Mörkövaaran Muusa - virtuaalihevonen

NimiMörkövaaran Muusa LempinimiMuusa
Rek.nroVH11-018-1207 Synt.päivä ja ikä06.01.2010, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, m
KoulutustasoVaativa B, 110cm PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

15 + 25 + 21 + 20 + 20 = 101p / SLA-I
21 + 28 + 38 + 35 = 122p / YLA2
20 (6+7+7) - 40 - 20 - 10 - 8 = 98p / KRJ II

Luonne

Kun vertaa Muusaa sen vanhempien luonteeseen, ei voisi kuvitellakaan, että tamma on lähtöisin sellaisesta yhdistelmästä! Siinä missä vanhemmat ovat suhteellisen kilttejä ja lempeitä, Muusa on tulinen ja haastava. Mikään ilkeyden perikuva tamma ei vaikeasta luonteestaan huolimatta ole, mutta mitään ei saa ilmaiseksi, eikä neidin kanssa pärjää kuka tahansa. Muusa on hyvin tammamainen, ja sillä on omat tapansa toteuttaa näkemyksiään. Kiima-aikoina tamma on pahimmillaan; mihinkään ei saisi koskea, varsinkin vatsa ja jalat ovat herkimpiä kohtia. Muusa ei kuitenkaan koskaan käy ihmiseen käsiksi hampain, vaikka saattaakin uhitella korvat luimussa. Sen sijaan takajalkoja kannattaa tamman huonoina päivinä vältellä.

Hoitaessa Muusa saattaa olla levoton. Se osaa kyllä varoa ihmistä eikä littaile hoitajaa seiniin tai astu varpaille, mutta se voi muuten liikuskella edestakaisin. Tamman kärsimättömyys ottaa joskus päähän, sillä se ei ole hetkeäkään paikoillaan, mutta hyvät hetket korvaavat huonot. Muusa osaa nauttiakin yhteisistä hetkistä oman ihmisensä kanssa - silloin se lepuuttaa tyytyväisenä takajalkaansa, rentoutuu eikä temppuile. Irti Muusaa ei kuitenkaan voi pitää, oli se sitten käytävällä tai karsinassa, koska neidillä on paha tapa keksiä mitä mielikuvituksellisimpia tapoja viihdyttää itseään. Kavioiden kanssa harvemmin on ongelmia, paitsi silloin, kun Muusa on herkimmillään, jolloin se voi alkaa potkia. Silloin tällöin kintut nousevat ihan suullisella pyynnöllä, mutta yleensä homma toimii hyvin, kun liu'uttaa kättään jalkaa pitkin. Varusteita laitettaessa Muusa on ärtyisä ja vastahakoinen yhteistyöhön. Satuloidessa se saattaa riuhtoa, mutta kun satula on saatu siististi selkään, on ongelmana enää vain satulavyö. Muusa ei pidä siitä, että sen vatsan läheisyydessä työskennellään, jolloin vyön kiristäminen saa aikaan aika kipakan reaktion tammassa. Vyö pitääkin kiristää hitaasti liu’uttaen. Suitset saa tamman päähän lähes aina ilman ongelmia, vaikka Muusa voikin testata rajojaan nostamalla päänsä mahdollisimman korkealle.

Muusaa ei ole täysin mahdoton taluttaa, vaikka se saattaakin telmuta ja säikähdellä. Käsistä temperamenttinen tamma ei kuitenkaan lähde, vaikka mikä olisi. Narun jatkeena tamma on pirteä ja utelias, se marssii nopeaa tahtia korvat pystyssä, ja vaikka vaikuttaisikin siltä, että se voisi ampaista kuuhun minä hetkenä tahansa, se kävelee taluttajan vieressä melko nätisti. Ruoan perään Muusa ei ole, mutta jos sillä on mahdollisuus, se saattaa yrittää hivuttautua apajille. Kaikista varminta on tietysti taluttaa neitiä suitsien kanssa, mutta pelkän riimun ja narun kanssa se onnistuu hyvin. Oreille Muusa on tietysti kova esittämään, joten herrojen ollessa lähettyvillä se saattaa olla levoton

Ratsastaessa Muusa on haastava. Se on jatkuvasti menossa, mutta kuuntelee apuja hyvin. Kokematon ratsastaja saa harvemmin tammasta mitään irti, sillä osaamattoman kanssa Muusa turhautuu ja alkaa temppuilla. Jos ratsastaja ei tiedä mitä tekee, Muusa esimerkiksi kieltää esteillä, kouluratsastuksesta ei tule mitään ja maastossa se hidastelee yrittäen kääntyä takaisin tulosuuntaan. Kokeneen ja päättäväisen ratsastajan kanssa Muusa on ihan mukava ratsu. Tamma on reipas ja eteenpäinpyrkivä eikä pelleile. Esteillä Muusa on selvästi parhaimmillaan, sillä se rakastaa hyppäämistä ja yrittää parastaan vaikka saattaakin hieman kuumentua. Tamma kuuntelee kuitenkin äärimmäisen tarkasti apuja, joten yleensä esteosuus menee täysin nappiin. Muusa hyppää mielellään aika suuria esteitä, pienimmistä se ei viitsi välittää ja hyppääkin niiden yli huolimattomasti. Erikoisesteet eivät tammaa hätkäytä, se on täysin tottunut oudonkin näköisiin esteisiin. Kouluratsastuksessa Muusa on huolellinen, mutta jos samaa asiaa harjoitellaan päivät pitkät, tamma ärsyyntyy ja viheltää pelin poikki. Neiti kuitenkin keskittyy tehtäviin melko hyvin, vaikka ei olekaan luonteensa puolesta paras kyseiseen lajiin. Muusa pärjää kuitenkin hyvin vaikeissakin luokissa, sillä tamma on valmis antamaan ratsastajalleen sen, mitä hän vaatii. Maastossa Muusa on hieman samankaltainen kuin esteilläkin; se kuumenee helposti, mutta on nöyrä ja kuuliainen. Maastoesteitä hypätessä tamma on aina todella innokas, saattaapa välillä rynniäkin kiireissään, mutta pysyy hyvin käsissä. Esteet Muusa hyppää suurella ilmavaralla, sillä tamma tykkää hieman liioitella. Maastossa tamma on kuitenkin hyvin varmajalkainen ja peloton.

Kilpailuissa Muusa on aluksi aina lähes hermoraunio. Se tulee trailerista hätäisesti, pyörii ja hyörii paikoillaan jännittyneenä. Se kiljuu lajitovereille, kiukuttelee hoitajille eikä välittäisi pysyä ollenkaan paikoillaan. Kisajännitys häviää viimeistään lämmittelyssä, jolloin tamma rentoutuu eikä enää välitä melusta ja toisista hevosista. Oman vuoron odottelusta Muusa ei tykkää, joten siksi ajaksi pitää keksiä sille jotain mielekästä tekemistä. Liian pitkästä lämmittelystäkin tamma hermostuu. Tamma tykkää pitkästä kävelylenkistä ennen omaa vuoroa, ja se on valmis radalle, kunhan on saanut hypätä pari pikkuestettä tai harjoitella vielä kerran kouluratsastusliikkeitä. Muusaa on siis turha valmistella tunnin lämmittelyrääkillä, sillä sen jälkeen voi olla varma, ettei itse kilpailuosuus suju hyvin.

Muiden hevosten seurassa Muusa on melko välinpitämätön, mutta jos joku hyppii silmille, Muusalla on tapana häätää kiusaaja raivokkaasti kauemmas. Tamma viihtyy hyvin yksin eikä oikein välitä hääriä lauman keskellä. Siitäkin huolimatta Muusa kyllä tykkää rapsutteluseurasta. Ylempiarvoisten kanssa Muusa tulee hyvin toimeen, sillä niitä tamma ei varmastikaan ala pomotella. Laitumella tamma antaa ärsyttäville osapuolille saman tien kenkää, jos joku alkaa liikaa ahdistella, mutta esimerkiksi maastoon voi huoletta ottaa heppakavereita mukaan, sillä siellä Muusa ei välitä haastaa riitaa muiden kanssa. Muusa käyttäytyy laitumella aina hyvin, pysyy tarhan sisällä niin sähkö- kuin myös lankkuaidoissa.

Sukulaiset

i Hämypuron Rysähdys
sh-o, rt, 152cm
YLA1, SLA-II
ii VIR MVA Ch Pikantin Rymy
sh-o, rt, 158cm
YLA2, KTK-II, SLA-II
iii VIR MVA Ch Tammihaan Viljami
sh-o, rn, 155cm
YLA2, SLA-2, KRJ-II
iie VIR MVA Ch MC Tähtiin Kirjoitettu
sph-t, mrn, 146cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-I
ie Ch Tammihaan Hertta
sh-t, trt, 153cm
KTK-II
iei VIR MVA Ch Hyökyaallon Hermes
sh-o, rt, 154cm
KTK-II
iee Tammihaan Kleopatra
sh-t, rt, 157cm
e Voonan Säihkyvä
sh-t, rt, 152cm
YLA2, SLA-II
ei Rajattoman Valtteri
sh-o, trt, 156cm
SLA-II
eii Ch Mörkövaaran Wilho
sh-o, prt, 152cm
YLA2, KTK-III
eie Rajattoman Anopin Sihinä
sph-t, rt, 146cm
ee Mörkövaaran Tiuhti
sh-t, trt, 154cm
eei Karmiinin Känniääliö
sh-o, vrt, 149cm
YLA2, SLA-II
eee Mörön Siivetön
sh-t, vrt, 156cm
YLA2

Isä Hämypuron Rysähdys on hieno suomenhevosori kasvattajanaan Wenya, Hämypuron talli. Tämä suhkot rauhallinen ja kiltti ori muutti heti vieroituksen jälkeen Mörkövaaraan saaden elinikäisen kodin, jossa sillä tähdättiin kilparadoille. Menestynyt upeasti koulu- ja esteratsastuksen parissa, kouluratsastuksesta sijoituksia löytyy helppo a tasolle asti yli 40 kappaletta, ja esteiltä 110 sentistä yli 50 kappaletta! Hullumpi kilparatsu Reino ei ole siis ollut. Omaa kauniin ulkonäön, väritykseltään se on punarautias ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 152 senttiä. Toistaiseksi Reino on saanut neljä jälkeläistä, joista Muusa on ehdottomasti menestynein ratsu. Tällä hetkellä ori viettää ansaittuja eläkepäiviään Mörkövaarassa. Reino on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa toisella palkinnolla.

Isänisä Pikantin Rymy on persoonallinen suomenhevosori, jolta löytyy luonnetta jokaiseen tilanteeseen. Rymy asustelee Wenyan hoivissa Hämypurossa jonne se myytiin kasvattajaltaan Pepiltä Pikantista. Ori on menestynyt upeasti koulu- ja esteratsastuksen parissa keräten useita kymmeniä sijoituksia, mutta löytyypä siltä myös näyttelymenestystä. Näyttelymenestyksestä tietenkin kertoo VIR MVA Ch arvonimi ja kantakirjaus toisella palkinnolla. Hyvän rakenteen omaava Rymy on väritykseltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan se on 157 senttiä. Rymyltä löytyy seitsemän hienoa jälkeläistä, joista suurin osa on menestynyt kilparadoilla tai näyttelyissä. Ori on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa toisella palkinnolla.

Isänemä Tammihaan Hertta on Tammihaan kasvattama vahvatahtoinen, pippurinen suomenhevostamma. Yleispainotteinen Hertta on todella kapasiteetikas hevonen etenkin esteiden parissa, siltä löytyykin kapasiteettia rataesteillä 120 senttiin asti ja kouluratsastuksessa se taittaa luokat helppo b tasolle. Sijoittunut molempien lajien parissa useita kymmeniä kertoja, ja niiden lisäksi se on myös kisannut kenttäratsastuksessa menestyen. Omaa hyvän rakenteen, mistä kertoo Ch arvonimi ja kantakirjaus toisella palkinnolla. Väritykseltään Hertta on punarautias valkosine sukkineen ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 153 senttiä. Tamma on jättänyt jälkeensä viisi jälkeläistä, joista vain pari ylsi emänsä kaltaiseen menestykseen.

Emä Voonan Säihkyvä on myös Muusan isän tavoin Mörkövaarassa asusteleva tamma, jonka on tosin kasvattanut Headway Mörkövaara-taustaisesta suvustaan huolimatta. Sirorakenteinen, näyttelyissä käymätön Säihke on väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta se omaa noin 152 senttiä. Tamma painottuu yleisratsastukseen, jolloin kapasiteettia löytyy kouluratsastuksesta vaativa b tasolle ja rataesteiltä metriin asti. Säihke on käynyt painotuslajiensa kilpailuissa useita satoja kertoja keräten yhteensä lähes 100 sijoitusta. Omistajansa mukaan Säihke on luonteeltaan oikea täydellisyys, se on hyvin maltillinen ja rauhallinen tapaus, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Jälkeläisiä Säihke on jättänyt jälkeensä tähän mennessä neljä kappaletta, joista suurin osa on päässyt näyttämään taitojaan kilpailujen merkeissä. Säihke on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa toisella palkinnolla pistein 84. Myös Muusan isän tavoin Säihke viettää ansaittuja eläkepäiviään kotitallillaan.

Emänisä Rajattoman Valtteri, eli tutummin Vallu, on reipas oripoika joka osaa polttaa tarvittaessa hoitajansa pinnan oudolla huumorintajullaan. Vallu on Rajattoman tallin kasvatti, mutta siirtyi heti vieroituksen jälkeen Haweringin omistukseen Mörkövaaraan, josta se saikin aktiivisen kilpakodin. Menestynyt upeasti kouluratsastuksen parissa vaativa a tasolla asti, sijoituksia löytyy lähes 50 kappaletta. Myös valjakkoajoissa orin on pärjännyt keräten toistakymmentä sijoitusta. Väritykseltään Vallu on rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy noin 156 senttiä. Ori on astunut viisi tammaa saaden saman verran jälkeläisiä, suurin osa jälkeläisistä on menestyneitä yksilöitä. Vallu on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa toisella palkinnolla.

Emänemä Mörkövaaran Tiuhti on Mörkövaaran kasvatti joka asustelee nykyisin vennlan ja ondyn hoivissa Headwayssa. Tamma on yleispainotteinen hevonen jolta löytyy kapasiteettia kouluratsastuksessa vaativa b tasolle ja rataesteillä 100 senttiin asti. Painotuslajiensa parissa Tiuhti onkin menestynyt hyvin, sijoituksia löytyy yhteensä lähes 80 kappaletta. Omistajat kuvaavat tammaa kiltisti ja rauhalliseksi hevoseksi jonka kanssa on aina ilo työskennellä. Tiuhti omaa mukavan ulkonäön, väritykseltään se on rautias ja säkäkorkeutta se omaa noin 154 senttiä. Muusan emä Voonan Säihkyvä on toistaiseksi Tiuhtin ainoa jälkeläinen. Nykyisin Tiuhti viettää jo ansaittuja eläkepäiviään omistajiensa hyvässä hoidossa.

Jälkeläiset

s. 04.09.2010, t. Mörkövaaran Muska (i. Lakean Pokemon) omistaja: Viona
s. 25.09.2010, t. Mörkövaaran Pirella (i. V.L. Teheran) omistaja: Jessika
s. 01.10.2010, t. Mörkövaaran Virituuli (i. Harharetken Ylpeys) omistaja: Ziki
s. 05.11.2010, o. Mörkövaaran Onni (i. Harharetken Ylpeys) omistaja: Maijunen
s. 20.08.2011, o. Mörkövaaran Kenraali (i. Harharetken Ylpeys) omistaja: Hawering
s. 19.09.2011, o. Mörkövaaran Jymy (i. Harharetken Ylpeys) omistaja: Liia

Valmennukset ja päiväkirja

22.08.2011
Aiemmasta päiväkirjamerkinnöstä onkin kulunut jo aikaa yli puolivuotta, joten nyt on aika tehdä tilannekatsaus tamman elämään. Mitä viime kerralla mainittaneeseen suokkienlaatikseen tulee, Muusa palkittiin (tietenkin) ensimmäisellä palkinnolla hyvin pistein! Jälkeläisiä tammalle en ole hankkinut vielä koko vuonna yhtäkään, mutta nyt parin kuukauden sisään saattaisi olla yksi kappale ihan tervetullut. Paljolti tamma viettelee tallissa enää eläkepäiviään vaikkei tuo taida olla kuin reilu 12 vuoden vanha... Mutta sitten hienoin juttu, ilmoitin Muusan aikaisemmin elokuussa yleislaatuarvosteluun ja eilen kouluratsastusjaoksen laatikseen! Saas nähdä millaisia palkintoja niiltä suunnilta meille suodaan, toivottavasti kuitenkin hyviä!

03.01.2011
Eilen oli julkaistu tammikuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuden kutsu ja siten täytyi Muusa mukaan ilmoittaa. Tällä kertaa valinta laatikseen menevistä hevosista oli helppo etenkin Muusan osalta, se kun on yksi tallin vanhimpia tammoja joka ei ole käynyt yhen yhdessä laatuarvostelussa. Muusa tuntuu olevan myös melko valmis tiukkien tuomareiden arvosteluun, tekstit on kunnossa, sijoituksia riittävästi ja päiväkirjamerkintöjäkin hyvä määrä. Kunhan Muusa vain muistaa käyttäytyä itse tilaisuudessa maltillisesti omistajaa nolaamatta...

24.12.2010
Muusa osallistui Mörkövaarassa järjestettävään joulumaastoon johtohevosena suoriutuen tehtävästään erinomaisesti. Tamma oli rento ja malttoi upeasti mielensä vaikka takana välillä riehuikin joukko nuoria oreja, ja rinnalle saapui "haastavia" ratsuja. Tamma nautti selvästi päästessään laukkaamaan täysillä lumen peittämille pelloille ja kiipeilemään läheisille vuorille, mutta kohokohta oli kuitenkin laavulla pysähtyminen ja pipareiden syönti hevostovereiden kanssa. Kerrassaan mahtava joulumaasto Muusan kanssa!

05.12.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Snniif
Aloititte perusteelliset alkuverryttelyt Muusan kanssa. Työskentelit kokoajan läsnä ja laitoit tamman tekemään kunnolla töitä. Tamma asettui heti ja rentoutui allasi ihan silmin nähtävästi. Ravissa Muusan askeleet tasaantuivat ja pehmenivät, eteenpäinpyrkivyys oli tulossa ulos kuorestaan. Aloitimme valmennuksen vastalaukalla. Aluksi teillä oli hieman hankalaa vauhdin kanssa. Muusa otti ylimääräisiä, reiluja, innokkaita askelia ja jouduit ottamaan tammaa kiinni. Lopulta sait tamman taas kuriin ja keskittymään. Siirryimme koottuihin askellajeihin. Silloin tamma pisti liinat kiinni ja sanoi, että tämä oli tässä. Sait tehdä todellakin töitä, jotta tamma rupesi taas kuuntelemaan. Kaivelit vielä pitkään samaa innostusta mitä oli alussa, muuten hyvin suoriuduitte. Hyvä!

12.10.2010 Estevalmennus, valmennuspaikka Coyo
Muusa oli koko valmennuksen ajan energinen ja vauhdikas, mutta pidit sen kuitenkin hyvin hallinnassa. Alkuverryttelyssä se oli vähän vastahakoinen ja halusi vain lisätä vauhtia. Sait sen kuitenkin pysähdyksillä ja siirtymisillä kuuntelemaan paremmin pidätteitäsi ja yhteistyönne alkoikin kukoistaa esteille päästessänne. Yksittäisillä esteillä hyppäsitte 90-110cm kokoisia esteitä. Esteiden kanssa ei ollut ongelmia, sillä Muusa ei välittänyt erikoisemmistakaan esteistä eikä epäröinyt ollenkaan hypätessään. Lähestymisenne olivat myös hyviä, mutta jouduit keskittymään aika paljon tamman pidättelemiseen ja vauhdin säätelyyn, joten et voinut keskittyä muuhun niin paljoa. Varsinkin suorilla lähestymisillä tamma alkoi lisätä vauhtia ja innostua oikein kunnolla, vinot lähestymiset menivätkin vauhdin ja vahdinsäätelyn osalta paremmin. Ponnistuskohdat löytyivät hyvin ja Muusa näytti oikein nauttivan hyppäämisestä estekorkeuden kasvaessa.

16.11.2010
Tamma jäi tänään virallisesti kouluratsastuksen parista eläkkeelle kun sijoituksia löytyy kys. lajista jo 43 kappaletta. Muusan kanssa saimme sijoitukset kasaan hyvin pienessä ajassa, sen verran hieno kilparatsu kun tamma on ollut. Estekisoissa pyrimme vielä käymään mahdollisimman usein, mutta luulen ettei siitä lajista kovin montaa sijoitusta enää oteta ennen kilpaeläkkeelle jäämistä.

01.11.2010 Kouluvalmennus
Muusa oli hieman laiskanpuoleinen eikä muutenkaan tahtonut kulkea ratsastajan ohjeiden mukaisesti. Alkuverkassa tahtoi jumitella sinne tänne eikä suostunut kävelemään askeltakaan eteenpäin. Ratsastaja onneksi laittoi tilanteen taakseen ja sai hevosen kävelemään sentään eteenpäin. Vauhtia olisi voinut löytyä vähän lisää, tamma tosin teki koko ajan omiaan ja harvoin keskittyikään. Pohkeenväistöt onnistuivat ihan hyvin, niissä Muusan tosiaan täytyi jo vähän katsoa jalkoihinsa. Laukkaaminen ympyröillä oli tamman mielestä hieman vastenmielistä. Muusa päätti suurentaa kaikki ympyrät, välillä ne olivat jopa neliöitä. Ratsastaja jaksoi hyvin valmennuksen loppuun saakka, kertaakaan ei hermojaan menettänyt vaikka hevonen olikin ketku, hienoa!

07.10.2010
Tamman kilpaura on lähtenyt hyvin ja vahvasti käyntiin, kouluratsastuksesta sijoituksia on kertynyt jo toistakymmentä, samoin kuin esteiltäkin yli kymmenen. Tarkoitus Muusan kanssa olisi kilpailla molemmissa lajeissa yli 40 sijoitukseen, mutta tiedä mitä elämä tuo tullessaan.. Jälkeläisiä tamma sai tämän ja viime kuun aikana melko tiuhaan ja siten ainakin jälkikasvun saannin jätämme vasta ensivuoden puolelle, jolloin suunnitteilla on myös ensimmäiset laatuarvostelut.

01.10.2010
Tänään Muusa sai kolmannen ja toistaiseksi viimeisen jälkeläisensä, Mörkövaaran Virituulin. Tuo musta ihastuttava varsa oli aluksi tilausvarsa Kyalle, mutta onneksemme saimmekin pitää Virin ja siten se jäi Mörkövaaraan kasvamaan. Tamman isänä toimii Mörkövaaran tallissa asusteleva Harharetken Perttu, joka on hyvin menestynyt esteiden ja koulun parissa. Siispä Viriltäkin odotetaan melko paljon tulevaisuudessa kilparadoilta kun vanhemmat ovat olleet niin ruusukehaita. Luonteeltaan Viri on tuntunut olevan reipas, mutta löytyy siitä monia tulisia piirteitä emältään Muusalta perien.

26.09.2010
Muusan toinen jälkeläinen syntyi eilen, vaikkei edellisestäkään ole kauan kerennyt aikaa kulua. Tamma jaksoi kuitenkin synnytyksen ja kannon hienosti, niiden kanssa ei onneksi ongelmia syntynyt. Muusa sai ihastuttavan, mustan tammavarsan, joka nimettiinkin Mörkövaaran Pirellaksi. Pirellan isänä toimii menestynyt suomenhevosori V.L. Teheran. Näillä näkymin Pirella, eli tutummin Ella, tulee olemaan täysin koulupainotteinen yltäen vaativa b tasolle asti. Ella jää aluksi asumaan Mörkövaaraan kisaukseen, kunnes se siirtyy Jessikan omistukseen Aavan Suomenhevosiin.

04.09.2010
Tänään syntyi Mörkövaaran Muusan ensimmäinen jälkeläinen, ja tuo hurmaava tammavarsa sai äitinsä nimeen liittyen nimekseen Mörkövaaran Muska. Varsan isänä toimii Lakean kasvatti Pokemon, joka on menestynyt hyvin kouluratsastuksen parissa. Muskalla riittää varmasti tulevaisuudessa kapasiteettia niin kouluun, kuin myös esteille, mikäli yhtään vanhempiinsa tulee. Tähän mennessä Muska on osoittautunut oikein mukavaksi ja helpoksi tapaukseksi, mutta lienekö tulee perimään emänsä haastavaa luonnetta. Tamma muuttaa Sumpin hoiviin Varpumäen hevostilalle vieroituksen jälkeen.

02.09.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Milla
Muusa meni tänään aikas kivasti. Vertyi vähän hitaasti, ja oli aluksi hieman "jähmeä". Muista tehdä jo alkuverryttelyssä paljo ympyröitä ja voltteja + muita asetuksia, niin Muusa vertyy nopeammin, ja sitä on helpompi ratsastaa, kun se ei tunnu niin kovin jäykältä kyljistään. Muutama ensimmäinen laukannosto oli hieman puolihuolimattomia, mutta loput olivatkin sitä parempia. Muista kunnon puolipidäte, niin laukannostosta tulee vielä parempi ja laukka on laadultaan parempaa. Puomeilla Muusa tuli tasaista, nättiä laukkaa hyvässä muodossa. Sait hienosti lyhennettyä ja lisättyä laukkaa, siinä ei ollut lainkaan ongelmia. Lopputunnista ympyrätyöskentelykin oli oikein hienoa katsottavaa. Sinulle sama juttu kuin Tessallekin, muista pitää ulko-ohja hyvin tuntumalla asettaessa, muuten Muusa alkaa änkemään sisäänpäin ja vain jyräämään eteenpäin. Pääosin yhteistyönne näytti oikein hyvältä.

01.09.2010 Kouluvalmennus, valmennuspaikka Murder Inc.
Hawering ja Muusa vaikuttivat oikein hyvältä ratsukolta, vaikka Muusa näyttikin olevan vähän vauhdikkaammalla päällä tällä kertaa. Pyysin ratsukkoa hidastamaan kokonaan käyntiin ja aloittamaan kokoamalla käyntiä. Muusa oli käynnissä hieman kiireinen eikä se vastannut eteenpäinpyytäviin apuihin tarpeeksi rennosti, joten annoin ohjeeksi tehdä pieniä puolipidätteitä voltilla ja ratsastajaa istumaan syvemmin satulaan. Hetken päästä Muusakin näytti jo rennommalta eikä se yrittänyt karata pohkeen ja ohjan välistä. Seuraavaksi siirryimme käynnin kokoamiseen, joka suoritettiin lyhyissä pätkissä. Kokoaminen alkoi onnistua erittäin hyvin heti kun Muusa pääsi jännittyneisyydestä eroon ja pyysin Haweringia kiittämään ratsuaan ja kävelemään hetken aikaa pidemmillä ohjilla. Ennen sulkutaivutuksia kokeilimme vastalaukkaa keskiympyrällä. Laukannosto onnistui erittäin hyvin käynnistä heti S-kirjaimen kohdalta ja vaikka Muusa oli alkutunnista vaikuttunut kiireiseltä se laukkasi hyvin selkä pyöreänä eikä yrittänyt puskea lapa edellä keskelle. Muusa asettui erittäin hyvin ja näytti kuuntelevan erittäin hyvin ratsastajan pienimpiäkin apuja. Aloitimme sulkutaivutusten teon ensin käynnissä uraa pitkin, jotta näin miten ne onnistuvat ratsukolta. Käynnissä kaikki näytti erittäin mallikkaalta, hevonen vastasi hyvin apuihin ja ratsastajan keskivartalo pysyi jäntevänä. Raviin siirryttäessä Muusa ei jännittynytkään, jota osasin odottaa muistaen alkutunnin kiireisen ravin. Harjoitusravissa Muusa kulki hyvin, mutta pitkälle sivulle tultaessa sulkutaivutus ei näyttänytkään niin hyvältä kuin käynnissä; takaosa "laahasi" perässä etuosaan verrattuna ja Muusa vaikutti hieman hermostuneelta kulkiessaan suu auki. Pyysin Haweringia tekemään muutaman temponvaihtelun uralla ennen seuraavaa sulkutaivutusyritystä. Nyt ratsukko tuli pitkälle sivulle rauhallisemmassa ravissa ja pyynnöstäni Hawering teki muutaman puolipidätteen ennen tehtävää. Tällä kertaa Muusa näytti rennommalta ja takaosa pysyi hyvin etuosan mukana. Vielä muutaman sulkutaivutuksen jälkeen tehtävä alkoi onnistua erittäin mallikkaasti ja päästin ratsukon tekemään rauhassa loppuverryttelyä.

05.08.2010 Estevalmennus, valmentajana Jitu
Aloitimme tutustumalla ja kertomalla millaisia hevosia valmennukseen on tullut, kuten heikkoudet ja vahvuudet. Muusa oli alkuverryttelyjen ajan hieman jännittynyt ja ei meinannut keskittyä, huomatessaan olevan samalla tunnilla friisiläis orin kanssa. Menitte hienosti alkuravien voltit ja pienet tehtävät. Kiemuroita ja voltteja puomien yli tehdessä Muusa kolautteli puomeja tasaiseen tahtiin, eikä meinannut kiinnostua hommasta lainkaan. Laitoin sitten neljä puomia kaikki peräkkäin tiivisti yhteen, niin Muusa alkoi loikkia niiden yli. Vihdoin jotain tehtävää ja mietittävää tammalle tuli. Aloitimme hyppäämisen kolmen esteen jumppasarjalla. Muusa katsoi esteitä taas, että onpas pieniä. Alku ei näyttänyt lupaavalta, kun tamma hyppäsin jumppiksen huolimattomasti välillä puomeja tiputellen. Käskin läpäyttää hellästi raipalla ennen jokaista estettä ja Muusa alkoi samantien hyppäämään kunnolla. Kun alkuhypyt olivat hypätty, jokainen sai koetella ratsunsa rajoja, josta Muusakin varmaan innostuu. Muusalle rakensin 125cm pystyn. Muusa jymisti innoissaan esteelle, puhtaasti yli! Korotin viisi senttiä ja taas Muusa liisi yli, nyt hieman pienemmällä ilmavaralla, mutta meni puhtaasti. Lopuksi oli uusintaradan vuoro, joka oli kolmen esteen hyvin tiukkakurvinen pieni rata. Muusa taipui suht hienosti, mutta kolmannelle esteelle kielsi huonon tien takia. Uudella yrityksellä toit sen esteille paremmin ja Muusa pääsi puhtaasti kaikkien esteiden yli. Muusa meni hienosti valmennuksen, vaikka muutamia mutkia olikin matkassa!

31.07.2010 Estevalmennus, valmentajana Sumppi
Aloitimme kahdeksan esteen jumppasarjalla, jossa korkeutta oli korkeimmillaan 30cm. Pyysin ratsukkoa tulemaan aluksi neuvomani radan reippaassa ravissa, ja vasta onnistuneen radan jälkeen laukassa. Muusa ravasi hienosti jokaisen tekemäni esteen ylitse täysin puhtaasti, joten saatoin päästää heidät menemään samaisen radan laukassa. Ratsastaja antoi Muusalle pienet avut, ja tamma teki työtä käskettyä. Täysin puhtaan kierroksen jälkeen pyysin ratsukkoa ratsastamaan kaviouralla sen aikaa, että muuttelen vähän rataa. Nostin kaikki esteet puolen metrin korkuisiksi, ja poistin pari estettä radasta. Kerroin keksimäni radan ja ohjasin ratsukon ensimmäiselle esteelle. Muusa laukkasi reippaasti ja hyppäsi aina juuri oikeilla kohdilla, ja aina jäi 20cm ilmavara esteen ja tamman väliin. Otimme samaisen radan molempiin suuntiin onnistuneesti. Nostin taas vaativuustasoa 80cm korkuisiin esteisiin, ja toin estevarastosta muutamia erikoisesteitä, kuten trippelin ja muurin. Lähetin ratsukon jälleen uudelle radalle ja seurasin heidän hyvin toimivaa yhteistyötään tarkkana kuin porkkana. Onnistuneen radan jälkeen korotin esteiden korkeuden viimeisen kerran, 110cm korkeiksi. Lähetin ratsukon radalle ja huusin välillä ohjeita. Muusa toimi ensiluokkaisen hyvin, eikä mitään ongelmia tunnin aikana sattunut.

12.07.2010
Kun ulkona on +26 astetta lämmintä ei ole mitään parempaa kuin lähteä hyvässä seurassa uittamaan hevosia! Muusa sai kunnian olla tänään uitettava hevoseni, ja aika innoissaan se siitä olikin. Mukaan lähtivät tallitytöt Sonja ja Marianne muutaman tallin tamman kanssa. Muusa ei aluksi hiffanut tullessamme rantaan, että mitä tämän tulisi tehdä, mutta kun Sade näytti vähän mallia niin eikös sitä suorastaan rynnättä järveen! Tamma porskutteli aivan onnessaan eteen viileässä vedessä hevostovereidensa kanssa, eikä tosin järvestä olisi haluttu lähteä enää pois. Aikalailla pakottamalla Muusa sitten viimein saatiinkin ylös järvestä ja päästiin kotiin piehtaroimaan karsinaan märkänä turpeen sekaan...

30.06.2010 Estevalmennus, valmentajana Hawering
Alkuun Muusa asteli reippaasti eteenpäin kuunnellen selästä tulevia ohjeita, mikä tietenkin oli hyvä asia estevalmennukseen. Sain Muusan heti laukkaamaan tahdikkaasti, eikä muitakaan ongelmia ilmennyt ennen hyppäämistä. Lämmittelyesteinä olivat kaksi pystyä, molemmat korkeudeltaan noin 60 senttiä. Muusa aloitti hyppäämisen hyvin varmasti, jokainen hyppy oli moitteeton, lukuunottamatta joitakin lähestymisvirheitä. Itse pääasiana olivat sarjaesteet, 80 sentin ja 100 sentin korkuiset. Lähestymiset esteille olivat tässä vaiheessa lämmittelyesteitä paremmat, mutta ensimmäisen kerran lähestyttäessä 100 sentin esteitä Muusa pisti jarrut pohjaan ja kieltäyty ylittämästä. Kaikkeni mukaan yritin kannustaa tammaa esteelle, mutta turhaan. 80 sentin sarjat Muusa hyppeli aivan innoissaan, mutta suuremmat esteet eivät tahtoneet millään ylittyä. Laskimme ne 70 senttiin ja yritimme siten ylittää - ja nehän ylittyi. Tämä tietenkin ihmetytti suuresti ja siksi aloimme pikkuhiljaa nostaa esteiden korkeutta, nekin tietenkin ylitimme ilman virheitä. Lopulta tulimme siihen metrin korkeuteen ja yllätyksemme Muusa hyppäsi ne aivan kuin matalemmatkin esteet. Tiedä sitten mistä tuo alkukankeus johtui, mutta tällä kertaa valmennuksen lopettivat erittäin tyytyväinen ratsukko.

16.06.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Muusa ei ollut tänään kanssani kovinkaan yhteistyönhaluinen, jaksoi laittaa heti alusta vastaan sen vain minkä kykeni. Parhaani mukaan yritin aluksi saada tamman rentoutumaan ja kuuntelemaan nätisti ohjeita, mutta eihän se niin yksinkertainen juttu ollut. Laitoin Muusan heti kävelemään reippain askelin eteenpäin jotta tunnista tulisi jotain muuta kuin pelkkää löntystelyä, sekään ei tietenkään tahtonut mahtua itse Muusan ohjelmaan. Teimme paljolti asetuksia sekä ympyröitä, jotka onnistuivat välillä ihan hyvin ja välillä ei juuri mitenkään. Päivän painotustehtävä taisi olla raviväistöt jotka kieltämättä jäivät vähille Muusan tapellessa vastaan jatkuvaan. Käynnissä sain Muusan vielä jotenkin väistämään, mutta ravissa menettely ei ollut yhtä vahva. Joko tamman takapuoli tahtoi aina jäädä jälkeen, tai sitten Muusa kulki tyynen viileästi suoraan jalkojaan suuremmin liikuttelematta. Tämän päivän valmennus loppui tunnin vääntelyn jälkeen kahden metrin aikana suoritettuihin hyviin väistöihin.

28.05.2010 Estevalmennus, valmentajana Anja
Muusa liikkui hyvin eteenpäin, ratsastajalle työtä ei jäänyt melkein ollenkaan, niin hyvin kuin hevonen liikkui. Välillä oli kovin herkkä ja hytkyi ratsastajan 'kovempaa' otetta. Alkuverkassa meni hyvin, loikki nätisti pienempien esteiden ylitse hyvin varmana ja vauhtia löytyi sopivasti. Isommilla esteillä hevonen oli edelleen varma ja liikkui hyvin. Ratsastaja voisi hellätä hieman otettaa ja laittaa selkäänsä suoremmaksi. Oli hyvin mukava ratsukko lukuunottamatta muutamia valmennuksen kommelluksia.

15.03.2010
Hetkeäkään en ole katunut tämän hevosen kotiinjättöä! Vaikka Muusa omaakin ehkä hieman tulisen luonteen, tuo se silti suurta vaihtelua "perinteisten" kilttien suokkien joukkoon. Tamman koulutus alkaa olemaan jo hyvällä mallilla, hyvin kapasiteetikkaaksi hevoseksi se on osoittautunut lajissa kuin lajissa. Kouluratsastuksessa Muusa tullaan kouluttamaan vaativa b tasolle asti ja pomppua riittää tulevaisuudessa varmasti yli metriin rataesteillä. Otan tamman kanssa kuitenkin hyvin rauhallisesti ja varmasti, ensin koulutus ja tutustuminen, sitten vasta suunnataan kilparadoille. Toivottavasti meillä kuitenkin tulee sujumaan hyvin, ensimmäiset kisat olisi tarkoitus olla kesän aikana...

06.01.2010
Tänään oli jälleen suuri ilonpäivä Mörkövaarassa kun kauan odotettu Reinon ja Välkkeen varsa syntyi. Jo astutuksen jälkeen olin tiennyt, että tämä varsa tulee jäämään talliin asumaan lopputuloksesta huolimatta, ja onneksemme meille syntyi upea tammavarsa! Reipasluontoinen varsa sai nimekseen Mörkövaaran Muusa nimen muistuttaen tummaa väritystään. Muusasta kaavailen itselleni hyvää hevosta kilpakentille, että toivottavasti tulevaisuudessa tamma tulee menestymään hyvin kilparadoilla ja saamaan hienoja jälkeläisiä laatuarvosteluja varten.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 43, ERJ 61, KERJ 12, VSHK 18 kpl

27.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
28.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
02.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/100
05.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
06.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
06.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
07.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/70
08.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
09.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
12.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 0/50
12.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
13.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
22.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
24.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
25.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
28.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
11.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
15.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
18.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
18.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
21.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
22.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
22.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
22.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 07/60
23.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
24.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/100
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 10/100
27.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
29.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/70
01.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
03.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
03.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
06.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
11.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
12.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
13.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
14.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
14.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
16.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50

18.07.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 02/30
07.08.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 01/45
07.08.10, VSHK (kutsu), Helppo A, 07/56

22.10.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40
25.10.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40
23.11.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/31
02.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/50
03.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/27
17.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/50
19.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/50
19.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/48
20.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/48
28.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
31.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/30
22.02.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40

10.07.10, VSHK (kutsu), 90cm, 03/24
18.07.10, VSHK (kutsu), 110cm, 03/46
20.07.10, VSHK (kutsu), 70cm, 03/51
21.07.10, VSHK (kutsu), 60cm, 01/51
25.07.10, VSHK (kutsu), 80cm, 02/30
06.08.10, VSHK (kutsu), 80cm, 03/21
06.08.10, VSHK (kutsu), 90cm, 02/19
06.08.10, VSHK (kutsu), 100cm, 01/19
06.08.10, VSHK (kutsu), 70cm, 04/20
07.08.10, VSHK (kutsu), 80cm, 04/21
07.08.10, VSHK (kutsu), 90cm, 01/19
07.08.10, VSHK (kutsu), 100cm, 04/19
07.08.10, VSHK (kutsu), 100cm, 03/19
07.08.10, VSHK (kutsu), 60cm, 01/20
08.08.10, VSHK (kutsu), 70cm, 01/20
14.09.10, ERJ (kutsu), 80-90cm, 05/60
14.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
14.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
16.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
17.09.10, ERJ (kutsu), 110cm, 03/80
23.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
24.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
02.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
03.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
04.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 06/60
08.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
10.10.10, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
16.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
24.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
25.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
29.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
01.11.10, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
21.11.10, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
22.11.10, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
07.12.10, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
28.12.10, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
28.12.10, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
31.12.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
31.12.10, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
04.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
09.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/100
11.09.11, ERJ (kutsu), 110cm, 07/50
14.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 07/50
14.09.11, ERJ (kutsu), 110cm, 01/50
16.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
21.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
30.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
01.10.11, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
13.10.11, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
02.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
02.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 02/50
03.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
05.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 03/50
07.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 02/50
29.11.11, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
01.12.11, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
02.12.11, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
05.12.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/100
10.12.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
12.12.11, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
13.12.11, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
14.12.11, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
17.12.11, ERJ (kutsu), 90cm, 05/44
19.12.11, ERJ (kutsu), 80cm, 03/47
20.12.11, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
28.12.11, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
29.12.11, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
18.01.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/50
09.02.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
12.02.12, ERJ (kutsu), 90cm, 06/50
15.02.12, ERJ (kutsu), 90cm, 07/50
18.02.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/42
19.02.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/42
29.02.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
29.02.12, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 11/194
01.03.12, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli