Muistoissa: Taikaoppi - virtuaalihevonen
k. 01.03.2018

NimiTaikaoppi LempinimiOnni
Rek.nroVH16-018-0395 Synt.päivä ja ikä04.07.2014, 26v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri151 cm, prt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaLiisa Haapamäki evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.01.2018
7,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.01.2018
7,5 + 40 + 20 + 22 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2018
7 + 42 + 20 + 10 + 15 = 94p, KERJ-II

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 28.02.2018
8 + 42 + 20 + 20 + 15 = 105p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2018
13 + 24 + 23 + 25 + 18 = 103p, SLA-I

Suomenhevosorien kantakirjatilaisuus 20.03.2016
17 + 17 + 17 + 17 = 68p, KTK-III

Luonne

Onni on yleisesti ottaen suhteellisen hauska ja hölmö hevonen, sillä sen ei uskoisi olevan millään muotoa hieno kilpa- ja jalostushevonen. Vaikka Onni saapui Mörkövaaraan ollessaan kahdeksan vuoden ikäinen, oli se sitä ennen kuulemien mukaan ollut aivan samanlainen kuin nykypäivänäkin. Eli patalaiska, pystyyn kuollut hevonen. Onnin luulisi alunperin olleen tuntihevosena ratsastuskoulussa, mutta mitä vielä, edelleenkin tässä meidän hieno kilparatsu. Onni on vähän sellainen tyyppi, jonka ajatuksen juoksusta ei aina täysin voi olla perillä, sillä sen päässä ei hirveästi liiku mitään. Toki se on kova ruuan perään, että sikäli se on elossa, mutta kaikki muu on yhtä sumua ja harmaata arkea tälle hevoselle. Että sellainen miesten mies!

Hoidettaessa ori seisoa pönöttää tympääntyneen näköisenä karsinassaan, se ei paljoa pyöri tai rieku hoitajan ollessa tämän karsinassa. Tai oikeastaan ei ikinä muulloinkaan. Toki Onni rakastaa hoitajan kanssa vietettyjä rapsutteluhetkiä ja on kuin sulaa vahaa silloin käsittelyssä, joten sitä voi huoletta hoitaa kuka vain. Hoitotoimenpiteet sujuvat yleisesti Onnin kanssa siis oikein näppärästi, se on helposti harjattavissa, eikä esimerkiksi kavioiden puhdistuskaan tuota päänvaivaa kenellekään. Varustaessa ori voi vähän liikauttaa korviaan, erityisesti satuloidessa se saattaa luimia, mutta siihen sen hurjat ja kamalat temput jäävätkin. Suitsiessa Onni ottaa nätisti kuolaimet suuhunsa, eikä sitä tarvitse suunpielistä alkaa kutittelemaan. Taluttaessa ori on tyypillinen oma itsensä, se löntystää ääääärettömän hitaasti hoitajan perässä ja ajoittain vielä pysähtelee matkanvarrelle ihmettelemään asioita.

Ratsastaessa Onni on hyvin hitaasti lämpeävää sorttia, se on usein alkuun niin kankea ja tahmea kuin olla voi, joten töitä sen kanssa saa tehdä ja kovasti. Lisäksi ori alkaa herkästi esimerkiksi oikomaan ja ennakoimaan tehtävissä, jonka vuoksi ratsastajan on syytä olla hereillä silloinkin, kun hevonen tuntuu nukkuvan alla. Napakalla työstämisellä Onnista saa koulittua kuitenkin kelpo ratsun, joka hiljalleen liikkuu hienoilla askelillaa eteen ja kuuntelee selästä tulevia ohjeita malttavaisesti. Toki oria ei ole mitenkään maailman helpointa ratsastaa avuille, sen hieman ehkä laittaessa jopa vastaan, mutta pitkäpinnaisella työstämisellä vain taivas on rajana. Onni ei ole herkkä ratsastettava, sitä ei paljoa hetkauta jos vähän liian kovasti kylkeen potkaisee tai raipalla napauttaa takapuoleen, se on niin tottunut siihen menoon. Vauhtiin päästessään ori kuitenkin reagoi herkästi myös pieniin apuihin, joten ei sitä kuitenkaan ronskisti tarvitse aina ratsastaa. Onni toimii, silloin kuin toimii, moitteitta niin kentällä kuin maastossakin, se on varmajalkainen ratsu, joka tuskin säikähtäisi, vaikka pommi räjähtäisi vieressä. Ajoittain hankala ratsu, mutta kun sen saa toimimaan, on fiilis loistavin!

Kouluratsastus ja Onni on alkuun kamala yhtälö, sillä se laiskuus ja motivaation puute on melko suuri selätettävä. Kuitenkin hyvällä ratsastajalla orista kuoriutuu yllättävänkin tasokas kouluratsu, joka taittaa hienosti luokat helppo A tasolle saakka. Onni omaa pieneksi suomenhevoseksi yllättävänkin kivat ja näyttävät liikkeet, joten voisi sanoa, että se on parhaimmillaan juurikin ravi- ja laukkatehtävissä. Erityisesti lisätyt askellajit kuuluvat orin vahvuuksiin, mutta ollessaan hyvin avuilla, suoriutuu se myös pienemmistä, ajatusta vaativista tehtävistä hienosti. Mainittakoon, että pohkeenväistöt ovat yksi niistä, joita Onni tekee vaikka unissaan ja tarvittaessa vaikka silloinkin, kun sitä yrittää saada ihan vaan laukkaamaan eteenpäin. Toki ori yrittää myös aina päästä sieltä, mistä aita on matalin, joten sille ei saa antaa omaa ohjaa oikeastaan missään vaiheessa, vaikka se kuinka hyvin toimisikin.

Esteillä ori ei ole yhtään sen parempi kuin kouluratsastuksenkaan parissa, se on oikeastaan hyvä hyppääjä vain silloin, kun siitä itsestään tuntuu siltä. Onni on usein esteillä alkutunnista todella kömpelö jaloistaan, eikä se oikein jaksaisi ponnistaa esteen ylitse ennen kuin ratsastaja menettää siihen hermonsa. Kun vain vauhdin saa kohdilleen, lähtee Onni lopulta rullaamaan ja etenemään radalla ihan hyvin, jolloin esteetkin alkavat ylittymään paremmalla tyylillä. Esimerkiksi hyvän ponnistuspaikan löytämisessä ratsastaja saa olla tarkkana, sillä Onnihan ei ymmärrä siitä mitään ja näin ollen pomppaa sieltä, mistä hyvältä nyt sattuu tuntumaan. Kapasiteettia orilla kuitenkin löytyy peräti metriin asti, joten kyllä sillä ponnistusvoimaa ja taitoakin tarvittaessa löytyy. Onni on hyvä myös maasto- ja erikoisesteillä, sillä se ei kyttäile tai aristele ihmeellisimpiäkään virityksiä.

Kilpailuissa Onni vain ihmettelee maailman menoa suurin silmin, sitä ei paljoa hetkauta ympäröivä hälinä tai vierellä juoksentelevat vieraat hevoset. Matkat kilpapaikoille sujuvat yleensä hyvin, Onni kävelee heinäkasan perässä traileriin nätisti ja jaksaa matkustaa sen kanssa pidemmätkin matkat ongelmitta. Kilpapaikalle saavuttaessa ori vain hönöttää, se jumittuu välillä aloilleen ja koettelee näin kyllä hyvin suuresti hoitajan hermoja. Tämän vuoksi Onnin kanssa on lämmittelyyn syytä suunnata hyvissä ajoin, sillä se keskittymiskyky ei tällaisessa paikassa varmasti ole parhaimmillaan. Jos orin on saanut hyvin kuulolle ja liikkumaan tahdikkaasti eteenpäin lämmittelyssä, toimii se usein radallakin todella kivasti. Jos Onni kuitenkin on mennyt vain oman mielen mukaan, ei se radallakaan sen paremmin suostu liikkumaan, jolloin niiltä reissuilta ei jää käteen kuin rutkasti uusiavanhoja kokemuksia. Näin ollen ori ei ole ehkä mikään maailman ihanteellisin kilpakumppani, mutta osaa se välillä yllättääkin hienoilla suorituksilla.

Sukulaiset

i Haaveton evm
sh-o, prt, 157cm
ii Haavinta evm
sh-o, rt, 158cm
iii Harventa evm
sh-o, trt, 159cm
iie Pertta evm
sh-t, rt, 151cm
ie Hilppa evm
sh-t, prt, 152cm
iei Toipilas evm
sh-o, rt, 150cm
iee Hilkka evm
sh-t, tprt, 157cm
e Tainotar evm
sh-t, rn, 150cm
ei Rimpeä evm
sph-o, rn, 144cm
eii Rieska evm
sph-o, trn, 146cm
eie Siina evm
sh-t, rt, 153cm
ee Tainela evm
sh-t, vrt, 153cm
eei Tauno evm
sh-o, vrt, 152cm
eee Taina evm
sh-t, vrt, 156cm

i. Haaveton syntyi aikoinaan paikalliselle ratsastuskoululle, joten siitä odotettiin kovasti myös taitavaa tuntiratsua. Kasvaessaan omistaja kuitenkin huomasi sen upeat liikkeet ja potentiaalin ratsastuskilpailuihin saakka, jonka vuoksi se myyntiin eteenpäin yksityiseksi kisaratsuksi. Kuuden vuoden iästä alkaen Haavetonta alettiin näkemään joka kesä koulu- ja esteratsastuskilpailuissa, pääosin helppo A ja 90cm tasoilla. Ori niitti muutamina vuosina paljon menestystä, voittaen mm. seitsemän vuoden iässä aluemestaruuden. Luonteeltaan Haaveton oli yllättävänkin tasainen ja lempeä oriksi, sitä pystyi käsittelemään oikeastaan kuka vain, eikä se ollut moksiskaan edes lapsista. Ratsastaessa vauhtihaluja tosin löytyi sen verran, että selkäänsä se kaipasi napakamman kuskin. Hyvärakenteinen ori oli väritykseltään puhtoinen punarautias, eikä sillä ollut minkäänlaisia merkkejä. Säkäkorkeus tällä hiveli 157cm tietämillä. Vaikka Haaveton menestyi kilpailuissa ja oli vallan tyylikäs hevonen ulkoisesti, ei se silti ollut haluttu ori jalostukseen. Tämän vuoksi se sai elämänsä aikana vain kaksi orijälkeläistä, joista molemmista kasvoi ja kehittyi isänsä kaltaisia kilparatsuja. Haaveton alkoi 16 vuoden iässä oireilla jalkojaan, joiden vuoksi se lopetettiin kahta vuotta myöhemmin.

ii. Haavinta oli kuvankaunis, tai tässä tapauksessa komea, suomenhevosori, joka hurmasi yhden jos toisenkin tädin upealla ulkonäöllään. Rakenteellisesti ori oli hyvin kompakti ja lihaksikas hevonen, jolla oli vahvat jalat ja ihastuttava orimainen pää. Väritykseltään se oli rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 158cm. Näyttelyissä Haavinta menestyi läpi elämänsä, jonka vuoksi kymmenen vuoden iässä se kantakirjattiin II-palkinnolla, jääden vain pisteen päähän I-palkinnosta. Näyttelykehien ulkopuolella Haavinta nähtiin jonkin verran estekilpailuissa, kapasiteettia siltä löytyi upeasti aina 110cm tasolle saakka. Muutamia sijoituksia ori sai hyvinä päivinä, mutta koska se oli luonteeltaan melkoinen luonnonoikku ja vauhtihirmu, menivät kisasuoritukset usein penkin alle. Tiedettävästi Haavinta oli myös etevä kouluratsu, mutta omistajan estepainotteisuuden vuoksi se ei sillä saralla kilpailuissa koskaan startannut. Näyttelymenestyksen myötä ori oli kerran jos toisenkin puheenaiheena ratsuväen piirissä, joka tarkoitti myös suurta kysyntää jalostuksessa. Haavinta astui toistakymmentä tammaa, saaden niin hyviä kuin huonojakin jälkeläisiä. Osa peri siis isänsä rakenteen ja hyppytekniikan, osa vain hankalan luonteen. Ori jouduttiin lopettamaan 24 vuoden ikäisenä ärhäkän, parantumattoman suolistosairauksen vuoksi.

ie. Hilppa oli ihanaluontoinen, herkkä, mutta reipas suomenhevostamma, joka eli koko elämänsä ajan samassa ratsastuskoulussa. Tamma alkoi tekemään tuntiratsun töitä heti ratsukoulutuksen saatuaan, ja siinä tehtävässä tämä hevonen jos joku oli omimmillaan. Se oli todella rauhallinen ja vakaa ratsu, joka kuitenkin vaati selästä huolellisia apuja toimiakseen oikein. Koulutustasoltaan Hilppa oli helppo B ja 70cm luokkaa ja se omasi myös valjakkohevosen taidot. Tammalla kilpailtiin jonkun verran ratsastuskoulujen välisissä kilpailuissa, muttei se siellä mitään järjettömän mahtavia suorituksia koskaan tehnyt. Rakenteeltaan Hilppa ei myöskään ollut mikään hienoin mahdollinen, se omasi melko hontelon rakenteen ja oli muutoinkin aavistuksen turhan kevyt suomenhevoseksi. Väritykseltään tämä 152cm korkea tamma oli kuitenkin kaunis punarautias kera tähtipään ja jokaisen jalan matalan sukan. Opetusratsun tehtävän ohella Hilppa pääsi jalostuskäyttöön, saaden kolme kerrassaan ihastuttavaa jälkeläistä, joille se periytti ennen kaikkea hyvää luonnettaan. Kaksi näistä oli tammavarsoja, jotka molemmat jäivät ratsastuskouluun, kun puolestaan ainokainen orivarsa lähti niittämään menestystä kilparatsuna. Hilppa eli peräti 27 vuoden ikäiseksi, kunnes se menehtyi äkillisesti tuntemattomasta syystä.

e. Tainotar on nytemmin eläkepäiviään 26 vuoden iässä viettelevä suomenhevostamma, jonka menoa ei ikä vieläkään paina. Tamma on ollut luonteeltaan aina säpäkkä ja menevä yksilö, joka ei ole jättänyt ainoatakaan hoitajaansa saati ratsastajaansa kylmäksi. Tainottaresta ei sukunsa puolesta odotettu kovinkaan kummoista ratsuhevosta, mutta huolellinen koulutus kuitenkin toi toivottua tulosta. Vaativa B tasolla saakka liidellyt Tainotar oli aikoinaan yksi ikävuotensa menestyneimpiä kouluratsuja, parhaimpana vuonna se kahmi sijoituksia kotiin useita kymmeniä. Kouluratojen ulkopuolella tammaa käytettiin jonkun verran myös valjakkoajokilpailuissa noviiseissa luokissa, joista se myös otti muutamat sijoitukset matkaansa. Tainotar on aina ollut kaunis hevonen, sen syvän ruunikko väritys on korostunut entisestään todella tuuhealla mustalla harjalla. Myös rakenteensa puolesta tamma on hyvin tyypillinen vahvarakenteinen suomenhevonen, jolla säkäkorkeus hipoo juuri ja juuri 150cm. Tainottaren omistaja ei liiemmin jalostuspuuhista välittänyt, mutta hevosen nuoruusvuosinaan hän antoi sen naapurilleen liisinkiin, jonka myötä se sai yhden orijälkeläisen, joka sai nimekseen Taikaoppi. Myöhemmiten olemme suuresti ihmetelleet, mitä Taikaoppi peri emältään, sillä ne ovat kuin yö ja päivä keskenään.

ei. Rimpeä oli peräisin menestyneestä ravisuvusta, joka oli sikäli poikkeuksellista, sillä kaikki tämän suvun menestyneimmät yksilöt olivat pienhevosia, kuten myös tämäkin ori. Rimpeällä ei ollut säkäkorkeutta kuin 144cm, joten se oli todella pieni ravihevonen, etenkin kun sitä vertasi kilpakumppaneihin. Luonteeltaan ori oli kuitenkin sen verran sisukas, ettei se antanut milloinkaan periksi ja näin ollen oli kova vastus myös suuremmille hevosille. Rimpeä teki aikoinaan yhden rataennätyksen ja juoksi muutamana vuonna muutoinkin oikein hyviä aikoja peräjälkeen. Omistajan kukkaro oli näinä vuosina melkoisen paksu, Rimpeän sijoittuessa lähes jokaisessa startissaan. Ruunikon väristä Rimpeää yritettiin raviuran jälkeen ratsukouluttaa, mutta sen verran huimapää ori se oli, että siitä ei olisi tullut muuta kuin ruumiita ja näin ollen ne haaveet sysättiin sivuun. Tämän jälkeen ori siirrettiin jalostuskäyttöön, jolloin se siitti kymmenkunta tammaa. Rimpeällä on hyviä jälkeläisiä sekä ravi- että ratsupuolella, joskin ne tuppasivat perimään myös isän tarmokkuutta liiankin paljon. Koko elämänsä ajan terveenä olleella orilla olisi varmasti ollut vielä useita elinvuosia edessä, mutta se päätettiin lopettaa jo 15 vuoden iässä tilanpuutteen vuoksi.

ee. Tainela syntyi suureen suomenhevossiittolaan, jossa sitä loogisesti odotti virka jalostustammana. Kymmeneen ikävuoteen mennessä tamma oli saanut jo neljä jälkeläistä, joista kaksi oli päätynyt onnistuneesti kilparadoille hyvin näytöin. Jälkeläisten menestymisen myötä Tainelan omistaja alkoi kiinnostua Tainelan ratsuhevosen taidoista, joten se ratsukoulutettiin nopeasti taitavalla kouluttajalla koulu- ja estepuolelle. Yhteistyökykyisen ja äärettömän kiltin luonteen vuoksi tamma omaksui tehtävät yllättävänkin helposti, joten ei aikaakaan kun sitä alettiin näkemään pienissä kilpailuissa. Tällöin Tainela vaihtoi myös omistajaa hyvään hintaan, joka oli tavoitteellisesti kiinnostunut kilpailemisesta. Koulupuolella tammalla kisattiin pääosin helppo A tasolla, kun puolestaan rataesteitä ketterä tamma ylitti kevyesti 110cm luokissa asti. Molemmista lajeista Tainela napsi sijoituksia kotiin, joskin esteiltä hieman enemmän. Vanhemmiten tamma viihtyi siis jonkin verran ratsastuskilpailuissa, mutta muutoin se oli rauhallinen harrasteratsu pienessä perheessä. 153cm korkea Tainela oli väritykseltään vaaleanrautias ja sen päätä koristi suuri läsi. Tamman elämä päätyi täysin yllättäen ähkyyn 21 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 09.08.2016, t. Hattuvaaran Elvi (e. Sippolan Elviira) omistaja: meea
s. 26.10.2016, o. Vähäpellon Riivinki (e. Ruisjoen Riiva) omistaja: leah
s. 23.02.2017, t. Mörkövaaran Taikaninja (e. Riemu-Ninja) omistaja: Kemiina
s. 24.02.2017, o. Mörkövaaran Kuuraparta (e. Pusuhippa) omistaja: Mörkövaara

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 41, ERJ 41, KERJ 44, VVJ 42, VSR 5 kpl

21.03.15, KRJ Wyat Shetlands, Helppo B, 02/40
28.03.15, KRJ Wyat Shetlands, Helppo B, 01/40
30.04.15, KRJ Zurück, Helppo B, 02/30
30.04.15, KRJ CUP Fiktio, Helppo B, 16/312
01.05.15, KRJ Zurück, Helppo B, 05/30
04.05.15, KRJ Zurück, Helppo B, 03/30
24.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
25.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
25.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
28.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
29.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
02.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
02.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
03.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
04.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
04.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
04.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
04.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
06.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
07.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
07.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
09.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
09.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
10.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
10.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
10.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
15.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
17.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
21.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
22.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
23.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
24.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
26.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
27.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
28.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
29.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
30.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
30.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
30.09.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 08/137

30.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
01.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/40
03.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/50
07.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/40
11.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/40
11.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
12.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/30
12.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
13.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/21
15.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
21.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/21
24.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/39
25.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/33
25.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/40
25.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/40
27.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/33
28.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/40
30.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/39
30.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/33
30.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/40
30.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/37
29.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/39
01.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
02.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
02.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
03.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
04.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
04.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
05.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
05.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
06.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
06.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
09.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
10.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
11.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
12.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
12.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
12.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
13.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
15.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
16.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
17.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
19.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
19.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
22.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
24.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
24.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
26.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
29.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
29.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
30.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
03.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/33
06.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
10.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
16.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
18.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
19.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
20.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
27.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
31.12.17, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 01/111

01.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/16
01.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/40
04.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/46
05.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/40
06.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/46
06.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/16
07.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
12.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 07/50
14.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/40
15.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/40
16.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/40
16.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/50
17.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/50
17.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/50
19.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/50
21.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/15
23.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/15
24.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/50
06.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/40
31.05.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 02/39
31.12.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 04/60
24.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
26.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
06.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/28
08.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/28
08.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/29
09.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
10.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
14.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/28
15.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/38
16.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/28
16.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
17.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/38
18.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/38
18.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
19.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
20.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
21.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
22.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
23.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
24.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
25.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
26.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/24
26.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
27.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/39
27.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
27.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
29.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
05.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
10.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
13.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
17.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
20.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
21.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/36
25.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/34
26.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/34
29.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/34
29.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/36
04.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
07.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
21.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/25
22.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/25
28.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/25
30.06.17, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 04/88
31.07.17, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 04/73

30.11.16, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 08/130
31.01.17, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 05/123
28.02.17, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 01/127
31.03.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/15
30.06.17, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 01/08

26.01.15, NJ Maanan Suomenhevoset, irtoSERT, pt. Welby

Valmennukset ja päiväkirja

28.05.2017
Kyllä tänään taas huomattiin Onnin hidas ajatuksenjuoksu, kun päästimme orit ensi kertaa laitumelle tänä vuonna. Se näky oli jotain niin huvittavaa, kun pitkässä rivissä hoitajatyttöjemme kanssa päästimme orit riimunnaruista irti ja kaikki säntäsivät hirmuista kyytiä eteenpäin. Osa juoksi niin kovaa kuin jaloista vain pääsi laitumen syvyyksiin, osa jäi silmiemme eteen nahistelemaan ja osa alkoi samantien ahmia suuhunsa tuoretta ruohoa. Mutta, mitä tekee meidän Onni. Kun Onnin hoitaja päästi orin irti, se jäi paikalleen siihen hoitajan viereen. Se jäi suurin silmin ihmettelemään mitä muut hevoset nyt noin vallan riehaantuivat. Ori katsoi meitä sen jälkeen vallan hölmistyneenä, että mitä ihmettä täällä tapahtuu - ei ole todellista. Tytöt yrittivät käsiä taputtamalla ja pienesti huutamalla patistaa Onniakin lähtemään muiden villityksiin mukaan, mutta mitä vielä. Hetken laitumella vieressämme seisottuaan ori lähti kävelemään laiskoin askelin laitumen portille, jonka eteen se pysähtyi ja päästi kimeän hirnahduksen. Ikään kuin se olisi sanonut, että sisälle tästä ja vähän äkkiä! Kyllä me saimme tyttöjen kanssa nauraa räkättää, tosin vähän paha mieli tuli Onnin puolesta, sillä kyllä se nyt joutui laitumelle jäämään halusi tai ei. Siinä se sitten törötti surullinen katse naamallaan kun me tyttöjen kanssa poistuimme tallin siivoustalkoisiin. Todettakoon, että parin tunnin päästä kun kävin oreja seuraavan kerran katsomassa, oli Onni päässyt jopa 100 metrin päähän portilta, samaan aikaan kun muita oreja ei edes ollut näkyvissä.

25.02.2017
Mörkövaaraan saavuttuaan on Onni päässyt tietenkin jalostuskäyttöön, saaden heti viime vuoden puolella kaksi jälkeläistä. Nyt helmikuussa ori sai kaksi jälkeläistä lisää, tarkoittaen sitä, että valitettavasti tältä erää Onnin jälkeläiset ovat tässä. Toissapäivänä Onnin astuma tamma varsoi kauniin tammavarsan, joka sai nimekseen Mörkövaaran Taikaninja. Tälle tammalle on jo koti tiedossa Kemiinan hoivissa, jonne se muuttaa vieroituksen jälkeen. Eilen puolestaan syntyi rautias orivarsa, joka on ainakin tähän mennessä näyttänyt erittäin lupaavalta nuorukaiselta. Mörkövaaran Kuuraparraksi nimetty ori jää ainakin toistaiseksi Mörkövaaraan asumaan, josko siitä saataisiin isänsä veroinen kilpa- ja jalostushevonen tulevaisuudessa. Mitä jalostuspuuhiin yleisesti tulee, on Onni ollut hyvä ori astumaan, se on ymmärtänyt jutun juonen heti ja näin ollen kaikki neljä tammaa tiineytyivät parin hyppykerran jälkeen. Onneksi ori ei kuitenkaan mikään päätön hevonen ole tammojen perään, sillä olen vähän mietiskellyt jalostuksesta poistuneiden orien ruunaamista. Onni saa todennäköisesti pitää sukukalleutensa paikallaan, sillä en usko sen aiheuttavan harmia vanhoilla päivillä kenellekään huonolla käytöksellä. Ja tiedä vaikka vielä joskus muutankin suunnitelmiani ja päätän astuttaa jonkun tamman sillä.
Mutta, koska jälkeläiset ovat nyt kasassa, on seuraava etappi meillä Onnin kanssa laatuarvostelut. Toki joudumme vielä hetken odottamaan, että jälkeläiset saavat kerättyä tarvittavat sijoitukset kasaan; tavoitteena meillä on Onnin kanssa päästä koulu-, este- ja kenttäratsastuksen sekä valjakkoajojen laatuarvosteluihin, poissulkematta suokkien laatistakaan. Josko loppuvuodesta onnistuisi ja pääsisimme näyttäytymään tuomareiden edessä hyvällä menestyksellä.

20.12.2016
Meidän kylällä järjestettiin tänään joulurieha, jonne minua pyydettiin tulemaan pitämään jouluista rekiajelua lapsille. Päätin valita mukaani ajohevoseksi Onnin, joka ei ennen vastaavassa puuhassa ole toiminutkaan. Tiesin kuitenkin, että tämä jos joku osaa käyttäytyä suuren hälinän keskellä, ilman, että alkaa hölmöilemään. Näin ollen aamulla pakkasin Onnin traileriin ja suuntasimme keskustaan ajovermeiden kanssa, joskin reki oli valmiina paikanpäällä. Arvatenkin paikalle saavuttuamme sai ori heti paljon ihastelijoita ja rapsuttelijoita ympärilleen, joista se ei ollut moksiskaan. Kunhan pyöritteli silmiään ihmeissään, että mitä kummaa hän on nyt tehnyt oikein saadakseen paljon kehuja. Nakkasin varusteet Onnin niskaan ja niin pääsimme nopeasti kuljettamaan ensimmäisiä kyytiläisiä. Meille oli aurattu oma väylä torin nurkalle, jonka edestakainen matka kesti noin viitisen minuuttia, joten ennätimme aika monta kertaa menemään torin päästä päähän iltaan mennessä. Alku sujui meiltä todella hyvin, hevonen kulki tyytyväisenä reen edessä, toki välillä vähän ympärillä pyörivää ihmislaumaa katsellen. Kun reilu tuntinen oli kylällä oltu, alkoi Onnia hyvin nähtävästi jo tympiä, se omaan tapaansa pysähteli kesken matkan, eikä ollut välillä eteenajavia apuja kuulevinaakaan. Kyllä minua vähän hävetti, että tästä paikallaan olosta ihmiset maksavat - mutta onnekseni hekin ottivat orin pelleilyn huumorilla. Sillä hetkellä kun tunsin, että hyvin moni ihminen ei meitä katso, komensin Onnia vähän reilummalla kädellä, jolloin se ymmärsi taas toimia hetkellisesti paremmin. Kolme tuntia kyyditsimme riehan keskellä kyytiläisiä, kunnes hommamme oli tehty ja saimme lähteä kotiin lepäämään. Tämä oli oikein mukava päivä, sai Onnikin vähän vaihtelua normaaliin arkeensa, joskaan ori ei nyt yhtä innoissaan tästä ehken ollut kuin minä.

27.07.2016
Ostan todella harvoin aikuisia suomenhevosia talliin, mutta tänään mennessäni vierailemaan Koistilaan piti tehdä pitkästä aikaa poikkeus. Vibaja oli ajatellut karsia vähän hevosmääräänsä ja näin ollen tarjosi minulle useita hevosia ostettavaksi. Näiden joukosta löytyi sympaattinen kahdeksan vuotias suomenhevosori Taikaoppi, eli tutummin Onni. Orin rauhallinen luonne teki minuun heti vaikutuksen, tietenkään puhumattakaan sen upeasta ulkonäöstä. Onnilla oli viime vuoden puolella jonkun verran kilpailtu kouluratsastuksen parissa, joten ennestään sillä oli muutama sijoitus jo kasassa. Vibaja antoi minun toki myös koeratsastaa hevosen, joka oli kyllä todella laiska ja tahmea läpi sen puolituntisen, jota sitä kentällä työstin. Mutta, eiköhän tästä hyvä peli vielä kisakentille saada, taitoa kun sillä selvästi on. Näin ollen sovimme kaupat ja näin ollen pääsin matkaamaan Onnin kanssa kohti uutta kotia, Mörkövaaraa.
Mörkövaaraan tultuamme ei Onni edes korvaansa lotkauttanut, se tuli kiltisti minun perässäni talliin ja oli heti kuin kotonaan. Vähän se kummasteli uusia uteliaita hevoskavereita, joiden turvat tulivat nopeasti karsinoista käytävälle, mutta minusta kotiutuminen sujui erittäin hyvin. Pari tuntia Onni kyhnötti rauhassa omassa karsinassaan, kunnes vein sen illaksi tarhailemaan ja tutustumaan tarhanaapureihin. Oli siinä ehkä vähän naurussa pidättelemistä, kun luulimme tallityttöjen kanssa Onnia kiinnostavan nämä muut hevoset, mutta mitä vielä. Rennon leppoisasti ori kipitti heinäpaalin eteen ja jäi siihen erittäin tyytyvän näköisenä ruokailemaan. Jaaha, tietää ainakin mistä tämä hevonen tykkää! Viikon verran minulla on vielä kiireitä nuorten hevosten koulutuksen kanssa, mutta sen jälkeen alamme treenaamaan ahkerasti Onnin kanssa ja suuntaamaan kilpailuihin.