Muistoissa: Vadelmaniityn Röhnö - virtuaalihevonen
k. 22.06.2016

NimiVadelmaniityn Röhnö LempinimiRölli
Rek.nroVH15-018-0089 Synt.päivä ja ikä14.08.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri155 cm, vprt
KoulutustasoVaativa B, 110cm, CIC1 PainotusYleispainotus
Tuoja, kasvattajaMirks, S. Holopainen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© SN

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.05.2016
33 + 25 + 17 + 16 + 4 = 95p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.09.2015
5,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 98,5p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.09.2015
7,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.11.2015
7 + 41 + 19 + 20 + 15 = 102p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.06.2016
15 + 23 + 23 + 25 + 20 = 106p, SLA-I*

Luonne

Jos et pelkää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, olet oikeanlainen ihminen Röllin seuraan. Tässä teille ori, joka ei ole hetkeäkään aloillaan ja joka elää päivät pitkät pää pilvissä - unohtaen tietysti samalla sen, että ihmisiä tulisi joskus myös kunnioittaa. Voisikin sanoa, että tämä hevonen on sellainen sählääjä ja ikään kuin kömpelö, ja näin ollen tekee asioita joita ei edes välttämättä tarkoita. Rölli ei ole ori helpoimmasta päästä, mutta ei se mikään mahdotonkaan ole, sen omituiseen ajatuksen juoksuun täytyy vain päästä jotenkin kiinni. Hevoslaumassa Rölli on kuitenkin aina ollut se pomo, joka tekee pelkällä olemuksellaan nuorimpien orien elämästä yhtä tuskaa.

Hoidettaessa Rölli kannattaa ehdottomasti laittaa kiinni, sillä se voi keksiä ajatuksissaan jos jonkinmoista temppua hoitajalle irti ollessaan. Ja kuten sanottu, ei poika varmasti ole hetkeäkään paikoillaan ja täten pomppii karsinassa sen minkä vain kerkeää. Tämän vuoksi hoitotoimenpiteet ovat aina vähän rauhattomia ja hoitajallekin jännittäviä tilanteita, mutta niistä on vain joka kerta pakko suoriutua kunnialla. Harjaus ja kavioiden puhdistus sujuu muutoin ihan ok, niissä ei liiemmin ongelmia ilmene. Varusteiden laitossa satula on se helpompi osapuoli ja puolestaan suitset, eh. Voin kertoa, että Rölli ei ihan pienelläkään suunpielen kutittelulla suutaan aukaise ja ori saa siitä halutessaan melkoisen sodan aikaiseksi. Taluttaessa Rölli on rauhaton ja vauhdikas, eikä niinkään pienten tyttöjen käsiteltävissä.

Ratsastaessa ori osaa olla melkoinen hölmöläinen ja luonteensa vuoksi siihen on hirveän vaikea saada minkäänlaista kontaktia. Sitä vauhtia pojalta tietenkin löytyy, että jos ratsastaja haluaa mennä kovaa niin sen Rölli kyllä ymmärtää, mutta kaikki muu tuntuu menevän korvasta sisään ja ulos. Taitava ratsastaja saa kuitenkin työstettyä Röllin siihen pisteeseen, että se liikkuu tasaisesti omalla moottorilla eteen ja kuuntelee selästä annettavia apuja maltilla. Mutta jotta Rölli liikkuu vielä rehellisessä muodossa kantaen itsensä, vaatii se äärettömän paljon töitä, hikeä ja eritoten huolellisia apuja. Parhaiten Rölli reagoi ratsastajan istuntaan ja pohjeapuihin, ja siten esimerkiksi ääniavut ratsastaja voi suosiolla unohtaa, sillä ori ei yksinkertaisesti vain kuule. Ja vaikka ori jonkin verran tunnin mittaan sählää ja sotkeutuu omiin jalkoihinsa, on se siitä mukava, että se ei säiky yhtään mitään ja pitää kyllä kavionsa visusti maanpinnalla.

Kouluratsastus on Röllin huonon keskittymiskyvyn vuoksi haasteellinen laji, ja lisäksi kun oriin on hankala saada minkäänlaista kontaktia. Ja kun sen kontaktin kovalla työllä saa, on Rölli sitä mieltä, että voltit ja lisätty ravi on tarpeeksi haasteellista. Taitava ratsastaja pistää kuitenkin orin töihin, unohtaen sen "tekosyyt", ja tällöin siitä kuoriutuu yllättäen vaativa b tasoinen taitava kouluheppa. Parhaimmillaan Rölli on silloin, kun se saa tuoda hienoa liikettään esille - pienet näpertelytehtävät ovat aina olleet se vaikeampi juttu, vaikkakin niistä pakon edessä suoriudutaan. Hyvässä liikkeessä ori kokoaa itsensä tyylikkäästi ja tällöin se on myös huomattavasti herkempi ja yhteistyökykyisempi ratsastettava, reagoiden tällöin ratsastajan pieniinkin painonsiirtoihin.

Esteitä Rölli, yllätys, yllätys, rakastaa ylitse kaiken. Täten voikin arvata, että alkutunnista orilla usein riittää virtaa vaikka muille jakaa, eikä se silloin keskity jalkoihinsa ollenkaan. Reipas vauhti ja jalkojen unohtaminen tuo jännitystä esteiden ylittämiseen, ja siksi onkin tärkeää, että ratsastaja tekee heti selväksi sen, että hän on se jonka mukaan mennään. Rauhoittuessaan ori on hyvinkin ketterä ja hyvä hyppääjä, jolle ei 110cm rataesteet ole haaste eikä mikään. Vaikka kapasiteettia löytyy, on Rölli myös siitä mukava, ettei se aristele tai kyttäile minkäänmoisia esteitä. Täten maastoesteetkin ylittyvät vaivatta. Orin kanssa kannattaa estetunneilla vauhdin lisäksi keskittyä myös hyviin lähestymisiin ja ponnistuspaikkaan, sillä välillä Rölli hyppää niin kaukaa, että hevonen suorastaan läsähtää esteen päälle.

Kilpailuissa ori on hyvin menevä tapaus, siitä saa kirjaimellisesti pitää kaksin käsin kiinni mikäli meinaa sen vierellä pysyä. Matkat kilpapaikoille sujuvat vähän vaihdellen, välillä Rölli menee traileriin nätisti ja matkustaa asiallisesti, mutta välillä se taas käyttäytyy niin kuin ei olisi koskaan traileriin mennytkään saati tien päällä matkustanut. Paikalle saavuttaessa alkaa se kova sählääminen ja säätäminen, ja tietenkin tammojen perään hinku on kova. Röllin malttamattoman luonteen vuoksi on hyvä suunnata samantien lämmittelemään ja laittaa poika oikeasti tekemään kunnolla töitä. Tällöin sen pitäisi liikkua itse kilpasuorituksen aikanakin hyvin - tosin siitähän ei ota kukaan takuuta. Välillä Rölli menestyy kilpailuissa todella hyvin tehden toistaan parempia suorituksia, ja välillä menee taas kaikki penkin alle orin haaveillessa esimerkiksi ruoasta. Olipa kilpailtava laji kuitenkin mikä tahansa, on ratsastajan annettava parastaan ja pyydettävä Rölliltä ronskisti liikettä.

Sukulaiset

i Vadelmaniityn Riepotus evm
sh-o, rt, 158cm
ii Rentukka evm
sh-o, rt, 160cm
iii Meltukka evm
sh-o, trt, 164cm
iie Seijaana evm
sh-t, rt, 152cm
ie Vadelmaniityn Rakuuna evm
sh-t, vrt, 156cm
iei Riivari evm
sh-o, prt, 159cm
iee Vadelmaniityn Marja evm
sh-t, rt, 156cm
e Vadelmaniityn Tutu evm
sh-t, vrt, 150cm
ei Tarpiainen evm
sh-o, rt, 160cm
eii Varpattu evm
sh-o, tprt, 164cm
eie Takiainen evm
sh-t, rt, 155cm
ee Tutteli evm
sh-t, vrt, 153cm
eei U.P. Penni evm
sh-o, trt, 151cm
eee Tuutikki evm
sh-t, vrt, 157cm

i. Vadelmaniityn Riepotus on Röllin tavoin Santeri Holopaisen kasvattama suomenhevosori, joka laukkailee nytemmin jo vihreimmillä niityillä. Luonteeltaan tämä ori oli itsepintainen ja oman arvonsa tunteva, mutta omistajaansa kohtaan käyttäytyi kuin enkeli. Nuoremmalla iällä Riepotuksella kilpailtiin menestyksekkäästi esteiden parissa, jossa sillä riitti kapasiteettia metriin asti. Ikää lisää tulessa jalat alkoivat kuitenkin hyppäämisen seurauksena oireilemaan ja näin ori siirtyi omistajansa kanssa helpoille kouluradoille. Kouluratsastuksessa Riepotus ei ollut niin loistokas huonon liikkeensä vuoksi, mutta muutamia sijoja siltäkin saralta niitti. Kilpauran päätteeksi ori astui kolme tammaa, saaden kolme hienoa orijälkeläistä. Jälkeläisilleen Riepotus periytti rohkeaa luonnettaan ja hyvää hyppyä. Väritykseltään tämä upea hevonen oli rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 158cm. Riepotus lopettiin 22 vuoden iässä erinäisten sairausten ja jalkavian vuoksi.

ii. Rentukka, tutummin pelkkä Renttu, oli aikoinaan näyttelykehien kingi. Ori omasi todella hienon rakenteen, jonka ansiosta se menestyi lähes jokaisessa kehässä jossa oli mukana. Hyväksi ominaisuudeksi laskettiin vielä orin perinteikäs väri, rautias piirtopää, jota tähdensi 160cm säkäkorkeus. Ratsastuskilpailuissa Renttua ei liiemmin nähty pieniä seurakisoja lukuunottamatta, ja ilmeisesti se ei kovinkaan taitava ratsu ollut. Näyttelyissä tammojen omistajat kiinnittivät Renttuun kuitenkin paljon huomiota ja näin ollen se oli myös hyvin kysytty ori jalostukseen. Tiedettävästi Rentulta löytyy yli 20 jälkeläistä, joille ori periytti hyvää rakennettaan. Luonteeltaan Renttu oli oriksi ihmeenkin kiltti, vähän malttamaton sählääjä, mutta ihmisten käsiteltäessä se ei koskaan pahaa tarkoittanut. Ori laukkasi virheimmille niityille reilussa 20 vuoden iässä sairastuttuaan suolistotulehdukseen.

ie. Vadelmaniityn Rakuuna oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka oli väritykseltään vaaleanrautias kera 156cm säkäkorkeuden. Rakuuna eli nuorempana kiertolaishevosen elämää, se oli himpun verran hankalaluontoisempi ja siksi sen kanssa moni ihminen ei toimeen tullut. Vasta reilun 12 vuoden iässä tamma löysi loppuelämänsä kodin, jossa se ratsukoulutettiin ja luonnetta pyrittiin muovaamaan parempaan päin. Vanhemmalla iällä Rakuunaa nähtiin kilpailuissa helpoissa koululuokissa ja rataesteillä 80cm esteistä alaspäin. Jonkin verran menestystä kilpailuista tuli, muttei se missään vaiheessa mikään ruusukeihai ollut. Parivuotisen kilpauran jälkeen omistaja päätti käyttää Rakuunaa jalostukseen kahden jälkeläisen verran. Molemmat näistä jälkeläisistä oli orivarsoja, jotka tuntuivat perivän haastavampaa luonnetta emältään. Rakuuna kärsi pitkään sydämen vajaatoiminnasta ja 23 vuoden iässä sydän lopulta äkillisesti petti.

e. Vadelmaniityn Tutu oli oikein ihastuttava ja sympaattinen suomenhevostamma, joka oli myös Santeri Holopaisen kasvattama. Tutua parempi luonteista hevosta saa etsiä, se oli jokaisessa hoito- ja ratsastustilanteessa aina jalat maassa pitävä persoona, joka ei turhia hötkyillyt. Luonteensa vuoksi tammaa kaavailtiin aluksi vain siitostammaksi ja satunnaiseen puskaratsastukseen soveltuvaksi hevoseksi, mutta vanhetessaan päätti omistaja kokeilla onnea kilparadoilla - ja menestystähän tuli. Tutu menestyi erityisesti Helppo A tasolla kouluratsastuksessa, tosin muutama sija pienten esteiden paristakin löytynee. Kilpaura päättyi kuitenkin lyhyeen omistajan loukkaantumisen vuoksi. Näin ollen hyväluonteinen tamma sai jatkaa siitoshevosena, saaden elämänsä aikana yhteensä kuusi ihanaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen Tutu periytti mitä ilmeisemmin väritystään - kaikki sen kuusi jälkeläistä on nimittäin emänsä tavoin vaaleanrautiaita. Lisäksi tammajälkeläiset ovat perineet kilttiä ja rehellistä luonnetta. Tutu lopetettiin 24 vuoden iässä vanhuuden oireisiin.

ei. Tarpiainen menestyi aikoinaan lajin kuin lajin parissa, siltä hoitui niin koulu, esteet, kenttä kuin myös valjakkoajot sekä ravit. Erityisesti nuorena hevosena Tarpiaisella kilpailtiin ravien ja valjakkoajojen parissa menestyksekkäästi, mutta omistajan vaihdoksen myötä lajit siirtyivät ratsastuspainotteisiksi. Ratsastuskilpailuissa eritoten esteet olivat Tarpiaisen omaa alaa, vaikkakin parhaimmillaan se starttasi vaativa b luokassa kouluratsastuksen parissa. Orilta löytyy näiden lajien parista jonkinmoista voittoa ja mestaruutta, ruusukeläjästä puhumattakaan. Luonteeltaan Tarpiainen oli nöyrä ja rauhallinen, omaten kuitenkin pientä pilkiettä silmäkulmassa. Väritykseltään poika puolestaan oli rautias kera tähtipään ja säkäkorkeus liippasi 160cm korkeudelta. Rakenteellisesti Tarpiainen ei ollut mikään maailman mahtavin, se oli takakorkea ja omasi hyvin paksun ja lyhyen kaulan. Jälkeläisiä ori jätti jälkeensä viitisen kappaletta, joista jokaiseen on enemmin tai myöhemmin törmätty kilparadoilla, niin ratsastuskilpailuissa kuin myös raveissa. Tarpiainen lopetettiin tuntemattomasta syystä 19 vuoden iässä.

ee. Tutteli oli Veikko Kivelän kasvattama ja omistaja suomenhevostamma, joka oli varmasti aikansa hienoimpia kenttähevosia. Ravisukunsa puolesta Tuttelistakin kaavailtiin hyvää ravihevosta, mutta koska tamma oli niin laukkaherkkä, päätettiin se ratsukouluttaa. Aluksi Tutteli kiersi muutamia este- ja koulukisoja kohtuu menestyksellä, kunnes omistaja halusi kokeilla jotain uutta lajia - lisänä maastoesteet. Tämän jälkeen tammaa nähtiinkin seitsemän vuoden ajan aktiivisesti kenttäkilpailuissa helpossa luokassa, ja valehtelematta melkein jokaisesta startista löytyy sijoitus. Kilpauransa jälkeen Tutteli pyöräytti kolme toistaan hienompaa varsaa, kaksi oria ja yhden tamma. Jälkeläiset ovat osoittautuneet hyväluontoisiksi hevosiksi, joten ne luultavasti löytävät juurensa rauhallisuuden perikuvan Tuttelin luota. Tutteli oli väritykseltään kauniin vaaleanrautias, jota koristi läsipää. Säkäkorkeutta tammalta löytyi vajaat 153cm. Tutteli menehtyi 20 vuoden iässä ja sen poismeno on vähän hämärän peitossa - jotkut sanovat sen kuolleen sydänkohtaukseen, jotkut puolestaan sen kuolleen onnettomuudessa.

Jälkeläiset

s. 10.01.2015, t. Mörkövaaran Marina (e. Marinan Lohdutar) omistaja: Susiraja
s. 22.06.2015, o. Mörkövaaran Rähinä (e. Riihi-Leija) omistaja: Mörkövaara
s. 27.07.2015, t. Mörkövaaran Helmiira (e. Helmililja) omistaja: Melina
s. 19.08.2015, t. Mörkövaaran Sointu (e. Siljana) omistaja: Calla
s. 14.12.2015, t. Harmonian Rinsessa (e. Saariston Lumina) omistaja: annika n

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 53, ERJ 44, KERJ 41, VSR 5 kpl

14.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
17.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
19.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
20.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
21.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
23.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
23.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
24.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
25.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
26.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
27.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
28.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
28.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
28.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
30.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
30.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
30.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
31.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
01.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
01.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
02.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
02.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
02.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
02.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/80
03.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
04.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
05.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
05.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
07.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
07.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
07.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
07.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
07.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
08.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
08.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
08.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
08.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
08.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
09.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
10.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
10.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
11.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
11.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
12.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
13.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
13.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
13.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
14.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
15.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
15.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
16.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
17.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
18.02.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
17.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
19.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
20.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
20.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
21.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
21.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
21.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
23.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
25.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
25.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
27.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
27.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
29.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
30.01.15, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
31.01.15, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 20/274
01.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
02.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
03.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
05.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
05.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
06.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
06.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
07.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
08.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
09.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
10.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
11.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
11.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
12.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
12.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
13.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
13.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
14.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
14.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
16.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
18.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
18.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
20.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
20.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
21.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
21.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
24.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
25.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
26.02.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30

28.02.15, VSR CUP (kutsu), 110cm, 01/58
31.03.15, VSR CUP (kutsu), CIC1, 04/19
30.06.15, VSR CUP (kutsu), 110cm, 04/55
30.06.15, VSR CUP (kutsu), CIC1, 07/64
31.08.15, VSR CUP (kutsu), 110cm, 03/43
28.03.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
31.03.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
11.05.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
14.05.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
17.05.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
20.05.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
24.05.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
27.05.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
28.05.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
03.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
03.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
04.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
09.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
10.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
16.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
23.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
26.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
29.06.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/29
11.07.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
13.07.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
02.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 07/52
03.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/27
04.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/52
05.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/52
05.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/21
07.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
09.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/09
10.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/21
14.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
15.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
17.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
17.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/35
17.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/53
18.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/38
19.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/35
25.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
30.08.15, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 03/52
14.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
15.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
16.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
18.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30

Valmennukset ja päiväkirja

08.05.2016
Mörkövaarassa vietettiin tällä viikolla hevosten syntymäpäiviä muutaman orin kesken - Röllikin täytti torstaina hienot 21 vuotta. Syntymäpäivälahjaksi ilmoitin Röllin mukaan toukokuun yleislaatuarvosteluun! Luulen kyllä, että itse ori ei ole mielissään tästä lahjasta, kun sen saa, mutta omistaja on sitäkin tyytyväisempi. Tosin heti, kun orin ilmoitin mukaan, alkoi kamala stressaaminen, että onkohan koko hevonen valmis ja mitä sen kanssa täytyy vielä tehdä. Vähän aikaa hevosta tuijotellessani tajusin, että hitsi vie, sehän on täydellinen! Aivan turhaa minä taas päätäni vaivaan saatavilla pisteillä ja palkinnoilla, sillä tämä hevonenhan on niin huippu, enkä tarvitse yla-palkintoa siitä minua muistuttamaan. Yleislaatiksesta otamme siis ne pisteet, jotka ovat saatavilla, ja niihin olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Röllissä kun ikä alkaa hiljalleen painamaan, ei kohta enää ole aikaa empiä, että vienkö sen tuonne ja tänne vai en. Toukokuun YLAn jälkeen haaveissa olisi vielä ennättää kesäkuun SLA tilaisuuteen mukaan, mikäli vain Röllin tila siihen antaa periksi. Näihin tunnelmiin.

24.03.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamutuimaan osallistuin Röllin kanssa kouluvalmennukseen, joka järjestettiin paikallisen ratsastusseuran tiloissa. Totuttuun tapaan ori ei ollut tänään kovinkaan virkeä, se oli itseasiassa alusta alkaen hyvin tahmea, enkä saanut siihen heti oikeen minkäänlaista tuntumaa. Sain taivutella ja tehdä paljon siirtymisiä sen kanssa, ennen kuin sain sen jotenkin ohjan ja pohkeen väliin, jonka jälkee pääsimme valmennusta vasta oikeasti aloittelemaan.
Valmennuksen pääpaino oli ravi- ja laukkatyöskentelyssä, joka aluksi hieman kauhistutti, sillä Rölli ei ollut yhtään innokas ratsu. Lähdimme aluksi ravailemaan ja tekemään voltteja kahdeksikon muotoisella kiemurauralla, samalla vielä tempon vaihteluja tehden. Vähitellen ori taipui kiemuralla ja volteilla hyvin, mutta edelleen se liike oli sellaista, että sain käyttää vahvaa pohjetta. Kun ravissa saimme onnistumisia aikaiseksi, lähdimme tekemään samaa laukassa, tosin nyt voltit pois jättäen. Röllin laukka kun on melko isoa, ei tuollaisella tarkalla uralla oleminen ole kovinkaan helppoa. Näin ollen sain olla hyvin tarkkana, jotta kiemuraura pysyi symmetrisenä, ja vastaavasti hevosen askellusta sai ajoittain paljonkin lyhentää. Tämän lisäksi siinä laukan ylläpitämisessä oli pientä hankaluutta, joten sain selässä tehdä kovasti töitä tehtävän onnistumiseksi. Muutamien kierrosten jälkeen Rölli onneksi antoi hieman periksi ja alkoi reagoimaan apuihin paremmin, joka helpotti huomattavasti. Viimeiseksi tehtäväksi siirryimme uraa pitkin tekemään molempiin suuntiin vuoron perään ravissa avo- ja sulkutaivutuksia. Kyseiset taivutukset ovat yksi Röllin bravuureista, joten niiden kanssa pääsin melko helpolla, hevosen liikkuessa lähes automaattisesti tehtävää tehdessä eteenpäin.
Kun jokainen tehtävä oli hiottu hyväksi ja hevonen liikkui kuuliaisena eteen, saimme rueta lopettelemaan pienten jäähdyttelyjen kautta.

09.01.2016 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Auton lämpömittari näytti -15 astetta, mutta silti olin menossa Mörkövaaraan pitämään estevalmennusta tallilaisille. Tallin pihaan saavuttuani kipitin äkkiä maneesin lämpöön, tai siltä se ainakin tuntui tuon ulkoilman rinnalla, vaikka maneesissakin oli vain nollassa. Ensimmäiset ratsukot olivat jo saapuneet ja viimeisetkin saapuivat juuri. Tänään valmentaisin Ventoksen Lenaan ratsastajansa Tiinan kanssa, Vadelmaniityn Röhnöä Maijan kanssa, Runon Aamuruskoa Tvishan kanssa, Mörkövaaran Lauriinaan Janikan kanssa sekä Taikakuun Pikku-Wiiviä Millan kanssa. Meillä oli siis viisi suomenhevosta, joista kaksi oli oria ja loput tammoja. Muutama ratsukko näistä on kilpaillut jo 110 cm ratoja, mutta päätimme tänään treenata vain metrin esteitä, se korkeus kun sopi kaikille ratsukoille.

Valmennuksen aloitimme kunnon alkuverryttelyllä, niin, että jokainen ratsukko joutui kunnolla töihin ja että päästiin lämpimäksi tässä kylmässä ilmassa. Samalla kun ratsukot vetivät alkuverryttelyä rakensin muutaman verryttely esteen maneesin keskelle. Muutama hevonen näistä hieman innostui ja kun tohkeissaan esteitä katseltiin meinasikin verryttely mennä hieman sähläykseksi. Kehotin ratsastajia kuitenkin olemaan tarkkaavaisempia ja laittamaan ratsut kuuntelemaan käskyjä paremmin. Teimme paljon kaarevia uria sekä temmonvaihteluja, huilata eivät saaneet ratsut hetkeäkään. Alkuverryttelyn jälkeen otimme muutamia hyppyjä jokaiselta kunnes rakensin varsinaisen radan päivän valmennusta varten. Esteiden rakentelun ajan ratsukot saivat mennä itsenäisesti käyntiä, niin pitkillä ohjilla kuin lyhyilläkin tehden töitä.

Varsinaista rataa varten rakensin kahdeksan estettä muutaman tallitytön avustuksella. Rata koostui kolmen esteen sarjasta, lankkuesteestä, kahdesta pystyesteestä, trippelistä sekä okserista. Hyppäsimme esteitä ulkopuolisen silmään ehkä sekalaisesti, mutta meillä oli tarkka järjestys siitä ketkä hyppäävät ja mitä ja mistä suunnasta, ettei vain kolareita tulisi. Jokaisen jokaista hyppyä en tietenkään nähnyt, muuten hyppäämiseen olisi mennyt tolkuttomasti aikaa, mutta jokaiselta näin kumminkin useamman hypyn. Rata hypättiin myös yksittäin, jotta pystyin seuraamaan jokaista myös yksilönä, ohjaamaan sekä auttamaan ongelmakohdissa. Esteiden korkeus radalla oli 90 - 100 cm sekä nostin yhdelle ratsukolle esteet 110 cm sen radan ajaksi, vaikka aluksi ajattelin etten niin tekisi. Tärkeintä kuitenkin, että hevoset saavat treenata omaa tasoaan.

Rölli, valmennuksen toinen ori, osoitti kyllä kiinnostustaan tammoihin ja vähän liiaksikin. Maija sai tehdä kunnolla töitä pitääkseen oriin kiinnostuksen valmennuksessa, eikä tammoissa. Energiaakin Röllillä riitti, hieman liiaksikin. Ennen Röllin radalle menoa korotin esteet sen tasolle, 110 cm korkeuteen. Radalla ratsukko meni todella vauhdikkaasti ja välillä meinasi vähän pelottaa katsoakkin. Maija teki kyllä hyvin töitä oriin kanssa, mutta jos vain vauhtia on niin sitä on välillä melkein mahdotonta pois saada. Ori oli kuitenkin hyvin hallinnassa, mutta vauhtia voisi vielä treenata, sitä ei ihan niin paljoa tarvitse olla. Esteet ylittyivät suurimmaksi osaksi puhtaasti ja pudotuksia tuli vain muutama. Lopputunnista ori ei osoittanut minkäänlaisia väsymisen merkkejä vaan se oli entistä kiinnostuneempi tammoista.

12.11.2015
Eilinen estevalmennus kävi jostain kumman syystä Röllin jaloille sen verta kovasti, että tänään oli pakko kutsua aamulla eläinlääkäri paikalle. Rölli makasi aamulla vaisun oloisena karsinassaan, eikä noussut edes aamukaurojaan syömään, yleensä kun niiden perään on hirmuinen huuto. Orin noustessa ylös aristi se selkeästi vasenta etustaan, joka myös tuntui todella lämpimältä ja näytti turvonneelta. Pelkkä käveleminen näytti jo sen verran vaikealle, että päätin tarkistuttaa sen ammattilaisella. Elänlääkärin saapuessa ja tutkiessa Röllin, ei hänkään näin pelkällä käsituntumalla osannut täysin sanoa, mikä jalassa oli. Todennäköisesti Rölli on esteeltä alastullessa sen jotenkin loukannut. Kovasti toivotaan "pelkkää" rasitusvammaa, jonka vuoksi ori saa nyt olla täydessä levossa seuraavan viikon ajan. Mikäli asianmukaisella hoitamisella ja levolla jalka ei näytä viikon-kahden päästä paremmalta, täytyy Rölli viedä parempiin tutkimuksiin klinikalle. Voi minun pieni vanhus, toivotaan, että mistään suuremmasta ei ole kysymys.

11.11.2015 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Iltapäivällä Mörkövaaraan saapui ulkopuolinen estevalmentaja, jonka valmennukseen minäkin pääsin Röllin kanssa mukaan. Alkuverkassa ori oli kirjaimellisesti kuuma, se liikkui todella reippaasti eteen, eikä ainakaan turhan hyvin malttanut kuunnella pidätteitäni. Lämmittelyä vierähtikin tovi, ennen kuin hevonen oli kutakuinkin kuulolla ja liikkui vähän tasaisemmin ja malttavaisin mielin eteen. Tällöin saimme hypätä muutaman verkkaesteetkin, jota Rölli tietysti ylitti aivan liioitellusti korkealta ja kovaa.
Vähitellen jatkoimme päivän päätehtävään, joka tarkoitti esteiden hyppäämistä neliön muotoisella uralla. Kentälle oli sijoitettu viisi 90-110cm estettä, kolmelle suoralle yhdet pystyesteet ja yhdelle suoralle kahden esteen sarja. Valmentaja painotti, että on tärkeää pitää koko ajan tuo neliön muoto, eikä kulmia saa lähteä hirveästi oikomaan. Röllin laukka oli itseasiassa tehtävän aikana jo huomattavasti parempi, pidätteitä ei tarvinnut enää aivan päättömästi jaella, joten meno oli rauhoittunut. Esteet ylittyivät kerta toisensa jälkeen todella hyvin, Rölli lähestyi esteitä varmoin mielin ja hyppäsi tuttuun tapaan hyvällä tyylillä näiden ylitse. Sarjaesteellä tuli kerran pieni virhe, sillä ori hyppäsi liian läheltä ensimmäistä estettä, jolloin emme saaneet askelia sopivaksi toiselle. Näin ollen Rölli kirjaimellisesti laukkasi tuon jälkimmäisen lävitse, urgh. Muutoin sain keskittyä pitkälti neliössä pysymiseen, mutta sekin oli hevoselle helppo juttu, kunhan piti vahvasti sisäpohkeen kiinni kulmissa.
Tunnin työstämisen jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Valmentaja antoi meille molemmille oikein hyvää palautetta hypyistä ja koko harjoituksesta, joten olin enemmän kuin tyytyväinen tunnin päätteeksi.

01.10.2015
Syyskuu oli meidän osalta melko tapahtumarikas, sillä viimeiset kenttäsijat saatiin kerättyä kasaan ja ensimmäisissä laatuarvosteluissakin pyörähdettiin. Rölli on ollut kyllä uskomaton kilpakumppani jokaisen lajin parissa, joten harmillista on, että nyt en sillä enää liiemmin kisaa. Samalla toki ovet avautuvat ja paikkoja tulee uusille nuorille hevosille, mutta näitä vanhuksia jää aina niin suuri ikävä. Erityisesti näitä, jotka on itse kouluttanut ja kisannut alusta loppuun. Voi surku!
Laatiksissa meillä sujui oikeastaan ihan odotetusti. Koulujaoksen laatuarvostelussa Rölli ei sporttisen rakenteensa ansiosta saanut kuin reilut 5 pistettä, joka näkyi tietysti myös kokonaispisteissä. Näin ollen ori palkittiin KRJ-II palkinnolla, saaden 98,5 pistettä. Eli toisin sanoen, 1,5 pisteen päähän jäimme ensimmäisestä palkinnosta! Osakseen kyllä harmittaa kovasti ja vähän jo mietiskelinkin, että sitten kun jälkeläiset ovat käyneet kys. laatuarvostelussa, että jos uusisi... Saas nähdä, kyllä tähänkin toistaiseksi tyytyväisiä saamme olla! Estejaoksen laatiksesta saimme sen sijaan himpun verran paremman pisteet, nyt Röllistä tykättiin oikeastaan jokaisella osa-alueella. Näin ollen yhteispisteet oli hienot 103,5, eli ERJ-I palkinto napsahti, jes! Seuraavaksi suuntaamme katseet tiiviisti kohti talvea ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuutta...

18.08.2015 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Eilen treenasimme esteillä ja tänään oli kouluvalmennuksen aika. Rölli oli täynnä energiaa kun ratsastaja talutti sen kentälle. Avustin ratsukkoa selkäännousussa, Rölli kun ei olisi malttanut seisoa hetkeäkään paikoillaan. Aloitimme valmennuksen heti tehokkaasti, kun ratsukkoa oli muutaman kierroksen kävellyt pitkillä ohjilla. Pyysin ratsastajaa ottamaan ohjat käsiin ja kokoamaan oria hiljakseen. Teimme alussa paljon voltteja, ympyröitä, pysähdyksiä, peruutuksia sekä kaarevia uria, niin, että orilla on kokoajan jotain tekemistä. Rölli alkoi nopeasti kyllästymään pelkkään kävelemiseen, joten ennen kuin ns. ongelmia tulisi otimme treeniin mukaan ravin. Ravissa jatkoimme kaarevia uria ja pysähdyksiä, Röllikin oli taas täysillä mukana. Otimme myös laukannostoharjoituksia sekä kaarevia uria laukassa.
Kunnollisen lämmittelyn jälkeen pystyimme alkaa treenaamaan hieman haastavampiakin tehtäviä. Laukanvaihdot olivat meidän tämän päivän treeni. Pyysin ratsukon nostamaan laukan ja valmistelemaan vaihdon hyvin ennen vaihtoa. Vaihdot onnistuivat muutamaa harha-askelta lukuunottamatta yllättävänkin hyvin. Rölli jaksoi keskittyä koko valmennuksen ajan erinomaisesti kun tehtävät pidettiin monipuolisena sekä ori kiireisenä. Loppukäynnit ratsukko jäi kävelemään kentälle minun lähtieessä kotiinpäin.

17.08.2015 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Rölli vaikutti tänään hieman jäykältä ja kehotinkin ratsastajaa jumppaamaan oriin kanssa kunnon alkuverryttelyt. Rakensin kentälle viisi estettä, jotka olivat aluksi ns. lämmittelyeste tasolla noin puolessa metrissä. Rölli vilkuili esteitä ja muutaman kerran laukkaharjoituksissa se meinasi lähteä ominpäin suuntaamaan esteille. Ratsastaja huomasi oriin aikeet kuitenkin hyvissä ajoin ja pystyi ohjaamaan oriin haluamaansa suuntaan. Ratsukko oli selvästi tottunut toisiinsa, koska ns. ristiriitoja avuissa tai ongelmia ei ollut valmennuksen aikana.
Pyysin ratsukkoa aloittamaan lämmittelyesteillä, muutaman hypyn verran kunnes niitä korottaisin. Röllillä alkoi olla energiaa kuin pienellä kylällä, mutta pysyi kokoajan hallinnassa. Esteet ylittyivät pääasiassa puhtaasti ja hyvällä, joskin hieman tiikerimäisellä tyylillä. Puomisen nostamisen jälkeen kolmen esteen sarja tuotti hieman hankaluuksia, lähinnä laukan pituuden vuoksi. Röllillä oli liian pitkä laukka esteiden väliin, mutta ratsastaja sai asian kuitenkin nopeasti korjattua. Valmennus sujui kaikkiaan kivasti ja huomenna tapaisimmekin jälleen kouluvalmennuksen merkeissä.

16.08.2015
Laatuarvostelusuunniteiluissa ei kovin montaa viikkoa vierähtänytkään - nimittäin tänään ilmoitin Röllin mukaan syyskuun kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun! Ori alkanee olemaan hyvässä vaiheessa sitä varten, omat kisat on kasassa ja jälkeläisilläkin tarvittava määrä sijoja läjässä. Vähän jännittää viedä tämä "esteheppa" näyttämään kouluhevosen kynsiä kys. laatikseen, mutta kyllähän sitä omistajalla täytyy aina tavoitteet korkealla olla. Jos ei ensimmäistä palkintoa saada, niin sitten otetaan hyvillä mielin kakkonenkin vastaan.
Parin viikon sisään nähdään myös se, päästäänkö pyörähtämään syyskuussa estelaatiksenkin parissa. Jos vain jälkeläisten kisatulokset näyttävät hyvältä ja tilaisuus tulee Röllin tilanteeseen sopivaan saumaan, niin sitten ei kuin menoksi. Ja sen jälkeen ei olisikaan edessä enää kuin yla, sla ja kerj laatikset! Jos vain niihin rahkeet tulevat tulevaisuudessa riittämään, mmm...

28.07.2015
Vihdoin pääsen päivittelemään kauan odotettuja vauvauutisia! Röllin toinen jälkeläinen syntyi kesäkuun 22. päivä (mikä on muuten omistajankin syntymäpäivä!), ja sieltä maailmaan tupsahti suloinen oripoika. Orivarsan emänä toimii Riihi-Leija niminen suomenhevostamma ja tämän yhdistelmän varsa nimettiinkin vanhempien tavoin R-kirjaimella alkavaksi, Mörkövaaran Rähinäksi. Rähinän oli tarkoitus mennä myyntiin, mutta hetken aikaa pohdittuani tulin siihen tulokseen, että jääkööt Mörkövaaraan, 1-polvisille suomenhevosille on aina tarve.
Eilen, 27. heinäkuuta syntyi puolestaan tammavarsa, emänään kaunis ruunikko Helmililja. Koska varsa oli kuin ilmetty emänsä, nimettiin se myös Helmililjan mukaan. Näin ollen varsasta tuli Helmiira ja onneksemme sille on jo hyvä koti tiedossa Runoratsuista Melinan hoidosta. Varsa saa kuitenkin vielä hetken kasvaa emänsä rinnalla ennen muuttoa uuteen kotiin.
Nyt on Rölliltä kolme hienoa jälkeläistä maailmalla, joista kaikkia tullaan toivottavasti näkemään vielä tulevaisuudessa kilparadoilla! Jälkeläisten kasvaessa pääsemme miettimään laatuarvosteluihin suuntaamista.

15.05.2015
Kevät tuli ja meni, ja nyt suunnataankin täyttä vauhtia kohti kesää! Hevoset, eli myös Rölli, pääsivät ulos huhtikuun lopulla ja ovat siten jo pari viikkoa majailleet ulkona yötäpäivään. Tämän vuoksi Rölli on ollut tämän viikon melko väsynyt, se kun ei tunnu laitumella juuri ollenkaan nukkuvan. Maha kuitenkin jatkaa paisumistaan, eikä se meidän liikutuksen määrällä kovinkaan pääse pienenemään.

Kilpapuolella meillä jatkui reipas tahti läpi kevätkuukausien ja nyt voinkin todeta, että Rölli on päässyt ansaitulle kesäeläkkeelle krjn ja erjn parista. Molemmissa lajeissa tuli helmi-maaliskuun vaihteessa 40 sijaa täyteen, joten sen kisaamisen jätämme nyt nuoremmille. Tietysti kuukausittain käymme verestämässä muistoja lajikohtaisissa cupeissa. Kentän kisaamisen makuun alamme puolestaan vasta päästä, nyt sen lajin parista on läjässä neljä sijaa. Kovasti odotamme tulevaa kesää, sillä se on aaaivan täynnä kenttäkisoja, jipii! Rölli on sen lajin parissa kyllä täysin omiaan ja kyllä se ainakin näyttää nauttivan, etenkin maastoesteiden parissa.

Kesän puolelle on meillä suunniteilla Röllille tietysti myös jälkikasvua, Mörkövaarassa on muutama mukava tammaehdokas nimittäin varsoja vailla. Jospa saataisiin sen mittaan jälkeläisnäyttöjä, sillä hiljattain halajaisin Rölliä näytille isommille markkinoille. Katsellaan rauhassa miten seuraavat kuukaudet sujuukaan...

02.02.2015
Huh, vajaan kuukauteen on mahtunut yhtä jos toista hienoa juttua Röllin kanssa, joten niistä pientä päivitystä.
10. päivä tammikuuta syntyi Röllin ja Lohdun ihana jälkeläinen, tammavarsa, joka nimettiin Mörkövaaran Marinaksi. Kyseessä oli vaaleanpunarautias söpöläinen, joka oikeasti oli kuin tammaversio isästään. Toivottavasti Rölli saa siitä tulevaisuutta ajatellen hyvää jälkeläisnäyttöä - ainakin alustavasti on suunnitteilla jättää se Mörkövaaraan kasvamaan ja kisaamaan. Nyt vain katsotaan, kuinka Marina kehittyy ja sitten mietitään onko tästä orista ihan jalostushevosen virkaan.

Kilpakentillä olemme viihtyneet parin viikon sisään melkoisen paljon, kierretty on varmasti lähemmäs sata este- ja koulukisaa. Tänään tuli plakkariin 20. sija kouluratsastuksen parissa, joka oli itseasiassa vielä voitto helppo a luokasta! Esteillä olemme puolestaan menestyneet 17. sijan verran. Rölli yllätti minut positiivisesti jo ensimmäisessä kilpailussaan ollen vaativa b luokassa sijalla 17. - seuraavana päivänä kun päästiin jo ruusukkeille saakka. Aivan mahtava kilpahevonen kerrassaan. Vähitellen on suunnitelmissa myös kenttäratsastuksen kisaaminen, mutta sitä ennen yritetään saada ERJ ja KRJ sijat täyteen.

02.01.2015
Ensimmäinen viikko Röllin kanssa on sujunut oikein mukavasti, enkä hirveästi ole siitä huonoja puolia onneksi löytänyt. Välillä poika on koetellut hermojani riekkuessaan ja ollessaan korvaton, mutta kaikesta on ylitse maltilla päästy. Ratsukoulutus on edennyt huomattavasti, vähitellen alkaa koulun puolella olla vaativiakin liikkeitä hallinnassa, eikä esteidenkään ylitys tuota Röllille minkäänmoista ongelmaa. Selvästi on kuitenkin "kuilu" kehittynyt koulun ja esteiden välille, sillä koulu ei ole aivan Röllin lempipuuhaa, toisin kuin esteitä se tuntuisi hyppäävän koko ajan. Tästä onkin hyvä jatkaa eteenpäin - reilun viikon kuluttua pääsemme nimittäin testaamaan taitojamme ihan kilparadoilla saakka.

Ja sitten asiasta viidenteen: pari päivää Röllin oltua Mörkövaarassa pääsi se muuten jo ihan tositoimiin, nimittäin astutin sillä yhden Mörkövaaralaisen tamman, ikään kuin kokeillen, että minkälaista jälkikasvua Rölli mahtaa jättää. Lohtu todettiin tänään tiineeksi ja varsaa odotetaan jännityksellä syntyväksi parin viikon sisällä.

25.12.2014
Eilen, jouluaattona, sain mieheltäni maailman parhaimman joululahjan - uuden suomenhevosorin! Minulla ei ole hajuakaan, mistä hän repäisi tämän ihanaisuuden, Vadelmaniityn Röhnön, enkä todellakaan tiennyt tästä yllätyksestä. Kyseessä oli vajaa kolmen vuoden ikäinen vaaleanpunarautias hevonen, jolla säkäkorkeutta oli 155cm. Orin äärettömän komea ulkonäkö sai minut pyöryksiin heti kun lahjani näin, kerrassaan upea poika! Lisäksi kasvattaja kertoi, että "Rölli" tulee hienosta yleispainotteisesta suvusta, elikkä täydellinen hevonen siis Mörkövaaraan. Ratsukoulutuskin oli jo aloitettu, joten minun tulee vain hioa timantti täydelliseksi.

Tänäpäivänä pääsin sitten pallottelemaan oria enemmälti ja tutustumaan siihen lähemmin. Rölli tuntuu toistaiseksi melkoisen sähläävältä hevosen alulta, mutta onhan se ikään nähden sallittavaakin. Selässäkin pikaisesti kävin istuskelemassa, eikä se ainakaan sitä hetkauttanut. Jännityksellä odotan, että mitä me yhdessä keksitään ja minne päädytään, ainakin aluksi nyt hoidamme koulutuksen alta pois. Sitten lienekös sitä kilpailuihin tähdätään...