Mörkövaara

Muistoissa: Pilvenpisara - virtuaalihevonen
k. 11.12.2018

NimiPilvenpisara LempinimiPilvi
Rek.nroVH17-018-0461 Synt.päivä ja ikä08.01.2017, 23v
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri139 cm, prn
KoulutustasoHe A, 90cm, Tutustumis, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaSara Huovinen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© PJ

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2018
7 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2018
8,5 + 43 + 20 + 20 + 15 = 106,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2018
7 + 41 + 19,5 + 21 + 15 = 103,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.05.2018
7,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 101,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.11.2018
15 + 23 + 23 + 25 + 20 = 106p, SLA-I*

Luonne

Omistamani suomenpienhevostammat ovat aina olleet luonteeltaan sellaisia sähikäisiä, joilla on sitä kuuluisaa pilkettä silmäkulmassa ja aavistus itsepäisyyttä. Ostaessani Pilven talliin olin innoissani siitä, että saan taas tälläisen energiapommin projektikseni, mutta mitä vielä! Tämä hevonen on todellinen maan matonen, joka kaikista mieluiten kasvattelee vatsaansa yksin tarhassa pönöttäen heinäkasan ääressä. Pilvi on hyvin mukavuudenhaluinen tamma, joka tekee vain ja ainoastaan silloin kun on pakko. Paitsi syödä ja laiskotella se osaa ilman käskyä! Toki ihmisiä kohtaan Pilvi on nöyrä ja äärimmäisen kiltti, mutta joskus sen laiskuus ja hidas ajatuksenjuoksu saa hoitajan verenpaineen nousemaan, ja kovasti.

Ei varmasti liene yllätys, että Pilvi on hyvin helppo hoidettava - sehän on varsin tyytyväinen saadessaan huomiota, rapsutuksia ja harjaustuokion. Näin ollen sitä ei tarvitse sitoa kiinni hoitotoimien ajaksi, eikä se hätkähdä vaikka sitä nuoremmatkin harrastelijat hoitelisivat. Kaikki arkipäiväiset toimenpiteet sujuvat aina mutkitta, kuten juurikin harjaus, kavioiden puhdistus, varustaminen ja niin edelleen. Varustaessa Pilvi toki vetää naamaansa vähän tympääntyneen näköiseksi, sillä sehän tarkoittaa työntekoa, johon Pilveä ei hänen omasta mielestään ole luotu. Myös vähän harvemmin tehtävät asiat, kuten pesu ja kengitys, menee siinä missä kaikki muutkin, vaikka tamma saattaa näiden aikana leikkiä (??) entistä enemmän kuollutta. Taluttaessa tamma tulee nätisti hoitajan perässä siinä missä vain ennättää, tosin välillä saattaa ruohotupsut houkutella lähtemään omille teille.

Ratsastaessa tamma on varsin hermoja koetteleva persoona, joten sen kanssa työskentely vaatii jämäkkyyttä ja äärimmäisen pitkää pinnaa. Sitä saa jatkuvasti muistutella raipalla takapuoleen ja ratsastaa reilulla jalalla eteen, jotta se varmasti muistaa liikkua eteenpäin. Hyvin hidastempoisen liikkeen lisäksi Pilvellä on hieman huonona tapana luisua tehtävistä jos se saa yhtään löysää selästä, joten apujen kanssa saa olla tarkkana. Tästä huolimatta osaavalla ratsastajalla tamma on varsin toimiva menopeli, jonka kanssa on pohjimmiltaan kiva työskennellä, kunhan sen huumorista saa kiinni. Työnteon makuun päästessään Pilvi nimittäin reagoi apuihin hyvin herkästi ja menee ratsastajan käskystä vaikka solmuun (siihenkin se kykenee). Tamma on toimiva peli niin kentällä kuin maastossakin, jossa se on kirjaimellisesti pomminvarma tyyppi, joka ei varmasti hötkyä tai hermostu missään tilanteessa.

Kouluratsastus voi alkuun tuoda ratsastajalle epätoivon tunteen ja tuskanhikeä, mutta huolellisilla ja napakoilla avuilla on Pilvi hyvin ratsastettavissa, jolloin siitä saa melkein GP-tason ratsun. Todellisuudessa tamma kuitenkin taittaa luokat helppo A tasolle saakka, tehden oikein mieluusti mm. laukanvaihtoja käynnin kautta sekä avo-ja sulkutaivutuksia, kunhan motivaatio vain on kohdillaan. Pieneksi hevoseksi Pilvi omaa yllättävän kivat ja pehmeät askeleet (kunhan ne vain jaksaa kaivaa esiin), joissa on helppo istua ja työstää aina harjoitusravista alkaen.

Esteillä on tärkeää saada tamma hyvään tahdikkaaseen laukkaan, jotta se jaksaa rehellisesti ponnistaa esteiden ylitse. Hyppäämisessä voi alkuun olla pientä käynnistymisongelmaa, mutta toistojen kautta ja hevosen lämmetessä pääsee Pilvi vähitellen hyvin hyppäämisen makuun kiinni. Tammalla riittää kapasiteettia 90cm tasolle asti, joskin ajoittain niinkin korkeiden esteiden hyppääminen tuntuu todella hankalalta Pilven liikkuessa Mato Matalan tavoin eteen. Siitä Pilvi on kuitenkin hyvä esteratsu, ettei se kaihda minkäänlaisia esteitä ja hyppää mielusti myös maastossa kaikenlaista erikoisesteiden ylitse.

Kilpailuissa Pilvi on oikein toimiva peli sen varman ja tasaisen rauhallisen olemuksen vuoksi. Matkat kilpapaikalle sujuvat tämän hevosen kanssa varsin vaivattomasti, se saattaa trailerin sillalla vähän tuumailla ja ihmetellä elämäänsä, mutta astelee sisälle koppiin hoitajan perässä varmasti yhtään vastaan mukisematta. Pitkätkään matkat eivät ole Pilvelle ongelma, se viihtyy trailerissa todella hyvin kunhan on vain riittävän iso heinäkasa verkossa nenän edessä. Kilpapaikalle saavuttaessa tamma on kuin kotonaan, se ei varmasti hötkyile eikä vaadi sen ihmeempiä toimenpiteitä kuin kotonakaan. Lämmittely on syytä tehdä äärimmäisen huolella, sillä puolitiehen jätetty verkka koituu varmasti tämän hevosen kanssa kohtaloksi radalla mitä kummallisimmin metkuin. Taitavan ratsastajan kanssa Pilvi on kuitenkin yhteistyökykyinen ja varsin kuulias kilparatsu, jolla lajissa kuin lajissa rahkeita voittoon asti.

Sukulaiset

i Harminpaikka evm
sh-o, prn, 152cm
ii Armoton Hermu evm
sph-o, prn, 146cm
iii Armopala evm
sph-o, rn, 145cm
iie Uskariina evm
sh-t, prt, 154cm
ie Hunajamarenki evm
sh-t, rn, 159cm
iei Hangon Ilmari evm
sh-o, m, 162cm
iee Marenki evm
sph-t, rn, 141cm
e Pilviharso evm
sph-t, trt, 144cm
ei Hopeahapsu evm
sh-o, rtkm, 154cm
eii Ritari Risti evm
sh-o, rt, 151cm
eie Hopeasielu evm
sh-t, rtkm, 154cm
ee Pilvenpaju evm
sph-t, trt, 143cm
eei Vankkeri evm
sph-o, m, 143cm
eee Pajunkissa evm
sph-t, rt, 146cm

i. Harminpaikka hurmasi ihmisiä puolelleen mitä komeimmalla ja hienoimmalla ulkonäöllään, mutta vastaavasti vihastutti omistajaansa ja hoitajiaan varsin tympääntyneellä luonteellaan. Ori oli hyvärakenteinen suomenhevonen, joka oli väritykseltään punaruunikko tuuhean harjan kera ja jolla säkäkorkeus hiveli noin 152cm korkeudella. Luonne tällä hevosella oli kuitenkin hyvin poikkeuksellinen, sillä orihevoseksi se oli hyvin laiska ja elämäänsä kyllästyneen oloinen, hyvä että se jaksoi tammoista kiinnostua. Harminpaikka oli tällainen jo nuoresta pitäen, eikä sen äärettömän rauhaisaan olemukseen löytynyt syytä kipuilunkaan takia. Näin ollen tämä hevonen ei ollut ihanteellinen ratsunakaan, se vaati aivan törkeän paljon apuja liikkuakseen eteenpäin, eikä se tahtonut toimia melkein kenenkään alla. Muutamat ratsastuskisat sillä startattiin kouluratsastuksen parissa, mutta niiltä reissuilta ei jäänyt käteen paljoa muuta kuin kokemusta. Sen sijaan valjakkoratsunsa Harminpaikka oli reippaampi ja etevämpi, jonka vuoksi sillä startattiin vanhemmiten pariin otteeseen noviiseissa luokissa hyvällä menestyksellä. Harminpaikan omistaja oli hyvin vastahakoinen käyttämään hevostaan jalostukseen, sillä hän ei halunnut maailmaan enää yhtään pystyyn kuollutta hevosta. Loppujen lopuksi ori pääsi astumaan kolme energistä ja reipasluontoista tammaa, mutta surkuhupaisasti se periytti jälkikasvulleen juurikin ylitsepääsemättömän rauhallista luonnetta. Ori lopetettiin tilanpuutteen, tai ehkä todellisuudessa kyllästymisen, vuoksi 17 vuoden ikäisenä.

ii. Armoton Hermu oli peräisin hienosta estesuvusta, joten siitäkin odotettiin varsin potentiaalista esteratsua. Neljän vuoden iässä Hermun päästessä näyttämään kykyjään radoille, alkoi se kahmimaan harva se kilpailu sijoituksia kotiin. Orilla kisattiin parhaimmillaan 110cm tason luokkia, joissa se voitti pari kertaa suomenhevosten mestaruudetkin. Kummallisesti Hermun tahti alkoi muutamien vuosien kisaamisen jälkeen hyytymään ja sen palo hyppäämisen katosi vähitellen. Omistaja ei halunnut tätä pakolla hyppyyttää, jonka vuoksi he jäivät pois kisaradoilta orin ollessa kahdeksan vuoden ikäinen. Pari vuotta tämän jälkeen Hermu vaihtoi kotia, vaan ikävästi uusi omistaja oli liian innostunut esteistä ja hevosen vastahakoisuudesta huolimatta hyppäsi orilla melkein joka päivä. Lopulta kyvykkään orin jalat pettivät, joten suureksi harmiksi se piti lopettaa jo 11 vuoden iässä. Luonteeltaan Hermu oli ajoittain hyvin sähäkkä ja menevä yksilö, mutta tarpeen vaatiessa osasi rauhoittua työntekoon. Väritykseltään se oli punaruunikko ja säkäkorkeutta löytyi 146cm. Edellinen omistaja kerkesi suureksi onneksi astuttamaan pari tammaa Hermulla, jonka myötä se sai kaksi varsin lupaavaa orijälkeläistä. Toinen näistä jälkeläisistä peri isänsä hyppykyvyn ja loisti myöhemmiten isoissa kilpailuissa asti, toinen ei sen sijaan odotuksista huolimatta perinyt isältään muuta kuin värityksen.

ie. Hunajamarenki oli näppärä ja kivaluontoinen suomenhevostamma, joka painottui kouluratsastukseen. Tamma syntyi ratsastuskouluun, jossa se nuorempana teki jonkun verran tuntiratsun hommia, päätyen kuitenkin erinäisten tilanteiden kautta yksityiseen omistukseen. Uuden omistajansa kanssa Hunajamarenki valmentautui aktiivisesti ja nuoremmiten kävi silloin tällöin ratsastuskilpailuissa. Vasta kahdeksan ikävuoden tienoilla tammaa alettiin näkemään enemmälti kisoissa, ensin vaativa B tasolla ja sen jälkeen vielä parin starin verran vaativa A luokissa. Hunajamarengilla oli äärettömän tyylikkäät ja lennokkaat liikkeet, joista se sai tuomareilta paljon kehuja uransa aikana. Vaativista luokista se keräsi parikymmentä sijoitusta kotiin, joista kolmasosa oli voittoja. Työmyyränä tunnettu tamma oli kohtalaisen etevä myös esteillä, muttei se niillä kisannut omistajan pienen estekammon vuoksi. Kevyen rakenteen omaava Hunajamarenki oli väritykseltään ruunikko, jonka säkä ylsi 159cm korkeuteen asti. Tammaa ei ollut tarkoitus missään vaiheessa käyttää jalostukseen, mutta sen vanhoilla päivillä omistaja halusi vielä testata jos se saisi sen tiineeksi. Kokeilu onnistui ja Hunajamarenki sai kivan orivarsan, joka tosin myytiin heti vieroitusajan jälkeen pois. Yksi kaunis aamu omistaja löysi Hunajamarengin poisnukkuneena karsinastaan, sen ollessa 22 vuoden ikäinen.

e. Pilviharso oli varsin hullunkurinen tapaus, sillä riitti mitä kummallisimpia metkuja jokaiselle päivälle esitettäväksi hoitajilleen. Tamma vaati melkoisia turvatoimenpiteitä, sillä piti olla ylimääräisiä lukkoja niin karsinassaan kuin tarhassaankin, sillä se osasi avata lähes kaikki salvat. Puhumattakaan niistä kerroista kun se ryömi laitumen lankojen alitse! Vaikka Pilviharso vaatikin maastakäsiteltynä huumoria ja jämäkkyyttä, oli se todella taitava ja yhteistyökykyinen ratsuna. Tammalla kisattiin useiden vuosien ajan helppo A ja 90cm tasoilla koulu- ja esteratsastuksessa, joissa molemmissa lajeissa se menestyi kohtalaisesti. Muutaman kerran Pilviharsoa nähtiin myös kenttäkilpailuissa, muttan niistä se ei kotiin asti ainakaan sijoituksia kantanut. Pienhevosen mitoissa olevalla tammalla säkäkorkeutta löytyi tasapuilleen 144cm ja väritykseltään se oli tummanrautias kera pienen tähden. Pilviharsoa astutettiin elämänsä aikana monta kertaa, mutta kerta toisensa jälkeen se loi varsansa pois. Tamman omistaja oli jo luovuttamassa Pilviharson jalostuskäytöstä, kunnes se vihdoin ja viimein tuli kantavaksi ja raskaus eteni hyvin. Lopulta Pilviharso varsoi kuvankauniin pienen ja terveen tammavarsan, jota oli odotettu kovasti maailmaan. Ikävästi synnytyksen jälkeen Pilviharson kunto romahti ja se jouduttiin lopettamaan kaksi päivää varsomisen jälkeen, ollessaan vasta yhdeksän vuoden ikäinen.

ei. Hopeahapsu syntyi ja asui koko elämänsä ajan kasvattajansa omistuksessa varsin idyllisellä lappilaisella vaellustallilla. Ori teki läpi elämänsä vaellusratsun töitä, ollen siten varmajalkainen ja varsin toimiva ratsastettava kaikenlaisilla ratsastajilla. Hopeahapsu oli kuitenkin sen verran energinen, että se toimi usein vetäjähevosena, sillä se kiri herkästi edellä olevan kannoille. Vanhemmalla iällä orin omistaja tajusi, että tästä hevosesta olisi matkaratsastuskilpailuihinkin, eikä sen jälkeen mennyt kauaa kun Hopeahapsu nähtiin ensikertaa kilpailuissa. Hopeahapsu menestyi 30 kilometrin matkoilla todella hyvin, sijoittuen lähes joka kerta suomenhevosille suunnatuissa luokissa ja tehden jopa kerran ennätyksenkin. Nimensä mukaisesti Hopeahapsu oli kauniin hopeanvärinen, toisin sanoen rautiaankimo, ja säkäkorkeutta tällä oli noin 154cm. Rakenteeltaan ori oli oikein vankka ja lihaksikas, joka tietysti takasi kestävyyttä hankalakulkuisissa maastoissa, vaan vauhtia sillä olisi riittänyt varmasti enemmän aavistuksen kevyempänä. Ori pääsi astumaan elämänsä aikana kuutisen tammaa, joista kolme sen jälkeläisistä jäi tekemään isänsä tavoin vaellushommia. Kolme muuta sen sijaan muutti yksityishevosiksi, joista vain yhdestä kehittyi kyvykäs kilpahevonen. Hopeahapsu alkoi vanhemmiten kärsimään erinäisistä ruansulatus- ja suolisto-ongelmista, jonka vuoksi se lopetettiin 25 vuoden ikäisenä.

ee. Pilvenpaju oli pienen perheen monitoimihevonen, jolla pystyi tekemään melkeinpä mitä vain. Se toimi hyvin niin koulu-, este- kuin maastoratsunakin, eikä sille ollut ongelma vetää kärryjä perässä tai tehdä isäntänsä kanssa peltotöitä. Tamma taittoi koulua helppo B tasolla ja rataesteitä se hyppäsi 70cm korkeudella, joskin ne muutamat kerrat kun sillä kilpailtiin ei suurempaa tulosta tuottanut. Harrasteratsuna Pilvenpaju oli kuitenkin mitä parhain, se oli luonteeltaan hyvin tyyni ja ihmisrakas, joten se soveltui myös lapsille. Tammalla oli kuitenkin yksi todella ikävä puoli, se oli hyvin läheisriippuvainen, sitä ei voinut koskaan pitää yksin tai muutoin se tuli aidoista ja tarvittaessa seinistäkin läpi. Pilvenpaju oli väritykseltään kaunis tummanrautias, jonka päätä koristi suuri valkoinen läsi ja lisäksi kaikissa jaloissa oli pienet sukat. Säkäkorkeutta siltä löytyi vain 143cm, joten se oli hyvin pienikokoinen, vaan muutoin melko jämäkkää tekoa rakenteeltaan. Pilvenpajua käytettiin jalostukseen kaksi kertaa, jolloin se sai kaksi aivan täysin itsensä näköistä tammavarsaa. Ikävästi toinen näistä jälkeläisistä menehtyi yllättäen jo parin vuoden ikäisenä, mutta toisesta sen sijaan kehittyi varsin hieno yksilö. Pilvenpaju oli ilmeisesti vanhemmiten kärsinyt jo muutamien vuosien ajan sydänviasta, joka vei sen lopulta 21 vuotiaana haudanlepoon.

Jälkeläiset

s. 25.07.2017, t. Mörkövaaran Kettukarkki (i. Kuningaskettu) omistaja: Tuulia T.
s. 22.01.2018, o. Mörkövaaran Pilvipöhinä (i. Tähtiensota) omistaja: Cannabia
s. 02.02.2018, o. Mörkövaaran Peikkoleikki (i. Leijonaleikki) omistaja: Natalia
s. 26.03.2018, t. Mörkövaaran Pilvenhattara (e. Nopparuletti) omistaja: Dimma

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 43, ERJ 43, KERJ 42, VVJ 42, VSR 7 kpl

08.03.17, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/30
08.03.17, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/30
09.03.17, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/30
09.03.17, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
10.03.17, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/30
11.03.17, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/30
11.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
12.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
13.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
13.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
14.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
15.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
16.03.17, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
16.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
17.03.17, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
18.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
22.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
24.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
25.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
26.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
26.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
28.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
28.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
29.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
29.03.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
03.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
04.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
04.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
06.04.17, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
06.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
07.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
07.04.17, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
08.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
14.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
16.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
16.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
17.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
25.04.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
30.04.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 05/137
30.11.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 04/122

22.03.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
24.03.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
29.03.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
31.03.17, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 08/70
02.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
02.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
03.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/34
04.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
04.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/33
06.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/33
07.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
08.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
09.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
11.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
11.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
12.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
13.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/27
13.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
15.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
16.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/27
18.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/27
21.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
21.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
22.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
23.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
23.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
24.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
24.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
25.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
27.03.17, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
27.03.17, ERJ (kutsu), 80cm, 02/24
02.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
03.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
03.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
04.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
07.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
08.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
08.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
10.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
10.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
12.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
13.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
15.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
16.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
16.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
18.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
21.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
22.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
23.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
23.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
24.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
25.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
26.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
26.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
27.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
28.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
29.04.17, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
30.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
30.04.17, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
30.11.17, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 03/88
31.12.17, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 07/62
31.01.18, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 05/121
31.03.18, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 02/105
30.04.18, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 03/74

20.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
20.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
21.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
22.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
24.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/27
25.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
27.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
27.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
28.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
29.04.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
01.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
02.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
04.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
06.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
09.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
12.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
19.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
23.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
24.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
25.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
30.05.17, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
16.03.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/30
23.03.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/30
25.03.17, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
29.03.17, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
29.03.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
01.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/30
01.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/30
02.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/30
03.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/30
03.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
03.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
04.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
04.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
04.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 04/30
05.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/30
06.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
07.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
08.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
08.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/30
10.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/30
10.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
11.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
12.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 01/30
14.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 05/30
14.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
14.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
15.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
15.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
16.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/30
16.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 04/30
17.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/30
18.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 03/30
20.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 01/30
22.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
24.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 04/30
24.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi kestävyyskoe, 05/30
25.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/30
26.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
26.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
27.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/30
28.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/30
30.04.17, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/30

30.04.17, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 05/27
31.05.17, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/47
30.06.17, VSR CUP (kutsu), 80cm, 07/50
30.09.17, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 01/52
30.11.17, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 01/66
30.11.17, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 01/12
30.11.17, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 01/07

Valmennukset ja päiväkirja

24.01.2018
Kun mittari näyttää aivan kamalia miinuslukemia, eikä ulos tekisi mieli lähteä alkuunkaan, niin tottakai minulle napsahtaa Pilven liikutus. Wohoo, siinäpä laski motivaatio tähän päivään (vitsi, vitsi). Tallille mennessäni pystyin jo kuvittelemaan kuinka jäädyn sen kanssa hengiltä, vaikka toki laitoin useita vaatekerroksia päälle ja varauduin henkisestikin melko hyvin. Tammaa karsinassa hoitaessani se nuokkui silmät puolitangossa, joka ei paljoa minua ilahduttanut, jes, hevonen nukkuu jo nyt! Lopulta kun uskaltauduin ulos ja Pilven selkään meni maailmankirjat ja guinnessin ennätykset kyllä uusiksi. Tämä hevonen, Pilvenpisara, Pilvi, otti pari raviaskelta! Siis raviaskelia, siinä vaiheessa kun saan pyllyni penkkiin enkä anna mitään painetta kylkiin enkä mihinkään?!?! Rupesi jo huvittamaan, että pitääkö tässä lähteä vielä tamman kuume mittaamaan vai mitä, kuinka ihmeessä se nyt noin virkeä pystyi olemaan. Kun kävelimme pihasta kentälle, liikkui Pilvi allani todella reippain askelin, jonkalaista liikettä en ole siltä aivan hetkeen nähnyt. Vau!
Ratsastus menikin yllättävän hyvin, siis en oikeasti olisi koskaan voinut edes kuvitella, ettäkö Pilvestä saisi näin paljon näin vähällä irti. Tamma liikkui koko tuntisen äärimmäisen hienoin pitkin askelin eteen ja teki oikein mieluusti töitä ravissa ja laukassa. Se ei laittanut kertaakaan apuja vastaan ja teki mukisematta kaiken mitä vain pyysin, jonka myötä itselle tuli melkoinen olen maailman parhain ratsastaja-fiilis. Talliin palattuamme piti käydä tarkistamassa vielä Pilven ruokinta, että onkohan nyt kauraämpärit mennyt sekaisin, mutta syytä tähän ei löytynyt sieltäkään. Ehkäpä Pilvi halusi kerrankin olla mielikseni, hyvä näin!

11.11.2017
Aina kun paikallisella kylällä järjestetään jokin tempaus, soitetaan minut apuun hevosasioiden merkeissä. Tänään oli tiedossa loppusyksyn markkinat, jonne haluttiin talutusratsastusta pienille lapsille. Pilvi on ollut jo tovin työttömänä, joten tuumailin sen olevan varsin hyvä tapaus tähän tilanteeseen, se kun ainakin pysyy pienimpienkin ihmisten käsissä. Tammaa aamupäivästä lastattaessa se tuli yllättävänkin virkeästi koppiin, sillä luuli nähtävästi pääsevänsä jonnekin todella kivaan paikkaan. Siinäpä Pilven naama sitten vähän levahti kun saavuimme torille, jossa oli parikymmenpäinen joukko pieniä ihmisiä hihkumassa selkään. Tamma käyttäytyi kyllä tuttuun tapaan aluksi varsin hienosti, se tepasteli tasaisen varmasti perässäni paikasta A paikkaan B ja kiikutti varsin hullaantuneita ipanoita selässään. Mutta, voitte varmasti kuvitella, että tämä hevonen kun keksii, että nyt ei liikunta enää huvita, niin sitähän ei sitten saa narulla vedettyä enää ollenkaan eteenpäin. Ja se tietysti tapahtui. Omistajana yritin heti ensin kiltisti, ja sen jälkeen ehkä vähän äkäisemmin, pyytää hevosta eteen, mutta ei. Vähitellen alkoi minun naama mennä punaiseksi nolostumisesta, etenkin kun selässä istuva neljän-viiden vuoden ikäinen lapsi oli jo myös turhautumassa tilanteeseen. Lopulta oli pakko pyytää lapsi alas selästä ja käydä itse istumassa satulassa ja antaa vähän reilumpaa jalkaa, jotta matka pääsi taas jatkumaan.
Työmme markkinoilla kesti pari piinallisen pitkää tuntia, joka onneksi saatettiin kuin saatettiinkin lopulta kunnialla loppuun. Lähtöä tehdessämme tuli tapahtuman järjestäjä vielä kiittämään ja kehumaan meitä, johon en saanut sanottua juuta enkä jaata takaisin. Voi, tehtiinpä me hienoa työtä. Not! Tämä tapahtuma palautti mieleen sen, että Pilven kanssa ei kannata lähteä ihmiten ilmoille, ei vaikka siitä maksettaisiin!

25.07.2017
Pilvi astutettiin loppukeväästä varsin vilkkaalla oripojalla Kuningasketulla, joiden varsaa olimme jo parisen viikkoa kovasti odotellut maailmaan. Olin valvonut melkein yötäpäivään päivystämässä tallikameraa, sillä Pilvin tuntien, ja etenkin ensivarsojana, halusin olla mukana varsomisessa varmistamassa, että kaikki sujuu hyvin. Eilen illalla tamma antoi vihdoin merkkejä siitä, että nyt on varsominen lähellä ja heti vuorokauden vaihduttua päästiin hommiin. Se pyöri ja hyöri karsinassaan ympyrää yllättävänkin pitkään, kunnes rauhoittui, meni makuulleen ja alkoi ponnistelemaan. Sydän oli särkyä siinä vaiheessa kun tamma vain ponnistaa, ponnistaa ja ponnistaa, eikä mitään ala ulos tulemaan. Vähitellen alkoi tulemaan oikeasti hätä, sillä Pilvi näytti todella väsyneeltä, eikä synnytys edennyt yhtään. Näitä tilanteita kasvattajana inhoa yli kaiken, miksi ei kaikki voi sujua kuin oppikirjasta, buu!
Ennätin soittamaan päivystävälle eläinlääkärille ja raportoimaan tilannettamme, joka onneksi lupasi tulla mahdollisimman pian Mörkövaaraan. Siinä samassa, tietysti heti kun olin apua hälyttänyt, vihdoin näkyi yksi etujalka ja heti sen perään toinenkin, jes! Tässä vaiheessa menin Pilven avuksi ja vähitellen saimme kuin saimmekin maailmaan varsin hyvinvoivan ja terhakkaan varsan. Tamma oli odotustenkin mukaan hyvin häkeltynyt jälkeläisestään ja alkuun käyttäytyi kuin sitä ei olisikaan. Pienellä vihjaamisessa Pilvi kuitenkin vähitellen kiinnostui varsastaan, eikä aikaakaan kun se tätä tyytyväisenä pesi ja imetti. Huh, onneksi kaikki sujui lopulta hyvin, eikä tarvinnut eläinlääkäriäkään enempää vaivata. Tälle päivää kirjattiin siis syntyväksi uusi mörkövaaralainen, ja tämä kaunis tammavarsa sai nimekseen Mörkövaaran Kettukarkki. Ihana varsantuoksuinen loppukesä tiedossa Pilvelle ja minulle!

03.04.2017
Siitä on jo tovi kun Pilvi saapui talliin, mutta en tiedä vieläkään täysin pidänkö siitä vai en. Ei ole enää yhdellä, eikä edes kahdella, kädellä laskettavissa ne kerrat kun olen tätä tammaa kironnut, siis miten pystyyn kuollut voi hevonen olla! Vaikka Pilvi oli jo reilusti yli kolme vuotias Mörkövaaraan saapuessa, jäi sen ratsukoulutus täysin minun vastuulle, joka ei jälkeenpäin enää ollutkaan niin hyvä idea kuin sitä ostaessa. Miksi en odottanut vähän aikaa, että kasvattaja olisi tämän kouluttanut ja sitten myynyt minulle, huoh. Sen kanssa sai todellakin vääntää ja kääntää ja kirjaimellisesti miljoona kertaa tehdä asiat kädestä pitäen, ennen kuin se heräsi ja alkoi oppimaan. Nyt Pilvi on kyllä varsin pätevä nuori ratsu, mutta tähän pisteeseen tuleminen sen kanssa on kyllä vaatinut omasta mielestäni jo vähän turhan liikaa. Tästä lähtien kyllä mietin kaksi kertaa ennen kuin ostan laiskanpuoleisia hevosia talliin.
Vaikka hankaluuksia ollut, sain tänään olla varsin ylpeä Pilvestä. Tilanne nyt oli kaikin puolin ikävä ja oli onni onnettomuudessa, että mitään ei sattunut, mutta jälkeenpäin tilanne vähän huvitti. Olimme tallityttöjen kanssa maastoilemassa ja nauttimassa ihanasta kevätilmasta kaikessa rauhassa, Pilven ollessa siis minun ratsunani. Olimme juuri päässeet metsän siimeksestä peltoaukealle ja aikeissa lähteä vähän laukkaamaan kunnes alkoi metsästäjien kiväärit laulaa. Kolme muuta hevosta sai hirmuiset sätkyt ja kaikki suuntasivat ratsastajineen eri suuntaan, mutta mitä tekee meidän Pilvi. No, ei yhtään mitään! Se silmät vallan suurina ihmetteli muiden hevosten touhuja ja ikään kuin huokaili, että mitäs nuo nyt noin jaksaa vauhkota. Karjuin kovaan ääneen, että metsästäjät tajusivat lopettaa ampumisen ja sen jälkeen lähdin Pilven kanssa etsimään muita ratsukkoja ympäri lähiseutua. Kukaan ei onneksi tippunut ja hevosetkin lopulta rauhoittuivat, joten onnettomuuksilta vältyttiin. Siinä ei kyllä tosiaan voitu kuin nauraa Pilven toiminnalle, tässäpä vasta varsin kummallinen (vai itsetuhoinen) saaliseläin!

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)