Muistoissa: Ruunappa - virtuaalihevonen
k. 27.07.2017

NimiRuunappa LempinimiRuu
Rek.nroVH16-018-0316 Synt.päivä ja ikä12.08.2015, 23v
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri144 cm, vprt
KoulutustasoHe B, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
Tuoja, kasvattajaHeljävirta, Räppisen tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01080

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 28.02.2017
32 + 25 + 17 + 15 + 5 = 94p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.08.2016
7 + 40 + 19 + 20 + 15 = 101p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.10.2016
6,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 102,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.07.2017
7 + 40 + 19 + 25 + 15 = 106p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.11.2016
5 + 41 + 16 + 20 + 15 = 97p, VVJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.07.2016
10 + 16 + 22 + 25 + 20 = 93p, SLA-I

Luonne

Kuten Ruun ulkonäöstäkin voi olettaa, on se suuri ego pienen hevosen ruumissa. Oria on kutsuttu myös itse ilkimykseksi, sillä se on melkoinen kujeilija, joka ei se anna mitään hoitajalleen ilmaiseksi tai helpolla. Jokapäiväisissäkin tilanteissa Ruun täytyy keksiä ja kehittää mitä kummallisempia asioita, joista parhaimmistoon kuuluu mm. tarhasta karkailu tai vastaavasti tarhassa hoitajaa karkuun juokseminen. Tämän orin kanssa vaaditaan todellakin sitä pitkää pinnaa ja hyvää huumorintajua, sillä muutoin sen kanssa työskentely on kirjaimellisesti yhtä helvettiä. Tosin mainittakoon, että asuu tämänkin "kovis-ponin" sisällä ihastuttava nallekarhu, joka piristää hoitajansa harmaata arkea. Ainakin silloin tällöin.

Hoidettaessa Ruu on syytä sitoa kiinni, sillä muutoin se paukuttaa karsinan ovea halutessaan kirmata karkuun, tai hamuaa hampaillaansa ihan koko ajan hoitajaansa. Kiinni ollessaan hoitotoimenpiteet sujuvat näppärästi, tai puhuen nyt lähinnä vain harjaamisesta. Kavioita puhdistaessa Ruusta on nimittäin hirmuisen kiva tönöttää reilusti aloillaan, vähääkään liikkumatta kun hoitaja yrittää tätä töniä ja saada kaviota käteen. Vastaavasti myös varusteiden laitto täytyy tehdä aina vaikeimman kautta, satuloidessa se pullistelee niin paljon kuin vain jaksaa ja suitsiessakin puree hampaansa usein yhteen, eikä ihan pienellä kutittelulla kuolaimia suuhunsa ota. Huippua! Koska ori on karsinassakin hyvin omaperäinen, mitä se on kun sieltä ulos astutaan... Vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Taluttaessa Ruu on melkoinen viipottaja, joka ei malttaisi kulkea nätisti hoitajansa vierellä, kun ympärillä on paljon muutakin jännää ja tutustumisen arvoista asiaa. Näin ollen hoitaja saa olla pojalle oikein topakkana tilanteessa kuin tilanteessa.

Ratsastaessa ori on tooodella virkeä, se mennä viipottaa tahdikkaasti kentällä menemään, olematta juurikaan kuuntelematta ratsastajansa apuja. Ruu osaa siis viedä ratsastajaansa 6-0, jonka vuoksi se vaatii taitavan ja jämäkän kuskin selkäänsä, joka laittaa sen pelleilystä huolimatta kunnolla töihin. Koska ori ei lisäksi vielä mitään ilmaiseksi anna, tulee sen kanssa tehdä erittäin huolellista ja tarkkaa työtä hyvien suoritusten takaamiseksi. Alun väännön jälkeen jos Ruuhun saa hyvän tuntuman, liikkuu se tällöin malttavaisemmin eteen ja kuuntelee apuja hieman paremmin. Tällöin siitä saa työstettyä oikein kivan ratsun, joka kantaa itsensä kauniisti ja tekee oikein mieluusti töitä. Mikään herkkä ratsu Ruu ei ole, joten sitä saa välillä ihan ronskeinkin ottein pistää liikkumaan, jos se ei nätisti kysyttynä toimi. Ruu on siitä kiva, että vaikka sillä vähän menohaluja onkin, eikä se aina ole malttavaisin ratsu, se on äärimmäisen varmajalkainen ja asioita pelkäämätön, joka tekee siitä oivan maastoratsun.

Kouluratsastus ja Ruu tuntuu alkuun erittäin huonolta yhdistelmältä, sillä usein oriin ei saa alkutunnista juuri minkäänlaista kontaktia. Se vaatii paljon taivutteluja ja siirtymisiä eri askellajien välillä, jotta sen saa edes jotenkuten keskittymään ja tekemään tehtäviä empimättä. Kouluratsastuksen makuun päästessä Ruusta paljastuu ihan semikiva ratsu, jolla on perusasiat hyvin hallinnassa ja joka reagoi erityisesti vahvasti pohkeeseen. Helppo B tasoisen orin parhaimmistoon kuuluukin esimerkiksi pohkeenväistöt käynnissä ja ravissa, joiden lisäksi sillä on pieneksi hevoseksi hyvin näyttävä laukka. Siitä Ruu on puolestaan vähän kehno, että jos ratsastaja menettää siihen kesken tunnin tuntuman, kestää sen kokoamisessa taas jonkin aikaa.

Esteillä ratsastajan kannattaa varautua kovaan vauhtiin, sillä sitä on tiedossa! Vaikka vauhtia orilta normaalistikin löytyy, innostuu se entistä enemmän esteiden parissa, jolloin se on menoa se. Näin ollen alkutunnista Ruu on tärkeää saada hyvin malttamaan ja reagoimaan pidätteisiin, jottei se vie esteitä aivan mennessään. Välillä touhottaessaan poika ei nimittäin hirveästi keskity jalkoihinsa, jolloin puomit lentelevät esteiltä surutta alas. Ori omaa kuitenkin oikein hyvän hyppytyylin, eikä se normaalisti aristele minkäänmoisia esteitä. Ratana Ruulla riittää kapasiteettia 100cm ja varmasti pienellä laitolla siitä olisi vähän isompiinkin luokkiin, sillä pienen ponin ponnistusvoima on aika mieletön. Ruu hyppää mieluusti myös maastoesteitä.

Kilpailuissa Ruu saa tuoda itseään eniten esille, sillä se pääsee huutelemaan kaikille söpöille tammoille ja puolestaan uhottelemaan oreille. Matkat kilpapaikoille sujuvat Ruun kanssa vaihtelevalla menestyksellä, nimittäin Ruu ei ole mikään yksinkertaisin lastattava niin päättäessään. Kilpapaikalle saavuttaessa alkaa se sählääminen ja tukkaputkella kirmaaminen, jonka vuoksi narun päässä saa olla tarkkana. Lämmittely on tietysti syytä tehdä Ruun kanssa huolella, se täytyy saada hyvin kuulolle ja malttamaan mielensä, unohtaen ympärillä pyörivän hälinän. Jos orin on saanut lämmittelyssä liikkumaan tasaisesti ja malttavaiseksi, laittaa se todennäköisesti myös radalla parhaansa, hyvällä onnella jopa sijoittuen. Puolestaan jos Ruu keksii, että häntä ei tänään oikein kiinnosta liikkua, niin ratsastajalla ei ole siinä vaiheessa enää paljoa päätäntävaltaa.

Sukulaiset

i Ruupertti evm
sh-o, rn, 149cm
ii Reinart evm
sh-o, rt, 152cm
iii Rasputin evm
sh-o, trt, 151cm
iie Epätosi evm
sh-t, rt, 155cm
ie Nuuni evm
sph-t, rn, 148cm
iei Muuli evm
sh-o, rt, 156cm
iee Näppärä evm
sph-t, rn, 145cm
e Kaislakka evm
sh-t, rt, 155cm
ei Niklaus evm
sh-o, rt, 155cm
eii Noppa evm
sh-o, prt, 151cm
eie Kaisla evm
sh-t, vrt, 154cm
ee Kiamilla evm
sh-t, rt, 153cm
eei Kasperi evm
sh-o, rt, 156cm
eee Milla evm
sph-t, rt, 144cm

i. Ruupertti, tutummin vain Pertti, on oikein reipasluontoinen ori, jonka omistaja joutuu kokemaan päivittäin jännittäviä tilanteita. Vauhtihirmuksikin kutsutti Pertti on nimittäin melkoisen lujatahtoinen hevonen, joka ei missään tapauksessa ole aivan kaikkien käsiteltävissä. Menevä luonne on kuitenkin ollut eduksi kilpailuissa, sillä ori on kerännyt melkoisen määrän sijoituksia erityisesti kenttäkilpailuissa helpoissa luokissa. Kenttäkilpailuiden lisäksi Perttiä on nähty niin koulu-, este- ja valjakkoajokisoissakin, ihan kohtuullisella menestyksellä. Ori on ollut koko elämänsä saman omistajan hoivissa, joka on tätä kilpailuttanut nyt 7. vuotta peräkkäin. Kilpauran ohella Pertti on astunut reilun kymmenisen tammaa, saaden melko hurjapää-jälkeläisiäkin, jotka tosin ovat menestyneet hyvin eri lajien parissa. Väritykseltään ori on ruunikko ilman merkkejä, ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 149cm, joten kovin suuresta hevosesta ei ole kyse. Pertti on jo yli 15 vuoden ikäinen, joten ehkä jo seuraavan kauden jälkeen sitä odottaa ansaitut eläkepäivät, päästen astumaan vielä muutamat tammat lisää.

ii. Reinart oli äärimmäisen hieno kilpahevonen, joka loisti radoilla yli kymmenen vuoden ajan, sijoittuen jos jonkinmoisessa kilpailussa. Orilla kilpailtiin aktiivisesti eri lajien parissa, mutta parhaiten se menestyi kouluratsastuksessa helppo A tasolla ja rataesteillä metrissä. Lisäksi nuorempana Reinart pyörähti muutamaan otteeseen raviradoillakin, mutta vauhti ei sillä saralla liiemmin riittänyt, jonka vuoksi keskityttiin ratsastuslajeihin. Luonteeltaan ori oli yllättävän tasainen ja helppo oriksi, sen kanssa ei tarvinnut stressata missään tilanteessa, sillä se osasi aina käyttäytyä mallikkaasti. Väritykseltään Reinart oli rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä kohtuullisen hyvärakenteinen hevonen omasi 152cm. Menestynyt kilpahevonen oli myös kysytty jalostukseen, muttei sen omistaja halunnut tätä antaa aivan mille tammalle tahansa. Näin ollen Reinart astui vain kuusi tammaa, mutta se jätti jälkeensä sitäkin hienompia ja kilparadoille kyvykkäitä jälkeläisiä. Reinart lopetettiin reilun 20 vuoden iässä pitkään vaivanneen hengitystie ongelman vuoksi.

ie. Nuuni oli kuvankaunis suomenpienhevostamma, joka nuorempana menestyi eritoten näyttelykehissä. Hyvän rakenteen omaava tamma oli väritykseltään ruunikko kera 148cm säkäkorkeuden, ilman minkäänlaisia merkkejä. Näyttelymenestys mahdollisti sen kantakirjauksen toiselle palkinnolle seitsemän vuoden ikäisenä, joka olikin sen mittavin meriitti. Tammaa nähtiin näyttelykehien lisäksi kouluratsastuskilpailuissa helpossa luokissa, joissa se menestyi kohtuullisen hyvin, ollen ajoittain joka ensimmäisellä sijalla. Luonteeltaan Nuuni oli yleisesti ottaen rauhallinen ja tasainen, mutta ihmisiä kohtaan se osasi olla äkäinen, eikä hyväksynyt kaikkia hoitajakseen. Vanhemmiten tamma myytiin siittolan omistajalle, joka käytti Nuunia kolmen varsan verran jalostukseen. Jälkeläisilleen tamma periytti hankalaa luonnettaan, mutta myös pientä kokoaan. Nuuni lopetettiin pian kolmannen varsomisen jälkeen, sillä mitä ilmeisemmin se sai pahan kohtutulehduksen.

e. Kaislakka on jo edesmennyt suomenhevostamma, jonka kasvatti Ruun tavoin Räppisen tila. Kaislakka myytiin heti vieroituksen jälkeen lupaavaan kotiin, jossa se pääsi heti neljän vuoden iässä starttaamaan ensimmäisissä kisoissaan. Tammalla kilpailtiin tällöin ahkerasti, ihan hyvällä menestyksellä, kenttä- ja kouluratsastuksen parissa, ja itseasiassa lopulta liian kova kisaaminen pilasikin Kaislakan jalat. Kuusi vuotiaana Kaislakka oli ns. jalaton, jonka vuoksi kasvattaja halusi ottaa sen takaisin itselleen ja mahdollisesti kuntouttaa. Näin ollen tamma siirtyi jalostuskäyttöön, tehden kilpauransa jälkeen kolme hienoa jälkeläistä, joista kaikki olivat oreja. Luonteeltaan Kaislakka oli hyvin tasainen ja ihmistä kunnioittava persoona, ja sikäli harmi, että tamma ei periyttänyt tätä hurlumhei-jälkeläisilleen. Väritykseltään tamma oli perinteinen rautias kera otsan pienen tähden ja säkorkeutta tämä omasi reilut 155cm. Hyvärakenteisen Kaislakan jalat eivät koskaan palautuneet hyväksi, joten se jouduttiin lopulta lopettamaan 11 vuoden iässä jalkojen oireilun pahentuessa.

ei. Niklaus oli astetta tuntemattomampi suomenhevosori, jota nähtiin pääsääntöisesti työhevoskisoissa. Ratsastuskilpailuissa oria ei koskaan tavattu, eikä edes tiedetä, osasiko Niklaus ylipäätänsä ratsunhommia. Ori teki ahkerasti töitä omistajiensa maatilalla, jossa se oli apuna pelto- ja puutöissä, ja talvisin se toimi rekihevosena. Tämä monitoiminen ajokki oli luonteeltaan rauhallinen ja ns. pomminvarma, joka teki siitä oivan hevosen työhönsä. Väritykseltään Niklaus oli rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 155cm. Sadan prosentin varmuutta orin jalostuskäytöstä ei ole, mutta tietojen mukaan sillä on kaksi jälkeläistä, joista molemmista kehittyi oikein näppäriä ratsuhevosia. Ori lopetettiin ilmeisesti vanhuuden oireisiin 23 vuoden ikäisenä, asuen koko elämänsä saman omistajan hoivissa.

ee. Kiamilla oli kerrassaan suloinen suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan pirteä kuin mikä ja varsinainen rakkauspakkaus. Nuorempana tamma teki töitä ratsastuskoulussa, soveltuen siellä tuntiratsuksi niin aloittelijoille kuin myös kokeneille helppo A tasolle saakka. Kiamillalla kuitenkin oli kuitenkin potentiaalia lajiin kuin lajiin, jonka myötä se myytiin seitsemän vuoden iässä kilpahevoseksi. Tammaa nähtiin täten vanhemmilla iällä koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa, joissa se menestyi todella hyvin. Rakenteellisesti rautias, 153cm korkea Kiamilla ei ollut mikään tähti, mutta se ei onneksi menoa kilparadoilla haitannut. Kilpauransa jälkeen Kiamilla liisattiin kahden varsan verran Räppisen tilalle, periyttäen jälkeläisilleen kyvykkyyttä kilparadoille. Kiamillan kohtalo oli aika surkea, sillä 19 vuoden iässä se joutui kahakkaan laitumella toisten tammojen kanssa, loukkaantuen siinä pahasti, eikä mitään ollut enää tehtävissä.

Jälkeläiset

s. 02.04.2016, t. Mörkövaaran Loviisa (e. Minerva) omistaja: VP
s. 06.04.2016, o. Mörkövaaran Rioraama (e. Kesäsuon Milla) omistaja: Siuri
s. 15.04.2016, t. Mörkövaaran Leinikki (e. Ruskasaaren Lola) omistaja: Tuulia T.
s. 30.06.2016, t. Mörkövaaran Savanni (e. Sinitian Taiga) omistaja: Hapero

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 43, VSR 5 kpl

12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
13.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
14.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/40
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
16.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
16.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
17.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/40
19.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/40
21.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/50
22.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
22.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/40
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/50
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/40
24.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
26.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
26.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
26.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
28.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
29.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/43
29.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
30.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
30.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/50
01.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
01.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/43
01.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
05.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
05.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
07.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
07.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
08.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
18.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
19.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
20.04.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30

02.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/29
03.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/29
07.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/29
09.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
11.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/21
15.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/37
16.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/21
22.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
23.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/21
24.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/21
25.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
25.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
27.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
27.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
02.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
05.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
08.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
08.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
11.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
11.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
12.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
09.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
11.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
12.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
12.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
12.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
13.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
14.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
14.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
18.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
19.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
20.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
21.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
21.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
22.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
22.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
24.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
25.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
25.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/50
26.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
26.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
27.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 07/50
29.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
30.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
30.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
30.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
30.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
05.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
07.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
07.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
08.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
10.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
16.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
18.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
20.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
21.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
23.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
24.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
26.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
31.05.16, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 13/243

16.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/28
16.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
27.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
29.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
07.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
14.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/22
15.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/22
16.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/22
17.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
30.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
03.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/44
03.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/18
06.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/18
07.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/18
09.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/36
10.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/36
10.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/60
12.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/28
22.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
26.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
30.06.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
10.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
11.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
15.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
15.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
17.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
19.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
19.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/21
28.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
29.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
29.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
04.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
05.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
08.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
09.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
09.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
10.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
12.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
13.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
14.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
14.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/50
15.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
15.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
26.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
25.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
29.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
30.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
02.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
03.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
06.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
08.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
08.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/60
09.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
11.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/28
15.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/37
17.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
17.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/37
17.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/28
18.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/28
19.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/28
19.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/26
22.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
10.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/37
30.06.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/52

31.07.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 02/25
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 07/49
31.01.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 05/70
31.03.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 02/106
30.04.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/14

Valmennukset ja päiväkirja

23.11.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään luvassa oli kovaa treeniä Ruun kanssa, sillä piipahdimme käymään naapuritallilla kouluvalmennuksessa. Pitkään aikaan en ollut tällä orilla tavoitteellisesti ratsastanut, joten tiesin, että luvassa on paljon verta, hikeä ja kyyneliä. Alkutunnista ori oli omaan tapaansa reipas, se paineli menemään korvat pystyssä eteenpäin, eikä liiemmin malttanut kuunnella apujani. Näin ollen sain tehdä paljon taivutteluja volteilla ja tehdä lisäksi paljon siirtymisiä, joilla vähitellen ori muotoitui kohti ohjaa.
Valmennus aloitettiin temponlisäyksillä ravissa, niin että aina pitkät sivut ravattiin ja lyhyet käveltiin. Tämä tehtävähän oli Ruulle hyvin simppeli, merkistäni se pidensi askeltaan ja tahti lähti reippasti lisääntymään. Pienesti ori kampesi apujani vastaan käyntiin hidastaessa, mutta muutaman toiston jälkeen siitäkin erimielisyydestä selvittiin. Tästä jatkoimme tekemään ravi-pysähdys-ravi harjoituksia, jotka edellisen tehtävän pohjalta lähti melko kivasti rullaamaan. Jälleen oli pientä hankaluutta saada Ruu rehellisesti ravista pysähtymään aloilleen, mutta kyllä se sieltä hiljalleen tuli kun riittävän napakasti pyysi. Paikoiltaan suoraan raviin jatkamisessa saimme vuolaasti kehuja, sillä ori suorastaan pingahti liikkeelle, eikä ottanut kertaakaan käyntiaskelia mukaan. Viimeisenä harjoituksena teimme laukannostoja käynnistä keskiympyrällä, jotka alkuun oli meidän osalta yhtä söhläystä. Ruu oli laukan suhteen niin virtaa ja energiaa täynnä, ettei se malttanut odottaa minun laukkapohjetta vaan karkasi milloin itse sattui laukkaamaan. Pidätteitä sain siis jakaa oikein urakalla, lisäksi kun Ruu hölmöyksissään pari kertaa nosti väärän laukan. Onneksi loppujen lopuksi saimme nostotkin sujumaan, jolloin laukkakin lähti mukavasti pyörimään ja Ruu rauhoittumaan.
Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja saimme näin ollen siirtyä itsenäisesti loppuverkan pariin. Loppuverkassa ori oli edelleen melko innokas, mutta malttoi siirtyä loppukäynteihin melko mukavasti. Valmentaja oli ihan tyytyväinen meidän tämän päivän työskentelyyn, itse sen sijaan en niinkään. Ori oli hyvin pörheällä tuulella, enkä omasta mielestä ollut sille riittävän napakkana, jotta tehtävät olisivat onnistuneet paremmin.

15.09.2016
Vaikka aamu alkoi Mörkövaarassa hyvin syksyisissä ja sateisissa merkeissä, päätin lähteä Ruun kanssa kentälle hyppäämään esteitä. Tätä pientä duracell-kania ei sade ja tuuli tosin ollenkaan haitannut, jo tallista ulos päästyään se puuskutti menemään hirmuista kyytiä. Tallitytöt tulivat mukaamme kentälle esteiden kasaamisessa, he pystyttivät viisi kappaletta vajaan metrin esteitä ja jäivät sitten kentänreunalle päivystämään. Verkkasin orin huolellisesti, alkuun se painoi hieman kädelle ja kun se kaasujalka oli raskas, sain pidätellä sitä oikein jämäkästi. Pian pääsimme hyppäämään, jolloin odotetusti vauhti sen kuin lisääntyi. Siitä huolimatta Ruu aloitti hyppäämisen vahvasti, se ponnisti hyvästä kohtaa ja hyppäsi jokaisen eteensä tulevan esteen puhtaasti. Muutaman kerran ori pudotti lähestymisessä kiitoraviin, jolloin esteiden ylitse mentiin todellisilla kaniloikilla, mutta muutoin oli hyvin tyytyväinen Ruun työskentelyyn. Vauhtikin kun hieman tasaantui tunnin edetessä, ei sekään ollut enää lopussa ongelmana. Lopputunnista tallitytöt tekivät minulle näistä esteistä noin 50cm viiden esteen sarjan, jolloin Ruu joutui vähän enemmän miettämään ja käyttämään päätään. Orin askeleet eivät aluksi tahtoneet sopivia esteiden väleihin juuri ollenkaan, jonka vuoksi puomit kolisivat melko reippaalla tahdilla alas. Huolelliset avut selästä auttoivat Ruuta kuitenkin enemmän keskittymään, jolloin se huomioi paremmin jalkansa ja oli liikkeessä malttavainen. Onnistuneeseen suoritukseen oli hyvä lähteä lopettelemaan, johan tuota reippaasti yli tunti ennätettiinkin kentällä pyöriä. Sade tunnin aikana sen kuin vain yltyi, jonka takia Ruu sai jäädä talliin kuivumaan, eli sen ei tarvinnut mennä tarhaan heti nököttämään.

16.07.2016
Loistavia uutisia - Ruunappa pääsee ensi kuussa ensimmäisiin laatuarvosteluihinsa mukaan! Ruu on ollut oikeastaan jo alkukesästä valmis laatiksiin, mutten sitä saanut ilmoitettua yhtään mihinkään mukaan. Nyt kun kouluratsastusjaoksen elokuun tilaisuus tuli julki, oli pakko nakata tämäkin suokkipoika koettamaan onnea. Tosin samalla aloin jälleen pohtimaan, mihin se aika oikein häviää. Vasta lopputalvesta tämäkin hurmuri Mörkövaaraan muutti ja nyt se on jo valmis suuriin koitoksiin - iiks. Kerrassaan huippuheppa! Kovasti Ruun kanssa tavoitellaan koululaatiksen ensimmäistä palkintoa, mutta kaikki on oikeastaan sen suvusta kiinni. Jos sukutuomari tykkää pojan taustoista, voi hyviä pisteitä odottaa, mutta jos ei, niin, no, ainakin on yritetty. Joka tapauksessa Ruu varmasti hurmaa jokaisen tuomarin, niin sympaattinen pieni mies se on. Kovasti seuraillaan seuraavien viikkojen ajan lisäksi Ruun jälkeläistä, Mörkövaaran Rioraamaa, jonka pitäisi vähitellen saada sijoituksia esteratsastuskilpailuistakin. Tämä tarkoittaisi sitä, että Ruu olisi heti valmis estelaatikseenkin, jos vain Rioraama on niittänyt riittävästi menestystä. Loppukesän mittaan on siten varmasti useampikin laatuarvostelu läpi käytävä, joten pitäkääpä peukkuja!

15.05.2016
Jälkeläisiä, jälkeläisiä, niistä on Ruun kevät tehty. Kun Ruu pääsi kilpaeläkkeelle koulu- ja esteratsastuksen parista, siirtyi se samalla heitolla jalostuskäyttöön. Huhtikuussa Ruu sai peräti kolme hienoa jälkeläistä, joista kaksi on tammoja ja yksi on ori. Ensimmäisenä tallin Minerva-tamma varsoi kauniin ruunikon tammavarsan, joka nimettiin Mörkövaaran Loviisaksi. Loviisan jätin Mörkövaaraan kasvamaan ja tälläkin hetkellä se kisaa jo menestyksekkäästi eri lajien parissa. Toisena syntyi Kesäsuon Millalle komea rautias pienori Mörkövaaran Rioraama, joka löysi heti vieroituksen jälkeen kodin Sigurin hoivista Kuuralehdon tilalta. Rioraamaakin on nähty jo koulukentillä, joten epäilemättä sekin tulee vielä kiertelemään aktiivisesta kilpakenttiä, ja toki toivottavasti menestyksekkäästi. Kolmantena Ruskasaaren Lola varsoi kuvankauniin vaaleanrautiaan tammavarsan, joka sai nimekseen Mörkövaaran Leinikki. Leinikkikin löysi nopeasti vieroituksen jälkeen uuden kodin, joten ei aikaakaan kun tamma matkusti Tuulian hoiviin Tuulenpesän tallille. .. Ja näin on upeita hevosia saatettu maailmalle! Ruulle on luvassa ainakin vielä yksi jälkeläinen tälle kesää, nimittäin parhaimmillaan yksi tallin tammoista on sille tiineenä. Toivon kovasti, jälkeläiset menestyvät elämässään isänsä tavoin ja näin ollen Ruukin saa näyttöjä tulevaisuutta ajatellen.

27.04.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Mörkövaaraan saapui tänään ulkopuolinen estevalmentaja, jonka tunnille myös minä osallistuin Ruun kanssa. Ruu oli alussa yllättäen ihmeellisen reipas, se liikkui heti tarmokkaasti eteen, kuunnellen myös antamiani apuja kohtuullisen hyvin. Sain sen melko nopeasti ratsastettua hyvin tuntumalle, jonka jälkeen saimme rueta ottamaan muutamia lämmittelyhyppyjä. Ruu tuntui kirivän melkolailla esteille lähestyttäessä, joten napakat pidätteet sain jälleen antaa, vaikka se muuten hyppäsi kyllä melko hyvin.
Tänään kävimme valmennuksessa lävitse sarjaesteiden hyppäämistä. Kentälle oli rakennettuna kaksi sarjaa, toisessa 60cm, 70cm ja 80cm esteet ja toisessa 80cm ja 80cm esteet. Meidän vuoromme koittaessa oli Ruu kuin mikäkin intoinen kakara, joten voitte vain arvata tuloksen kun hevosen kanssa menimme kolmen sarjan esteille. Ensimmäinen, matalin este, ylittyi hyvin, mutta en kerennyt reagoiman Ruun askeleisiin ja ottamaan niitä huomioon esteiden välissä, jonka takia kaksi muuta tippui. Seuraavalle sarjalle kerkesin jo vähän paremmin saamaan hevosta hallintaani, joten ne ori hyppäsi puhtaasti. Valmentaja käski minun pidättää hevostani ronskimmin, tai muutoin ei ollut esteille asiaa. Vähän aikaa rauhoittelin Ruuta, jonka jälkeen lähdimme suorittamaan uudestaan. Tällä kertaa tiesin mitä tulevan piti ja siten pystyin varautumaan Ruun hölmöilyihinkin. Napakoilla pidätteillä ja huolellisella ratsastuksella esteet ylittyivät kerta toisensa jälkeen paremmin ja paremmin. Kerran valmennuksen aikana saimme Ruun kanssa huono lähestymisen, jonka vuoksi ori kieltäytyi.
Kun rata oli käyty ajatuksen kanssa useaan kertaan läpi, eikä virheitä enää ilmennyt, saimme siirtyä loppuverkan pariin. Loppuverkassa Ruu oli edelleen reipas, eikä se olisi malttanut edes hidastaa käyntiin. Valmentaja antoi meille ihan hyvää palautetta, kuulemma Ruu on taitava hevonen jos se vain malttaa keskittyä. Hieman on parantamisen varaa hevosen hallitsemisessa, mutta eiköhän se siitä.

27.03.2016
Voi pyhä perjantai, ette arvaa mitä meidän mini-Ruu on alkanut tekemään! Jotenkin ihmeen kaupalla ori on alkanut karkailemaan tarhastaan, enkä tietenkään aluksi ymmärtänyt, mistä ihmeestä se pääsee sieltä livahtamaan. Kyseessä on kuitenkin putkitarha, jota on vielä vahvistettu lankuin, niin ei sieltä helposti pitäisi yhdenkään hevosen läpi tulla. Yhtenä päivänä jäin kuitenkin kyttäämään sitä tallin nurkalle, sillä heti tarhaan vietyä huomasin, kuinka se alkoi olemaan levoton ja kuinka se suorastaan näkyvästi mietti, että kuinka täältä pääsee pois. Ja kyllä, Ruu kirjaimellisesti ryömi tarhan portin alitse, jossa on noin kuutisenkymmentä senttiä maavaraa. Pois päästyään se säntäsi tukka putkella takaisin talliin ja kipitti suoraan rehuvaraston ovelle, jonka senkin se näköjään osasi avata. Sinne se tyytyväisenä meni mussuttamaan väkirehuja, aivan kuin ei mitään. Minun tullessani rehuvajaan oli Ruun ilme näkemisen arvoinen, se oli aivan kuin "en mä mitään ole tehnyt"! Naama punaisena saatoin siinä jakaa orille mielipiteitäni, ja taisinpa sitä olla lähimpään makkara-autoon jo viemässäkin. Ei tarvitse enää ihmetellä, minne meidän rehut häviää. Ruu on siis tätä tehnyt viimeisen parin viikon aikana muutaman kerran, jolloin olen sen vain pihasta seikkailemasta löytänyt, ilman yhteyttä rehuvajaan. Urgh! Täytynee tehdä portille jotakin, että nämä karkailut loppuu eikä Ruu syö itseään valtavaan kuntoon. Senkin pieni pirulainen! Toki ihanaa, että meiltä löytyy näinkin fiksu hevonen, eikä aina vain niitä päälahoja.

14.03.2016
Ruu on kotiutunut Mörkövaaraan erinomaisesti, se tulee kohtuullisen hyvin juttuun muiden tallin orien kanssa ja on päässyt meidän tallin rytmiin hyvin kiinni. Aika ajoin ori kyllä on aiheuttanut tallin ihmislaumalle harmaita hiuksia, sillä se osaa olla melkoinen riiviö, joten ei sen kanssa aina ole päivät olleet suurinta herkkua. Hankaluuksista on kuitenkin aina selvitty, vaikkakin verta ja kyyneleitä on saanut vuodattaa. Ruun kilpaura pääsi hiljattain hyvin vauhtiin, sen kanssa on ennätetty kiertää jo kaikissa neljän lajin kilpailuissa: koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajoissa. Jokaisesta lajista ori on napannut jo ensimmäiset sijoituksensa kotiin, joten ei voi sanoa, että tämä huono kilparatsu olisi. Erityisesti esteillä ja valjakkoajoissa Ruu on loistanut, joten ne taitaa olla sen kaikista omimmat ja mieleisimmät lajit. Kevään aikataulu on siten pitkälti meidän osalta pelkkää kiireistä kilpailujen kiertoa, mutta katsellaan jos kesään mennessä olisi saatu edes joistakin lajeista jo sijoitukset täyteen. Tätä vauhtia kun Ruu jatkaa, ei sen kanssa tarvitse enää ensi vuonna kilpailuissa kierrellä, heh. Tosin tyyntä myrskyn edellä, koskaan ei voi tietää, mitä Ruu seuraavaksi keksii ja kuinka se kilpailuissa käyttäytyy. Toivotaan kuitenkin kovasti, että orin kanssa ei suuria kommelluksia vastaan tule ja että yhteiselo on helppoa meille kaikille.

21.02.2016
Saanen esitellä ihanan uutukaiseni, suomenpienhevosori Ruunapan! Tein jälleen kerran eilen suuren heräteostoksen, kun näin Siurin kauppaavan uusia Heljävirran tuontejaan. Ruunappa oli se pohjanpahnimmainen hevonen, kaikki muut olivat jo menneet, mutta tästä orista ei kukaan ollut vielä tarjonnut. Minä reippaasti tutkaisin Ruun lävitse ja totesin, että sehän on aivan loistava lisä Mörkövaaraan! Näin ollen jätin "hienon" ostotarjouksen orista, joka samana iltana lähti minun omistukseeni. Ruu on siis reilun kuuden vuoden ikäinen, vaaleanpunarautias poika, joka on jo ratsukoulutettu. Näin ollen meidän ei tarvitse stressata enää koulutuksen parissa, vaan pääsemme samantien suuntaamaan kilpailuihin. Ruu tulee melko pitkälti kenttäpainotteisesta suvusta, joten siitä on oikeastaan lajiin kuin lajiin. Sitenpä myös Ruu pääsee pyörähtämään heti ensi kuusta lähtien koulu-, este-, kenttä- ja valjakkokisoissa. Luonteeltaan poika on toistaiseksi paljastunut melko energiseksi, joten toivottavasti meillä lähtee yhteiselo sujumaan siitä huolimatta hyvin. Ja sitten vielä kaiken kukkuraksi toivon, että Ruusta tulee loistava periyttäjä ja että se saa tulevaisuudessa upeita jälkeläisiä. Ei muuta.