsensä, aina niin rauhallinen ja helppo, jonka vuoksi tämän hevosen kanssa onkin parasta reissata. Matkat kilpapaikoille sujuvat tamman kanssa tietenkin ongelmitta, Minttu menee traileriin mielellään ja matkustaa nätisti pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa Minttu ei ole moksiskaan, käyttäytyy tyynen viileästi aivan kuin olisi kotiinsa tullut. Vaikkei tamma ylimääräistä höselläkään, on sen kanssa tärkeää suunnata lämmittelyyn hyvissä ajoin, jotta sen saa ratsastettua reippaaseen liikkeeseen ja hyvin kuulolle. Ajoittain Minttu on tehnyt loistavaa työtä kilparadoilla, antaen kutakuinkin kaikkensa, ja tuonut pokaaleja roppakaupalla kotiin, mutta toisinaan taas kaikki menee penkin alle, eikä tällöin voi kuin ratsastaja katsoa peiliin - hänellä on kun ollut seuranaan maailman paras ja varmoin kilparatsu.

Sukulaiset

i Raikuva evm
sh-o, prt, 162cm
ii Ronski evm
sh-o, prt, 160cm
iii Raivi evm
sh-o, rt, 163cm
iie Polka evm
sh-t, prt, 159cm
ie Vaahtera evm
sph-t, trn, 152cm
iei Vinski evm
sh-o, trn, 158cm
iee Ralmiina evm
sph-t, rn, 146cm
e Matilda evm
sh-t, rn, 158cm
ei Lentolippu evm
sh-o, prn, 161cm
eii Lennokas evm
sh-o, rn, 162cm
eie Tuuliviiri evm
sh-t, vprt, 155cm
ee Markiisi evm
sh-t, rn, 160cm
eei Mafiapomo evm
sh-o, prt, 163cm
eee Retiisi evm
sh-t, rn, 159cm

i. Raikuva oli komea, raskasrakenteinen suomenhevosori, joka oli väritykseltään punarautias kera 162cm säkäkorkeuden. Nuoremapana orista odotettiin hyvää ravihevosta, se menestyi kohtuullisen hyvin ensimmäisenä vuotenaan kilpailuissa, mutta kasvaessaan ja vankistuessaan vauhti hidastui sen verran, että raviura sai jäädä. Täten Raikuva siirtyi suoraan työhevoskäyttöön, kotitilalla sitä käytettiin niin pelto- kuin myös puutöissä apuna, vetäen raskaita taakkoja perässään. Ori pääsi myös kisaamaan työhevoskilpailuiden merkeissä, joissa se menestyi kiitettävästi. Luonteeltaan Raikuva oli muutoin kiltti ja melko rauhallinenkin oriksi, mutta se oli äärettömän säikky ja hieman arkaluontoinen. Tämän vuoksi ori ei soveltunut kaikkien käyttöön, eikä se aina tahtonut pysyä edes omistajienkaan käsissä vauhkoontuessaan. Koska Raikuvan luonne oli mitä, ei sitä haluttu sen vuoksi käyttää paljon jalostukseen, jottei se periytä piirteitä jälkeläisilleen. Ori kuitenkin pääsi astumaan kaksi tammaa ja onneksi voikin todeta, ettei Raikuva periyttänyt niille muuta kuin hieman raskaamman puoleista rakennettaan. Raikuva menehtyi hyvin yllättäen 15 vuotiaana, edes syytä ei tiedetä, sillä ori löytyi nukkumassa ikiunta omasta tarhastaan.

ii. Ronski oli nimensä veroinen nuoresta pojanklopista saakka, se oli hyvin oman arvonsa tunteva ja todella tyrkky, jos hevosesta voi niin sanoa. Orin päättäväinen ja menevä luonne oli kuitenkin eduksi raviradoilla, joiden parissa sitä nähtiin yli kymmenen vuoden ajan. Ronski juoksi nuorempana todella hyviä aikoja, ollen kolmena vuotena peräkkäin ikäluokkansa paras suomenhevosori. Myös vanhemmalla iällä ori voitti useita startteja ja titteleitä, mutta pian 13 vuotta täytettyään alkoi rankka treenaaminen näkyä jaloissa, joten Ronski sai siirtyä viettämään ansaittuja eläkepäiviään vanhemman pariskunnan hoiviin. Rakenteeltaan ori oli sopusuhtainen ja kevyt, se omasi säkäkorkeutta 160cm ja oli väritykseltään punarautias kera tähtipään. Hieno ravihevonen oli tietysti myös kysytty ori jalostukseen, jonka myötä Ronski pääsi astumaan lukemattoman määrän tammoja, pääosin lähikyliltä. Jälkeläisilleen Ronski periytti punarautiasta väritystään ja osittain myös hyvää juoksukykyään, sillä ainakin kymmenkunta sen jälkeläisistä on voittanut enemmän kuin kymmenen starttia. Ori lopetettiin vajaana parikymmenen vuoden ikäisenä, pääosin jalkojensa vuoksi, jotka vaativat jokapäivästä ja osakseen kallistakin hoitoa.

ie. Vaahtera oli kerrassaan ihastuttava suomenhevostamma, voisipa sanoa, että jokaisen kukkahattutädin unelma. Luonteeltaan Vaahtera oli nöyrä, ihmisiä kunnioittava ja todellinen työmyyrä, joka rakasti puuhailla oman omistajansa kanssa mitä vain. Tamma oli peräisin työhevossuvusta, jonka myötä Vaahterakin kisasi jonkin verran työkilpailuissa, ihan kohtuullisella menestyksellä. Sen omistajat eivät kuitenkaan olleet hyvin kiinnostuneita kilpailemisesta, jonka vuoksi kisaura jäi melko lyhyeen. Vaahtera kuitenkin myös ratsukoulutettiin, joten erityisesti maastoratsuna se oli omistajaperheen lapsien käsittelyssä oiva ja turvallinen kyyditsijä. Tamma oli väritykseltään kaunis tummanruunikko, kera etujalkojen polvisukkien, ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 152cm. Muutaman kerran Vaahteraa nähtiin myös työhevosten näyttelyissä, joissa se keräsi pokaaleja hienon rakenteensa vuoksi kotiinviemisiksi. Jalostukseen Vaahteraa ei käytetty kuin tasan yhden kerran, tällöin se sai orivarsan, joka ei tullut liiemmin ollenkaan emäänsä. Tamma kärsi pitkään hengitystieongelmista, jonka vuoksi se asui viimeiset vuotensa pihatossa. Vaahtera lopetettiin lopulta puhkuriin ollessaan 23 vuoden ikäinen.

e. Matilda on suloinen ja hyväluontoinen suomenhevostamma, joka tällä hetkellä viettelee ansaittuja eläkepäiviään edelleen samalla tilalla, jonne syntyi yli 20 vuotta sitten. Nuorena tamma toimitti pitkälti seura- ja siitoshevosen virkaa, sitä vähän ratsukoulutettiin, jotta sillä pystyttiin edes silloin tällöin ratsastelemaan. Vasta reilun kymmenen vuoden ikäisenä Matildasta koulutettiin oikea ratsu, jolta luonnistui kouluratsastus helppo B tasolla ja esteratsastus ratana vajaan 80cm verran. Koulutuksen jälkeen Matildaa nähtiin molempien lajien parissa kilpailuissa, molemmissa se niitti menestystä, mutta kouluratsastuksen parissa se oli hieman parempi näyttävien liikkeidensä vuoksi. Väritykseltään tämä hyvärakenteinen hevonen on ruunikko kera piirtopään, ja säkäkorkeutta se omaa epävirallisesti mitattuna 158cm. Ennen kilpauraansa Matilda ennätti saamaan kolme jälkeläistä, joista kaikki oli emänsä tavoin ruunikkoja tammavarsoja. Kaikki kolme tamman jälkeläistä on päässyt kilpailemaan menestyksekkäästi koulu- ja esteratsastuksen parissa, joten ne selvästi seuraavat emänsä kavionjälkiä. Matildan kilpaura loppui 17 vuoden iässä, jolloin se loukkasi kisamatkalla jalkansa niin pahasti, ettei se soveltunut enää ratsastuskäyttöön.

ei. Lentolippu oli luonteeltaan melkoinen tulta ja tappuraa-sielu, joka ei ollut maailman helpoin hevonen käsitellä. Ravisukunsa vuoksi orikin pääsi heti kolmen vuoden iässä ravikilpailuihin mukaan, juosten ihan kelpo aikoja kerta toisensa jälkeen. Vähitellen vauhtihalut ajoivat sen kuitenkin jatkuvasti laukalle, jonka vuoksi Lentolippu sai jäädä pois ravikilpailuista. Tällöin ori myös vaihtoi kotia ja sen jälkeen se päätyi mutkien ja sattumien kautta ratsukoulutukseen yhdelle Suomen parhaimmista estetalleista. Näin ollen Lentolipusta koulittiin pitkäjänteisesti esteratsu, joka hyppäsi puolen vuoden työskentelyn jälkeen ensimmäisissä kilpailuissaan 100cm luokissa voittoon. Sen jälkeen loppu onkin histoaa, sillä Lentolipusta tuli yksi aikansa parhaita esteratsuja. Väritykseltään ori oli punaruunikko ja säkäkorkeutta se omasi hieman rapiat 161cm. Ravihevosena Lentolippu pääsi astumaan neljä tammaa, saaden siten juoksemiseen painottuneita jälkeläisiä. Jälkeläiset eivät kuitenkaan isänsä tavoin menestyneet raviradoilla erinäisistä syistä, joten osa laitettiin suoraan monttuun, osasta koulutettiin ratsuhevosia. Lentolippu kilpaili esteillä melkein parikymmentä vuotiaaksi ja sen jälkeen se ennätti viettämään eläkettä vielä liki seitsemän vuotta.

ee. Markiisi oli kuvankaunis ja hyvärakenteinen suomenhevostamma, jota nähtiin paljon näyttelykehissä ja kouluratsastuskilpailuissa pitkälti hevosen koko elämän ajan. Väritykseltään tamma oli ruunikko, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkorkeutta tältä löytyi tasan 160cm. Näyttelymenestyksen myötä Markiisi pääsi myös kantakirjaan hyvin pistein ja KTK-II palkinnon turvin. Koulukisoissa tammalla kisattiin pääsääntöisesti helppo A tasoa, mutta myös muutamat vaativammat luokat sillä mentiin. Mitään hirmuista menestystä Markiisi ei koulukentillä missään vaiheessas saavuttanut, mutta muutamia voittoja se kotiinpäin kuitenkin toi. Luonteeltaan tamma oli varmajalkainen ja melko tasainen hevonen, jolla kuitenkin ajoittain oli myös huonompia päiviä, jolloin kaikki sai sen tuntea kyllä nahoissaan. Alunperin Markiisia ei ollut tarkoitus käyttää siitokseen, mutta vanhemmiten se sai kuitenkin kaksi jälkeläistä. Molemmille jälkeläisilleen tamma periytti hienoa liikettään, erityisesti sen orijälkeläinen menestyi vaativissa luokissa asti. Markiisi lopettiin harmillisesti jo 19 vuoden ikäisenä, kun sille syntyi äkillisesti suolenkiertymä, jolle ei ollut mitään tehtävissä.

Jälkeläiset

s. 02.04.2016, t. Mörkövaaran Loviisa (i. Ruunappa) omistaja: VP
s. 06.06.2016, o. Mörkövaaran Tervajalka (i. Tervalan Leonart) omistaja: Henni
s. 24.07.2016, o. Mörkövaaran Muskoni (i. Velhonkuje) omistaja: Pierre
s. 22.09.2016, t. Mörkövaaran Kultasulka (i. Hopeasulka) omistaja: Cannabia

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 41, ERJ 41, KERJ 40, VVJ 41, VSR 5 kpl

07.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
09.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
10.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
13.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/65
14.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
15.04.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/33
16.04.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/33
18.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/55
21.04.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/60
24.04.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/60
01.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
02.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
06.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
06.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
07.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
07.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
07.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
08.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
09.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
09.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
10.05.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/40
12.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
12.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
14.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
15.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
19.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
28.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
29.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
30.05.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
04.06.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/38
04.06.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
06.06.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
07.06.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/38
07.06.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/38
08.06.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/38
09.06.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/38
09.06.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/38
10.06.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
15.06.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/30
30.06.16, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 17/216
30.06.16, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 19/322

13.04.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/12
15.04.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/12
16.04.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/12
19.04.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/12
30.04.16, KERJ CUP (kutsu), Aloittelijalkk, 02/07
01.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/19
07.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/19
08.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/14
12.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/09
14.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/09
16.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/09
17.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/09
20.05.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/09
11.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/14
13.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/04
14.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/04
15.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/04
16.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/04
17.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/14
18.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
22.04.16, ERJ (kutsu), 60cm, 02/10
23.04.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/10
24.04.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/10
26.04.16, ERJ (kutsu), 60cm, 02/10
26.04.16, ERJ (kutsu), 60cm, 02/10
28.04.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/10
30.04.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/10
02.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 04/30
04.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 04/30
06.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/30
07.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/30
07.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/26
12.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/23
13.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/26
20.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 04/23
23.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 02/40
27.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 04/40
29.05.16, ERJ (kutsu), 60cm, 06/40
03.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 05/28
04.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 02/26
05.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 02/26
07.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/28
10.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/34
11.06.16, ERJ (kutsu), 50cm, 03/10
11.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/21
12.06.16, ERJ (kutsu), 50cm, 03/10
17.06.16, ERJ (kutsu), 50cm, 01/10
12.06.16, ERJ (kutsu), 50cm, 02/28
15.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 02/34
20.06.16, ERJ (kutsu), 50cm, 03/10
21.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/36
21.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 03/34
26.06.16, ERJ (kutsu), 50cm, 02/28
29.06.16, ERJ (kutsu), 60cm, 04/36
03.07.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/40
06.07.16, ERJ (kutsu), 60cm, 05/40
09.07.16, ERJ (kutsu), 60cm, 06/40
10.07.16, ERJ (kutsu), 60cm, 01/40
11.07.16, ERJ (kutsu), 50cm, 01/19
13.07.16, ERJ (kutsu), 50cm, 02/19
20.07.16, ERJ (kutsu), 50cm, 03/19

19.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
20.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
26.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
27.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
28.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
30.06.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
03.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
05.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/04
07.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/04
08.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
09.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/04
15.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/07
18.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/07
20.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/11
22.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/11
23.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/11
24.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/11
27.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/11
29.07.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/11
02.08.16, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/11
07.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/50
08.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/50
18.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/40
22.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/30
24.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
03.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
04.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
08.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
08.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/40
09.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
10.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
11.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/30
11.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/30
12.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/30
12.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
14.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
15.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
18.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/30
21.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/30
22.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/30
01.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
01.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
06.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/40
08.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
09.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
10.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/34
11.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/20
13.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/34
15.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
17.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/37
17.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/20
22.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/31
22.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/34
24.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/34
25.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/31
27.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/34
29.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/34
02.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
09.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/40
15.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
31.01.17, VVJ CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 07/50

30.06.16, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 01/88
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Aloittelijalkk, 03/13
31.08.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 04/18
31.08.16, VSR CUP (kutsu), Aloittelijalkk, 02/11
31.08.16, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 08/65

Valmennukset ja päiväkirja

31.08.2016
Tänään oli niin hieno päivä, että täytyy jakaa tunnelmia myös tänne. Kuun viimeinen päivähän on aina se "cup-päivä", jolloin meitä näkee monien eri lajien parissa kilpailemassa. Minttu oli tänään mukana suomenhevosille järjestettävissä cupeissa, joissa se teki uskomatonta työtä luokka toisensa jälkeen. Aamumme alkoi koulukisojen merkeissä, joissa starttasimme helppo C luokassa. Minttu teki niin hyvää jälkeä kuin oikeastaan pystyi, vain yksi isompi virhe tapahtui, mutta onneksi tamman muu työskentely kompensoi tulosta. Näin ollen olimme sijalla 6, kun osanottajia oli luokassa 65. Koulusta siirryimme kirjaimellisesti juoksujalkaa kenttäkisoihin, joissa Minttu oli ilmoitettuna tasonsa mukaisesti aloittelijaluokkaan. Koulusuoritus oli jälleen vahva, eikä esteilläkään hassummin mennyt, sillä ilman virhepisteitä selvittiin. Maasto-osuudella Minttu oli vähän tahmea, mutta hyvin se jaksoi maaliin asti kaikki esteet hypättyään, jolloin kokonaispisteillämme olimme sijalla 2. Tässä luokassa ei ollut kuin 11 osanottajaa, mutta sijoitus on aina sijoitus ja näin ollen olimme siihen erittäin tyytyväisiä. Illalla oli vuorossa vielä valjakkoajokisat, joissa Minttu oli selvästi jo vähän väsynyt päivän suorituksista, eikä siksi ollut terävimmillään. Siitä huolimatta tamma malttoi keskittyä kohtalaisesti apuihini ja näin ollen saimme taas yhden sijoituksen matkaan, ollen sijalla 4. vajaasta 20 osallistujasta. Kerrassaan upea päivä meidän osalta! Minttu sai samalla haluamamme viisi suomenhevosten cup-sijoitusta täyteen, joten sikälikin sijat oli todella hieno juttu.

07.07.2016
Taas on ennättänyt sattua ja tapahtua yhtä jos toista sitten kevään ja keskikesän välillä. Mintun kanssa on pääosin kilpailtu aktiivisesti koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa sekä valjakkoajoissa. Näistä kaikista lajeista Mintulla on tavoitellut 40 sijaa jo pikku hiljaa läjässä, joten on se kyllä todella hieno ja ajoittain voittamaton kilparatsu ollut. Erityisesti siitä tamma on jäänyt mieleen kilpailuissa, että se on käyttäytynyt aina rauhallisesti ja tehnyt tasaisen varmaa työtä myös kovan hälinän keskellä. Kesäkuussa Mintun kanssa kävi kisamatkalla pieni äksidentti, kun se astui trailerin lastaussillalta ns. huti. Tamma tuli tällöin polvilleen alas, jolloin se loukkasi siis molemmat etujalkansa. Onneksi kipulääke, kylmäys ja parin päivän lepo riitti parantumiseen ja näin ollen mistään pahemmasta ei ollut kyse. Kesäkuun alussa, ennen tätä turmaa, tamma sai myös toisen jälkeläisensä, joka oli nyt puolestaan suloinen orivarsa, joka oli perinyt ulkonäkönsä isältään Tervalan Leonartilta. Nytemmin Mörkövaaran Tervajalaksi nimetty hurmuri asuu yksityisenä ratsuhevosena Hennin hoivissa. Tämän viikon myötä odotamme Minttua jälleen tulevaksi kiimaan, sillä jo kolmannelle varsalle on isäehdokas mietittynä. Kahden aikaisemman varsan kohdalla Minttu on kyllä suoriutunut esimerkillisesti, varsomisissa ei ole ollut ongelmia ja varsoja kohtaan se on ollut niin hyvä emähevonen, että parempaa saa etsiä. Minttu on näin ollen ollut täysin passeli hevonen käyttööni, se lunasti odotukset kilparadoilla ja on ollut upea siitostamma. Nyt kun on pari jälkeläistä maailmalla, alamme hiljattain miettimään jo laatuarvosteluja...

15.04.2016
Haha, perun heti viime päivityksessä sanomani siitä, että Minttu on meidän ihana maskottiponi, joka saa vapaasti liikkua pihalla miten tahtoo. Ajatuksenahan se oli todella hyvä, mutta toteutus jäi sitten puolitiehen. Minttu ei nimittäin ollut aivan yhtä mieltä siitä, että alue tarkoittaa vain tallin pihaa - parhaimmillaan se oli lähtenyt seikkailemaan toiselle tallille, jonne on Mörkövaarasta pari kilometriä matkaa. Tammaa saatiin siis ensimmäisten viikkojen aikana hakea vaikka mistä päin ja näin ollen piti myös tehdä päätös, että nyt riittää. tämän hevosen hölmöilyt. Nytemmin Minttu siis tarhailee omassa tarhassaan tarhakavereiden kanssa, eikä sitä pidetä enää irti, sattuneista syistä. Onneksi tammalle ei retkillään sentään mitään sattunut, sen reittivalinnat kun eivät aina olleet mitään suorimpia ja helpoimpia metsäpolkuja. Muutoin Mintun kanssa on kuitenkin sujunut oikein mukavasti, ratsukoulutus oli sen kanssa ongelmatonta sen hyvän ja yhteistyökykyisen luonteen vuoksi. Näin ollen tammalla on päästy jo ensimmäisiin kilpailuihin pyörimään ja menestystä onkin kivasti useasta lajista jo kotiinpäin saatu. Pieneksi yllätykseksi jopa itselleni Mintulla oli marraskuun lopulla kiima, jonka myötä päätin tamman ensimmäisen kerran jo astuttaa. Näin ollen maailmaan on saatu jo yksi pieni-Minttu, emänsä kaltainen ruunikko tammavarsa Mörkövaaran Loviisa. Toistaiseksi Lisa astuu Mörkövaarassa, mutta koskaan ei voi tietää, minne sen tie tulevaisuudessa vie. Kaikin puolin olen kuitenkin Minttuun tyytyväinen, joten ei voi kuin kertoa kasvattajalle terkkuja ja kiitokset superhyvästä hevosesta!

13.03.2016
En tiedä, löysinkö tänään elämäni hevosen vai mitä. Mörkövaaraan asteli tänään nimittäin harvinaisesta suvusta oleva tamma, joka on luonteeltaan niin mainio, että ei mitään järkeä. Viralliselta nimeltään Minerva, eli Mörkövaarassa tutummin Minttu, on punaruunikko ja jykevärakenteinen tamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 160cm. Ikää tälle nuorelle hevoselle on kertynyt reilut pari vuotta, joten ratsukoulutus on kohta ajankohtainen. Työhevossukuisesta Mintusta todellakin tulee ratsupainoitteinen, joten nähtäväksi vain jää, minkälaisiin koulutuslukemiin päästään. Hienointa tässä tammassa on kuitenkin se, että siitä tulee Mörkövaaran ensimmäinen ns. maskotti! Uskollisen luonteensa vuoksi se pysyy nimittäin pihassa irti kuin unelma, eikä lähde pihapiiristä yhtään minnekään. Näin ollen se saa viettää päivät tallin pihassa ja kukkapenkissä irti seikkaillen, hieman oreja härnäten. Tietysti siittolassa pienimuotoiseksi ongelmaksi saattaa tulla se, ettei koskaan tiedä milloin joku pojatsu karkaa ja pääsee tytön astumaan. Kiima-aikoina Minttu tulee olemaan siis omassa tarhassaan, jos pojat alkavat käymään kuumina. Ah, mä oon niin innoissani tästä! Toivottavasti Mintusta tulee loistava laumanjatke ja eritoten hieno jalostushevonen ja emä mahdolliselle jälkikasvulle. Rauhassa kuitenkin katsellaan, minkälainen Mintusta kehittyy ja kuinka sen kanssa lähdetään etenemään.