Mörkövaara

Muistoissa: Riemu-Ninja - virtuaalihevonen
k. 22.07.2018

NimiRiemu-Ninja LempinimiNinja
Rek.nroVH16-018-2090 Synt.päivä ja ikä26.08.2016, 24v
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri144 cm, prt
KoulutustasoHe A, 90cm, Tutustumis, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaRiemulan tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2017
8 + 40 + 19 + 20 + 15 = 102p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2017
9 + 42 + 18 + 20 + 15 = 104p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.04.2017
10 + 40 + 19 + 20 + 15 = 104p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.04.2017
7 + 40 + 19 + 20 + 13 = 99p, VVJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.07.2018
13 + 22 + 23 + 25 + 20 = 103p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Ninja on herkkä ja hieman arempiluontoinen tamma, joka vaatii ymmärrystä ja aikaa hoitajiltaan. Tamma ei luota täysin ihmisiin huonon taustansa vuoksi, jonka takia se hermostuu liiallisesta paineesta ja pyrkii aina ikävistä tilanteista vauhdilla pakoon. Kun Ninjaan kuitenkin tutustuu ja sen luottamuksen voittaa, paljastuu siitä hyväsydäminen ja kerrassaan sympaattinen hevonen, jonka kanssa on hyvin opettavaista työskennellä. Ninja tykkää erityisesti rauhallisista rapsutteluhetkistä ja hyvistä herkkupaloista, joten sen kanssa tulee hyvin toimeen ainakin lahjomalla tätä.

Hoidettaessa Ninja on syytä pitää hoitotoimenpiteiden ajan karsinassa irti, sillä jottei se joudu vetopaniikkiin tai ala muuten hermostumaan tilanteesta. Irtiollessa tamman saa näppärästi hoidettua, sillä vaikka se saattaa arastella, ei se koskaan varsinaisesti mitään ilkeyksiä tee. Harjaus, kavioiden puhdistus, suojitukset ja muut vastaavat sujuvat mutkitta, erityisesti harjaussessioista Ninja pitää. Satuloidessa ja esimerkiksi loimittaessa Ninjan pulssi kuitenkin selvästi kiihtyy, se ei koskaan pidä siitä, kun sen ylle ns. heitetään jotain. Hoitajan tulee olla tyynen viileänä, mutta kuitenkin topakkana näissä tilanteissa ja reippaasti vain tehtävä toimet, tietysti osittain hevosen ehdoilla. Suitsiessa Ninja ottaa kuolaimet puolestaan nätisti vastaan, niidenkään parissa ei ongelmia tule. Taluttaessa tamma on reipas, mutta tomeralla ihmisellä hyvin hallittavissa. Taluttaessa kuitenkin voi tulla sellaisia tilanteita, joissa Ninja saattaa lähteä pyrkimään karkuun ja tarvittaessa jopa ottaa hatkat käsistä, esimerkiksi jos se kokee olonsa uhatuksi syystä tai toisesta.

Ratsastaessa Ninja on suoraan sanoen vaikea, sillä se vaatii äärettömän selvät ja pehmeät avut toimiakseen oikein. Epäselvistä avuista tai liiallisesta paineesta tamma vain ns. pyrkii juoksemaan alta, jolloin se ei varmasti kuuntele edes pidätteitä painaessaan pää viidentenä jalkana menemään. Taitavalla ratsastajalla tamma on kuitenkin oiva peli, joka liikkuu tahdikkaasti omalla moottorilla eteen ja joka tekee myös töitä mielellään tutun ratsastajan kanssa. Erityisesti kuolainavujen kanssa saa olla tarkkana, sillä Ninja tulee osata ratsastaa oikein ulko-ohjalle, jotta se kantaa itsensä hyvin. Tehtäviin uppoutuessaan tamma on saatavissa vaikka solmuun, sillä se tekee tällöin varmasti kaiken, mitä tältä selästä pyydetään. Kuitenkaan tamma ei ole mikään maailman varmajalkaisin ratsu, se saattaa nähdä vihreitä miehiä ja säikkyä milloin mitäkin varjoja, jolloin se varmasti jälleen aiheuttaa sydämentykytyksiä ratsastajalleen. Ninja vaatii siis aina selkäänsä osaavan ratsastajan, joka ei anna missään tilanteessa sen hermoilulle periksi.

Kouluratsastus vaatii ratsastajalta hyvin pitkää pinnaa ja huolellista ratsastusta, jotta Ninjasta saa irti sen pienen kouluratsun alun. Tamma omaa vauhtiin päästessään mukavat ja lennokkaat askeleet, joskin sikäli suomenhevoselle tyypilliset, ettei ne kovinkaan näyttävät ole. Vaikka alkuun Ninja voikin vaatia paljon, on se enemmän kuin todella palkitsevaa, kun sen lopulta saa ratsastettua avuille ja tällöin kun se tahtoo liikkuakin kuin ajatuksen voimalla eteenpäin. Ninja omaa hyvän työskententelymotivaation ja sen kanssa on oikeasti kiva tehdä tehtäviä kuin tehtäviä, se varmasti suorittaa ne kunnialla, jos vain osaa oikein pyytää. Helppo A tasoiselta tammalta luonnistuu parhaiten pohkeenväistöt, joita se tuppautuu tosin tarjoamaan melkein joka välissä. Se on kuitenkin hyvä myös mm. lisätyissä askellajeissa, eikä laukanvaihdotkaan käynnin kautta tuota oikeilla avuilla ongelmia.

Esteillä Ninja täytyy saada alusta alkaen rohkeasti liikkeeseen, sillä se tahtoo hieman epäröidä ensimmäisillä esteillä. Tamma vaatii siis pienimuotoista kannustusta lähestymisissä, vaikka sillä muutoin virtaa esteradoilla riittääkin. Pidätteiden kanssa saa olla todella tarkkana, sillä jos lähestymisessä pidättää yhtään liikaa, stoppaa Ninja varmasti ennen estettä. Vaikka tamma omaakin kivan hyppytyylin ja on ketterä hyppääjä, osaa se kieltäytyä mikäli se tuntee, ettei pysty suoritukseen. Kapasiteettia Ninjalla riittää 90cm asti ja se onkin pitkälti se maximi, sillä korkeammilla estellä se epävarmuus taas paistaa. Myös maasto- ja erikoisesteet tuottavat pientä ahdistusta alkuun, mutta vauhtiin päästessään nekin sujuvat hienosti innokkaalla asenteella.

Ninja ei luonteensa puolesta ole ehkä mikään ihanteellisin kilparatsu, mutta sen kanssa on ikään kuin päästy vaikeuksien kautta voittoon. Matkat kilpapaikoille sujuvat vähän niin ja näin, välillä tamma on helppo lastattava, mutta välillä se taas empii niin paljon traikkuun menoa, että hoitajalla palaa pinna. Kilpapaikalle saavuttaessa Ninja on usein hermostunut, se pyörii levottomasti ja hyppii sinne tänne narun päässä säikähtäessään erilaisia asioita. Tämän vuoksi tamman kanssa on hyvä suunnata kilpapaikoille ja lämmittelyyn hyvissä ajoin, jotta se ennättää rauhoittua ja tottua hälinään ennen radalle menoa. Ninja on syytä ratsastaa huolellisesti hyvin avuille ja kuulolle, jotta se keskittyy itse suoritukseen myös radalla, eikä kaikkeen ylimääräiseen. Välillä tamma toimii kisoissa kuin unelma, jolloin se pistää radalla parastaan ja tällöin suoritukset usein päätyvät vähintäänkin sijoitukseen. Välillä puolestaan jännitys saa niin kovasti ratsukosta vallan, ettei kisareissusta jää käteen kuin yksi huonompi kokemus.

Sukulaiset

i Riemu-Taikuri evm
sh-o, vprt, 154cm
ii Tulenlahja evm
sh-o, vprt, 152cm
iii Tulenliekki evm
sh-o, vrt, 159cm
iie Lahjapaketti evm
sph-t, prt, 146cm
ie Riemu-Temppu evm
sh-t, km, 153cm
iei Sökösiini evm
sh-o, trt, 157cm
iee Riemu-Taika evm
sh-t, km, 150cm
e Ninjami evm
sph-t, prt, 143cm
ei Nokinenä evm
sh-o, rt, 152cm
eii Nokiparta evm
sh-o, rt, 152cm
eie Tuulahdus evm
sh-t, prt, 156cm
ee Aarteen Loisto evm
sph-t, prt, 144cm
eei Aarrejahti evm
sph-o, vrt, 141cm
eee Marimerko evm
sph-t, prt, 146cm

i. Riemu-Taikurista odotettiin paljon sen menestyneiden vanhempien myötä, jonka vuoksi sitä alettiin nähdä koulu- ja esteratsastuskilpailuissa heti neljän vuoden iästä alkaen. Taikuri menestyi molempien lajien parissa kiitettävästi, kouluratsastuksessa tasolla helppo A ja rataesteillä 90cm luokissa. Ori oli perinyt isältään vahvat estehevosen lahjat, joten voisi sanoa Taikurin olleen kaikista omimmillaan esteradoilla. Omistajan loukkaantumisen vuoksi Taikuri jäi kilpailuista kahdeksan vuotiaana pois, tehden kuitenkin comebackin kenttäkilpailuihin kymmenen ikävuoden kieppeillä. Sillä saralla Taikuri teki mittavan uran seuraavan neljän vuoden ajan, ottaen lukuisia voittoja kotiin tutustumisluokasta. Hyvärakenteinen ori oli väritykseltään vaaleanpunarautias, sen päätä koristi ihana epäsymmetrinen piirto ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 154cm. Luonteeltaan Taikuri oli aika kiva, vaikka se oli ori, sitä pystyi käsittelemään oikeastaan kuka vain, eikä se liiemmin muutoinkaan aiheuttanut hankaluuksia. Oria käytettiin jalostukseen useita kymmeniä kertoja sen elämänsä aikana, viimeisin buumi lähti liikkeelle kenttämenestyksen myötä. Suurin osa Taikurin jälkeläisistä on menestynyt useamman kuin yhden lajin parissa, joten se on jättänyt jälkeensä kilpakykyisiä hevosia. Ori jouduttiin ikävästi lopettamaan reilun parinkymmenen vuoden ikäisenä sen sairastuessa pääntautiin.

ii. Tulenlahja menestyi nuoruusvuosinaan paljon näyttelykehissä, voittaen komean ulkomuotonsa takia useita kymmeniä suomenhevosorien luokkia. Vaaleanpunarautias väritys oikein kullan hohtoisella harjalla ja ylväällä olemuksella hurmasi monet ihmiset niin kilpailuissa kuin kotitallillakin. 152cm korkea Tulenlahja myös kantakirjattiin kuuden vuoden ikäisenä hyvin pistein KTK-II palkinnolle. Myöhemmiten oria alettiin näkemään jonkun verran myös ratsastuskilpailuissa, alun alkaen pääosin kouluratsastuksessa helppo B luokissa. Koulusta Tulenlahja ei kuitenkaan menestystä juurikaan niittänyt, jonka vuoksi koulu vaihdettiin esteratsastukseen - ja sekös kannatti. Muutamana vuonna ori oli alle metrisissä luokissa lähestulkoon lyömätön, se oli todella nopea ja ketterä, joista oli etua haastavillakin radoilla. Ikävästi 11 vuoden ikäisenä Tulenlahja kuitenkin loukkasi kilpailuissa jalkansa, eikä se tämän jälkeen enää sopinut aktiiviseen ratsastuskäyttöön. Tämän myötä ori jäi pitämään seurahevosen virkaa tallin vanhemmille hevosille ja astuen siinä sivussa myös muutamat tammat. Tulenlahja sai yhteensä kuusi toistaan hienompaa jälkeläistä, jotka perivät isältänsä vähintäänkin tuon loistokkaan hyppytyylin ja ketteryyden. Vanhemmiten loukattu jalka alkoi oireilemaan turvotuksella ja lämmöllä, joka ei hoidosta huolimatta parantunut. Näin ollen Tulenlahja lopetettiin 19 vuotiaana.

ie. Riemu-Temppu oli hyväluontoinen suomenhevostamma, joka syntyi ja eli koko elämänsä ajan Riemulan tilalla. Tempun oli tarkoitus olla vain siitostammana, sillä tilan omistajalla ei ollut aikaa lähteä kouluttamaan Riemulle hyvästä suvusta huolimatta ratsastuksen alkeita. Tamman kasvaessa sen hienot liikkeet kuitenkin huomattiin, joten omistaja palkkasi sille kouluttajan, joka myöhemmiten kilpailikin Tempun kanssa. Esteille tästä hevosesta ei juurikaan ollut, sillä yksinkertaisesti se ei ymmärtänyt hyppäämistä, mutta sen sijaan kouluradat se valloitti tarkoilla ja lennokkailla liikkeillään. Näin ollen Temppu toi sijoituksia kotiin aina helppo A tasolta saakka, tosin tamman kilpaura ei hyvin montaa vuotta ennättänyt kestää, kunnes sen täytyi rueta varsoja tekemään. Menestys kouluradoilla oli kuitenkin etu Tempun jälkeläisiä myydessä; se sai elämänsä aikana neljä jälkeläistä, joista kolmea on myöhemmiten nähty hyvällä menestyksellä koulukilpailuissa. Lisäksi Temppu periytti jälkeläisilleen hyvää, tasaista luonnettaan, joka toimi täten kaikenlaisten ihmisten käsiteltäessä moitteitta. Rakenteellisesti tamma oli todella kompaktikokoinen, se omasi hyvät, vankat jalat ja hyvän tammaleiman. Väritykseltään Temppu oli melkeinpä vitivalkoinen kimo ja säkäkorkeutta tältä löytyi 153cm. Neljä jälkeläistä saatuaan ja iän karttuessa Riemulan tilalle tarvittiin tilaa nuoremmille hevosille, joten ikävästi Tempun oli aika lähteä. Näin ollen tamma lopetettiin sen ollessa 16 vuoden ikäinen.

e. Ninjamia pystyi hyvin kuvailemaan sanoilla pieni, mutta pippurinen - säkäkorkeutta tältä punarautiaalta pienhevoselta löytyi vain 143cm, mutta sitäkin vauhdikkaampi ja itsepäisempi se oli. Ajoittain Ninjami ehkä luuli olevansa isompi mitä tämä olikaan, sillä tammalauman puoliverisetkin saivat tältä neidiltä kovaa kyytiä. Jääräpäisen luonteensa vuoksi tamma ei ollut helpoin mahdollinen koulutettava ja ratsastettava, oikeastaan vasta vanhemmiten siitä alkoi saamaan jotain irti. Ninjami asui pitkälti koko aikuisikänsä samassa kodissa, jossa se toimi alkuun harrasteratsun virassa, mutta siirtyi vähitellen pikkukisoihinkin. Kisoissa tamman keskittyminen kuitenkin herpaantui jatkuvasti kaiken muun ympärille, joten liiemmin se ei niissä päässyt menestymään. Ninjami sai kilpaurallaan matkaansa vain muutaman hassun koulusijan, nekin raviohjelmasta. Omistajat halusivat teetättää Ninjamille yhden jälkeläisen, jolloin se astutettiin menestyneellä kilpaorilla, jotta jälkeläisellä olisi paremmat eväät tulevaisuuteen. Ninjami varsoi kauniin punarautiaan tammavarsan, joka oli kuin ilmetty emänsä konsanaan, niin ulkonäkönsä kuin luonteensakin puolesta. Tammavarsa jäi alkuun samaan perheeseen Ninjamin kanssa, mutta myöhemmin myytiin Mörkövaaraan. Ninjami pysyi pitkään terveenä ja hyväkuntoisena, kunnes se lopettiin 26 vuotiaana suolisto-ongelmiin.

ei. Nokinenä on vähän tuntemattomampi suomenhevosori, sillä se ei koskaan kiertänyt ratsastuskilpailuissa, näyttelyissä tai muissakaan tapahtumissa. Nuoremmiten Nokinenä asui perheessä, jossa sillä ilmeisesti pääosin ajettiin maastoreiteillä, eikä sitä ratsukoulutettu. Tällöin oria käytettiin myös muutamaan otteeseen jalostukseen, jotka olivatkin ainoat kerrat kun Nokinenä on päässyt astumaan tammoja. Omistajaperheen isännän menehdyttyä myytiin Nokinenä puolestaan perheeseen, jossa se ruunattiin ja koulutettiin lasten ratsuksi. Tämän jälkeen ruuna elikin leppoisaa hevosenelämää loppuikänsä, pääosin lapsia selässään kuskaten ja heille metkuja opettaen. Luonteeltaan Nokinenä oli alkuun toki reipas ja hieman jopa höyrypää, mutta ruunauksen jälkeen se alkoi käyttäytymään kuin itse enkeli. Väritykseltään poika oli ehkä nimensä vastaisesti rautias, sillä oli jokaisessa jalassa matalat sukat ja säkäkorkeutta se omasi 152cm. Nokinenän kaksi ainoaa jälkeläistä, joista molemmat olivat tammoja, päätyivät yksityisten henkilöiden omistukseen, eivätkä nekään juuri menestyneet. Orin poismenosta ei liiemmin ole tietoja, mutta ilmeisesti se lopetettiin tai menehtyi vanhuuteen reippaasti yli kahdenkymmenen vuoden iässä.

ee. Aarteen Loisto oli suloinen pikkutamma, joka myytiin suoraan kasvattajalta nuoren juniorin kilparatsuksi. Parivaljakkoa alettiin näkemään jonkin verran pikkuluokissa, alkuun tosin ei millään kummoisella menestyksellä. Vaikka Loisto oli itsekin nuori, oli se loistava opetushevonen juniorille, sillä luonteeltaan se oli hyvin malttavainen, mutta toisaalta oikein toimiakseen se vaati tarkat avut. Vähitellen molempien kehittyessä alkoi edistystä tapahtumaan, eikä aikaakaan kun ensimmäiset sijoitukset otettiin helppo B luokista ja 70cm rataesteiltä. Tyttären hoitaessa ratsastuspuolta, innostui perheen äiti valjakkoajoista ja näin ollen Loistoon törmättiin vähitellen noviiseissa ajoluokissakin. Erityisesti tarkkuusosuuksilla Loisto oli suorastaan loistava, ottaen matkaansa lähes jokaisesta startista sijoituksen. Tällä perheen suoranaisella lellikkihevosella ei säkäkorkeutta ollut kuin 144cm, joten punarautias kaunokainen jäi pienhevosen mittoihin. Kilpauran loppupuoliskolla perheen tytär halusi käyttää Loistoa jalostukseen, jolloin se sai kaksi kaltaistaan punarautiasta varsaa, ori- ja tammavarsat. Tammavarsa myytiin eteenpäin, kun puolestaan orivarsa ruunattiin ja se jäi perheen hoiviin seuraavaksi harrasteratsuksi Loiston ikääntyessä. Hyväluontoinen Loisto alkoi vanhemmiten oireilemaan ikävästi hengitysteitään, jonka vuoksi se lopulta lopettiin 23 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 20.09.2016, o. Mörkövaaran Velhokieli (i. Velhonkuje) omistaja: Cannabia
s. 03.11.2016, t. Mörkövaaran Lumininja (i. Takatalvi) omistaja: Pinja
s. 23.02.2017, t. Mörkövaaran Taikaninja (i. Taikaoppi) omistaja: Kemiina
s. 02.03.2017, t. Mörkövaaran Villivadelma (i. Rapanhapakko) omistaja: Desmi

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

01.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
01.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
02.10.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
03.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
04.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
04.10.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
06.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
06.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
08.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
09.10.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
11.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
14.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
14.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
15.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
16.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
16.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
16.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
17.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
18.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
19.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
20.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
21.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
22.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
25.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
29.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
01.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
01.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
05.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
12.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
17.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
18.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
18.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
18.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
19.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
28.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40

22.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/25
23.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/26
28.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/25
30.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/26
02.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
04.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/21
08.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
11.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/19
11.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/34
12.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/34
13.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/24
14.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/19
14.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/24
16.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/24
19.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/34
19.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/40
21.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/34
25.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
27.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
29.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/25
30.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/21
01.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
03.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
04.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
07.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/28
08.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
09.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/28
10.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
10.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
11.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
11.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
14.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
14.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
15.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
15.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
15.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
16.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
16.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/28
17.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
17.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
18.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/28
19.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/28
18.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
19.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
20.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/28
22.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/27
23.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
24.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
24.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/28
24.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/28
25.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/28
25.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
25.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
26.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
29.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
29.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
30.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
30.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
02.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
04.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
06.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
30.11.16, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 04/157
28.02.17, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 13/133

30.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
01.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
01.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/34
04.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/29
04.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
05.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
07.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
08.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/29
08.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/22
10.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
11.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/17
13.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
14.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/17
15.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/17
16.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/17
16.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/35
18.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
20.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/17
20.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/35
29.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/23
30.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/23
01.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/15
01.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
04.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/35
04.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
06.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
06.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/15
07.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/40
08.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/40
10.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/40
11.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/40
12.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
12.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/50
12.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
13.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/50
14.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/50
14.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/40
17.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/40
17.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
18.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
20.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/50
21.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
21.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
23.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
24.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/14
24.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/50
24.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/50
25.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/50
27.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
02.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/33
04.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/40
05.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/50
05.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
07.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/40
07.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
06.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/33
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
12.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/24
15.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/24
16.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/22
17.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
18.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/24
19.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/22

31.10.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/13
30.11.16, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 04/17
31.01.17, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 01/17
31.03.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/15
30.04.17, VSR CUP (kutsu), 60cm, 06/40

Valmennukset ja päiväkirja

04.02.2017
Tänään oli hyvä päivä. Oli kerrassaan kaunis ilma, aamun kilpailuissa oli sujunut hyvin ja hevoset viettelivät Mörkövaaran pihalla rauhaisaa pakkaspäivää. Tallitytöt ilmoittivat minulle iltapäivällä tallille tullessa, että pari hevosta oli vielä liikutettavana, joista yksi oli Ninja. Kilpapäivän päätteeksi olin melko väsynyt, joten en jaksanut juurikaan panostaa ratsastamiseen, kaikki kevyt liikunta sen sijaan oli ok. Ninjan kanssa keksin lähteä ajelemaan, sillä huomasin eilen naapurin miehen käyneen linkoamassa traktorilla metsätiet hyvään kuntoon. Näin ollen hain tamman tarhasta, puin sille ajovarusteet, nakkasin kärrit perään ja näin pääsimme maastoilemaan hyvillä mielin. Ninja oli alkuun taas perinteisenä ninjana, se säpsyi milloin mitäkin ja pää pyöri korvien kanssa hirmuista vauhtia joka suuntaan. Käyntipätkän jälkeen pyysin tamman raville, jolloin se lähti reippain askelin eteenpäin, alkaen vähitellen myös rentoutumaan edessäni. Kun saavuimme isolle levikkeelle, päätin tehdä tammalla muutamia liikkeitä, kuten pysähdyksiä ja peruutuksia. Ninja reagoi apuihini melko kivasti, merkistä se pysähtyi pariin otteeseen tosi kivasti ja peruuttikin kohtuu hyvin, kunhan vain alkuvaikeuksista päästiin. Takaisin tallille lähtiessä otimme myös pätkän lisättyä ravia, jonka Ninja taittoi kauniilla askelluksella hienosti. Muutoin ravailimme pitkälti puolituntia metsän siimeksessä, kunnes palauduimme pihaan. Jes! Onnistunut reissu tämän hevosen kanssa, ei voi muuta kuin olla ylpeä. Vähän aikaa kaikki tuntui epätodelliselta, sillä edelleen tallilla oli kaikki mallillaan, kukaan ei esimerkiksi ollut karannut, ja Ninjakin pönötti tyytyväisenä vieressäni. Jotenkin vain on sellainen kutina, että heti kun menen nukkumaan ja laitan silmät kiinni, alkaa hevoset paeta karsinoistaan ja tehdä tuhoja. Saa nähdä!

28.09.2016
Äääh! Tänään jouduin ikävään tilanteeseen Ninjan kanssa, kun olimme maastoilemassa läheisellä maantiellä. Tiedän, ettei tamma ole vielä pomminvarma liikenteessä, mutta ei koskaan tule liikenteeseen tottumaankaan jos sen kanssa vain tallinpihassa pyöritään. Yleensä paikalliset autoilijat huomioivat hevoset hyvin ja ymmärtävät hiljentää heti ratsukon nähtyään, mutta kuinkas kävi tänään. Olimme kahdestaan rauhassa käpöttelemässä ja nauttimassa kauniista syyssäästä, kunnes mutkan takaa tulee hirmuisen iso rekka kovaa kyytiä. Hiekka pöllysi rekan ympärillä, jonka kuski ei tehnyt elettäkään, ettäkö olisi jarruttanut. Pulssini nousi samassa todella korkeaksi, jonka Ninjakin selvästi aisti. Se näki paremmaksi pompata ojan kautta viereiselle pellolle ja lähteä tykittämään tuhatta ja sataa karkuun. Oli ihme, että pysyin kyydissä tuon äkkinäisen hypyn jälkeen, jonka jälkeen sain pelätä suorastaan henkeni edestä, että Ninja kompastuu pehmeällä, epätasaisella pellolla nurin. Yritin kaikkeni pidättääkseni hevosta, mutta kun se pelko saa vallan, niin siinä on toisaalta ihan sama mitä selässä tekee. Pystyin vain toivomaan parasta ja pelkäämään pahinta. Muutaman minuutin ajan Ninja painoi menemään, ennen kuin hidasti ja pysähtyi puuskuttaen aloilleen. Huh! Päätin paremmaksi jalkautua tilanteessa ja rauhoitella tammaa talutellen, ennen kuin lähdimme kävelemään takaisin tallille päin. Kävin kyllä niin kierroksilla tuota rekkakuskia kohtaan, että huh! On se kumma, kun ei voida huomioida kanssaeläjiä ja todella ikävää, että tämä osui juuri Ninjan kohdalle, joka on muutenkin herkkä hevonen. Tallille takaisin tultaessa oli Ninja onneksi kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, kun puolestaan minulla edelleen tärisi jalat ja olin kauhusta kankeana. Lenkin päätteeksi tamma sai paljon, paljon huomiota ja pitkän harjaustuokion, josta se nautti kovasti.

14.09.2016
En tiedä mistä sitä aloittaisi, kun rupeaisi kertomaan Ninjan ja meidän kuulumisia talliin saapumisen jälkeen. Kuten vähän enteilinkin, ensimmäinen viikko tamman kanssa oli yhtä henkien taistoa, se ei kuunnellut yhtään saati pelon vallassa kunnioittanut hoitajiaan. Täten luottamusta lähdettiin rakentamaan ihan nollasta ja kyllähän se oli päivän selvä asia, että Ninjalle täytyi antaa aikaa, eikä sitä saanut liiemmin painostaa. Päivien kuluessa asiat lähtivät kuitenkin vähitellen rullaamaan, alkaen ensin siitä, että tamman sai aamulla ilman vääntöä nätisti talutettua tarhaan. Kun talutus sujui hyvin, pääsimme ottamaan mukaan jo erinäisiä maastakäsin tehtäviä harjoituksia, jotka pohjustivat ratsukoulutusta. Tähän vielä pari viikkoa lisää, niin selässä pystyi istumaan huoletta oikeastaan kuka vain ja kaikki askellajit luonnistuivat jotenkuten. Paljon olemme ennättäneet vajaaseen kuukauteen tehdä, sillä ratsutuksen ohella Ninjalla on päästy myös ajohommiin, jotka siltä sujuu hyvin. Sieltä se meidän monitoimiheppa alkaa kuoriutumaan, kunhan vain rauhassa tehdään, eikä liikaa kiirehditä. Koska nyt meillä on jo vankkapohja tekemisestä ja luottamuksesta, olen uskaltanut ilmoittaa Ninjan ensimmäisiin kisoihinkin mukaan. Tammalla starttaamme tässä kuussa vielä kenttäkilpailujen merkeissä, muiden kolmen lajin parissa aloitamme lokakuun puolella. En ole liiemmin asettanut kilpailuihin mitään panoksia, eikä odotuksia loogisesti nyt juuri olekaan. Ninjalle kilpailut ovat alkuun varmasti melko iso askel, sen täytyy tottua hyvin siihen hälinään ja vieraisiin, jotta se pääsee radalla rentoutumaan. Mutta, toivotaan toki parasta ja ennen kaikkea sitä, että Ninja toimii kanssani hyvin yhteen, eikä ala turhia panikoimaan. Pitäkäähän meille kovasti peukkuja tulevaisuuden kilpailuja varten!

18.08.2016
Hiljattain olin yhteydessä ystävääni, joka oli pelastanut nuoren suomenpienhevostamman ikävistä oloista. Hevonen oli nuorena myyty ravitallille, jossa hevosia käsiteltiin hyvin väkivaltaisesti, eikä olosuhteet olleet muullakaan tavalla olleet hyvät. Riemu-Ninja niminen kaunokainen etsi ystäväni luona uutta kotia, jossa siitä huolehdittaisiin hyvin ja jossa sen hermoheikko luonne ymmärrettäisiin. Ystävä tarjosi tätä minulle ja täytyy myöntää, etten ollut aluksi tästä kiinnostunut, sillä projekteja riittänee omasta takaa jo muutenkin. Seuraavana yönä pohdin asiaa kuitenkin kovasti, enkä vielä seuraavana päivänäkään päässyt irti ajatuksesta. Näin ollen oli pakko lähteä ystävän luokse katsomaan tätä hevosta, josta olin kuullut päällisin puolin pelkkää hyvää. Tarhassa minua odotti laiha pientamma, jonka silmissä paistoi kuitenkin ilo ja onnellisuus (ilmeisesti heinäpaalia kohtaan). Sain käydä taputtelemassa Ninjaa tarhassa, tosin sehän alkuun väisti kättäni kun tulin sen lähelle. Ystävä kertoi paljon tamman taustoista, joiden myötä hellyin tälle eläimelle täysin. Kuka voikaan kaltoinkohdella tällaistä eläintä! Niinpä tovin siinä pohdiskeltuani päätin ostaa tamman itselleni - ja tänään hain sen Mörkövaaraan. Ensihetket eivät olleet kuin elokuvista, Ninja ei suostunut tulemaan trailerista ulos ja tallin pihaan astuessaan sain pitää kaksin käsin narusta kiinni, jottei se lähtenyt käsistäni karkuun. Vein tamman sen omaan karsinaan, jonne se sai jäädä rauhoittumaan loppupäiväksi heinien kera. Tästä lähtee sitten seuraava iso projekti kehkeytymään, toivottavasti saamme Ninjasta vielä koulutettua mallikansalaisen... Tavoitteenahan olisi saada siitä hevonen vielä kilpakentille ja kenties jalostuskäyttöönkin.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)