Mörkövaara

Muistoissa: Vinhapolkka - virtuaalihevonen
k. 21.05.2018

NimiVinhapolkka LempinimiPolka
Rek.nroVH16-018-2420 Synt.päivä ja ikä13.09.2016, 22v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri155 cm, prn
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaVarpuusin Tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2017
8 + 40 + 19 + 20 + 15 = 102p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2017
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.04.2017
7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.04.2017
7,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.05.2018
18 + 22 + 25 + 25 + 20 = 110p, SLA-I*

Luonne

Polka on sarjassamme hevonen, jonka koko elämä pyörii ruoan ja syömisen ympärillä, kirjaimellisesti. En tiedä, liikkuuko tämän tamman kanssa koskaan päässä mitään muuta kuin se, milloin saa ruokaa ja mitä saa ruoaksi. Polka on ihmisystävällinen ja melko oikuton tilanteessa kuin tilanteessa, kunhan se on kylläinen, nälkäisenä se on nimittäin äkäinen kuin takapuoleen ammuttu karhu. Tamma tekee mahdollisen nälkänsä hyvin selväksi, karsinassa se paukuttelee ovea jos ruoka on minuuttiakaan myöhässä ja vastaavasti laitumenportilla huutelee oikein kimeällä äänellä iltaheiniensä perään. Jos ruokaa ei näy, keksii Polka kyllä mitä erikoisimmat keinot löytää ruoan luokse, joten rehuvaraston on aina oltava visusti lukittuna.

Hoidettaessa kaikista helpoimmalla pääsee, kun hoitotoimenpiteiden ajaksi nakkaa Polkan eteen kasan heinää. Tällöin se seisoo nätisti paikoillaan ja keskittyy syömiseen, eikä härnää hoitajaa tämän yrittäessä harjata tätä. Näin ollen kaikki toimet sujuvat näppärästi, olipa kyse harjauksesta, kavioiden puhdistuksesta tai vaikka suojien laitosta. Suitsiessa Polka ottaa kuolaimet hyvin suuhunsa, niiden kanssa ei tarvitse taistella, mutta, satulavyö! Tamma on todella kova pullistelemaan ja lisäksi kun sillä on melko iso maha, saa satulavyötä kiskoa hiki otsalla ennen kuin sen saa kiinni. Ajoittain Polkan kanssa saa siten olla jämäkkänä, vaikka se yleisesti kiltti onkin. Taluttaessa Polka on laiska, rehellisesti perässä vedättävää mallia, mutta kyllä sen saa tarvittaessa vaikka kaurojen avulla kummasti reipastumaan. Tamman kanssa mikään ei suju nopeasti, joten aikaa on hyvä varata kaikkiin toimiin.

Ratsastaessa Polka on alkutunnista usein patalaiska, sitä saa potkia huoletta kylkiin, eikä se varmasti edes korvaansa lotkauta. Näin ollen selästä käsin tamma on vähän tahmea ja ajoittain kädelle painava, joten hommia sen kanssa saa tehdä, ja paljon, ennen kuin sen saa kantamaan itsensä ja liikkumaan tahdikkaasti eteen. Vauhti on sellainen juttu, jota Polkalla ei koskaan ole liikaa, jonka vuoksi ratsastajan on hyvä jatkuvasti muistuttaa tätä raipan päällä liikkumaan. Kuten mainittu, Polka ei ole herkkä ratsastettava, sitä joutuu ajoittain vähän napakoillakin avuilla ratsastamaan, jotta se ymmärtää reagoida. Muutoin tamma ei kyllä tunneilla usein hölmöile, paitsi nälkäisenä, jolloin se pysähtyy keskelle kenttää ja siinä pönöttää niin pitkää, kunnes saa tahtonsa läpi. Hyvällä mielellä ollessaan Polka on kuitenkin yhteistyökykyinen hevonen, jonka kanssa on ihan kiva työstää erilaisia tehtäviä. Tamman kanssa on parasta työskennellä kentällä, jos se vain malttaa keskittyä tehtäviin, vaikkakin maastossa se on myös varmajalkainen ja säikkymätön, mutta esimerkiksi kesällä se jumittuu ensimmäiseen pusikkoon syömään, eikä sieltä kovin pienin avuin ylös nouse.

Kouluratsastus ja Polka kuulostaa alkuun kamalalta yhdistelmältä, ainakin jos ratsastaja on jo valmiiksi väsynyt ja pinnaa kiristää. Polka ei anna mitään koululiikkeitä ilmaiseksi, se täytyy saada rehellisesti avuille ja kuuntelemaan niitä malttavaisesti jos sen kanssa meinaa saada mitään aikaiseksi. Tamma omaa kuitenkin jutun juoneen päästessään kivat, pehmeät askeleet, joissa on helppo istua askellajissa kuin askellajissa. Kapasiteettia Polkalla riittää helppo A tasolle saakka, sen parhaimmistoon kuuluu oikeastaan kaikki tehtävät, joita tehdään käynnissä. Täten esimerkiksi takaosankäännökset, pysähdyset ja peruutukset ovat tamman vahvinta alaa, erityisesti niissä pysähdyksissä se on suorastaan voittamaton. Myös vauhdikkaamman tehtävät, kuten lisätyt askellajit tai laukkatehtävät sujuvat, kunhan selässä on riittävän jämäkkä ihminen tätä eteenpäin ajamassa.

Esteratsastus ei ole ehkä tamman parasta osaamista, mutta kyllä sen sisältä pieni esteratsu löytyy, jos vain osaa oikein etsiä. Erityisesti alkuun Polka voi olla estetunneilla hankala, sillä se ei jaksaisi rehellisesti ponnistaa esteiden ylitse ja näin ollen vie jokaisesta eteen tulevasta esteestä puomit mennessään. Polka täytyy näin ollen herätellä hyvin hommiin, se täytyy laittaa reippaasti laukkaamaan eteen ja sitä on tarvittaessa autettava hyvän ponnistuspaikan löytämisessä ja tsempattava hyppäämään. Käynnistyessään alkaa tamma vähitellen väläytellä hienoja hyppyjä, jolloin se toimii esteradalla myös melko kivasti ratsastajan kanssa yhteen. Mikään maailman ketterin etenijä Polka ei ole, mutta jos ratsastustiet on riittävän selviä ja suoria, ylittää tamma esteet hyvin. Kapasiteettia sillä riittää ratana hienosti metriin asti, eikä se kyttäile oikeastaan minkäänmoisia esteitä.

Kilpailuissa Polka on suorastaan yllättävänkin energinen ja reipas, johtuen kaikista ympyrillä tapahtuvista jännittävistä asioista. Matkat kilpapaikoille sujuvat tamman kanssa ongelmattomasti, se tietää kopissa olevan iso kasa heinää ja näin ollen suorastaan kirmaa sisälle traileriin. Kilpapaikalle saavuttaessa se seurailee tilanteita silmät kovana ja saattaa jopa ottaa parit hypyt ja spurtit narun päässä, joka on niin harvinaista Polkaa. Polkan kanssa on kilpailuissa syytä tehdä hyvin huolellinen alkuverkka, jossa se ratsastetaan hyvin avuille, eikä sen anneta laiskotella yhtään. Jos tamman on saanut verkassa tahdikkaaseen liikkeeseen ja hyvään raamiin, toimii se todennäköisesti radallakin moitteitta. Jos verkka sen sijaan on mennyt penkin alle, ei se todennäköisesti itse suorituksenkaan aikana malta kuunnella ratsastajan apuja. Välillä Polkan kanssa siis sujuu radalla kuin hyvässä elokuvassa konsanaan, mutta välillä kilpapäivät tuppautuvat menemään todella huonoksi draamaksi. Tai peräti aina kauhuksi asti.

Sukulaiset

i Semijenkka evm
sh-o, rn, 159cm
ii Letkee Jenkka evm
sh-o, rn, 158cm
iii Loimupalo evm
sh-o, rn, 159cm
iie Tangojalka evm
sh-t, rt, 156cm
ie Hiirivahti evm
sh-t, prt, 160cm
iei Rottaralli evm
sh-o, vrt, 162cm
iee Helvi evm
sh-t, prt, 157cm
e Valmiira evm
sh-t, prn, 154cm
ei Heittoässä evm
sh-o, trt, 153cm
eii Täyskäsi evm
sh-o, rt, 152cm
eie Varpunen evm
sh-t, m, 157cm
ee Vilmiina evm
sh-t, prn, 155cm
eei Volttiveikko evm
sh-o, rn, 160cm
eee Kariina evm
sh-t, prt, 153cm

i. Semijenkasta odotettiin menestyneiden vanhempien kautta yhden jos toisenkin lajin taitajaa ja seuraavaa kilparatojen valloittajaa. Ori antoi olettaa ratsukoulutuksessa paljon, sillä oli todella hieno ja lennokas liike ja se hyppäsi rataesteitä jopa 110cm tasoisesti. Näin ollen Semijenkalla suunnattiin kilpailuihin heti sen ollessa siihen valmis ja muutamien starttien jälkeen se alkoikin lunastaa odotuksiaan. Etenkin kouluratsastuksessa helppo A tasoinen ori oli vahvoilla, suorittaen ratoja huimin prosentein kerta toisensa jälkeen. Vain reilun vuoden kuluttua ensimmäisistä kisoistaan, Semijenkan ollessa viiden vuoden ikäinen, laskeutui se kilpailuissa esteeltä huonosti alas ja katkaisi epäonnisesti jalkansa. Hevonen päätettiin lopettaa kilpapaikalle, sillä jalka oli katkennut ikävästä paikasta, ettei sitä olisi voinut enää toimivaksi saada. Omistaja oli tietenkin tilanteesta murheen murtama, hyvin alkanut kilpaura sai ikävän päätöksen ja omistaja menetti kerrassaan sympaattisen ystävän. Semijenkka kun oli luonteeltaan todellinen nallekarhu, hyvin kiltti ja tasapainoinen ori, joskin ajoittain vähän laiskan sorttinen. Ruunikko, 159cm korkea ori ennätti astumaan ennen menehtymistään kaksi tammaa, saaden terveet ori- ja tammavarsat pian kuolemansa jälkeen. Semijenkan omistajan suureksi iloksi molempia näistä jälkeläisistä on nähty menestyksekkäästi kilparadoilla isänsä tavoin.

ii. Letkee Jenkka oli nimensä veroisesti melko letkeä yksilö, hyvin huoleton ja suorastaan vallaton persoona. Ori oli vähän pilvissä elävää sorttia, jonka vuoksi sen kanssa toimiessa paloi enemmän kuin yhdeltä ihmiseltä viikossa pinna. Hölmöstä luonteestaan huolimatta Jenkka oli taitava ratsuhevonen, kunhan sen malttoi työstää siihen pisteeseen. Koska orin omistaja oli kiinnostunut sekä koulu- että esteratsastuksesta, kilpailtiin Jenkalla lähinnä kenttäratsastusta, jossa yhdistyi molemmat. Oria nähtiin pääsääntöisesti helpossa luokassa, mutta löytyy siltä muutama startti aina CIC1 tasoltakin. Mitään mittavaa menestystä Jenkka ei ennättänyt niittämään, sillä kolmen kilpavuoden jälkeen omistaja vammaantui ratsastustapaturmassa, eikä näin ollen pystynyt enää kilpailemaan. Itseasissa ratsastuskäyttö jäi lähes kokonaan, sillä omistaja ei halunnut tästä kuitenkaan luopua ja näin ollen Jenkka eli loppuelämänsä seurahevosen virassa, toki muutamat vuokraajat sitä silloin tällöin liikutti. Letkee Jenkka oli todella komea yksilö, väritykseltään se oli ruunikko herasilmien kera ja säkäkorkeutta tältä löytyi reilut 158cm. Jalostukseen oria käytettiin viiden jälkeläisen verran, joille suurimmalle osalle se periytti kauniita sinisiä silmiään ja hyvää hyppykykyään. Ori menehtyi monen muun hevosen tavoin 19 vuoden iässä kesäisenä myrsky-yönä tallipalossa, joka oli salaman aiheuttama.

ie. Hiirivahti oli hyvin taitava valjakkohevonen, joka menestyi valjakkokilpailuissa aina vaikealla tasolla saakka. Erityisesti tarkkuus- ja kestävyyskokeilla tamma loisti, joissa se pärjäsi älyllään ja voitontahtoisella luonteellaan. Hiirivahti ei ollut mikään tyypillinen rauhallinen, hyväkäsiteltävä tamma, vaan se oikeasti vaati ihmisiltä paljon työtä toimiakseen oikein. Tämän vuoksi tamma ei soveltunut kaikkien käsiteltäväksi ja oli siksi nuorempana menossakin ns. hukkaan, löytäen kuitenkin lopulta tälle oikean ihmisen. Hiirivahdin suku on pullollaan upeita valjakkohevosia, joten oli päivänselvä asia kouluttaa tamma kyseiseen lajiin, kun puolestaan ratsukoulutusta sillä ei koskaan edes aloittu. Tammaan törmäsi muutamaan otteeseen myös näyttelykehissä, mutta se ei siellä menestystä niittänyt turhan raskaan rakenteensa vuoksi. Väritykseltään Hiirivahti oli kaunis punarautias kera tähtipään, jolla säkäkorkeus hiveli 160cm rajaa. Ensimmäisessä kodissaan tamma sai useammankin orivarsan, mutta niistä ei liiemmin tietoja ole. Toisessa kodissa Hiirivahti sen sijaan sai kaksi kaunista jälkeläistä lisää, yhden ori- ja yhen tammavarsan. Molempia näistä myöhemmin syntyneistä jälkeläsistä on nähty hyvällä menestyksellä valjakossa, joten emä todennäköisesti periytti sillä saralla hyviä ominaisuuksia. Tamma lopetettiin vanhuuden tuomiin vaivoihin sen ollessa 25 vuoden ikäinen.

e. Valmiira asui koko elämänsä saman perheen hoivissa, jonne se muutti kahden vuoden iässä kasvattikodistaan. Tamma ratsukoulutettiin kolmivuotiaana, se taittoi kouluratsastuksessa helpot luokat ja esteitä hyppäsi kivasti 90cm korkeudella. Lisäksi Valmiiralle opetettiin valjakkoajojen alkeet, joskaan sillä ei kyseisen lajin parissa ikinä kilpailtu vaikka taitoa olikin. Perheen nuorisopuoli kävi Valmiiralla seura- ja aluetason kilpailuissa, vanhempi tytär hoiti estepuolen, kun nuorempi taas painottui kouluun. Erityisesti esteillä tamma menestyi, se omasi todella näppärän hyppytyylin ja oli muutoinkin tarkka jaloistaan, mutta koulussa sen yhteistyökyky tuli puolestaan paremmin esille. Luonteeltaan Valmiira oli juurikin perhehevonen, se käyttäytyi aina tilanteessa kuin tilanteessa asiallisesti ja oli niin sanotusti pomminvarma ratsu. Rakenteellisesti 154cm korkea tamma ei ollut mikään huippu, mutta söpön siitä teki sen kaunis väritys; se oli punaruunikko kera pitkän piirron, joten ei lainkaan perinteisen suomenhevosen näköinen. Perhe kiinnostui Valmiiran myötä suomenhevosten kasvattamisesta, joten tamma sai elämänsä aikana yhteensä kolme jälkeläistä. Jokainen näistä varsoista oli tammoja, myöskin väritykseltään punarautiaita ja luonteiltaan melko helppoja. Valmiira menehtyi talvisena pakkasyönä jonkin sortin sairaskohtaukseen 24 vuoden iässä.

ei. Heittoässä oli todellinen monitoimihevonen, siltä luonnistui niin koulu-, este- ja maastoratsastus, kuin myös valjakkoajot ja osakseen myös ravit. Ori oli nimittäin lähtöisin ravisuvusta, mutta emälinjassa oli myös ratsuhevosia, joiden geenit selvästi osuivat tähän nuorukaiseen. Täten muutaman ravistartin jälkeen Heittoässä pistettiinkin suorilta ratsukoulutukseen, josta siitä paljastui kerrassaan upea liikkeinen ratsuhevonen. Seitsemän vuoden iässä oria nähtiin kouluratsastuksessa vaativa B tasolla saakka, kun puolestaan rataesteitä se ylitti 100cm korkeudella. Molempien lajien parista Heittoässä toi sijoituksia kotiin, lisäksi se starttasi hyvällä menestyksellä jonkun verran kenttäkilpailuissakin. Luonteeltaan Heittoässä oli melko tasainen ja helposti käsiteltävä oriksi, joka lieneekin syy siihen, että pääosin orilla kilpailevat olivat junioreita. Rakenteellisesti tummanrautias, 153cm korkea Heittoässä oli siro, joka varmasti juontaa juurensa ravisukuun, mutta siitä huolimatta taas ratsuhevostyyppinen. Ori oli aikoinaan todella kysytty jalostukseen, mutta omistaja antoi sitä käyttöön vain harvoille ja valituille tammoille. Tämän vuoksi Heittoässä sai vain kahdeksan jälkeläistä, joille se periytti pienempää kokoaan kuin myös taitoa useampaan lajiin. Ori sai 21 vuoden iässä äkillisesti suolikiertymän, johon se täytyi myös kaikkien suureksi suruksi lopettaa.

ee. Vilmiina syntyi huonoihin oloihin omistajalle, joka vähät välitti hevosten terveydestä ja oikeaoppisesta käsittelystä. Näin ollen tammasta kehittyi hyvin arka ja ns. räjähdysherkkä hevonen, joka ei nuoruusvuosinaan mennyt kaupaksi huonon käsiteltävyyden vuoksi. Lopulta eläinsuojelijoiden toimesta Vilmiina pääsi kuuden vuoden iässä uuteen kotiin, jossa se alkoi rakentamaan luottamusta ihmisiin ja sitä päästiin ratsukouluttamaan. Nopeaoppisuuden myötä tamma taittoi pian helppo B tasolle kouluratsastuksen, esteitä se kuitenkin suorastaan pelkäsi, joten niitä ei sen kanssa hypätty. Vilmiina kävi kymmenen vuoden iässä ensimmäisissä koulukilpailuissaan, joissa se suoritus suoritukselta paransi sijoitustaan ja lopulta toi muutamat voitotkin kotiin. Mikään järjetön kisahevonen Vilmiina ei kuitenkaan ollut, sillä oli täysin kuun ja tähtien asennosta kiinni kuinka se kilpapaikalla käyttäytyi. Vilmiina oli kuitenkin kerrassaan kaunis suomenhevostamma, väritykseltään se oli punaruunikko ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 155cm. Vanhemmiten tammaa käytettiin jalostukseen yhden jälkeläisen verran, saaden kuin konsanaan kopionsa, eli punaruunikon tammavarsan. Varsasta kehittyi reipas, oikein hyväluontoinen yksilö, joka ei onneksi perinyt emänsä epävarmuutta. Vilmiina vaihtoi vielä eläkepäivilleen toiseen kotiin, jonne se ei sopeutunut ollenkaan. Tämän vuoksi tamma laitettiin pois 18 vuoden iässä, kun se stressasi silminnähden liikaa uutta ympäristöä ja elämänmuutosta.

Jälkeläiset

s. 21.11.2016, o. Mörkövaaran Routarovio (i. Ikurouta) omistaja: Enni
s. 01.01.2017, t. Mörkövaaran Viima (i. Kuningaskettu) omistaja: Hapero
s. 09.03.2017, o. Mörkövaaran Verjami (i. Viipurin Väinö) omistaja: eepu
s. 05.06.2017, t. Mörkövaaran Tähtivimma (i. Tähtiensota) omistaja: meea

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

01.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
02.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
02.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
05.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
05.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
07.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
08.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
08.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
10.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
10.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
15.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
15.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
18.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
22.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
24.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
24.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
30.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
01.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/20
04.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
06.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
07.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
08.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
09.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
10.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
13.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
14.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
17.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
19.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
20.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
20.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
22.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
23.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
23.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
29.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
06.01.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
07.01.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
12.01.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
13.01.17, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30

01.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/28
02.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/28
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/28
09.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/28
11.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/26
13.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/50
14.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/28
15.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
16.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
17.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/28
17.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/26
17.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/30
18.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/30
19.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/30
22.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/20
23.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/30
24.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/46
26.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/20
27.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
28.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/46
30.11.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/75
29.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
31.10.16, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 10/248
01.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
01.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
02.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
03.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
04.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
06.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
06.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
07.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
08.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
09.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
10.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
11.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
12.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
13.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
13.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
13.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/24
14.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/24
15.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/24
15.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
17.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/24
18.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
03.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
04.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
06.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
06.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
07.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
07.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
08.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
09.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
11.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
12.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
12.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
14.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
15.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
19.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
20.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
25.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30

03.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
04.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/06
08.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/40
06.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/50
07.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/06
07.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/06
07.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/50
09.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 07/50
09.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/06
10.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/50
13.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/32
15.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/32
15.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/19
17.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/22
19.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/19
24.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/35
24.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/19
25.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/33
28.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/35
30.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/19
30.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/33
22.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
23.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
27.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
04.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
05.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
05.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/23
06.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
06.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
09.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
10.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
10.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
13.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
14.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
15.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
15.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
16.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
16.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
17.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/18
17.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
17.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
18.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
19.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
19.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
20.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
27.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/25
27.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
28.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
29.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/25
02.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/26
02.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
04.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
04.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
09.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
09.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/33
10.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/33
10.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
12.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
14.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/19
15.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/33
15.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
18.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/19
20.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30

31.10.16, VSR CUP (kutsu), 100cm, 06/122
31.10.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/13
31.05.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 02/13
31.07.17, VSR CUP (kutsu), 100cm, 03/60
30.11.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/07

Valmennukset ja päiväkirja

15.02.2017
Tämä vuosi on lähtenyt hurahtaen käyntiin, jonka vuoksi en ole liiemmin kerennyt ilmoittelemaan Polkan kuulumisia. Tamman kanssa saimme tammikuussa vihdoin ja viimein sijoitukset täyteen jokaisesta kilpailemastamme lajista, mutta sen vointi on sen jälkeen ollut vaihtelevaa. Noihin kiireisiin sisältyy myös Polkan toinen varsominen, se kun pyöräytti heti uuden vuoden aamuna maailmaan ihastuttavan tammavarsan. Tällä kertaa varsominen ei sujunutkaan niin hyvin, Polka oli pitkään varsomisen jälkeen vaisu, eikä yksikään eläinlääkäri osannut oikein sanoa mikä sillä on. Tämän vuoksi tammalta ei myöskään riittävästi tullut maitoa, joten myös varsa kärsi ja sairastui, joten ruljanssia on riittänyt. Onneksi molemmat kuitenkin säästyivät hengissä riittävällä levolla ja hyvällä ruokinnalla. Myös tälle varsalle Polka periytti ruunikkoa väritystään, mutta myös laiskan leppoisaa luonnettaan. Nytemmin Mörkövaaran Viimaksi nimetty nuorukainen asustelee jo Haperon omistuksessa Hengenvaarassa, jossa sitä on nähty kilparadoillakin. Polkan ensimmäinen jälkeläinen Routaroviokin on niittänyt menestystä emänsä tavoin usean lajin parista, joten nyt vain peukut pystyyn, että Viimallakin sujuu yhtä hyvin. Viiman kilpailumenestyksen myötä meidän olisi nimittäin Polkan kanssa tarkoitus päästä jo laatuarvosteluihinkin näyttäytymään. Keväälle tamman kanssa voisi ottaa siis tavoitteeksi KRJ, ERJ, KERJ ja VVJ jaosten laatuarvostelut, joista ensisijaisesti lähdetään niitä ykköspalkintoja metsästämään. Lajilaatisten jälkeen mietimme yleis- ja suomenhevosten laatuarvosteluun osallistumista, joista ainakin jälkimmäiseen pääsy jää hamaan tulevaisuuteen. Toki laatisten ohella Polka pääsee vielä jalostuskäyttöön, sille on sopiva ori jo valkattuna seuraavaan kiimaan, joten toivotaan keväälle myös lisää mini-Polkia.

20.12.2016
Olimme tallityttöjen kanssa päättäneet järjestää eilen Mörkövaarassa pikkujoulut, tai lähinnä joulujuhlat, jonne oli melkein koko kylä kutsuttu. Päivän mittaan tallilla tapahtui yhtä jos toista, oli erilaisia hevosnäytöksiä, talutusratsastusta (mm. Polka toimi tässä virassa), tietovisoja ja paljon muutakin tekemistä aina kahvitteluhetkiin. Samalla saimme kylän väeltä paljon lahjoja tallin hevosille, jotka olivat pääsääntöisesti syötäviä herkkuja, kuten omena- ja porkkanapusseja ja kaurasäkkejä. Nämä kaikki syötävät lahjat kokosimme tallin päädyssä sijaitsevaan varastoon, joka oli hiljattain tyhjennetty turhista varusteista. Virheeksi toki jäi se, että kyseinen ovi ei ollut lukollinen. Tallin päädyssä sijaitsi nimittäin myös Polkan karsina ja tammahan koko illan tsekkaili, kuinka sen viereisen oven taakse vietiin mitä maittavampia syötäviä. Tänään aamulla tallille tullessani ensimmäisenä ulko-oven aukaistua vastaan tepasteli tyytyväisin mielin Polka - mitä ihmettä sinä siinä teet?! Eteisen ja käytävän kaikki tavarat oli sikinsokin ja tippunut paikoiltaan kun tämä hölmöläinen oli yöllä päättänyt ilmeisesti sisustaa uusiksi. Näiden karkulaisten takia meidän tallin rehuvarasto on lukollinen, jonka vuoksi en huolestunut siitä, että tamma oli irrallaan. Otin tamman riimusta kiinni ja lähdin kulettamaan sitä takaisin karsinalleen, jonne olisi seuraavaksi aamukaurat luvassa. Kyllä suuni loksahti auki kun pääsimme tamman karsinakäytävälle - kyseisen varaston ovi oli sepposen selällään ja kaikki pussit sisältöineen oli roudattu käytävälle. Niitä oli aktiivisesti siis levitelty pitkin poikin ja niiden päälle kävelty ja kakattu, aaaaarrrgggghhhhh! En halua edes tietää, kuinka paljon Polka on saanut viime yönä syödäkseen, tosin kivaa sillä on varmasti ollut. Kaikki käytävän herkut ovat nyt vain enemmän ja vähemmän käyttökelvottomia, joten hyvä homma. Polka lähti samalla sekunnilla ulos tarhaansa, nyt on nimittäin erittäin hyvä syy jättää aamukaurat välistä, mur! En todellakaan ymmärrä, kuinka Polka on edes saanut karsinansa oven auki, sillä yksikään salpa ei ollut rikki. No, illan mittaan tamma sai lisävarustusta karsinansa oveen ja valitettava juttu, mutta myös iltakaurat jäi tällä kertaa väliin.

21.11.2016
Aamupäivällä Mörkövaaraan satoi ensilumi ja sekös riemastutti tätä nuorukaista, jolle talvi oli ensimmäinen laatuaan. Päästessään ulos lumisateeseen oli Polka selvästi ensin hämillään, se haisteli turvallaan ilmaa ja pyöritteli silmään aivan sen näköisesti, että mitä ihmettä. Se jäi kuitenkin tyytyväisenä mussuttamaan aamuheiniään yltyvään sateeseen, joka pisti monen muunkin tallin hevosen pään villiksi. Iltapäivän tiimoilla oli lunta satanut jo enemmänkin, jolloin oli kiva katsoa Polkan pistävän tarhassaan hirmuista kyytiä eteenpäin, samalla lumi ympärillä pölyten. Ajoittain tamma pysähtyi kuopimaan etusillaan tätä valkoista ihmettä ja lopulta jopa lösähti maaten, alkaen piehtaroimaan hangessa. Hevoset olivat selvästi riemuissaan tulevasta talvesta, joka meille ihmisille tietää vain hankaluuksia oikeastaan jokaisen asian tiimoilla, urgh! Polka oli myös viimeisimmillään tiine ja tallityttöjen kanssa päivällä arvelimmekin, että tämä lumisade se saa muuten tammankin vihdoin ja viimein varsomaan. Ja niinhän se teki! Illalla Polka muuttui levottomaksi, ensin sen pyöri karsinassaan ja kuopi turvetta, lopulta käyden maahan makamaan. Tästä ei aikaakaan kun supistukset alkoivat ja tamma varsoi maailmaan kuvankauniin orivarsan, joka oli perinyt ruunikon värityksen emältään. Reipas oripoika nousi nopeasti syntymänsä jälkeen ylös ja lähti hamuamaan emänsä vatsan alle syötävää, samalla kun Polka oli vallan ihmeissään siitä, että mikä ihme tuo on. Ensikertalaiseksi Polka suoriutui varsomisesta ja varsan hoidosta kuitenkin yllättävän hyvin, vaikkakin illalla mittasin tamman kuumeen, joka oli aika korkea. Illalla saimme siis kutsua vielä eläinlääkärin talliin varmistamaan Polkan voinnin, joka onneksi totesi kaiken olevan kunnossa ja oletti korkean kuumeen laskevan aamuksi.

17.10.2016
Kaikkea kummallista sitä minullekin aina sattuu ja tapahtuu, nimittäin tänään ostin, tai suoranaisesti sain ilmaiseksi, ohimennen suomenhevostamman. Vinhapolkka muutti Mörkövaaraan jo jokin aika sitten, se asui siis täysiylläpidossa meillä, kun tamman omistaja halusi saada sille karsinapaikan hyvästä tallista. Ensimmäiset viikot sujuivat uusien tuttavuuksien kanssa hyvin, mutta pian Polkan omistaja harvensi käyntikertojaan, eikä käynyt enää katsomassa hevostaan kuin silloin tällöin. Tällöin minua pyydettii paneutumaan enemmän Polkaan, sillä se oli nuori hevonen, jolla ratsukoulutuskin oli vielä vähän vaiheessa. Omistajan pyynnöstä liikutin tammaa kiireiltäni parhaani mukaan ja toki sain siinä samassa ratsukoulutettua Polkaa pidemmälle, josta omistaja oli hyvin mielissään. No, tänään tuo kyseinen omistaja oli roudaamassa tallilta kamojaan pois, sen sijaan ollen koskemattakaan hevosensa varusteisiin. Kyselin ihmeissäni, mikä tämä homma on, niin siinä samassa nainen iski kouraani myyntipaperit ja pyysi minua allekirjoittamaan ne, sillä hänellä ei ollutkaan yhtään aikaa Polkalle, eikä hän halunnut myydä sitä kuin minulle. Hetken aikaa mietin, että näenkö unta vai mitä tämä hömpötys on, mutta pian palauduin maanpinnalle ja ymmärsin homman kuvion. Koska olin kuitenkin tykästynyt Polkaan ja tiesin sen historiasta ja suvusta, päätin oitis kirjoittaa paperit ja näin ollen asia oli selvä. Minulla oli uusi hevonen, jaiks! Polkahan on oikein mukava tamma, jokseenkin vähän turhan perso ruualle ja sitä myöten vierastaa työntekoa. Se on kuitenkin potentiaalinen kilpahevoseksi lajin kuin lajin pariin, joten miksipä ei, tämänkaltaisia tammojahan meillä Mörkövaarassa ennestäänkin on. Kun entinen omistaja poistui paikalta, kiirehdin tuota pikaa Polkan luokse sen tarhaan, jossa se kovin tyytyväisenä mutusteli heiniään. Rapsuttelin tammaa ja kerroin, että hän on nyt minun oma, joten sen ei tarvitse koskaan enää poistua Mörkövaarasta - melkein, kuin tuo hevonen olisi ymmärtänytkin jotain. Apua! Voitte vain uskoa, kuinka mietin meidän tulevaisuutta ja tavoitteita illan mittaan, kun todellisuus todella iski. Kilpailuja ja jalostuskäyttöä siis luvassa!

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)