Muistoissa: Mörkövaaran Mystiikka - virtuaalihevonen
k. 23.01.2018

NimiMörkövaaran Mystiikka LempinimiMyssy
Rek.nroVH16-018-0459 Synt.päivä ja ikä08.02.2016, 26v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri156 cm, prt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.03.2017
28 + 32 + 17 + 19 + 6 = 102p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2017
8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.02.2017
8 + 41 + 22 + 20 + 15 = 106p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2017
7,5 + 41 + 22 + 20 + 15 = 105,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 28.02.2017
8,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 109,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.01.2018
14 + 19 + 25 + 25 + 20 = 103p, SLA-I

Suomenhevostammojen kantakirjatilaisuus 30.07.2016
21 + 19 + 19 + 19 = 78p, KTK-II

Luonne

Myssy ei ole luonteeltaan mikä helpoin ja ihastuttavin suomenhevostamma, sillä se on osakseen melko hermoheikko ja kova panikoija, jonka lisäksi itsepäisyyttä ja omaa tahtoa siltä löytyy loputtomiin saakka. Tämän luonteista hevosta ei Mörkövaarassa ole koskaan aikaisemmin ollutkaan, mutta ilmeisesti kaikki pitää kokea, ja nyt sain astetta haastavamman tamman omistukseeni. Myssy on siis melkoinen elohiiri, joka ei malta sekuntiakaan olla aloillaan, pomppiessaan ja säikkyessään milloin minkäkin vuoksi. Se ei siedä ihmiseltä kovaa painetta missään muodossa, jonka vuoksi sitä joutuu käsittelemään äärimmäisen varoen, jottei se hermostu ja hyppää hoitajan niskaan tai upota tähän hampaita. Kaiken luettelemani takia Myssyä ei myöskään hoida kuin omistaja ja kaikista kokeneimmat tallitytöt, pienet ja epävarmat ihmiset se nimittäin pistää huikopalana suihin, kirjaimellisesti.

Hoidettaessa Myssyn kanssa kannattaa olla topakkana, mutta muistettava silti rauhallinen käytös ja olla mahdollisimman luontevasti. Tammaa ei saa sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, sillä se tekeytyy herkästi vetopaniikkiin, jolloin hoitaja jää täysin jalkoihin sen sätkiessä ja yrittäessä tilanteesta karkuun. Kaikenlaiset perustoimenpiteet, kuten harjaus, kavioiden puhdistus, suojitukset ynnä muut vastaavat Myssy antaa tehdä nätisti, jos hoitaja ei hermoile. Puolestaan heti varusteet karsinaan kannettaessa Myssy kääntää takapuolensa hoitajaa päin ja uhittelee potkimalla, joten taitoa se vaatii, että varusteet hevosen ylle saa. Jälleen topakka asenne on kaiken a ja o, pelottomasti on vain satula laitettava selkään ja tällöin onkin hyvä väistellä tamman kaunista hammasrivistöä, joka uhkaavasti lähenee. Kuolaimet Myssy kuitenkin ottaa nätisti suuhunsa, paitsi joskus se nostaa päänsä niin ylös kuin vain saa, jolloin hoitaja ei varmasti ylety tätä suitsimaan. Taluttaessa tamma ei jälleen kerran ole helppo, sillä vauhtia tältä löytyy ja joskus kun se päättää, että nyt mennään, niin ei auta sanoa kuin adíos. Riimunnaru kannattaa kiepauttaa Myssyn turvan ympärille, edes pieneksi ennaltaehkäisyksi.

Ratsastaessa tamma on äärimmäisen haastava, sillä siihen et saa asettaa juuri yhtään painetta, etkä muutoinkaan käyttää vääränlaisia tai epäselviä apuja. Myssy on herkästi kuumenevaa sorttia, joka lisäksi se protestoi huonoista avuista, joten selkäänsä se vaatii taitavan kuskin. Vauhtia tamman jaloista piisaa vaikka muille jakaa, jonka vuoksi alkutunti meneekin usein siihen, että Myssyn saa hallintaan ja ratsastettua rauhalliseksi. Helppoa se ei kuitenkaan ole, sillä Myssy ei ole erityisen yhteistyökykyinen, eikä sen keskittymiskykykään ole kovin suuri. Osaava ratsastaja saa kuitenkin raskaan työn kautta tamman avuille, jolloin se liikkuu jo huomattavasti tasaisemmin eteenpäin, ja kuuntelee melkeinpä mielellään ratsastajan ohjeita. Se on se ainoa hetki, jolloin tämän hevosen kanssa on mukava työskennellä, sillä se muuntautuu niin pehmeäksi ja ajatuksenvoimalla eteenpäin liikkuvaksi, että huih! Tietysti Myssyä täytyy sikäli koko ajan työstää, että jos sille antaa liikaa tilaa, niin se käyttää sen hyväksi ja häviää tuntumalta. Tamma ei myöskään ole se maailman tasaisin ja varmajalkaisin ratsastettava, se säikkyy aina milloin mitäkin, jonka vuoksi selästä lentää ratsastajia alas aika tiuhaan tahtiin.

Kouluratsastuksessa on tärkeää saada Myssy heti alusta alkaen kuulolle ja ratsastettua siihen pisteeseen, että se malttaa työskennellä, eikä vain höyryä. Rauhoittuessaan ja erityisesti päästessään liikkumaan isosti eteen, omaa se todella hienot ja tasaiset askeleet, joissa on selässäkin helppo istua. Helppo A tasoinen tamma taittaa vaivatta esimerkiksi avo- ja sulkutaivutukset, takaosankäännökset sekä laukanvaihdot käynnin kautta. Myssyn bravuuriksi mainittakoon juuri avot ja sulut sekä pohkeenväistöt, joita se tuppaakin tarjoamaan vähän joka välissä. Mutta, koska Myssy ei mitään ilmaiseksi anna, vaatii sen kanssa täydelliseen pisteeseen pääseminen verta, hikeä ja kyyneleitä. Myssy menee herkästi sieltä, mistä on aita matalin, eikä se näin ollen päästä ketään selkäänsä istujaa helpolla. Ja koska tamman kanssa on aina hankalaa, on se äärimmäisen palkitsevaa, kun se lopulta liikkuu oikein.

Esteillä Myssy kuumenee entisestään, sillä jo esteet nähdessään se innostuu, ja tällöin se on menoa se. Herkästi alkuun käykin niin, että kun tamma alkaa vouhottamaan ja ratsastaja tätä topakalla kädellä käskee, menee Myssy vaan entistä sekaisemmaksi, ja kirjaimellisesti juoksee kentällä kuin päätön kana. Näin ollen alkuun kannattaa olla selässä todella rauhallisesti ja nätisti pyrkiä purkamaan Myssyn energiaa ennen esteille siirtymistä. Vähän tasaantuessa Myssy hyppää kyllä todella kivasti, se omaa hyvän hyppytyylin ja etenee radalla todella ketterästi. Tietysti lähestymissä se herkästi kirii ja vauhti taas sen kuin yltyy, mutta ratsastaja ei saa säikähtää näitä tilanteita. Kapasiteettia Myssyllä riittää rataesteillä hienosti metriin, mutta ei sitä tajua, jos niitä vaikka 10cm vielä korkeammalle nostelisikin. Tamma ei varsinaisesti siis arastele minkäänmoisia esteitä, ei edes erikoisempia.

Kilpailuissa tamma säikkyy, hermoilee ja panikoi yllättäviä kovia ääniä ja muita hevosia, joten tarkkana sen kanssa saa olla. Usein jo matkat kilpapaikalle ovat ongelmallisia, sillä Myssy on niin haastava lastattava, se kun ei mene traileriin sitten millään. Lopulta kun se antaa periksi ja traileriin menee, on se malttamaton koko matkan ajan, höyryten sitten paikoillaan minkä vain ennättää. Kuten arvata saattaa, vaatii Myssy erittäin huolellisen lämmittelyn, jotta se pelittäisi radalla oikein ja malttaisi kuunnella ratsastajan apuja. Joskus kilpailut tyssäävätkin nimenomaan siihen, kun Myssy ei suostu tulemaan avuille millään ja ns. juoksee ratsastajan alta karkuun. Vaikka näitä haastavia päiviä on matkanvarrella useita ollutkin, osaa Myssy silloin tällöin radalla yllättää, ja tällöin laittaa kaikkensa peliin. Oikean tatsin löydyttyä Myssy on aivan huikea ja periksiantamaton kilparatsu, jonka kanssa on tällöin mukava työskennellä. Menestystäkin on siis mukavasti tullut, jotka hieman kompensoivat huonojen starttien rinnalla.

Sukulaiset

i Tinjami
sh-o, vrt, 156cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
ii Riitasointu evm
sh-o, rt, 160cm
iii Riitapukari evm
sh-o, trt, 157cm
iie Vipinä evm
sh-t, vprt, 162cm
ie Tinjamiini evm
sh-t, vrt, 154cm
iei Helvin Aarre evm
sh-o, rt, 160cm
iee Minimii evm
sh-t, vrt, 150cm
e Kesäsuon Milla
sh-t, prt, 155cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
ei Loistokas evm
sh-o, trt, 159cm
eii Riemukas evm
sh-o, prt, 158cm
eie Valon Loiste evm
sh-t, trt, 154cm
ee Mäkisuon Maire evm
sh-t, prt, 152cm
eei Liian Ahne evm
sh-o, prt, 157cm
eee Mäkisuon Maarit evm
sh-t, rt, 151cm

ii. Riitasointu on nytemmin jo eläköitynyt ja liki 30 ikävuoden hujakoilla oleva teräsvanhus, joka edelleen käyttäytyy kuin nuori pojan viikari. Luonteeltaan Riitasointu on aina ollut hyvin energinen ja lujatahtoinen hevonen, joka maasta käsiteltynä on aiheuttanut harmaita hiuksia yhdelle jos toisellekin hoitajatytölle. Hieman hankalasta luonteestaan huolimatta ori on tehnyt mittavan ja menestyksekkään kilpauran koulu- ja esteratsastuksen parissa, pääsääntöisesti helppo A ja 100cm tasoilla. Erityisesti nuorena Riitasointu oli hyvin etevä ja hienoliikkeinen kilparatsu, joka kahmi sijoituksia hurjia määriä lyhyessä ajassa. Ori starttasi myös muutamia kenttäkilpailuja kohtuu hyvällä menestyksellä. Rakenteeltaan tämä rautias, 160cm korkea hurjapää ei ole kovin hääppöinen, paksu kaula ja kevyt takaosa tekee siitä suorastaan kummallisen näköisen. Riitasointua käytettiin menestysvuosinaan jalostukseen melko paljon, jonka seurauksena orilta löytyy jälkikasvua yli parinkymmenen hevosen verran. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt hienoa liikettään ja jonkun verran myös huonohkoa käsiteltävyyttään.

iii. Riitapukari oli nimensä veroisesti todella haastava ori, se ei alistunut kenen tahansa käsiteltäväksi, eikä tullut juuri muutenkaan toimeen ihmisten kanssa. Huonon luonteen selittänee sen varsa- ja nuoruusajan ikävät kokemukset, jonka vuoksi se nuorempana vaihtoikin useaan kertaan kotia, sillä juuri kukaan ei saanut sitä käsiteltyä kunnolla. Kuuden vuoden ikäisenä Riitapukari päätyi lopulta kotiin, jossa se ratsukoulutettiin, sekä harjoiteltiin valjakkoajon perusteita. Muutama vuosi tästä eteenpäin ori starttasi kouluratsastuskilpailuissa peräti vaativissa luokissa, niittäen muutamia sijoituksia matkaansa. Riitapukaria nähtiin myös satunnaisia kertoja valjakkoajokilpailuissa noviiseissa luokissa, joissa se pärjäsi yllättävän hyvin. Väritykseltään ori oli komea tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omasi vajaat 157cm. Jalostukseen Riitapukaria ei liiemmin luonteensa vuoksi käytetty, mutta muutamien sattumien kautta ori sai kaksi jälkeläistä, jotka perivät vahvasti isänsä luonteen. Riitapukari lopetettiin hengitystieongelmien lisääntyessä vanhassa tallissa 21 vuoden ikäisenä.

iie. Vipinä oli ravisukuinen suomenhevostamma, josta ei kuitenkaan ravihevosta tullut pehmoisen luonteensa ja hitaan liikkeensä vuoksi. Tamma oli luonteeltaan siis kiltteyden perikuva, äärettömän rauhallinen ja tasainen hevonen, jota pystyi huoletta käsittelemään myös pienemmät lapset. Vipinä elikin nuoruusvuotensa lapsiperheen hoivissa, jossa se toimi pääasiassa nuorten tyttöjen maastoratsuna. Vanhemmiten Vipinä kuitenkin myytiin, sillä tytöt kasvoivat, eikä aika riittänyt. Uudessa kodissa Vipinää koulutettiin eteenpäin ja pian tammaa nähtiin kenttäratsastuskilpailuissa tutustumisluokkaa kilpailemassa. Tamma keräsi kenttäkisoista muutamia sijoituksia, muttei se mikään loistokas kisaratsu missään vaiheessa ollut. Hyvärakenteisella Vipinällä oli säkäkorkeutta peräti 162cm ja väritykseltään tämä kaunokainen oli vaaleanpunarautias, ilman merkkejä. Vipinä sai 14 vuoden ikäisenä ensimmäisen ja ainoan jälkeläisensä, Riitasoinnun, kun sen vahinkoastui naapuritallin karkuteillä ollut ori. Tamma lopetettiin erinäisiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden iässä.

ie. Tinjamiini oli melkoinen monitoimihevonen, jolta luonnistui laji kuin laji taidokkaasti. Nuorena hyvin koulutettu tamma kilpaili liki kymmenen vuoden ajan koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajoissa hyvällä menestyksellä. Ajoittain Tinjamiiniä nähtiin myös maastoestekilpailuissa, sekä muutaman kerran kokeilemassa westernluokkiakin. Kilpailujen ohessa hyvärakenteista tammaa nähtiin lisäksi näyttelyissä, joissa se oli muutaman kerran BIS-sijoilla saakka. Luonteeltaan vaaleanrautias, 154cm korkea Tinjamiini oli ihanan rehti ja todella yrittelijäs, joka rakasti ihmisten kanssa työskentelyä ja kunnioitti heitä viimeiseen hengen vetoon saakka. Hienon kilpauransa jälkeen tamma siirtyi siitoskäyttöön, saade viisi toistaan hienompaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen Tinjamiini periytti potentiaalia lajiin kuin lajiin, sillä neljä viidestä jälkeläisestä on menestynyt vähintään kahdessa eri lajissa. Tamman kuolema oli melkoinen shokki omistajilleen, ilmeisesti Tinjamiini sai viimeisen varsansa, Tinjamin, synnyttämisen jälkeen jonkin sortin kohtutulehduksen, johon tamma menehtyi nopeasti.

iei. Helvin Aarre oli kerrassaan komea ilmestys, täydellisyyttä hipovaa rakennetta korosti sen punertava rautias väritys kera suuren pään merkin ja 160cm säkäkorkeus. Oria nähtiin paljon näyttelykehissä hyvällä menestyksellä, jonka myötä Aarre myös kantakirjattiin KTK-II palkinnolle, jääden vain yhden pisteen päähän ensimmäisestä palkinnosta. Luonteeltaan Aarre oli hieman arvaamaton, ajoittain se käyttäytyi todella nätisti, mutta kuin salaman iskusta se saattoi upottaa hampaansa hoitajan käsivarteen. Ori painottui eniten esteratsastukseen, jossa sillä riitti kapasiteettia 110cm radoille, mutta sitä nähtiin muutamia kertoja myös helpoissa koululuokissa. Esteillä Aarre voitti 7 ja 8 vuoden iässä suomenhevosorien mestaruudet. Hieno ja menestynyt esteratsu oli tietysti myös kysytty ori jalostukseen, mutta omistajat eivät kuitenkaan kaikille halukkaille Aarretta antaneet. Aarre astui elämänsä aikana 13 tammaa, saaden tosin vain kymmenkunta jälkeläistä. Jälkeläisilleen ori periytti hyvää hyppykykyä sekä sopusuhtaista rakennettaan. Aarre menehtyi tapaturmaisesti kisareissullaan vain 16 vuoden ikäisenä.

iee. Minimii syntyi suomenhevossiittolaan, jossa sitäkin odotti tulevaisuudessa jalostustamman virka. Tuossa välissä tamma kuitenkin ennätti käymään ylläpidossa paikallisessa ratsastuskoulussa, jossa se toimi tuntiratsuna kokeneemmille ratsastajille. Helppo A/90cm tasoinen Mini pääsi tuolloin myös kilpailemaan seura- ja aluetasolla, mutta menestystä se ei juurikaan niittänyt. Luonteeltaan tamma oli herkkä ja ajoittain hyvinkin tammamainen, joka toi silloin tällöin mutkia matkaan, mutta pohjimmiltaan se oli sympaattinen ja huomionhaluinen hevonen. Seitsemän vuoden iässä Mini palautui ratsastuskoulusta siittolaan, jossa se sai neljä hurmaavaa jälkeläistä. Vaaleanrautias tamma periytti kaikille jälkeläisilleen väritystään, sillä kaikki neljä olivat väritykseltään aivan kuin emänsä, samalla tähtipääkuviolla varustettuna. 14 vuoden ikäisenä Mini eläköityi jalostuskäytöstä, jolloin sitä yritettiin tarjota ylläpitoon muutamille tahoille. Tammojen kahakasta syntyneen pienen jalkavian kanssa tammaa ei kuitenkaan kukaan halunnut ottaa, jonka vuoksi Mini laitettiin harmillisesti tarpeettomana ikiuneen.

ei. Loistokas viettelee tällä hetkellä liki 20 vuoden iässä ansaittuja eläkepäiviään, sillä tällä hevosella jos jollakin on pitkä ura takanaan. Nuoremmiten Loistoa nähtiin ravi- ja valjakkoajokisoissa, joista erityisesti jälkimmäisissä se menestyi todella hyvin muutamien vuosien ajan. Ori joutui kuitenkin yllättäen kuuden vuoden ikäisenä vaihtamaan kotia, jossa se puolestaan käännytettiin ratsastuspuolelle ja kisaaminen aloitettiin koulu- ja esteratsastuksen parissa. Loistokkaalla ei ollut mikään maailman kaunein askellus ja sulavin liike, jonka vuoksi se ei menestynyt hirveän hyvin kouluratsastuksen parissa, mutta sitäkin paremmin puolestaan esteillä. Kapasiteettia orilla riitti 110cm rataesteillä, koulussa se puolestaan oli helppo B tasoa. Orin kilpaura kesti vajaasta kolmesta ikävuodesta 15 vuoden ikään saakka, jonka aikana se keräsi satoja sijoituksia. Luonteeltaan Loisto on aina ollut kipakka ja hyvin orimainen, itsepäisyyttä se omaa loputtomiin, eikä koskaan ole päästänyt omistajaansa helpolla. Värityksetään ori on komea tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 159cm. Kilpauransa ohella Loistokasta käytettiin jalostukseen kymmenen varsan verran, joille se periytti eritoten hyvää hyppykykyä esteradoille.

eii. Riemukas loin nuorempana uransa ravikilpailujen merkeissä, juosten heti kolmen vuoden ikäisenä hienoja aikoja kerta toisensa jälkeen. Orista odotettiin vähän vankistuessaan ja vanhetessaan entistä parempaa juoksijaa, mutta ikävästi kuuden vuoden iässä alkoi vauhti jo hyytyä. Näin ollen Riemukkaan ura ei ennättänyt kestää kuin kolme vuotta, mutta tuona aikana se keräsi itselleen lukuisia sijoituksia ja voittoja, joista saa olla ylpeä. Kilpauran jälkeen ori myytiin yksityiseen käyttöön, lähinnä harrasteajohevoseksi. Luonteeltaan Riemukas oli yllättävän pehmeä oriksi, se oli mutkaton käsiteltävä ja yleisesti ihmistä kunnioittava persoona. Riemukas omasi todella kevyen ja näppärän rakenteen, ollen väritykseltään punarautias kera 158cm säkäkorkeuden. Seitemän vuotiaana uudessa kodissa Riemukas ruunattiin, mutta nuorempana se ennätti saamaan neljä mukavaa jälkeläistä, joista kaksi menestyi raviradoilla, yksi ratsastuskilpailuiden parissa. Ori lopetettiin tiettävästi 17 vuoden iässä, jolloin tämän omistaja menehtyi, eikä Riemukasta haluttu myydä enää eteenpäin, sillä se oli niin riippuvainen omistajastaan.

eie. Valoin Loiste oli etenkin nuorena ns. ongelmahevonen, joka ei tullut ollenkaan toimeen ihmisten kanssa, eikä kukaan tätä saanut koulutettua mieleisekseen. Tämän vuoksi Loiste vaihteli koteja tiuhaan tahtiin, kunnes liki yhdeksän vuoden iässä se löysi oman ihmisen, joka koulutti siitä passelin ratsun lajiin kuin lajiin. Hieno ja iso liikkeinen Loiste pyörähti kaksi vuotta tästä ensimmäisen kerran koulukisoissa, joissa se voitti heti ensimmäisen starttinsa. Tämän jälkeen tammaa nähtiin menestyksekkäästi viiden vuoden ajan koulu- ja esteratsastuskilpailuissa, pääosin helpoissa ja 100cm luokissa. Vaikkei Loiste edelleenkään mikään unelmaluontoinen hevonen ollut, teki se töitä mielellään luottavan ihmisen kanssa. Väritykseltään tamma oli kaunis tummanrautias, ilman merkkejä, ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 154cm. Kilpauransa päätteeksi Loiste astutettiin kaksi kertaa, saaden kaksi kaunista oripoikaa. Molemmat näistä jälkeläisistä menestyivät vanhemmalla iällä hienosti kilparadoilla. Loiste lopetettiin erinäisten vanhuuden oireiden ilmaannuttua kunnioitettavassa 25 vuoden iässä.

ee. Kesäsuon Maire on jo edesmennyt suomenhevostamma, joka menestyi vanhemmalla iällä kouluratsastuksen parissa vaativissa luokissa saakka. Maire syntyi Kesäsuon tilalle, jossa sitä odotti siitostamman virka neljästä ikävuodesta alkaen. Kuuden vuoden iässä tamman hieno liike kuitenkin huomattiin, jonka myötä se pääsi melkeinpä kuin sattumien kautta ratsukoulutukseen ja kilpailemaan kouluratsastusluokissa. Mairella kilpailtiin aktiivisesti parin vuoden ajan, jonka aikana se keräsi monta voittoa ja muuta sijoitusta kotiinpäin. Hyvärakenteinen tamma oli väritykseltään punarautias, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta se omasi vain reilut 150cm. Luonteeltaan Maire oli maatakäsiteltäessä kiltti ja varma, mutta puolestaan ratsastaessa se oli melko virtaviivainen, joka vaati vahvat pidätteet. Jälkeläisiä tamma saattoi tähän maailmaan viitisen kappaletta, joista kolme oli orivarsoja ja kaksi tammavarsoja. Varsoilleen Maire periytti selkeästi reipasta luonnettaan, sekä osalle myös kaunista liikettään koulun parissa. Tamma lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden ikäisenä.

eei. Liian Ahne oli hieno sukuinen suomenhevosori, jonka kasvatti ja omisti arvostettu Rämepellon tila. Hyvärakenteinen Ahne oli väritykseltään komea punarautias, päätä koristaen pieni tähti, ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 157cm. Nuorempana orilla kierrettiin ahkerasti näyttelyissä, joissa se pääsi lähes joka kerta bis-sijoille, ollen useasti näyttelyn kaunein hevonen. Tämän myötä Ahne kantakirjattiin seitsemän vuoden iässä KTK-II palkinnolle, jääden vain muutaman pisteen vajaa ensimmäisestä palkinnosta. Koulupainotteista oria nähtiin lisäksi jonkin verran kouluratsastuskilpailuissa, peräti vaativa B tasolla saakka, jossa se menestyi kohtuudella. Luonteeltaan Ahne oli melko macho ja oman arvonsa tunteva persoona, joka aiheutti kyllä päivittäin omistajalleen ja hoitajilleen harmaita hiuksia, keksien mitä erikoisempia temppuja. Jalostukseen Ahnetta käytettiin melko paljon koko eliniän, se sai liki neljäkymmentä jälkeläistä, joille se periytti eritoten hienoa liikettään ja potentiaalia kouluratsastukseen vaativiin luokkiin saakka. Ori jouduttiin lopettamaan ikävästi jalkavian ilmennyttyä 19 vuoden ikäisenä.

eee. Kesäsuon Maarit oli Mairen tavoin Kesäsuon tilan kasvattama suomenhevostamma, joka eli koko elämänsä kyseisen tilan omistuksessa. Maarit ei ollut millään osa-alueella mikään yltiöhieno tamma, se oli melko vaatimattoman näköinen, eikä sen luonnekaan ollut kovinkaan säväyttävä. Väritykseltään se oli perinteinen rautias kera tähtipään, omaten todella pörröisen karvan, ja säkäkorkeudeltaan tämä oli 151cm. Vastaavasti luonteeltaan se oli kuin lamaantunut lammas, pomminvarma hevonen, joka ei koskaan juuri innostunut mistään, ollen ikään kuin aina haaleessa vedessä. Kuitenkin lapsirakkaan luonteensa vuoksi tilan omistajien lapset kilpailivat Maaritilla satunnaisissa pienissä koulu- ja estekilpailuissa, kuitenkaan mitään mainittavaa saavuttamatta. Pääsääntöisesti Maarit oli siten jalostustamman virassa, jättäen jälkeensä peräti seitsemän toistaan hienompaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen se periytti erityisesti hyvää luonnettaan, mutta myös melko pientä kokoaan. Maarit laukkasi vihreimmille niityille 21 vuoden ikäisenä, menehtyen yllättäen yön aikana mitä ilmeisimmin sydänkohtaukseen.

Jälkeläiset

s. 04.04.2016, t. Mörkövaaran Salakavala (i. Huvin Tornado) omistaja: reibili
s. 09.05.2016, o. Mörkövaaran Mysli (i. Erkinheimon Ylpeys) omistaja: Jannica
s. 10.08.2016, t. Mörkövaaran Mysteeri (i. Kuuralehdon Muskari) omistaja: Hapero
s. 08.01.2017, t. Mörkövaaran Minessa (i. Hortensian Waltteri) omistaja: rukkanen

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 41, ERJ 41, KERJ 41, VVJ 42, VSR 5 kpl

24.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
01.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
01.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
01.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
01.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
02.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/50
02.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
03.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
07.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
09.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
09.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
11.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
16.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
16.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
17.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
19.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
21.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
24.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
25.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
27.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
28.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
02.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
04.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
06.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
09.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
09.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40

25.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
29.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
02.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
03.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/50
04.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
05.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 07/50
08.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/50
10.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/29
12.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
14.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/37
14.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
16.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
19.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/37
22.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
26.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
02.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/36
05.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
07.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/36
11.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/27
11.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
12.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/29
01.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/50
03.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
03.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
04.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
04.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
05.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
05.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
06.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
07.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
07.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
08.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
08.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
10.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
13.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
13.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
14.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/28
16.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/28
16.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/28
18.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/28
19.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
21.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
22.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
26.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
26.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
26.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
27.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
01.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
02.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
05.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
11.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
11.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
14.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
14.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
15.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
27.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
30.09.16, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 11/153

15.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
17.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
23.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
28.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
01.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
03.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
04.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
05.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
08.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
18.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/36
20.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/36
31.05.16, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 02/106
01.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/18
03.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/23
03.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/18
09.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/18
09.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/36
10.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/50
15.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
17.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
25.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
01.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
02.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
05.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
17.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
29.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
29.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
01.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
05.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
07.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
18.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
21.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
27.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
27.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
02.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
02.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
04.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/60
05.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/60
08.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
08.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
08.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 07/60
10.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
15.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
18.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
20.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/30
21.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/30
22.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
23.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
28.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/38
31.05.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 07/72
01.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/30
01.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
04.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
05.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
05.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
06.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/36
07.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
09.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
10.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
10.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
14.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/45
14.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/39

29.02.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 01/88
30.04.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 06/45
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 02/143
31.07.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 03/42
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 11/132

30.04.16, VSN (Mörkövaara), SW1

Valmennukset ja päiväkirja

03.03.2017
Mörkövaaraan saapui tänään sukulaisiani kyläilemään ja tutustumaan talliin ja sen toimintaan, jonka vuoksi kävimme isolla porukalla maastoilemassa. Otin Myssyn maastoon mukaani vetohevoseksi ja täytyy sanoa, että vaikka se alkuun vaikutti tosi hyvältä idealta, ei se sitä ollut. Myssyllä oli tänään taas vähän erikoisempi päivä, maastossa se kyttäili vähän jokaista asiaa ja säpsyi milloin mitäkin, joka loogisesti vaikutti melkein koko ryhmään ja sen hevosiin. Meitä oli mukana kahdeksan henkilöä, joista kolme oli ensimmäistä kertaa hevosen selässä, joten olipa siinä hyvä rueta toimimaan, kun Myssy sekoaa ja alkaa peruttamaan toisena tulevan päälle - ja sen jälkeen kaikki tietävät sen dominoefektin. Yritin pitää tammani kovasti aisoissa ja samalla neuvoa takaa tulevia aloittelijoita kuinka toimia hevosten kanssa. Vähän aikaa sählätessämme serkkuni, joka on vähän kokeneempi ratsastaja, tuli jonon ensimmäiseksi, minun mennessä Myssyn kanssa jonon hännille. Urgh! Siinäpä sitä annettiin hienoa esimerkkiä ihmisille, jotka hyvä, että ovat koskaan ennen hevosta nähneetkään. Loppumaasto sujui kohtalaisen hyvin sen jälkeen kun siirryin pitämään Myssyn kanssa perää ja voin vain todeta, että olipa onni onnettomuudessa, että kukaan muu hevonen ei reagoinut yhtä vahvasti kuin minun ratsuni jokaiseen narahdukseen ja lumen tippumiseen puista. Myssyn passaisi nyt rueta taas käyttäytymään kuin aikuinen hevonen, sillä tässä kuussa olisi tarkoitus viedä se pyörähtämään yleislaatuarvostelussa. Helmikuun lajilaatikset sujuivat ehkä vähän odotettuakin paremmin, nimittäin Myssy korkkasi jokaisesta tilaisuudesta matkaansa ykköspalkinnot hyvin pistein. Se otetaan siis myös tavoitteeksi ylaan!

20.02.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Dimma
Tämän päivän ratsukko, tvisha ja Myssy olivatkin jo tuttuja viime kerran estevalmennuksesta, mutta tällä kertaa olikin kouluvalmennuksen aika. Tamma oli innokas jo heti alkulämmittelyissä ja kuuntelemisessa oli hieman petrattavaa. Tvisha kuitenkin sai ratsastettua Myssyn siihen pisteeseen, että tamma keskittyi ja ja suoritti puhtaasti annetut tehtävät. Tänään kävimme läpi lähinnä avo- ja sulkutaivutuksia ja ne näyttivät olevan Myssyn vahva puoli. Tamma ei kuitenkaan antanut yhtään mitään ilmaiseksi ja sen kanssa saikin tehdä töitä, että tehtävät suoritettiin. Kuitenkin kun Myssyn vain sai tekemään, tehtävät menivät kerralla nappiin. Ratsukko teki reippaasti töitä ja ihme jos ei hiki valunut molemmilta valmennuksen jälkeen, sillä helpolla en kaksikkoa tänään päästänyt.

17.02.2017 Estevalmennus, valmentajana Dimma
Saavuin taas Mörkövaaraan pitämään valmennusta ja minua odottikin hieno ratsukko lämmittelemässä: tvisha ja Myssy. Tänään oli estevalmennusta luvassa ja lähinnä keskittyisimme sarjaesteisiin. Myssy oli hirmuisen innokas ja pyrki hieman ryöstämään, vaikka meno ei ollutkaan vielä vauhdikasta. Tamma olisi halunnut mennä oman mielen mukaan aivan omassa järjestyksessään, mutta tvisha pysyi sen kanssa tiukkana ja harjoitukset onnistuivat hyvin. Aloittelimme kohtuullisen matalista ja helpoista esteistä, jotta tamman liian energian saisi purettua niihin ja hevonen keskittyisi paremmin tuleviin harjoituksiin. Myssy eteni hienosti, ehkä hieman liian innokkaasti, ja sillä oli kaunis hyppytyyli. Tammaa ei jännittänyt vähän vaikeammatkaan esteet ja se otti rohkeasti haasteet vastaan. Vaikeammiltakin teiltä tamma hyppäsi rohkeasti, eikä hevonen kieltänyt esteelle kertaakaan koko valmennuksen aikana. Kaiken kaikkiaan hieno hevonen, kunhan liian energian saa purettua heti alkuunsa.

24.01.2017
Helmikuu tulee olemaan meidän osalta hyvin kiireistä aikaa, sillä olen ilmoittanut Myssyn mukaan kolmeen laatuarvosteluun! Toistaiseksi ilmottautumiset ovat lähteneet koulu- ja kenttäratsastusjaoksen laatiksiin, sekä valjakkoajojaoksen. Esteratsastusjaoksen tilaisuutta ei sen sijaan ole vielä julkaistu, joten en osaa sanoa, ketä hevosia sinne lähtenee. Mutta, Myssyn kanssa tavoitteet on toki korkealla; jokaisesta lähdetään ensisijaisesti tavoittelemaan sitä parhainta ja kirkkainta palkintoa. Täytynee toki rueta jo hyvissä ajoin treenailemaan Myssyn kanssa käytöstapoja, sillä ne ovat kummasti hävinneet suoranaisen villin ja vapaan hevosen elämää eläessä. Jo pelkkä taluttaminen, saati paikoillaan pysyminen tuottaa tammalle pientä päänvaivaa, joten meillä on paljon tehtävää ennen tilaisuuksia. Lisäksi Myssy on aivan jäätävässä talvikarvassa, jota varmasti pitää siistiä ennen ihmisten ilmoille lähtemistä, tai muuten meidät kyllä nauretaan tilaisuuksista pihalle. Muutoin hyvin ja varmoin mielin lähdemme koettamaan onneamme, mutta silti toki peukkuja saa ja ehkäpä myös täytyy pitää...

16.10.2016
Syksy lähenee loppuaan ja Mörkövaarassakin jo pientä pakkasta ilmassa havaittu. Tämä näkyy myös kyllä Myssyn käytöksessä, se on ollut vähän älyvapaa jo pari viikkoa, pistää vain menemään täysin korvattomana. Pelkkä laitumelle taluttaminen aamuisin on yhtä tuskaa, kun tamma pistää pomppien vieressä ja heti kun riimunnarun lukon aukaisee, lähtee Myssy pinkomaan salamana eteen. No, tämä talven tulo tarkoittanee myös sitä, että uudet kengät pistettiin tänään jalkaan. Myssy on ollut ilman kenkiä oikeastaan koko kesän, jonka vuoksi tyttö ei tietenkään ollut kengittäjän kanssa yhtä mieltä siitä, miten siinä kengityksessä oikein käyttäydytään. Tamma tuntee hyvin Mörkövaaran vakiokengittäjän ja jo pelkästään tämän nähdessään se pisti pakin päälle, että ei todellakaan tule kyseisen herran käsittelyyn. Pienen henkien taiston jälkeen Myssy lopulta saatiin kuin saatiinkin kengityspaikalle, jossa kengittäjä alkoi täydellä tohinalla hommiin. Myssy teki kuitenkin kaikkensa, että tämä ei päässyt helpolla - se ei nostanut jalkojaan ylös sitten millään, ja kun jalat oli ylhäällä, heilui ne melkoista kyytiä. Joo, taas sarjaa hetkiä kun olin tosi ylpeä hyvin käyttäytyvästä hevosestani, heh... No, onneksi periksi ei annettu ja näin ollen Myssy sai kun saikin lopulta uudet kengät allensa, joita se pääsi heti tarhaansa ulkoiluttamaan. On tämä Myssykin kyllä melkoinen kaveri, välillä se on niin huippu ja loistava tamma kaikinpuolin, mutta välillä sen taas täytyy pistää kaikki muusiksi, että oksat pois. Liekkö omistajaansa tullut, heh.

21.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florencia
Minulle jo entuudestaan tuttu suomenhevosratsukko verrytteli maneesissa saapuessani valmentamaan tällä kertaa kouluratsastuksen parissa. Huikkasin tvishalle tervehdykset ja rupattelimme hetkisen siitä, kuinka ratsukolla oli viimeaikoina sujunut. Valmennus aloitettiin käynnissä tehden siksak pohkeenväistöjä sekä hieman sulkutaivutusta. Myssy ei ensin olisi millään malttanut keskittyä työntekoon, mutta muistutin tvishaa ratsastamaan rennosti ja määrätietoisesti sekä palkitsemaan tammaansa pienestäkin yrityksestä, jolloin Myssy alkoi pikkuhiljaa tsemppaamaan työskentelyssään. Ravissa jatkettiin samaisten tehtävien parissa, mutta sulkutaivutuksien tilalle otettiin siirtymiset käyntiin ja siitä takaisin raviin. Pohkeenväistö sujui Myssyltä yllättävän hyvin, mutta muistutin tvishaa ulko-ohjan napakasta tuesta sekä ulkopohkeesta, ettei tamma luiskahtaisi väistöön vähän liiankin jyrkästi. Myssy sai ravissa paljon kehuja työskentelystään, sillä se taisi yllättää niin minut kuin ratsastajansakin siitä, kuinka hienosti se tänään toimi ! Laukassa tamman vauhti kiihtyi taas aikamoiseksi, joten pyysin ratsukon ympyrälle, jossa treenattiin siirtymiä käynnistä ja ravista laukkaan ja laukasta takaisin käyntiin tai raviin. Alkuun siirtymät hermostuttivat Myssyä, joka viuhtoi hieman hermostuneesti häntäänsä ja koetti luikerrella pidätteitä karkuun, mutta huomattuaan etteivät protestit auta laisinkaan, tyytyi tamma kohtaloonsa ja esitti meille todella kauniita siirtymiä. Pyysin tvishaa kehumaan Myssyä oikein olantakaa ja siirtämään sen hetkeksi käyntiin. Jätimme laukkatyöskentelyn sikseen, sillä tamma oli ollut niin rauhallinen, joten ravissa jatkoimme viellä hieman nelikaarisen kiemurauran parissa sekä voltteja tehden. Tvishan muistaessa pienet puolipidätteet ja niiden jälkeen reippaan myötäämisen, saimme Myssystä todella kauniita ja maltillisia pätkiä irti, joihin työskentely olikin hyvä lopettaa.

15.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florencia
Mukavanoloinen suomenhevostamma ratsastajineen verrytteli suurella ulkokentällä sillä välin, kun rakensin heille rataa valmiiksi. Pian rata olikin valmis ja ratsukko verrytellyt kaikissa askellajeissa, joten huikkasin tvishaa tulemaan verryttelyksi yksittäistä ristikkoa kentän toiselta sivulta. Siitäpä ratsu syttyikin ja vauhtia ennätti kertyä ennen pikkuruista ristikkoa valtavasti matkaan. ’’Huh, jopas se on on innokas. Pyöräytä voltti ennen ja jälkeen ristikon, jos vain suinkin onnistut’’ opastin tvishaa, joka koetti saada tammaansa malttamaan edes hetkeksi. Alkuun tamma ei suostunut edes kääntymään voltille ennen estettä, mutta opastin siirtämään hevosen raviin ja tulemaan vaikka sitten ravissa, jotta saisimme edes jonkinmoisen kontrollin hevoseen ja samalla tamman myös kuuntelemaan ratsastajansa apuja. Ravissa tehtävä saatiin luistamaan suht maltilla, joten jatkettiin verryttelyhyppyjä laukassa. Myssy keskittyi nyt ratsastajansa apuihin hieman enemmän, sillä voltit ennen ja jälkeen esteet sujuivat reippaasta vauhdista lukuunottamatta. Onnistuneiden suoritusten jälkeen pyysin siirtämään tamman käyntiin sillä välin, kun itse nostin radan esteet 80cm korkeudelle. Pienen huilahduksen jälkeen pyysin ratsukon 7 hyppyä sisältävälle radalle, joka menikin ensimmäisellä kerralla hurjassa vauhdissa viipottanen. Myssy kuumui ennen esteitä hurjasti, joten muistutin tvishaa ottamaan tamma oikeaan tempoon jo hurjan paljon ennen esteelle lähestymistä ja juuri ennen estettä vain istumaan rauhallisesti satulassa, jottei ratsastajan pidätteet juuri ennen hyppyä saisi Myssyä kuumumaan entisestään. Tämä tekniikka selkeästi toimi, sillä seuraavalla kerralla vauhdista lukuunottamatta hypyt esteille olivat paljon laadukkaampia ja hevonen käytti niillä selkäänsä paremmin. Loppuun nostin radan viellä 90-100cm korkeudelle ja nyt ratsukon yhteinen sävel näytti löytyvän ja työskentely toimivan reippaasta vauhdista lukuunottamatta. Vaikka Myssyn vauhti edelleenkin oli hieman liian kova, niin meno saatiin siitä huolimatta tasaiseksi ja rytmikkääksi, joka mielestäni riitti tälle ratsukolle aivan mainiosti. ’’Hienoa, kehu ja anna sen kävellä hetki’’ huikkasin ja päästin ratsukon loppuverryttelemään, jotta tamma ei rasittuisi hyppäämisestä liikaa.

31.07.2016
Myssy on ylittänyt odotukseni hevosena kyllä täysin, *huoh* oikeasti voiko parempaa tammaa edes omistaa? Tänään kävimme tamman kanssa virtuaalisen suomenhevosratsujen kuukausittaisissa cupeissa pyörähtämässä, joista viime kuun tavoin otimme myös tässä kuussa sijoituksen matkaan. Myssyn kanssa starttasimme kenttäratsastuksen merkeissä tutustumisluokassa ja voin vain kertoa, kuinka hyvin sen kaikki suoritukset menivätkään! Erityisesti maasto-osuudella Myssy oli aivan ykkönen, se oli kaikista hevosista nopein ja suoritti esteet virheittä. Kouluosuudella meille tuli sen sijaan pieniä virheitä, joka rokotti sitten toki yhteispisteitämme. Loppujen lopuksi olimme 42:sta ratsukosta upeasti sijalla 3. Enää emme Myssyn kanssa itseasiassa käykään kuin cup-kilpailuissa, sillä viime kuussa tamma sai viimein kaikista neljästä kisaamastaan lajista sijoitukset täyteen. Nyt vain viimeisetkin pikku-Myssyt maailmalle ja kilpailuihin, jotta saadaan jälkeläisnäyttöjä tulevaisuuden lajilaatiksia varten!
Myös eilen oli hieno päivä, sillä tamman kanssa pääsimme kantakirjatilaisuuteen, jota olemme tässä jo useamman kuukauden odottaneet. Myssy sai kaikilta neljältä tuomarilta hyvät pisteet, saaden lopulta läjään 78 pistettä, jotka oikeutti KTK-II palkintoon. Tämä oli jälleen iloinen yllätys, vaikka toki tuota kakkosta lähdimmekin hakemaan. Hyvä Myssy!

05.06.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Iltapäivällä Mörkövaaraan saapui ulkopuolinen estevalmentaja pitämään tuntia, jonka opetukseen minä liityin Myssyn kanssa. Myssy oli alusta alkaen aika hyvin hereillä, se asteli reippaasti eteen ja kutakuinkin kuunteli apujani, tai ainakin siltä se hetkittäin tuntui. Saimme omatoimisesta suorittaa lämmittelyn, käydä kaikki askellajit huolellisesti läpi ja taivutella hyvin molempiin suuntiin. Hevosen ollessa vetreämpi ja liikkuessa tasaisemmin eteen, otimme muutamat lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät melko liioitellulla hypyllä.
Valmentaja oli rakentanut kentälle perinteisen esteradan, jossa oli muutamia normaaleja pystyjä, yksi kolmen esteen sarja ja muutama erikoisempi este, pieni okseri ja trippeli. Lähdimme työstämään ensin näitä metrisiä pystyjä, joilla pyrimme saamaan hevosta parempaan vireeseen ja keskittymään jalkoihinsa hypyissä. Myssy toimi heti melko kivasti, se malttoi nätisti laukata esteille yhtään kirimättä ja ponnisti esteen ylitse napakasti. Tamma vaihtoi kyllä herkästi esteen jälkeen väärälle laukalle, joten sain olla esteillä tarkkana siitä, että saan Myssyn heti maahan tullessa oikealle laukalle. Pystyjen sujuessa otimme mukaan sarjaesteet, joiden väleihin piti tulla kaksi laukka-askelta. Esteet olivat sikäli Myssyn laukalle huonosti mitoitettu, sillä tammalla on niin suuri laukka ja esteiden välit loppuunsa melko lyhyet. Näin ollen sain tarkasti lyhentää tamman laukka-askelia näiden väleissä, jotta saimme halutusti sen kaksi askelta väliin. Muutoin sarjat sujuivat myös hyvin, Myssy ei missään vaiheessa arastellut, joka oli todella kiva juttu. Viimeisenä otimme mukaan vielä okserin ja trippelin, jotka muutaman epämääräisen ylityksen jälkeen lähtivät rullaamaan myös kivasti. Erityisesti trippelin kohdalla sain ajaa tammaa vähän napakammin eteen, jotta se pääsi reippaasta laukasta ponnistamaan esteelle, ilman pudotuksia.
Tunnin ajan työstimme esteitä molempiin suuntiin ja kun kaikki sujui terävästi ja huolellisesti, saimme siirtyä loppuverkan pariin. Loppuverkassa taivuttelin Myssyä vielä hetken aikaa ravissa, kunnes siirsin sen käytiin ja hyppäsin loppukäynneiksi selästä alas. Minä olin todella tyytyväinen tamman tämänpäiväiseen työskentelyyn ja miten hienoa oli nähdä, että myös valmentaja tykkäsi meistä. Hypyt sujuivat kokonaisuudessa hyvin, vain pieniä virheitä nähtiin valmennuksissa, mutta nekin saatiin lopulta korjattua kuntoon.

30.04.2016
Tänään Myssyllä ja minulla, pääosin tosin varmasti minulla, oli kerrassaan upea päivä. Kauniina keväisenä aamuna Mörkövaarassa järjestettiin VSN näyttelyt, joihin minäkin osallistuin peräti kahdeksan suomenhevosen voimin. Kaikki luokat tuomaroi taffel, joka oli näyttelykehissä minulle melko uusi tuttavuus, en esimerkiksi tiennyt, minkälaisista tai tyyppisistä hevosista hän oikein pitää. Näin ollen Myssynkin kanssa menimme kehään hieman jännittynein tunnelmin, sillä yhtään en osannut odottaa kuinka meidän käy ja mitä tuomaritäti on mieltä. Tuomari kävi kaikki osa-alueet tarkkaan läpi ja juoksutti meitä aika pitkään, ennen kuin saimme lopettaa ja jäädä jännittämään loppupisteitä. Lopulta saimme yhteispisteet 37,5, joilla voitimme suomenhevostammojen toisen luokan, saaden myös champion-palkinnon. Voi, miten loistava mieli tuosta tuli! Lisäksi luokan toinen sijoittuja oli myös mörkövaaralainen tamma, joten ei valittamista. Luokkavoiton jälkeen jännitimme vielä hetken aikaa show winner-kehää, jonne pääsimme vähän helpottunein mielin, sillä paineita ei enää ollut. Loppujen lopuksi oli melkoiset riemun päivät, kun taffel julisti Mystiikan koko näyttelyn kauneimmaksi hevoseksi ja näin ollen show winner-kehän voittajaksi! Taas sarjaa; olen tiennyt Myssyn olevan hieno hevonen, mutta että näin hieno, huh. Näemmä joskus minäkin osaan kasvattaa hyvärakenteisia hevosia, liiemmin kun mörkövaaralaiset eivät näyttelyissä tahdo menestyä, heh. Tämän hienon näyttelymenestyksen myötä Myssystä tuli kantakirjakelpoinen, joten kesän mittaan olisi tarkoitus saada ktk-palkinto haalittua matkaan. Myssy ja minä saimme päivästä muistoksi ison pokaalin ja kauniin ruusukkeen, lisäksi iltaruualla tamma sai minulta palkinnoksi huikeat 0,5 desiä ylimääräistä kauraa - joista se oli hyvin tyytyväinen!

16.03.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan Myssyn kanssa kouluvalmennukseen, joka järjetettiin läheisellä tallilla. Alkuverkassa Myssy oli hieman unessa, sain ratsastaa sitä napakalla pohkeella eteen ja herätellä oikein kunnolla, jotta se alkoi vähitellen virkomaan ja reagoimaan apuihini. Lisäksi tamma painoi alkutunnista todella paljon kädelle, joten haastetta siinä heti ensimetreiltä lähtien riitti. Pitkäpinnaisen työstämisen kautta sain kuitenkin Myssyn vähitellen hyvin avuilleni, jonka jälkeen se liikkui jo melko tyytyväisen näköisenä eteenpäin.
Valmennuksessa käytiin lävitse paljon peruasioita, aloitimme käyntityöskentelystä tehden pysähdyksiä, peruutuksia, voltteja sekä pohkeenväistöjä. Myssy teki työtä käskettyä melko kiltisti, se pysähtyi huolellisesta pidätteestä ja oikeaoppisista avuista peruutti nätisti taaksepäin. Ajoittain tamma tosin tuppautui peruutuksissa kääntämään pyllyä uran sisäpuolelle, joten sain olla tarkkana pohkeeni kanssa. Väistöt onnistuivat puolestaan oikein hyvin, Myssy väisti oikein hyvännäköisesti huolellisista avuista, joista saimme myös valmentajalta paljon kehuja. Väistöjen jälkeen siirryimme raviin, ensin kevyttä ravia ratsastaen uraa pitkin ja voltteja tehden, ja sen jälkeen harjoitusraviin siirtyen. Myssyllä oli virtaa sikäli paljon, että sain pidätellä sitä melko reippaalla otteella harjoitusravissa, jottei se lähtenyt altani karkuun. Harjoitusravissa pyrimme ratsastamaan hevosta pyöreäksi kauniiseen muotoon, samalla ajoittain siirtymisiä käyntiin tehden. Pitkäpinnaisella työstämisellä sain ratsastettua Myssyn todella pehmeäksi, jolloin se kantoi itsensä hienosti ja reagoi apuihini kuin ajatuksen voimalla konsanaan. Lopputunnista teimme vielä laukkaharjoituksia keskiympyrällä, joiden aikana tamman liike vain parani entisestään.
Vähitellen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Myssy oli lopun laukkojen jälkeen melko väsynyt, joten taivuttelin sitä kevyessä ravissa vain hetken aikaa, kunnes hidastin sen käyntiin ja annoin pitkät ohjat. Tamma toimi tänään alun hankaluuksien jälkeen yllättävänkin kivasti, valmentaja kehui paljon meidän välistä yhteistyötä ja minun siistiä ratsastustani. Hevosessakin kuulemma on sitä jotain ja se on selkeästi taitava, kunhan se yhteistyö löytyy ja lähtee rullaamaan.

21.02.2016
Vasta hetki sitten syntyneestä nuoresta kaunokaisesta Myssystä on kehittynyt jo upea kolmen vuoden ikäinen suomenhevostamma. Aika on todellakin lentänyt kuin siivillä, vasta äsken tamma putkahti maailmaan ja nyt meillä on jo ensimmäiset ratsastuskilpailut kiikarissa. Tammalla aloitettiin jokin aika sitten ratsukoulutus, joka ei missään nimessä ollut sieltä helpoimmasta päästä. Myssy on luonteeltaan vähän herkkänahkaisempi yksilö, joka hermostuu herkästi pienestäkin paineesta ja näin ollen sen kanssa on saanut olla hyvin pitkäpinnainen ja pehmeä kätinen. Huolellisesti ja rauhassa tehty työ kuitenkin tuotti hyvinkin tulosta ja nytemmin Myssy on noin helppo A/100cm tasoa, joka on samoilla linjoilla siis tamman vanhempien kanssa. Ratsukoulutuksen ohessa Myssy toki koulutettiin myös kärryille ja täytyykin sanoa, että nuo valjakkohommat on ehkäpä eniten sitä Myssyn ominta osaamista. Kärryjen edessä se ei panikoi ja hermostu aivan niin kevyesti mitä ratsailta, jonka vuoksi se on ollut melko ihanteellinen ajohevonen tehtiin hyvin keskittyessään. Parin päivän päästä tosiaan starttaamme Myssyn kanssa ensimmäisissä koulukisoissa, jonka jälkeen meillä alkaakin melko sujuvasti olemaan kalenteri täynnä koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuja, valjakkokisoja unohtamatta. Voin jo olettaa, että ensimmäiset kilpailut ovat meille vain harjoitusta ja siihen hälinään tottumista, sillä Myssy varmasti tulee reagoimaan vähän negatiiviseen sävyyn uusista tilanteista. Toivon kuitenkin, että tamma iän karttuessa ja kisoja kierrettäessä alkaa vähitellen tasaantumaan, jotta se voi keskittyä täysin omaan tekemiseensä. No, seuraavat viikot kertovat, kuinka meillä lähtee kilpaympyröissä sujumaan.

08.02.2016
Hyvin kylmänä pakkasyönä varsoi Kesäsuon Milla ensimmäisen varsansa, jota olimme jo muutaman viikon odottaneet syntyväksi. Synnytys käynnistyi hyvin, mutta tuntien kuluessa Milla ei saanut mitään aikaiseksi ja kun lopulta sai, tuntui kuin varsa olisi ollut ikuisuuden jumissa synnytysteissä. Ennätimme jo pelkäämään pahinta ja olimme kutsuneet eläinlääkärinkin jo paikalla, kunnes Milla sai vihdoin ponnistettua pienokaisensa, joka tosin oli valtavan kokoinen, ulos. Tammavarsa tuntui kylmältä ja hetken aikaa ennätin jo ajatella, että me menetimme sen, kunnes se lopulta haukkasi happea ja antoi elonmerkkejä. Kuivasimme uuden tulokkaan huolellisesti ja laitoimme vähän lämmitystä lisää varsomiskarsinalle, sillä varsa täytyi saada lämpimiin oloihin. Yllättävän nopeasti kaunis varsa nousi jaloilleen ja lähti oikeaoppisesti etsimään emänsä nisiä juodakseen lämmintä ternimaitoa. Milla oli varsin pyörällä päästään, että mitä tässä tapahtuu, mutta meidän ihmisten läsnäollessa se käyttäytyi hienosti ja pyrki vähän jopa hoitamaan varsaansa. Vähän juotuaan varsa otti ensimmäiset hyppyaskeleetkin, jonka jälkeen se oli menoa se, pienet hontelot jalat saivat kovasti kyytiä. Emän M-kirjaimen mukaan mietimme siinä tammaa katsoessamme tälle sopivaa nimeä ja lopulta päädyimme antamaan sille nimeksi Mörkövaaran Mystiikka, eli tutummin Myssy. Myssyn vanhemmat ovat molemmat hienoja ja mielenkiintoisia kilpahevosia, ja sen perusteella harkitsen jättäväni tämän nuorukaisen talliin. Ainakin näin toistaiseksi Myssy näyttää oikein hienolta suomenhevosen alulta, sillä on kaunis väritys ja hyvännäköinen rakennekin vastasyntyneeksi. Jännityksellä lähdemme nyt seurailemaan, minkälainen hevonen tammavarsasta kehittyy ja saadaanko siitä tulevaisuudessa hyvä ratsu- ja siitoshevonen.