Mörkövaara

Muistoissa: Nopparuletti - virtuaalihevonen
k. 11.02.2019

NimiNopparuletti LempinimiNoppa
Rek.nroVH18-018-0133 Synt.päivä ja ikä30.12.2017, 18v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri157 cm, tprt
KoulutustasoHe A, 110cm, CIC1, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaInka Konttinen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Jewell

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2018
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2018
8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2018
8 + 40 + 19 + 21 + 15 = 103p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.01.2019
8 + 40 + 18 + 20 + 15 = 101p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.01.2019
14 + 21 + 23 + 25 + 18 = 101p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.03.2018
18 + 18 + 18 + 18 = 72p, KTK-II

Luonne

Noppa on meidän tallin itse Herra Jääräpää, hevonen, joka ei tee mitään jos ei ole aivan pakko ja silloinkin varsin vastahakoisesti. Ori haluaisi viettää päivät pitkät tarhakavereidensa kanssa pihalla rallitellen ja tietysti heinäpaalilla pönöttäen, eikä se pelkää tuoda sitä esille. Teoriassa Noppa on toki siinä mielessä kiltti, että ei se vilauttele kaunista hammasrivistöään tai yritä nostella jalkojaan päin hoitajaa, mutta se on äärimmäisen hyvä polttamaan hoitajien pinnoja harva se sekunti. Itsepäisyyteen kun lisää vielä orin vallattomat ja vauhdikkaat luonteenpiirteet, niin tässä on kyllä melkoinen soppa selvitettäväksi. Yksi asia on täysin varma - Nopan kanssa ei tule tylsää hetkeä milloinkaan, ei edes silloin kun sitä kädet ristissä hevoselta anelisi.

Hoidettaessa ori on itse yksi pirulainen, sillä jos sitä ei sido kiinni niin se aivan takuulla pomppii pitkin karsinaa sillä aikaa kun sitä yrittää harjata, mutta jos sen sitoo kiinni, niin silloin se levottomasti hyppelehtii sivulta sivulle, kuopii kavioillaan ja heittelee vimmatusti päätään. Eli, mikään ei siis ole hyvä. Hoitotoimiin suunnatessa on hoitajan varattava mukaan paljon reipasta mieltä ja päättäväisyyttä, ja Nopan pelleilyt kannattaa ottaa enemmin huumorilla kuin alkaa naama punaisena sille ragemaan, sillä se ei varmasti auta mitään, päinvastoin saattaa yllyttää hevosta olemaan entistä suurempi idiootti. Muut toimenpiteet sujuvat Nopan kanssa kohtalaisesti, mutta kavioita puhdistaessa se ei varmasti suostu suorilta nostamaan kavioitaan. Sen kanssa joutuu näin ollen tekemään välillä strategisia päätöksiä, eli keksiä miten huijata hevosta ja ikään kuin olla askel edellä. Varustaessa Noppa myös toki laittaa vastaan minkä vain ennättää, mutta onneksi satulavyö on joustava, eli pullistelu ei karsinassa juurikaan haittaa, ja herkkähipiäisenä suukin aukeaa pienellä kutittelulla varsin nopeasti. Taluttaessa ori on turhakin menevä tyyppi, joka yleensä pyrkii vetämään hoitajaansa perässään eikä päinvastoin.

Ratsastaessa Noppa on todellinen aropupu, joka voisi vain laukata ja laukata, ja laukata... ja laukata. Ori on ratsastaessa sikäli haastava, että avut tuntuvat menevän usein toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, eikä se ihan kädenkäänteessä suostu toimimaan ratsastajansa mukaan. Alkutunneista se yrittää aina mennä oman mielen mukaan ja vänkää apuja vastaan sen minkä kerkeää, ja parhaimmillaan se protestoikin apuja vastaan mitä tyylikkäin pompuin ja keskelle kenttää jumittumisin. Onneksi Noppa on kuitenkin aavistuksen verran herkkä ratsastettava, eli koska se ei siedä jäätävän kovia apuja, nöyrtyy se yleensä pitkäjänteisellä työstämisellä aika kivasti. Kun orin saa apujen väliin, alkaa se toimimaan kohtalaisen hyvin ja tällöin ratsastajan ohjeet alkavat jäämään sinne pääkoppaan, eikä vain haihdu savuna ilmaan. Vaikka Noppa kuitenkin olisikin hyvin avuilla, on se edelleen todellinen virtapiikki, joka tilanteen tullen kyllä säntää pakoon pää viidentenä jalkana. Eli ulko-ohjan tuelta hevosta ei kannata missään tilanteessa päästä pois! Ori toimii, jos siis on toimiakseen, varsin hyvin niin kentällä kuin maastossakin, eikä se ainakaan yleensä säiky tai kyttäile juuri mitään.

Kouluratsastuksen parissa orin suurin vahvuus on ehdottomasti sen pitkät ja lennokkaat liikkeet, joissa on tasaista istua ravissakin. Silloin kun Nopan saa liikkumaan itsensä hyvässä ryhdissä kantaen tahdikkaasti eteen, on se aivan törkeän hyvännäköinen ratsu! Helppo A tasoinen ori suoriutuu upeasti mm. lisätyistä askellajeista, avo- ja sulkutaivutuksista sekä laukanvaihdoista käynnin kautta ongelmitta. Tottakai menevän hevosen parhaimmistoon kuuluu kaikenlainen laukkatyöskentely, joiden työstämisestä se itsekin pitää eniten, tai ainakin näin voisi olettaa. Vaikka Noppa usein tuntuukin täydeltä mahdottumuudelta, ei sen kanssa kannata luovuttaa - yhteisen sävelen löytyessä sen kanssa on melkeinpä vain taivas rajana.

Esteratsastus ja Noppa voi olla alkuun melko pelottavakin kombo, sillä esteradalle päästessään orilta häviää viimeisetkin rippeet korvista ja se lähtee touhuttaen eteenpäin, eikä varmasti kuuntele ratsastajansa apuja. Tämän vuoksi orin kanssa on syytä siirtyä esteiden pariin vasta sitten kun se on täysin rauhoittunut ja avuilla, tai muuten on ratsastajalla luvassa sairaalareissu. Noppa ei omaa minkäänlaista itsesuojeluvaistoa ja näin ollen se voi hypätä isollekin esteelle vaikka kolme metriä liian aikaisin ja sen myötä vetää puomien kanssa reippaasti ympäri. Vaikka siltä taitoa löytyykin, vaatii se näin ollen kuitenkin paljon apuja selästä, erityisesti yhtään haastavemmilla radoilla. Hyppyvoimaa Noppa omaa vaikka muille jakaa, se liikkuu radalla oikeasti kuin kenguru, ja varmasti hyppää kaikenlaiset eteensä tulevat esteet empimättä. Kapasiteettia sillä kuitenkin riittää noin 110cm tasolle saakka.

Kilpailuissa ori on todella kova hönöttämään ja ihmettelemään, sitä kiinnostaa varmasti aivan kaikki muu viimeiseen asti kuin hoitajansa miellyttäminen. Näin ollen se voi yrittää narun päässä lähteä suuntiin X ja Y, eikä ole kuulevinaankaan hoitajansa rääkymistä ja narun vetoa. Matkat kilpapaikoille sujuvat... No, nehän ei aina suju, sillä Noppa jumittautuu lastaussillalle eikä ihan helpolla traileriin astu. Sitä saa yleensä työntää usean ihmisen voimin ja houkutella vaikka minkälaisella porkkanapussilla, ennen kuin se saadaan sisään koppiin. Aika ihanteellinen kisaheppa, vai mitä? Kilpapaikalle saavuttaessa se tosiaan toimii niin kuin itse parhaakseen näkee, joten sen kanssa joutuu olemaan tarkkana ja äärimmäisen jämäkkänä. Lämmittelyt on arvatenkin tehtävä x1000 paremmin kuin kotikentällän jos sen kanssa meinaa saada parempaa tulosta radalla aikaiseksi. Välillä Noppa toimii kilpailuissa todella hienosti ja tekee töitä radalla varsin mielellään, mutta toisinaan se ei jaksa innostua työnteosta ja ottaa tarvittaessa vaikka hatkat kouluaitojen yli.

Sukulaiset

i Nopparalli evm
sh-o, tprt, 164cm
ii Nopanheittäjä evm
sh-o, tprt, 160cm
iii Noppasoppa evm
sh-o, trt, 163cm
iie Punatyrni evm
sph-t, prt, 146cm
ie Rosmariini evm
sh-t, trt, 162cm
iei Perusmauste evm
sh-o, rt, 159cm
iee Viis Siitä evm
sh-t, trt, 161cm
e Aurinkoapila evm
sh-t, vrt, 157cm
ei Aurinkokuningas evm
sh-o, vrt, 159cm
eii Kurapolvi evm
sh-o, rtkm, 157cm
eie Aurinkoinen evm
sh-t, vrt, 155cm
ee Apilapila evm
sh-t, rt, 152cm
eei Pirunlehto evm
sh-o, prt, 150cm
eee Apilakorvapuusti evm
sh-t, rt, 154cm

i. Nopparalli oli melkoinen hurjapää, se oli hyvin energinen ja itsepäinen hevonen, joka aiheutti hoitajilleen sydämentykytyksiä mitä kummallisimmilla metkuillaan harva se päivä. Vaikkei ori liiemmin luonteellaan ketään hurmannut, rauhoittuessaan ja keskittyessään se oli varsin kelpo ratsu ja valjakkohevonen taitavan ihmisen käsittelyssä. Nuorena Nopparallia nähtiin koulukilpailuissa vaativa B tasolla, kuin myös valjakossa sillä mentiin vaativia luokkia. Molemmissa lajeissa ori pärjäsi kohtuudella, joskin valjakossa se oli aavistuksen koulua parempi. Yhdeksän vuoden iässä Nopparalli joutui omistajineen ikävästi kisareissulla onnettomuuteen, jolloin se loukkaantui pahasti ja oli jopa menettää henkensä. Tuohon päivään loppui orin hyvin alkanut kilpaura ja kuntoutuksen jälkeen se myytiinkin eteenpäin seurahevoseksi, sillä ratsastuskäyttöön siitä ei enää ollut. Väritykseltään hyvärakenteinen Nopparalli oli tummanpunarautias tähtipään kera, ja säkäkorkeutta tämä omasi 164cm. Kisauransa ohessa ori pääsi astumaan kolmisen tammaa ja myöhemmiten vielä kaksi lisää, joten Nopparalli sai viisi varsin kelpoa jälkeläistä. Isälinjan mukaan tämäkin ori periytti jälkikasvulleen niin kaunista väriään kuin myös aavistuksen rasittavaa luonnettaan. Nopparalli vietti kahdeksan vuotta todellista hevosen elämää pihatossa asuen, kunnes se lopetettiin 18 vuoden iässä vanhojen vaivojen tullessa esiin.

ii. Nopanheittäjä oli hyvin ylväs ja orimainen ilmestys, joka ei jättänyt käytöksellään ketään kylmäksi. Kirjaimellisesti, se ei koskaan päästänyt hoitajiaan tai ratsastajiaan helpolla, vaan sen kanssa työskentely vaati paljon pitkäpintaista työtä. Vaikka Nopanheittäjä osasikin olla hyvin vaativa, oli se samalla äärimmäisen taitava kouluratsu, joka kilpaili vaativa A tasolla asti. Ori omasi suomenhevoselle suorastaan epätyypillisen upeat liikkeet, ne olivat hyvin pitkät ja lennokkaat, mutta siitä huolimatta varsin pehmeät. Nopanheittäjä keräsi kilpailemastaan lajista kymmeniä sijoituksia joka vuosi, ja orin kisaurahan kesti liki kymmenen vuotta. 14 vuoden iässä ori alkoi käyttäytymään kilpailuissa entistä hakalammin, josta suoritukset kärsivät, joten se pääsi hyvin ansaitulle kilpaeläkkeelle. Väritykseltään Nopanheittäjä oli oikein kaunis syvän punainen, eli oikeasti tummanpunarautias, jolla säkäkorkeutta löytyi noin 160cm. Rakenteellisesti ori oli vähän turhan epätasapainoinen, sen etuosa oli takaosaa raskaampi ja se teki siitä hieman hassun näköisen. Nopanheittäjä sai kymmenkunta jälkeläistä, joille se periytti niin väritystään kuin hieman epäonnisesti myös hankalahkoa luonnettaan. Vanhemmiten ori alkoi oireilemaan hengitysteitään, se yski paljon ja hengästyi hyvin vähästä. Näiden oireiden myötä Nopanheittäjä päätettiin päästää tuskistaan ja se lopetettiin 23 vuoden iässä.

ie. Rosmariini oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka oli väritykseltään tummanrautias ja 162cm korkea. Sirorakenteisen tamman päätä koristi puolikuun muotoinen päänmerkki ja takajalkoja melko isot sukat. Rosmariini oli peräisin varsin menestyksekkäästä valjakkosuvusta, joten ei ollut yllätys että tätäkin tammaa alettiin jo nuorena hevosena näkemään hyvällä menestyksellä valjakkokilpailuissa. Sillä kisattiin pääosin vaativia luokkia, joista erityisesti tarkkuuskoe kuului sen vahvuuteen. Rosmariini voitti useita tärkeitä kilpailuja, voittaen jopa kuusi vuotiaana suomenhevosten mestaruuden kyseisessä lajissa. Ajaessa tamma oli hyvin herkkä ja siten osakseen vaativa, mutta se toimi kuin unelma silloin kun ohjastaja tiesi mitä teki. Muutoin hoidettaessa Rosmariini oli aavistuksen känkkäränkkä, joka huonoimpina päivinään jopa esitti hammasrivistöään. Tamma toimi myös puskaratsun virassa, mitään koulukiemuroita se ei varsinaisesti osannut, mutta maastohevosena se oli mitä parhain, joskin välillä vähän säikkyi. Rosmariini oli kisauransa ohessa aktiivisessa jalostuskäytössä, se sai elämänsä aikana peräti kuusi jälkeläistä. Kaikille näistä se periytti tarkkaa jalkatyötään ja valjakkohevosen ominaisuuksia, joita suurin osa pääsi kisoihin asti testaamaan. Rosmariini eli pitkän elämän, vasta 27 vuoden iässä se alkoi vanhenemaan silmissä, jolloin se pian myös menehtyi sydämen petettyä.

e. Aurinkoapila oli sympaattinen ja varsin ihastuttava suomenhevostamma, joka toimi niin aloittelijoiden kuin kokeneidenkin käsissä. Tamma myytiin nuorena ratsastuskouluun, jossa se sai hyvän ratsukoulutuksen ja alkoi tekemään tuntiratsun töitä. Aurinkoapila ei ennättänyt kuitenkaan kauaa toimia virassaan, kunnes se loukkasi jalkansa ja joutui jäämään pitkäksi ajaksi karsinalepoon. Liki vuoden kestäneen hoitojakson aikana tamma oli kevyellä liikunnalla, jonka jälkeen se pääsi palaamaan työnteon pariin. Pitkään Aurinkoapila toimi helppo A tasolla ratsastajia opettaen, mutta vanhemmiten se koulutettiin vaativa B tasolle asti. Lisäksi esteitä se ylitti hienosti kevyellä tyylillä metrin luokkiin asti. Aurinkoapilalla kisattiin seura- ja aluetasolla koulua ja esteitä, joissa molemmissa se menestyi kohtalaisesti. Väritykseltään tamma oli vaaleanrautias, jolla ei ollut mitään päänmerkkejä, mutta sen sijaan sukat jokaisessa jalassa. Säkäkorkeutta se omasi tasan 157cm, mutta vankka rakenne sai sen näyttämään aavistuksen vielä isommalta. Jälkeläisiä Aurinkoapila sai vain yhden, mutta sitäkin hienomman orivarsan Nopparuletin, joka peri emältään tasaiset ja varsin näyttävät liikkeet. Tamma alkoi vanhemmiten oireilemaan tuota nuoruudessa loukkaamaansa jalkaa, joka johti harva se kuukausi ontumiseen. Jonkun aikaa katsottuaan omistaja päästi tamman paremmille laidunmaille 19 vuotiaana.

ei. Aurinkokuningas oli hieno monitoimihevonen, jota nähtiin aikoinaan ratsastuskilpailuissa, näyttelyissä ja jos jonkinmoisissa kissanristiäisissä. Rakenteeltaan ori oli hyvin vankka ja sopusuhtainen, ja se kantoi itsensä ylväästi, joten kehuja sille kyllä sateli. Näyttelyissäkin se oli useasti BIS sijoilla saakka, joskin sitä ei koskaan kantakirjattu vaikka siihen rahkeita olisi ollutkin. Aurinkokuningas oli väritykseltään vaaleanrautias, sillä oli lisäksi päässä ohut piirto ja säkä ylsi noin 159cm korkeudelle. Kilpailuissa se pyöri useiden vuosien ajan kouluratsastuksessa helppo A tasolla ja rataesteillä 100cm luokissa, jonka lisäksi sitä nähtiin muutamia kertoja kentässä helpoissa luokissa. Kaikista lajeista se toi sijoituksia kotiinpäin, mutta erityisesti esteillä se menestyi hienosti hyvän hyppytyylin ja nopean reagointikykynsä vuoksi. Luonteeltaan ori oli hyvin rehti ja kuuliainen, vaikka se omasi vähän orimaisuuttakin, oli se silti omistajansa käsittelyssä nöyrä kuin mikä. Aurinkokuningas oli hyvin kysytty jalostusori, jonka saatavuutta jouduttiin jo rajoittamaan kun kaikki tammojen omistajat olisivat halunneet siitä varsan. Ori sai kymmeniä ja taas kymmeniä jälkeläisiä, jotka perivät eritoten isänsä estesilmää sekä vaaleanrautiasta väritystään. Aurinkokuningas eli koko elämänsä kasvattajansa omistuksessa, joka oli sen suurin ylpeyden aihe. Omistajan suureksi suruksi ori sairastui 21 vuoden iässä pääntautiin, johon se lopulta lopetettiin.

ee. Apilapila oli kovan onnen suomenhevostamma, joka nuorena myyntiin kasvattajalta yksityiselle miesihmiselle, joka vannoi hevosen päätyvän osaaviin käsiin ja tavoitteelliseen kotiin. Lupaava tamma joutui kuitenkin todella huonoihin oloihin, sitä seisotettiin paljon pienessä likaisessa tarhassa ja käsiteltiin väkivalloin. Hieno Apilapila oli parin vuoden ajassa todellakin pilattu, rauhallinen tamma muuttui luonteeltaan hyvin arvaamattomaksi ja kipakaksi, joka ei toiminut ratsun eikä ajohevosen virassa. Kuusi vuotiaana omistaja myi tamman eteenpäin, jossa sen temppuja katsottiin vähän aikaa ja se todettiin täysin mahdottomaksi. Näin ollen seitsemän vuotiaana Apilapila myytiin jälleen eteenpäin, jolloin se päätyi pienelle suomenhevostallille siitostammaksi. Apilapila omasi nuorena varsin lennokkaat ja hienot liikkeet, joilla olisi ollut potentiaalia menestyä eritoten kouluradoilla. Kuitenkin luonteensa puolesta tammaa ei saatu koskaan kunnolla koulutettua ja tämän vuoksi sitä ei kilpailuissa nähty. Apilapila oli väritykseltään perinteinen rautias, sen päätä koristi pieni tähti ja säkäkorkeus hiveli 152cm tietämillä. Jälkeläisiä Apilapila sai vanhemmiten kaksi kappaletta, molemmat olivat tammavarsoja, jotka myöhemmiten menestyivät upeasti kilparadoilla vaativissa luokissa asti. Tamma lopetettiin jo 15 vuoden iässä koska sille ei ollut enää mitään käyttöä, eikä sitä haluttu enää myydä eteenpäin.

Jälkeläiset

s. 11.02.2018, t. Mörkövaaran Jääkuningatar (e. Jäämarja) omistaja: Cannabia
s. 08.03.2018, o. Mörkövaaran Timanttia (e. Timanttiponi) omistaja: Melina
s. 20.03.2018, o. Mörkövaaran Intiaanipokeri (e. Viidakkokissa) omistaja: Jewell
s. 26.03.2018, t. Mörkövaaran Pilvenhattara (e. Pilvenpisara) omistaja: Dimma

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

01.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 02/30
02.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 05/30
02.02.18, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 06/40
03.02.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 03/30
05.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 03/30
05.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 04/30
06.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 01/30
07.02.18, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 01/40
07.02.18, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 05/40
08.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 04/30
09.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 05/30
09.02.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 02/30
10.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 04/30
10.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 01/30
11.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 03/30
12.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 03/30
12.02.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 02/30
13.02.18, KRJ Holmberg, Helppo A, 02/30
14.02.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 05/30
14.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 04/30
15.02.18, KRJ Kisakeskus Lamoca, Helppo B, 05/30
16.02.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 05/30
17.02.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 02/30
18.02.18, KRJ Kisakeskus Lamoca, Helppo B, 03/30
18.02.18, KRJ Kisakeskus Lamoca, Helppo B, 05/30
18.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 04/30
19.02.18, KRJ Holmberg, Helppo A, 04/30
20.02.18, KRJ Holmberg, Helppo A, 04/30
20.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 05/30
21.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 02/30
21.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 03/30
22.02.18, KRJ Delicate Warmbloods, Helppo A, 05/30
01.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 04/30
04.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 01/30
06.03.18, KRJ Tritium Sporthorses, Helppo A, 01/30
07.03.18, KRJ Tritium Sporthorses, Helppo A, 04/30
10.03.18, KRJ Tritium Sporthorses, Helppo A, 01/30
13.03.18, KRJ Syrjän Ratsutalli, Helppo A, 04/30
14.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 05/30
17.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 03/30
19.03.18, KRJ Syrjän Ratsutalli, Helppo A, 04/30
30.04.18, KRJ CUP Kaihovaara, Helppo A, 06/311

02.02.18, KERJ Hengenvaara, CIC1, 05/54
04.02.18, KERJ Teilikorpi, CIC1, 06/40
12.02.18, KERJ Team Marten, CIC1, 04/50
13.02.18, KERJ Kurkijoen ratsutila, CIC1, 02/50
14.02.18, KERJ Kievarinkuja, CIC1, 06/40
14.02.18, KERJ Hengenvaara, CIC1, 01/54
15.02.18, KERJ Turmeltaja, CIC1, 03/40
15.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 01/40
16.02.18, KERJ Turmeltaja, CIC1, 02/40
16.02.18, KERJ Pirunkorpi, CIC1, 05/50
17.02.18, KERJ Kievarinkuja, CIC1, 04/40
18.02.18, KERJ Kievarinkuja, CIC1, 03/40
18.02.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, CIC1, 03/30
19.02.18, KERJ Kurkijoen ratsutila, CIC1, 05/50
20.02.18, KERJ Kisakeskus Weldon, CIC1, 07/50
01.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 04/50
01.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 01/50
01.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 01/30
02.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 03/30
02.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 07/50
04.03.18, KERJ Kisakeskus Lapland, Helppo, 02/30
05.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 02/50
05.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 03/30
06.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 03/30
07.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 07/50
07.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 02/30
08.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 05/30
08.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 06/50
09.03.18, KERJ Hengenvaara, CIC1, 06/100
10.03.18, KERJ Kisakeskus Lapland, Helppo, 05/30
13.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 04/50
13.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 04/30
15.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 02/30
17.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 03/30
18.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 05/30
20.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 02/50
20.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 03/30
27.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 05/50
27.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 05/30
28.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 03/50
29.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 06/50
30.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 01/30

28.02.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa yhdistetty, 02/12
31.03.18, VSR CUP Susiraja, Helppo C, 04/78
31.03.18, VSR CUP Susiraja, 90cm, 03/90
31.03.18, VSR CUP Susiraja, 110cm, 02/84
31.05.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa yhdistetty, 02/07
11.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 04/40
11.02.18, ERJ Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 02/30
12.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 04/40
12.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 05/30
13.02.18, ERJ Vähäpelto, 100cm, 03/30
13.02.18, ERJ Stratocaster, 110cm, 01/40
14.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 04/30
16.02.18, ERJ Vähäpelto, 100cm, 01/30
16.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 06/40
18.02.18, ERJ Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 05/30
19.02.18, ERJ Vähäpelto, 100cm, 02/30
19.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 01/30
20.02.18, ERJ Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 03/30
20.02.18, ERJ Vähäpelto, 100cm, 01/30
20.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/40
21.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/30
24.02.18, ERJ Ruskavaara, 110cm, 04/30
26.02.18, ERJ Ruskavaara, 110cm, 05/30
27.02.18, ERJ Ruskavaara, 110cm, 03/30
01.03.18, ERJ Hengenvaara, 110cm, 01/84
01.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 04/30
02.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 01/30
04.03.18, ERJ Hengenvaara, 110cm, 02/100
05.03.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 04/100
05.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 05/30
05.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 04/40
06.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 01/30
07.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 01/40
09.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 01/30
10.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 03/30
10.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 02/30
11.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 05/30
12.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 06/40
14.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 03/30
15.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 03/30
15.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 05/40
21.03.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/40
23.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 06/40
23.03.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/40
27.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 06/40
29.03.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 03/40
29.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 05/40

11.02.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa tarkkuuskoe, 05/26
13.02.18, VVJ Teilikorpi, Vaativa koulukoe, 01/40
14.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 07/50
15.02.18, VVJ Teilikorpi, Vaativa koulukoe, 05/40
17.02.18, VVJ Holmberg, Vaativa yhdistetty, 01/30
19.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/50
28.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 06/50
01.03.18, VVJ Kisakeskus Lapland, Noviisi koulukoe, 04/30
03.03.18, VVJ Kisakeskus Lapland, Noviisi koulukoe, 04/30
06.03.18, VVJ Kisakeskus Lapland, Noviisi koulukoe, 02/30
06.03.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa kestävyyskoe, 07/75
08.03.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa kestävyyskoe, 02/75
08.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/50
10.03.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 02/14
10.03.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa koulukoe, 02/75
11.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 03/38
15.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 01/38
15.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 06/50
20.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 07/50
21.03.18, VVJ Priton Budyonnys, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
22.03.18, VVJ Priton Budyonnys, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
23.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 01/29
25.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 01/29
30.03.18, VVJ Wyat Shetlands, Noviisi yhdistetty, 04/40
21.04.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 02/30
22.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
24.04.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 04/30
25.04.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
26.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
28.04.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 05/30
28.04.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 03/30
29.04.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 05/30
05.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
10.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
14.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
15.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
17.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
18.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
24.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
26.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
28.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
28.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30

16.02.18, NJ Pirunkorpi, irtoSert, pt. Lissu T.

Valmennukset ja päiväkirja

18.02.2018
Ihanan sunnuntaisen pakkasaamun siivittämänä päätimme ystäväni kanssa lähteä hiihtoratsastamaan Nopalla. Keskeytimme juuri Nopan aamuheinien syönnin ja siitäkös ori ei innostunut - se ei hievahtanutkaan kun yritin vetäistä sitä narulla lähtemään perääni. Jaaha, nytkö se jo alkaa. Otin oria ihan riimusta kiinni, vedin ja maiskuttelin, jolloin se pyöritti vain päätänsä ympäri niin, että otteeni lipesi. Onneksi ystäväni on kokenut hevosihminen, joten hän meni Nopan toiselle puolelle ja alkoi pitämään älämölöä taputusten kera, joilla ori saatiin lopulta liikkeelle. Tallissa Noppa tuntui olevan vähän jäässä, sillä kummakseni se ei alkanut pelleilemään vaan seisoa tönötti aloillaan nätisti hoitotoimien ajan. En kuitenkaan lähtenyt innostumaan siitä, ettäkö jos Noppa sattuisikin olemaan rauhallisella tuulella.
Ei aikaakaan kun olimme pihassa tekemässä lähtöä pellolle, jossa oli hyvä baana tarkoitustamme varten. Hyppäsin Nopan selkään, samalla kun ystäväni laittoi takanamme monoja suksiin ja otti naruista kiinni, ja lähdimme matkaan. Ori otti tottakai kettuillakseen ensin hirmuisen spurtin, jolloin ystäväni horjahti jo suksilla, onneksi kuitenkin pystyssä pysyen. Napakasti käskin hevostani, joka hieman vastahakoisesti käveli suurin astelin pellon reunaan, jossa aukesi aurattu rata. Ensimmäisen kierroksen menimme ihan käynnissä, minun hakiessa tuntumaa hevoseen ja ystävän totutellessa suksiin ja vauhtiin. Vähitellen rupesimme ottamaan ravipätkiäkin, jotka lähtivät ihan kivasti sujumaan, vaikka sitä vauhtiakin kuitenkin riitti ja Noppa tuntui vain odottavan pääsyä säntäämään eteen.
Vähän ajan kuluttua tuumin, että pitäisikö kokeilla kerran laukassakin, johon ystäväni innoissaan vastasi myöntävästi. Pyysin Nopan laukalle ja heti laukan nostettua pidätin sitä napakasti, jottei se intoutuisi liikaa. Suoran ori laukkasi kivasti, mutta kurvissa se veti sen verran jyrkästi, että ystäväni sinkoutui suoraan vauhdissa lumipenkkaan ja sinne jäi. Voi ei! Käänsin hevosen ympäri ja menin hädissäni katsomaan kuinka kävi - vastassa minua oli lumen peittämä naurava kaveri. Onneksi selvittiin säikähdyksellä, joskin Noppa tuntui olevan ylpeä teostaan. Jatkoimme vielä hetken ravissa, kunnes palasimme tallille kohtalaisen hyvillä mielin. Minä olin varsin yllättynyt siitä, miten hyvin ori toimi hiihtoratsastuksessa - ja selvisimme siitä vain yhdellä haaverilla, jihuu!

15.01.2018
Mörkövaaraan saapui viikonloppuna uusi komea suomenhevosori Noppa. Ori kotiutui talliin varsin nopeasti, jo seuraavana aamuna tulostaan se oli kuin kotonaan, eikä stressannut uutta ympäristöä tai uusia hevoskavereita. Luonteeltaan Noppa paljastui kyllä osimoilleen heti todella itsepäiseksi ja oman arvon tuntevaksi hevoseksi, jonka kanssa saa asioita tehdä melko napakalla otteella. Pari päivää ori oli yksin omassa tarhassa, jossa se oli haisteluetäisyydellä kahden muun nuoren orin kanssa, joiden laumaan ajattelin Nopankin liittää. Pojat tuntuivat jo vähän leikkivänkin aidan vierustalla, joten aamulla päätimme tallityttöjen kanssa kokeilla yhdistämistä. Hain Nopan sen omasta tarhasta ja kiikutin sen tuohon toiseen tarhaan, jossa oli heti portilla uteliaita tyyppejä vastassa. Tallitytöt kovasti hätistelivät liiankin innokkaita poikia kauemmaksi, jotta pääsin Nopan kanssa rauhassa sisään tarhaan. Päästin orin irti ja astuimme tyttöjen kanssa vähän kauemmaksi, jottemme jäisi noiden hurjimusten alle. Vähän aikaa hevoset tuijottelivat toisiaan kauempaa, mutta sitten ne uskaltautuivat haistelemaan - ja sen jälkeen alkoi jäätävä ralli! Lumi pöllysi hevosten jaloissa kun ne vuoronperään jahtasivat toisiaan hampaat irvessä ja korvat luimussa, vähän katsoen kuka määrää. Onneksi suuremmalta kahakalta vältyttiin, vaikka alkuun vähän näyttikin ettei nuo kaksi vanhempaa poikaa jätä Noppaa rauhaan.
Iltapäivällä tullessani katsomaan mikä tarhassa on meininki, vallitsi siellä täysi rauha. Kaikki kolme oria seisoivat tyytyväisinä heinäkasan edessä ja hörisivät toisilleen välillä, pitäen lisäksi pienen turvavälin toisiinsa. Ihanaa, kylläpä sujui tutustuttaminen varsin hyvin! Toistaiseksi Noppa alistui kahdelle muulle, ollen nyt arvojärjestyksessä viimeinen. Jotenkin on sellainen kutina Nopan tuntien, että tämä järjestys saattaa parin päivän aikana vielä muuttua. Saa nähdä, vähän sen kanssa täytyy varuillaan olla jotten heti nyt särje uutta ostostani, onhan meidän tarkotus parin viikon päästä päästä kisakentillekin! Sinne sitä tarvitaankin kyllä paljon onnea matkaan...

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)