Mörkövaaran Tähtisade - virtuaalihevonen

NimiMörkövaaran Tähtisade LempinimiSade
Rek.nroVH06-018-7967 Synt.päivä ja ikä28.09.2009, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri149 cm, vrt
KoulutustasoVaativa B, 100cm PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

21 + 32 + 26 + 35 = 114p, YLA2
15 (6+4+5) + 40 + 20 + 10 + 8 = 93p, KRJ-II
14 + 18 + 17 + 20 + 20 = 89p, SLA-II

Luonne

Yleisesti Mörkövaaran Tähtisade on rauhallinen ja hyväsydäminen tamma, jolta löytyy kuitenkin hieman pilkettä silmäkulmasta. Osaa käyttäytyä joka tilanteessa hienosti ja mallikkaasti, mutta mikäli vain itse tahtoo. Välillä voi vähän vängätä hoitajalleen vastaan, eikä välttämättä alistu tämän tahtoon, vaikkakin osaa kunnioittaa hoitajiaan. Sade on siitä mukava tamma, että se on hyvin laiska ja sitä asiaa hoitaja voi käyttää hyväkseen useassakin eri tilanteessa. Ratsastettaessa se ei välttämättä ole paras asia, mutta ainahan topakka ihminen saa tämän hevosen tottelemaan. Hurja ja vilkas Sade saattaa välillä olla, silloin hoitajankin kannattaa olla varuillaan - mikäli Sade keksii jotain uutta ja ihanaa, niin se on silloin menoa.

Hoidettaessa Sade on yleensä maltillinen, se antaa hoitajan tehdä kiltisti hommansa loppuun, vaikkakin välillä tykkää härnätä hoitajaansa mitä ihmeellisin keinoin. Tamma kannattaa pistää hoitamisen ajaksi kiinni, pysyy kylläkin paikoillaan melko hyvin ilman riimunnaruakin, mutta silloin hoitaja joutunee väistelemään Sateen kavioita. Harjatessa Sade tyytyy vain nauttimaan saamastaan huomiosta, tämä hevonen onkin suorastaan tunnettu huomionkipeydestään. Sade omaa hyvän ja sileän karvapeitteen, jossa ei ole yleensä edes paljoa harjaamista. Pään harjaus ei ole tamman lempihommia, pyrkii vetämään turpansa kattoon ja väistelemään hoitajan käsiä minkä vain kerkeää. Kavioiden puhdistus onnistuu Sateen kanssa ihmeen helposti, tamma nostaa jokaisen kavionsa lähes itsestään ja antaakin hoitajan pitää kaviota niin kauan ylhäällä kuin tarve vaatii. Varusteiden laitto sujuu ihan hyvin, tietenkin jotkut remmit tuottavat välillä ongelmia. Suitsiessa nykii turpaansa usein ylös, mutta ottaa kuolaimet kuitenkin nätisti suuhunsa kun kohdalleen osuvat. Satuloidessa ei yleensä pullistele, mutta niitäkin päiviä tietenkin on milloin satulavyötä saa vetää hiki päässä jotta menisi tamman pullean mahan ympäille. Normaalisti Sade tyytyy vain luimimaan, näykkiä-termiä tämä hevonen ei onneksi tunnekaan. Muutkin varusteet menevät tamman päälle kohtuullisen hyvin, mm. pinteleitä käärittäessä jaksaa pitää jalkansa nätisti paikoillaan, eikä heiluttele niitä ympäriinsä. Yleisesti Sade on siis hoidettaessa kiltti, eikä vaadi hoitajaltaan paljon. Tammaa voivat huoletta siten myös käsitellä kokeneet konkarit kuin pienemmät aloittelijat.

Ratsastettaessa tamma ei ole ehkä niin nöyrä mikäli sellaisen kuvan sai. Sateelta löytyy myös omaa tahtoa ja siksi ei aina tee niin kuin jokainen käskee. Joissain asioissa osaa olla hyvinkin maltillinen, toisaalta se on kiinni vain siitä, että tamma on niin laiska. Sade ei ole mikään herkkä hevonen, sitä saa siis huoletta pyöritellä suuntaan jos toiseenkin kovemmallakin otteella. Tamma kuuntelee parhaiten ääni-, sekä istunta-apuja joilla sen saa hienosti liikkumaan eteenpäin. Esteillä kuolainapu tukee hyvin istuntaa sekä pohkeita, toisin kuin koulussa istunta ja painoavut ovat tärkeimpiä. Lisäapuja Sateella harvoin tarvitsee käyttää, mitä nyt tietenkin raippaa laiskoina tunteina. Mitä ilmeisemmin Sade ei ole perinyt isältään upeita kouluratsulle tyypillisiä liikkeitä, ehkä enemmänkin esteratsulle sopivammat. Koska tamma on yleispainotteinen hevonen, menee se hyvin niin koulu- kuin myös esteratsastusta. Koulussa Sade on taitava vain halutessaan, siihen lajiin tammaa ei voi pakottaa mikäli haluaa jonkinlaista tulosta saada aikaan. Kapasiteettia löytyy upeasti vaativa b tasolle asti, se taittaa hienosti kaikki helpot luokat, niissä ei yleensä ongelmia synny. Sateella on siis paljon muutakin perustaitojen lisäksi hallinnassa, eikä se vaadi selkäänsä kuin topakan ratsastajan, joka osaa pistää sen ruotuun tiukallakin hetkellä, mikä ei ole kovin vaativa homma. Esteillä Sade saattaa hieman kuumua, eikä alennu kaikkien ratsastettavaksi. Kapasiteettia öytyy hienosti metriin asti, mikä ei ole huono saavutus näin pieneltä hevoselta. Sade tykkää€ hyppiä pieniä esteitä, mutta koettelee se silti ratsastajaansa jatkuvaan. Kieltäytymiset eivät ole uusi asia tämän tamman kanssa, niin tapahtuu lähes joka estetunti. Sade saattaa olla esteille turhan laiskatapaus ja siksi kaviotkaan eivät koko ajan nouse. Maastossa Sade on ihmeen varmajalkainen, vauhtia kyllä löytyy, mutta suureksi osaksi hyvinkin rauhallinen. Yleisesti Sade on siis kelpo ratsastettava topakalle kuskille joka kaipaa pientä haastetta.

Kisoissa Sade on jokseenkin hermostunut, ainakin aluksi. Matkat kisapaikoille sujuvat yleensä mutkitta, tamma menee mielellään traikkuun ja jaksaa matkustaa siellä pitkänkin matkan. Kun paikalle päästään, alkaa se hyppiminen, pomppiminen ja säikkyminen. Tätä vaihe kestää hetken, kunnes itsestään rauhoittuu ja alkaa tutkimaan ympärillään tapahtuvia asioita. Lämmittelyssä Sade voi pistää hiemaan vastaan ja muutenkin esittää sitä queenia, mutta oikean tilanteen tullen antaa ohjat ratsastajalleen ja onkin niin nöyrää kauraa että. Sateella kisataan niin koulua kuin esteitä, keskimäärin helppo a ja 100cm tasoilla. Antaa kilpakentillä parhaansa, varsinkin kouluratsastuksessa, esteillä yrittää välillä vähän lusmuilla, eikä siksi ole mikään reippain estehevonen. Lusmuilu tietenkin johtaa siihen ettei hyppää esteiden ylitse niin hyvin kuin toivoisi. Kisoissa tarvitsee selkäänsä osaavan ratsastajan, joka osaa pistää tämän tamman ojennukseen jokaisessa tilanteessa.

Sukulaiset

i Rajattoman Valtteri
sh-o, prt, 156cm
SLA-II
ii Ch Mörkövaaran Wilho
sh-o, prt, 152cm
YLA2, KTK-III
iii Kuisman Elmeri
sh-o, tprt, 154cm
YLA1, KRJ-I
iie Fiktion Kelmitär
sh-t, rt, 152cm
YLA1, KRJ-I, SLA-I
ie Rajattoman Anopin Sihinä
sph-t, rt, 146cm
KTK-II
iei Taikakuun Tulisielu
sh-o, trt, 155cm
YLA2, SLA-II, VVJ-III
iee Välähdyksen Virkku
sh-t, vrt, 156cm
KTK-II
e Heinämäen Janniina
sh-t, vrt, 153cm
SLA-II
ei VIR MVA Ch Jasper U
sh-o, rt, 154cm
YLA1, KRJ-I, KTK-II
eii VIR MVA Ch Pesonen VOE
sh-o, m, 155cm
YLA1, KTK-II, KRJ-I
eie VIR MVA Ch Marjametsän Ennenkaikkea
sh-t, rt, 151cm
YLA2, KTK-III, KRJ-II, SLA-I
ee Symbioosin Santamaria
sh-t, rt, 155cm
eei VIR MVA Ch Pilviponin Salamanteri
sh-o, tprt, 155cm
YLA2, KTK-II, KRJ-III, VVJ-III, SLA-I
eee Ch Kimaran Ilopilleri
sh-t, trt, 150cm
YLA2, KTK-III

Jälkeläiset

s. 07.01.2010, o. Mörkövaaran Remupekka (i. Fiktion Lenni) omistaja: Juli
s. 20.07.2010, o. Mörkövaaran Rasmus (i. Lakean Tukkijätkä) omistaja: Jessika
s. 03.09.2010, o. Mörkövaaran Uniikki (i. Lakean Untamo) omistaja: rynn
s. 04.11.2010, t. Mörkövaaran Vilppa (i. Lieskava) omistaja: Toffe
s. 17.01.2011, t. Mörkövaaran Tähdenlento (i. Fiktion Lennartti) omistaja: Emma P.

Valmennukset ja päiväkirja

20.11.2010
Mörkövaaran pihassa järjestettiin eilen pienimuotoinen tapahtuma jossa esiteltiin eri tyylisiä ratsastuslajeja, oli ratsastusnäytöksiä ja talutusratsastusta. Sade sai kunnian olla yhtenä talutusratsuna ja siten hommat onnistuivat hienosti. Tamma oli todellakin parhaimmillaan siinä hommassa, se kulki nöyrästi jokaisen 4 vuotiaankin alla ja kuljetti heitä erittäin mielellään selässään. Sitenhän Sade sai tietenkin hurjan määrän rapsutuksia ja herkkupaloja pieniltä ihmisiltä, että en yhtään ihmettele miksi heistä tykkäsi... Taidankin hankkia Sateelle nuoren hoitajan, niin upeasti se heidän kanssa työskenteli!

15.11.2010 Estevalmennus, valmentajana Laura R.
Aurinkoinen syyspäivä alkoi mukavan kiireettömästi, kun Hawering ratsuineen saapui kentälle jo kymmenisen minuuttia ennen sovittua aikaa. Pyysin ratsukkoa kiertämään hetken uraa pitkin kentän ympäri, kun vielä siirtelin viimeisiä puomeja kentän keskelle. Viitisen minuuttia hurahti silmissä, ja pian olimmekin valmiita jo aloittamaan. Pyysin Haweringia hieman lisäämään vauhtia Sateeseen, kun neiti tallusteli eteenpäin suunnilleen vielä silmät puoliummessa. Muutaman huomautuksen jälkeen neiti alkoikin astella eteenpäin mukavaa tempoa. Hetkessä parivaljakko jo ravasikin eteenpäin rennosti harjoitusravissa. Tamma oli kuitenkin vielä hieman välinpitämätön ja katseli pääasiassa sivummalle seuraillen täysin muita tapahtumia. Huomautin asiasta heti, ja pienen korjauksen jälkeen tamma jo nätisti hölkyttelikin eteenpäin katse kohti menosuuntaa. Alkuverryttelyksi oli tarkoitus ravata puomijonon yli, jotta ratsukon keskittyminen saataisiin suunnattua jalkojen toimintaan ja lopulta hypäten muutamia matalia ristikoita. Aluksi tammalla oli muutamia tahtirikkoja, jolloin kaviot kopsahtelivatkin vähän väliä puomeihin, mutta lopulta parivaljakko sai puhallettua yhteen hiileen ja pian he astelivatkin vaivattomasti puomien välissä kevein liikkein. Ristikoita hypättäessä Sateen vauhti tuntui taas hyytyvän, mutta pian ratsastaja saikin ratsuunsa vauhtia muutaman raipan näpsäytyksen jälkeen. Ratsukko kiersi vielä reippaassa ravissa ympärikenttää suorittaen jokaisella sivulla aina yhden voltin. Ennen kunnollisiin esteisiin siirtymistä pyysin Haweringia suorittamaan tamman kanssa muutamia laukannostoja kootessani esteitä. Viimein sain koottua 60 ja 70 senttimetriset pystyt. Alkuun ratsukko lähestyi hieman epäröiden esteitä, ja Sade kieltäytyikin pariin otteeseen. Useamman kertauksen jälkeen tamma kuitenkin rentoutui, ja hetkessä asiat alkoivatkin luistaa. Lähestymiset sujuivat hyvin, vaikkakin välillä ratsukko ponnisti turhankin aikaisin. Muutamasta puominpudotuksesta ei huolehdittu, vaan jatkoimme määrätietoisesti eteenpäin. Vähitellen Sade tuntui innostuvan itse esteistä, ja pian haparoivasta ja vauhdittomasta alkupuolesta ei ollut häivähdystäkään. Hiljalleen nostin esteitä 90 senttimetriin, ja lopulta parivaljakko hyppäsikin näyttävästi kolmen esteen sarjaa, jonka estekorkeudet vaihtelivat 80 sentistä jopa metriin. Välillä kaviot kopsahtelivat puomeja vasten, ja ehkäpä jokin puomikin tippui, mutta ratsukko nautti itse suorituksesta. Asteittain kuitenkin aloimme kuitenkin lopetella. Pyysin Haweringia hyppäämään vielä muutaman kerran sivummalle rakentamani trippelin, kun purkaisin muita esteitä. Lopuksi parivaljakko vielä verrytteli vielä hieman ravin ja volttien pyörteissä. Olin oikein tyytyväinen ratsukon työhön huolimatta pienestä alkukankeudesta. Loppua kohden suoritus vain parani paranemistaan.

09.11.2010
Tänään huomasin uuden Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuden olevan julki ja siten ilmoitin Sateen mukaan. Tamma on mielestäni ihan hyvässä kunnossa arviointia varten, kisa- ja päiväkirjamerkinnöistä olisi tavoitteena saada täydet pisteet. Luonteesta ja rakenteesta en ole kovinkaan varma, mutta kyllä suvun puolesta pisteitä pitäisi myös ropista. Odotetaan innolla minkälainen palkinto Sateelle napsahtaa!

05.11.2010
Eilen syntyi Mörkövaaran Tähtisateen neljäs jälkeläinen, Mörkövaaran Vilppa. Väritykseltään tämä upea tamma on hopeanruunikko, ja se tulee jäämään todennäköisesti pienhevoseksi vaikka molemmat vanhemmat ovatkin "oikean" suomenhevosen mitoissa. Tältä reippaalta tammalta tulee varmasti löytymään kapasiteettia lajiin kuin lajiin, sen molemmat vanhemmat ovat sijoittuneet runsaasti niin koulun, kuin myös esteratsastuksen parissa. Tamma siirtyy Toffen omistukseen Steckeriin vieroituksen jälkeen, josta löytyykin ennestään yksi upeampaakin upeampi Mörkövaaran Eemil.

01.11.2010
Sade on jäänyt nyt täysin virallisesti kilpailueläkkeelle, enää sillä ei siis kilpailla esteillä, eikä koulussa. Mutta johan tuo aikakin oli päästää jo tamma levolle, takana kuitenkin reilut 90 sijoitusta esteiltä, koulusta ja valjakkoajoista. Tavoitteena meillä olisi päästä vielä tämän vuoden puolella suomenhevosten laatuarvosteluun, mutta katsoo tarvitseeko joku muu tallin asukas sitä palkintoa Sadetta enemmän. Sade on tällä hetkellä kantavana ja varsan tulisikin syntyä vielä tämän viikon aikana!

21.10.2010 Koulutunti
Sade oli tänään reippaalla tuulella, pyrki jatkuvaan eteen ja sainkin pidätellä melko paljon ratsuani pitääkseen sen käsissäni. Aloitimme alkuverkan reippaalla ravilla tehden pitkillä sivuilla temponlisäyksiä, jotka olivat kylläkin välillä riistäytyä laukkaan. Teimme myös paljon raviväistöjä, joiden tarkoituksena oli saada Sade keskittymään ja kuuntelemaan ohjeitani. Tarkoituksenamme oli mennä koottuja askellajeja, jotka aloitimme käynnistä hyvän tuntuman saamiseksi. Sade kokosi merkistäni askeleensa hienosti, ja otimme mukaan myös ympyröitä ja rataleikkaita. Seuraavaksi siirryimme raviin jossa oli alkuun hieman kädenvääntöä meidän välillä, mutta voitettuani tamma asteli nätisti kootussa ravissa eteen. Laukka kieltämättä alkuun vähän pelotti, mutta kun sain valmistella Sateen rauhassa tehtävään, niin kyllä se melko hyvin lähti liikkeelle. Laukan jälkeen teimme lyhyen loppuverkan ravissa sillä itse olin jo ihan puhki minun ja tamman erimielisyyksistä, ja niistä lukuisista avuista joita yritin ratsulleni tarjoja, enkä siksi jaksanut mitään kauheata rääkkiä jäädä vetämään.

17.10.2010 Kouluvalmennus Coyossa
Alkuverryttelyssä ja valmennuksen alkupuoliskolla Sade oli jääräpäinen eikä suostunut tekemään kanssasi yhteistyötä. Sen itsepäisyys alkoi kuitenkin pikkuhiljaa vähentyä ja vähentyä, ja lopputunnista teitte töitä jo aivan eri tavalla. Siirtymiset ravista laukkaan ja laukasta raviin sujuivat teiltä kaikkein parhaiten. Sade liikkui nätisti ja teki töitä ahkerasti, kun olit saanut sen kerran innostumaan harjoituksista.

15.09.2010
Tallilla kävi tänään kengittäjä laittamassa tammalle uudet upeat kengät jalkaan joilla nyt passaa taas hetken aikaa kentällä ja kisoissa kirmata. Sade ei ollut, ihme kyllä, kovin yhteistyönhaluinen kengittäjän kanssa, se vänkäsi vastaan heti ensimmäisen kavion kohdalla kun sitä yritettiin maasta edes nostaa. Sade sai sitten vähän ylimääräisiä herkkuja joiden avulla saatiin sille jotenkin ne kengät jalkaan...
Yleisesti Sateella menee oikein hyvin, Uniikki vaihtoi jo kotia ja siten tammalla ei ole nyt varsaakaan perässä riippumassa. Tarkoitus meillä olisi vielä vähän kilpailla koulun ja esteiden parissa ennen kuin jäätäisiin kisaeläkkeelle jonka tämä tamma on ehdottomasti ansainnut.

03.09.2010
Syntyi taas Sateelle uusi jälkeläinen, Mörkövaaran Uniikki. Orin isänä toimii upea vaaleanrautias Lakean Untamo, jolta Uniikki perikin ihastuttavan ulkonäön. Uniikki on osoittautunut oikeen reippaaksi temmeltäjäksi, tältä hevoselta tulee löytymään pitkälle kapasiteettia niin kouluun, kuin myös esteille. Vieroituksen jälkeen orin taival alkaa Venon hoivissa Lauhavan suomenhevosissa. Toivotetaan Venolle ja Uniikille onnea tulevaisuuteen!

20.07.2010
Pari viikkoa sitten lyösin Tähtisateelle hyvän miehen, Lakean Tukkijätkän, joka onkin aika komea ja menestynyt suomenhevonen. Tästä yhden visiitin sessiosta syntyi Sateen toinen jälkeläinen, Mörkövaaran Rasmus. Tuo reipas oripoika löysi itselleen kodin delicatin hoivista, jonne se muuttaa heti vieroituksen jälkeen. Toivotaan delicatille ja Rasmukselle onnea tulevaisuuteen!

13.06.2010 Estetunti
Tänään vuorossa oli Sateen kanssa estetunti, ja tarkoituksenamme oli hypätä paljon metrin sarjoja. Tamma oli tänään vähän laiskalla tuulella, sain jatkuvaan antaa sille pohjetta ja raippaa saadakseni sen kulkemaan eteen. Alku ei ollut kovin lupaava estetunnille, mutta pikku hiljaa tunnin aikana Sade alkoi reipastumaan ja pääsimme hyppäämään esteitä. Alkuverkassa aloitimme hyppäämisen pienillä ristikoilla ja laukkapuomeilla joihin tamma tietenkin tahtoi laiskana kompastella. Jalkojen nostolu tuotti alkuun vähän ongelmaa ja sain tehdä todella töitä saadakseni tamman hyppäämään. Kun alkuverkassa ristikot alkoivat onnistumaan joten kuten, siirryimme pienimuotoiselle esteradalle jossa esteiden korkeus oli noin 80 senttiä. Tamma sai antaa kaikkensa jotta pystyi kyseisellä vireystasolla ylittämään esteet. Lähestymiset onnistuivat aina nappiin minun ollessani hyvin hereillä. Sateen jaksaessa kunnolla ponnistaa pääsimme siirtymään metrin sarjoihin joissa tamma olikin loistava. Se malttoi keskittyä tehtävänantoon ja oli nyt hyvin varmanoloinen ja siten esteet ylittyivät vaivattomasti. Muutaman kerran menimme sarjaesteet ennen kuin oli hyvä lopettaa reippaan laukan kautta.

01.06.2010 Kouluvalmennus
Sade oli erittäin positiivisella tuulella valmennuksessa mukana, kulki todellakin ohjeiden mukaisesti ja yritti parhaansa loppuun asti. Alkuverkassa hevonen meni nöyrästi eteenpäin kuunnellen tarkasti ratsastajan antamia ohjeita. Alkuun vauhtia löytyi tosin hieman liian vähän mutta kylläpä tyttö pisti laukkaan kun niin käskettiin. Kulki hienosti ympyröillä ja taipuikin hyvin. Välillä keksi rueta tekemään omaa rataa jolloin ratsastajalla olikin pysymistä selässä mutkien ansiosta. Pysähtyi hienosti, lähti liikkeelle tosin ilman ratsastajan merkkiä jonka takia pysähdyksiä jouduttiin muutamaan kertaan toistamaan. Peruutukset onnistuivat eikä niiden kanssa tullutkaan sen enempää ongelmia. Kotona voisi hevosen kanssa harjoitella enemmän siirtymisiä raviin sekä laukkaan sillä ne eivät aina nousseet käskystä.

26.05.2010
Vuosi on kohta puolessa välissä, ja hiljaiseloa ollaan Mörkövaaran hevosten kanssa vietetty. VRL:n tauko on varmasti suuri syy tähän, kilpailemaan ei olla päästy ja siten into vähän lopahtanut. Kuitenkin kun kesä tulee, aloitamme kilpailemaan VSHK:n alaisissa kilpailuissa Sateen kanssa, että saadaan jonkinmoisia päivityksiä sivuille. Tammalle olisi haaveissa myös toinen varsa, mikäli vain hyvä isäehdokas löytynee.

12.02.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Milla
Sade tuntui erittäin hienolta hevoselta joka todellakin osaa hommansa mikäli haluaa. Aluksi ratsukolla oli erimielisyyksiä kuinka mennään mutta Sade luovutti kuitenkin ja antoi ohjat ratsastajalleen. Alkuverkassa tosiaankin oli pientä äksyilyä sekä löysäilyä, kulkeminen ei tahtonut onnistua juurikaan. Kun mukaan otettiin voltit sekä pysähdykset alkoi tammakin hieman jo töitä tehdä. Kun vaikeampia asioita aloitettiin tekemään yhä enemmän tyttö päätti olla liikkumatta. Ratsastaja kuitenkin patisti hevosen menemään joka loppujen lopuksi näytti erittäin kauniilta. Sade liikkui erittäin kauniisti totellen ratsastajan jokaista ohjetta. Väistöt tamma taittoi mielettömän hyvin, keskittyi hienosti jalkoihinsa, oli muutenkin erittäin varma tekemisistään. Laukat ympyröillä onnistuivat kanssa hienosti vaikka ne tahtoivatkin vähän venyä joka suuntaan. Todella hieno ratsukko, ratsastajakin osasi hommansa hyvin. Ratsastaja voisi tosin hieman keventää pohjeotetta pieniksi puristuksiksi.

07.01.2010
Tänään, talvisena pakkasamuuna syntyi Mörkövaaran Tähtisateen ensimmäinen jälkeläinen, upea suomenhevosori Mörkövaaran Remupekka. Tuo tummanrautias komistus yritti, ja pääsikin heti syntymänsä jälkeen jaloilleen, selvästi perinyt emältään innokkuutta elämään, sekä tahdonvoimaa. "Remun" isä on Mörkövaaran yksi hienoimpia oreja, Fiktion Lenni. Lenni on palkittu ensimmäisellä palkinnolla yleislaatuarvostelussa, sekä kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Toivotaan, että Remupekka tulee menestymään vanhempiensa tavoin uudessa kodissaan, Julin hoivissa Riivöissä.

16.12.2009
Tamman kilpaura on lähtenyt todella hyvin käytiin, se on muutaman kuukauden aikana kerännyt itselleen jo yli 30 sijoitusta esteratsastuksesta, sekä koulusta 6 kappaletta. Sade on osoittautunut erittäin hyväksi, ja innokkaaksi kilparatsuksi, varsinkaan esteillä se ei tahdo aristella yhtään mitään. Lienekö tammalla kovakin voitontahto? Tavoitteena olisi jatkaa kilpailua kummassakin lajissa maksimi sijoituksiin saakka. Lisäksi Sateella on kilpailtu hieman valjakkoajoja, siitäkin lajista löytyy muutamia sijoituksia. Nyt kun menestystä on tullut, olisi meillä haaveina ensimmäinen varsa Tähtisateelle, mikäs olisi sen hienompaa kuin yhtä upea Pikku-Sade?

10.12.2009 Kouluvalmennus, valmentajana Milla
Sade oli tänään hieman "ylienerginen", johtuneeko se sitten liioista vapaapäivistä, yhtäkkiä tulleesta ihanasta ilmasta, vai mistä, sitä en tiedä. Jo alkuraveissa Sade yritti hieman kipittää "pois alta", pidätä vaan rohkeasti ja ota yksi kovempikin ohjasote, että se alkaa kunnolla kuuntelemaan sinua. Alkuravailussa neuvoin tekemään paljon erikokoisia voltteja ja ympyröitä, jonka ansiosta Sateen vauhti hidastuikin ihan kivasti. Ravissa Sade ylitti puomit ihan kivasti, ongelmitta. Laukassa puomitehtävä tuotti hankaluuksia, koska Sade innostui ja yritti hieman ryöstäyyä käsistä ja painella minkä pääsee. Annoit muutaman kerran Sateen tulla vähän holtittomasti puomeille, mutta sen jälkeen kokosit itsesi ja vaadit Sateelta hidasta laukkaa, hienoa! Kun vaan jaksoit tehdä pieniä puolipidätteitä useasti ja istua oikein suorana ja painavasti satulassa, laukka pysyi hitaampana. Laukanlyhennyskin onnistui ihan kivasti, välillä onnistui oikein kivasti, ja välillä ei laisinkaan. Laukanlisäys oli hankalaa, koska Sade meinasi innostua heti liikaa, kun pyysit sitä ihan vähän lisäämään laukkaa. Ehkäpä nämä lyhennystehtävät tekevät sille tässä vaiheessa hyvää koulutuksellisestikin. Ympyröillä muista ulko-ohjan tuki.

11.11.2009 Koulutunti
Illalla vuorossani oli Sateen liikuttaminen ja päätin treenailla sen kanssa peruasioita. Tamma oli erittäin reippaalla tuulella ja siten sain heti alusta antaa paljon puolipidätteitä pitääkseen sen kurissa. Aloitimme reippaalla ravilla tekemään paljon kiemurauria ja suuria pääty-ympyröitä jotta sain Sateen mukavan tuntuman. Tamma kuunteli nätisti ohjeitani ja pyrki liikkumaan paljolti niiden mukaisesti ja siten meno näyttikin hyvältä alusta alkaen. Ravissa koitimme vielä äkkiseltään raviväistöjä joita ollaankin aika ahkerasti viime aikoina harjoiteltu. Ohjeistani tamma alkoi nätisti väistää ravilla sivuun, eikä väistöissä ongelmia tullut. Viimein pääsimme laukkaan ja kyseisen askellajin aloitimme laukannostoilla. Aluksi Sade lähti tylsästi käynnistä vain kiitoraviin kun annoin sille laukkapohkeet, eikä se muutenkaan suostunut ihan hevillä laukkaa nostamaan. Pikku hiljaa reippain ottein ja raipan kanssa sain sen nätisti nostamaan laukat molempiin suuntiin ja ylläpitämään niitä. Laukassa teimme taas paljon ympyröitä ja loppuun menimme kahdeksikon muotoista kiemurauraa kentän keskellä. Kun olimme 45 minuuttia reippailleet tamman kanssa, aloitimme loppuverkan jonka aikana Sade alkoikin jo pikku hiljaa hyytyä ja siten oli hyvä lopettaa.

09.10.2009
Sade on kasvanut oikein reipasta vauhtia, sen ratsukoulutus on jo hyvin pitkällä, ja muutenkin siihen ollaan kunnolla saatu viime viikkoina tutustua. Tamma on osoittautunut hyvin rauhalliseksi ja mukavaksi hevoseksi, sen kanssa ei tarvitse käydä minkäänlaista kädenvääntöä edes hankalissa tilanteissa, sillä se luottaa hyvin hoitajaansa ja tietää, että hän on pomo. Ratsastaessa Sade on todellakin kuin isänsä, hieman haastava, mutta hyvin osaava. Sateen kanssa aloitetaan juuri kilpaileminen esteiden, sekä kouluratsastuksen parissa, toivotaan tietenkin menestystä. Tamman kanssa olisi aikomus teetätettää muutamat varsat ensi vuoden puolella, ja sitten mentäisiin myös laatuarvosteluihin, mikäli vain sijoituksia on kilpailuista riittämiin tullut.

28.09.2009
Tänään tullessani tekemään aamutallia, kiirehdin tietenkin katsomaan kuinka Heinäemän Janniina voi, laskettuaika kun oli jo ylittynyt. Kun kurkkasin karsinaan, näin suureksi hämmennykseksi pienen, rautiaan tammavarsan seisovan emänsä vierellä. Heti tietenkin avasin karsinanoven, menin sisään ja tervehdin tuota suloista pientä hevosta. Nimen keksin sillä sekunilla, en tosin tiedä, mistä se ikinä tulikaan, mutta nimesin sen Mörkövaaran Tähtisateeksi - se vain näytti siltä. Tarkistin varsan päästä jalkoihin, ja kyllä se aivan terveeltä nuorukaiselta vaikutti pirteän luonteensa kera. Saas nähdä, mitä elämä tuo meillä tullessaan, ja tuleeko Sateesta yhtä hieno ja menestynyt hevonen kuin emänsä.

Kisakalenteri

sijoituksia ERJ 46, KRJ 45, VVJ 4, VSHK 14 kpl

11.10.09, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
14.10.09, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
16.10.09, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
24.10.09, ERJ (kutsu), 70cm, 01/24
24.10.09, ERJ (kutsu), 100cm, 04/18
25.10.09, ERJ (kutsu), 90cm, 02/18
25.10.09, ERJ (kutsu), 90cm, 03/18
26.10.09, ERJ (kutsu), 70cm, 01/24
26.10.09, ERJ (kutsu), 90cm, 02/18
27.10.09, ERJ (kutsu), 90cm, 01/18
28.10.09, ERJ (kutsu), 90cm, 03/18
14.11.09, ERJ (kutsu), 70cm, 01/50
15.11.09, ERJ (kutsu), 60cm, 04/30
15.11.09, ERJ (kutsu), 70cm, 01/30
16.11.09, ERJ (kutsu), 60cm, 05/30
16.11.09, ERJ (kutsu), 70cm, 04/30
16.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
16.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 02/18
17.11.09, ERJ (kutsu), 70cm, 03/30
17.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
18.11.09, ERJ (kutsu), 60cm, 01/30
18.11.09, ERJ (kutsu), 70cm, 01/30
18.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
18.11.09, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
19.11.09, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
19.11.09, ERJ (kutsu), 90cm, 01/18
19.11.09, ERJ (kutsu), 60cm, 03/30
20.11.09, ERJ (kutsu), 60cm, 02/30
20.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
21.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 04/18
22.11.09, ERJ (kutsu), 90cm, 03/18
26.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
26.11.09, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
27.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
27.11.09, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
28.11.09, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
13.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
14.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
24.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
25.09.10, ERJ (kutsu), 60cm, 03/50
26.09.10, ERJ (kutsu), 60cm, 03/50
26.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
03.10.10, ERJ (kutsu), 70cm, 06/40
04.10.10, ERJ (kutsu), 50cm, 05/60
04.10.10, ERJ (kutsu), 70cm, 04/60
04.10.10, ERJ (kutsu), 70cm, 03/60

10.07.10, VSHK (kutsu), 80cm, 03/25
21.07.10, VSHK (kutsu), 70cm, 06/51
25.07.10, VSHK (kutsu), 80cm, 03/30
05.08.10, VSHK (kutsu), 100cm, 02/19
07.08.10, VSHK (kutsu), 90cm, 04/19
08.08.10, VSHK (kutsu), 70cm, 03/20

11.10.09, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
15.10.09, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
16.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/13
19.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/13
21.11.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/13
24.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/13
27.08.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
27.08.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/60
29.08.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/100
29.08.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 07/50
30.08.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
02.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/70
04.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 09/98
06.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/50
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/60
08.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
08.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/70
09.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/60
10.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
12.09.10, KRJ (kutsu, Vaativa B, 01/100
15.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
23.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
25.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
27.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/100
28.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/100
02.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
24.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/60
24.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/60
27.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/60
28.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60
05.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/60
06.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60
14.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
14.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
16.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
16.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
17.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
18.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
25.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
26.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
26.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
27.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
28.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60

03.07.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 04/25
04.07.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 04/24
05.07.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 03/24
06.07.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 02/36
07.07.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 01/36
14.07.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 06/77
07.08.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 06/40
08.08.10, VSHK (kutsu), Helppo A, 02/56

09.10.09, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/28
12.10.09, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/29
09.11.09, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/22
09.11.09, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli