Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Pikantin Sadun sukuselvitys

i. Tammihaan Viljami on upea suomenhevosori, kasvattajanaan Tammihaka. Nykyisin "Viljamin" omistaa Sofia, ja se majailee Repyourissa. Luonteeltaan ori on hyvin kiltti, harvoin sitä edes oriksi uskoisi, mutta siitä huolimatta vauhtia löytyy. Omaa upean ulkonäön ja rakenteen, säkäkorkeutta siltä löytyy 155 senttiä ja väritykseltään se on ruunikko. Hienosta näyttelymenestyksestä kertoo mm. VIR MVA Ch -arvonimi. Viljami on kisannut nuorempana satoja kilpailuja, niin esteiden ja koulun parissa, mutta myös valjakkoajoissa sekä kenttäratsastuksessa. Sijoituksia löytyy jokaisesta lajista monen kymmentä kappaletta. Jälkeläisiä Viljamilla on kuusi kappaletta, joista suurin osa on menestynyt hyvin isänsä tavoin. Orin hyvin menestyneestä elämästä kertovat mm. seuraavat palkinnot; YLA2, KRJ-II sekä SLA-II. Nykyisin Viljami tiedettävästi viettää eläkepäiviään omistajansa hoivissa.

ii. Mootsartti, tutummin "Monni" oli hyvin rehti suomenhevosori, joka omasi kiltin ja rauhallisen luonteen. Orin kasvatti Siittola Horsmapelto, jonka jälkeen siirtyi asumaan Lucian hoiviin Tammihakaan. Monni oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi 156 senttiä. Hienon rakenteen ansiosta Monni menestyi jotenkin myös näyttelyissä, mutta parhaimmillaan se oli painotuslajissaan, eli yleisratsastuksessa. Ori omaa lukuisia sijoituksia niin este- kuin kouluratsastuskilpailuista, lisäksi valjakkoajot tulivat tutuiksi. Jälkeläisiä Monni jätti jälkeensä kolme kappaletta, joista kaikki menestyivät isänsä tavoin ratsastuskilpailuissa. Monni kävi suomenhevosten laatuarvostelussa ja siellä se palkittiin ensimmäisellä, SLA-I palkinnolla.

iii. Beethooveni oli valjakkopainotteinen perus suomenhevonen, kasvattajasta tai omistajasta ei löydy tietoja. Todennäköisesti ori oli tummanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi 159 senttiä. Beethooveni jätti jälkeensä yli kymmenen jälkeläistä, joiden tasot vaihtelevat tavallisesta navettahevosesta kansallisentason kilpahevosiin.

iie. Kukkamaaria oli luonteeltaan pirtsakka ja reipas tamma, joka omasi mukavat liikkeet. Väritykseltään tamma oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi 153 senttiä. Kukkamaaria kilpaili kansallisella tasolla esteiden parissa, kapasiteettia löytyi yli metrin luokkiin. Jälkeläisiä tamma pyöräytti neljä kappaletta, joista kaikki pärjäsivät emänsä tavoin kilpailuissa.

ie. Neitoperhonen oli tiedettävästi normaali puskaratsu jostakin päin Suomea. Kyseisestä tammasta löytyy hyvin vähän tietoja, mutta tiedettävästi se oli suomenpienhevonen, säkäkorkeutta löytyi vain 144 senttiä. "Pennin" kasvattajasta ei ole tietoja, mutta se asui Lucian hoivissa Tammihaassa. Penni painottui valjakkoajoihin, siitä lajista tammalta löytyy muutamia sijoituksia. Tiedettävästi tammalla ei ole ratsastuskilpailuista menestystä. Neitoperhoselta löytyy kaksi jälkeläistä, joista molemmista tuli hienoja kilpahevosia.

iei. Lepakkomies, tutummin "Morri" oli orimainen hevonen, jonka piirteisiin ei juurikaan kuulunut ystävällisyys. Tulisuutta tämä ori todellakin tarjosi, varsinkin esteillä se oli aivan tykki. Kilpaili reippaasti yli metrin luokissa, omaten useita kymmeniä voittoja sekä sijoituksia. Säkäkorkeutta tällä tummanrautiaalla orilla oli 157 senttiä. Morri astui elämänsä aikana seitsemän tammaa, mutta omaa vain kolme jälkeläistä.

iee. Kissankello oli ihastutta suomenpienhevostamma, josta ei tiedetä paljoakaan. Todennäköisesti Kissankello oli koulupainotteinen pienhevonen, ainakaan seurakilpailuja suuremmille tasoille se ei edennyt. Väritykseltään se oli rautias ja säkäkorkeutta noin 145 senttiä. Jälkeläisten määrästä ei voida sanoa varmaan, mutta luultavasti niitä syntyi kaksi kappaletta.

e. MC Tähtiin Kirjoitettu oli hyvin menestynyt, kuvankaunis suomenpienhevostamma. "Kirjon" kasvatti aikoinaan Irvikissa, jonka hoivista tämä siirtyi Peppi S.lle ja myöhemmin maukalle, jonka hoivissa Kirjo kuoli hevosinfluensaan. Luonteeltaan tamma oli hyvin mukava, jokseenkin itsepäinen ja tammamainen. Kirjo omasi upean rakenteen, jolla käytiin näyttelykehistä hakemassa VIR MVA Ch -arvonimi. Säkäkorkeutta tammalla oli 147 senttiä, sekä väritykseltään se oli tummanrautias. Koulupainotteiselta Kirjolta löytyi kapasiteettia kouluratsastuksessa vaativa b luokkaan asti, tamma oli hyvin taitava kouluratsu, ja siitä kertoo hieno menestys; useita kymmeniä sijoituksia kys. lajista. Tietenkin Kirjo kilpaili myös esteillä kuin kenttäratsastuksen parisa, menestyen. Jälkeläisiä Kirjo jätti maailmaan viisi kappaletta, joista osasta kehittyi hienojakin kilpahevosia. Kirjolta löytyy myös upea lista palkintoja; YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KTK-III sekä SLA-II.

ei. MC Tuiske, tutummin pelkkä "Tuiske" oli harrasteratsuna MC-Suomenhevosissa, omistajanaan ja kasvattajanaan Irvikissa. Tuiske oli koulupainotteinen ori, kapasiteettia siltä riitti helppo a luokkiin asti, ja kyseisestä lajista orilta löytyy 17 sijoitusta. Luonteeltaan hevonen oli rehti ja mukava, hyvin ihmisläheinen ori. Tuiske oli pienhevonen, säkäkorkeutta löytyi vain 147 senttiä ja väritykseltään se oli rautias. Ori jätti jälkeensä kolme hienoa jälkeläistä, joista vain yksi menestyi hyvin. Tuiske ei käynyt laatuarvosteluissa, eikä sen kuolinsyystä ole tietoja.

eii. Jussi oli komea suomenhevosori, joka oli painotettu kouluratsastukseen. Ori kilpaili kouluratsastuksen parissa useita kymmeniä sijoituksia kasaan, kapasiteettia löytyi vaativiin luokkiin asti. Säkäkorkeutta sillä oli 155 senttiä ja väritykseltään punarautias. Jussilla on tiedettävästi neljä jälkeläistä. Ori laukkasi vihreämmille laitumille 22 vuoden vanhana.

eie. Saturomanttinen oli hyväluonteinen tamma, omasi hyvin kiltin ja ihmisläheisen luonteen. Tamma oli koulupainotteinen, keräsi se yli 50 sijoitusta helpoista luokista, mikä ei ole huonompi saavutus. Saturomanttinen kuoli tapaturmaisesti estekisoissa, ollessaan vain 11-vuotias. Tamma jätti jälkeensä vain yhden varsan.

ee. MC Tähtisumu, "Sumu" on koulupainotteinen ihanuus, joka on luonteeltaan laiska ja nöyrä pienhevonen. Ulkonäöltään Sumu on hyvin nätti tamma, omaa se hienon rakenteen, säkäkorkeutta siltä löytyy 147 senttiä ja väritykseltään se on rautias. Upeasta näyttelymenestyksestä kertoo VIR MVA Ch -arvonimi. Lisäksi tamma on menestynyt hienosti koulukilpailuissa, siitä lajista löytyy useita kymmeniä sijoituksia. Lisäksi Sumulla kilpailtiin esteillä, josta myös löytyy sijoituksia hyvä määrä. Jälkeläisiä Sumulla on tällä hetkellä kuusi kappaletta, joista muutamat ovat menestyneet hienosti niin ratsastuskilpailuissa, kuin myös näyttelyissä. Sumu on kiertänyt muutamia laatuarvosteluja, se on palkittu mm palkinnoin YLA2 sekä KRJ-II, ja on se kantakirjattu toiselle KTK-II palkinnolle.

eei. Reissumies oli rautias suomenpienhevosori, joka omasi säkäkorkeutta vajaat 144 senttiä. Painotukseltaan ori oli koulupainotteinen, mutta meni se yhtä taitavasti niin koulua, kuin myös esteitä. Ori oli yhteen aikaan hyvin suosittu jalostusori, monet halusivat sen varsoilleen isäksi, onhan se kantakirjattu toisella KTK-II palkinnolla, sekä luonteeltaan se oli täysi kymppi.

eee. Tähtityttö oli normaali perheratsu, joka harvoin kiersi kilpailuja, sen sijaan näyttelykehät tulivat tutuiksi. Kyseinen tamma oli suomenpienhevonen, säkäkorkeutta siltä löytyi 145 senttiä ja väritykseltään se oli punarautias. Omasi hienon rakenteen, josta kertookin Tähtitytön kantakirjaus toisella KTK-II palkinnolla. Tähtitytöllä on MC Tähtisumun lisäksi yksi varsa, KTK-III palkittu liinakko sph-ori Pojjaan Kloppi.

    Ulkoasun © Daniela P 2010