Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Mörkövaaran Suklaa-Nautinnon sukuselvitys

i. Kovanaama ILO on upea tummanpunarautias suomenhevosori, jolta säkäkorkeutta lyötyy 150 senttiä. Luonteeltaan "Komu" on keppostelija, mutta ei kuitenkaan liiakselta orimainen. Komu on lähtöisin Ilomantsista ja nykyisin se asustaa Vipeltäjän hoivissa Kuismassa. Lukuisten koulusijoitusten lisäksi ori on menestynyt upeasti myös näyttelyissä, herralta löytyy VIR MVA Ch arvonimi ja se on myös kantakirjattu toisella KTK-II palkinnolla. Muissa laatuarvosteluissa Komu on palkittu YLA2, sekä SLA-II arvoin. Komulta löytyy yhdeksän hienoa jälkeläistä, joista kehittyi hienoja jalostus- sekä ratsuhevosia.

ii. Pikku-Lintu on Ilomantsissa asuva hieno suomenhevosherra, joka on menestynyt upeasti niin kouluradoilla, esteillä kuin myös näyttelyissäkin. Linnulta löytyy VIR MVA Ch arvonimi, jonka lisäksi se on kiertänyt useita laatuarvosteluja saaden tuloksia KTK-II, VVJ III, YLA2, sekä KRJ-II. Ulkonäkö Linnulla on mitä hienoin, väritykseltään ori on voikko ja säkäkorkeutta löytyy 165 senttiä. Tällä pippurisella orhilla on seitsemän upeaa jälkeläistä, jotka ovat isänsä tavoin pärjänneet hyvin kilparadoilla.

iii. Kaukaisuus on suomenhevosori, joka on kilpaillut pääasiassa valjakkoajossa. Sijoituksia tämä herra on keräillyt jo mukavat määrät valjakkoajon puolelta avoimesta hevosvaljakosta. Kaikaisuudella on mainio koordinaatiokyky, jota se on periyttänyt jälkeläisilleenkin. Jalostushevosena Kaikaisuus on omaa luokkaansa; sillä on viisi jälkeläistä, joista kolme on menestynyt vaativissa valjakkoluokissa ja yksi voittanut jopa SM-valjakkoradoilla!

iie. Ruhtinatar on todella kaunis, liinakko kouluratsu, joka on kilpaillut SM-tasolla kouluratsastuksen puitteissa Helppo A - Vaativa B -luokissa. Sijoituksia löytyy hurjat määrät erityisesti aluetasolta. Jälkeläisilleen tämä kaunis tamma on periyttänyt koulutaituruutta (jokaisen varsan koulutustaso on ollut vähintään He A), sekä kauniin värityksen. Myös tamman rauhallisuus ja kiltteys ovat periytyneet usealle tamman jälkeläiselle.

ie. Soihtutyttö on luonteeltaan erittäin rehellinen ja rauhallinen, mutta vaatii siitä huolimatta kokeneen käsittelijän. Soihtutyttö on koulupainotteinen hevonen, sijoituksia siltä löytyy kys. lajista useita kymmeniä kappaleita. Kouluratsastuksen ohella Soihtutyttö on myös kiertänyt näyttelyjä menestyen, ja siten saaden VIR MVA Ch arvonimen, sekä kantakirjattu ensimmäisellä KTK-I palkinnolla. Tamma on palkittu myös yleislaatuarvostelun kolmannella YLA3 palkinnolla, sekä kouluratsastusjaoksen neljännellä KRJ-IV palkinnolla. Jälkeläisiä tammalta löytyy tällä hetkellä kuusi kappaletta.

iei. Saamari On upea harjainen liinakko suomenhevosori, joka on astunut elämänsä aikana vain muutaman tamman. Luonteeltaan Sam oli vähän villi ori, joten pääasiassa vain aikuiset käsitelivät Saamaria. Saamari on muuten hyvärakenteinen ori, mutta etujalkojen sääriluut ovat vähän supistuneet. Saamari oli painotukseltaan kouluhevonen ja koulukisojakin on kertynyt huimat 200 kappaletta. Laatuarvosteluun ei Saamarin kanssa ole voitu mennä, koska kisat eivät ole olleet jaoksellisia. Myös näytelyitäkin Saamarin kanssa on kilpailtu ihan kohtalaisellakin menestyksellä. Koulukisoissa menestystä on tullut jonkun verran ja voittojakin on noin 20 kappaletta ja muita sijoituksia noin 60 kappaletta.

iee. Saijan Vinkki on mielettömän upea 7-vuotias suomenhevostamma, joka on väritykseltän tummanruunikko. Luonteeltaan Saija on pirteä kuin peipponen, mutta välillä niitä huonojkin päiviä on. Ratsastaessa Saija on mukava ja rakastaa mennä kouluratsastusta. Saijalla onkin kisattu kouluratsastuksessa paljon ottaen huomioon Saijan iän. Kalenteristä löytyy tällä hetkellä noin 100 kappaletta koulukisoja ja sen lisäksi vielä noin 20 kappaletta estekisoja. Näyttelyitäkin on jonkin verran Saijan kanssa kierrelty, mutta niissä Saija ei ole menestynyt kovin hyvin. Jälkeläisiä Saijalla on tällä hetkellä 5 kappaletta, 2 oria ja 3 tammaa.

e. Radikaali AB oli kiltti ja rauhallinen suomenhevostamma kasvattajanaan Suvi K. "Anni" siirtyi jo nuorena Haweringin hoitoon Mörkövaaraan, missä se eleli koko pitkän elämänsä. Anni oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 151 senttiä. Tamma oli mitä hienoin kouluratsu liikkeidensä vuoksi, kilparadoilla sitä nähtiin hyvinkin usein ja hyvällä tuloksella: kouluratsastuksesta sillä on yli 100 sijoitusta. Annilla on kuusi jälkeläistä, joista suurinosa seurasi emänsä kavionjälkiä kilparadoille. Anni palkittiin yleislaatuarvostelussa toisella YLA2 palkinnolla.

ei. Kuningasjätkä AM on hyvätapainen, komea suomenhevosori. Tutuille "Kunkku" on mukava hevonen, vaikkakin joskus osaa olla todellinen jukuripää. Hevosen kasvatti Anneli Mäkinen jonka hoivista Kunkku muutti Hakamäen Tilalle, jossa nykyään viettelee eläkepäiviä. Ori on väritykseltään vaaleanpunarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy noin 158 senttiä. Kunkku olikin hieno kisahevonen, kilpaili niin koulu- että esteratsastusta sijoittuen. Kunkulta löytyy vain yksi jälkeläinen, Radikaali AB. Kunkkua voimme nähdä vielä Hakaniemen Tilalla mikäli sinne eksyy.

eii. Kuninkaan Herra SL oli hieno jalostusori Keski-Suomesta kasvattajanaan Heikki Pasanen. Ori vaihteli nuorena useaan otteeseen kotia kunnes pääsi kolme vuotiaana Raisa Mähösen hoiviin, joka loikin siitä upean hevosen. Ori oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi 157 senttiä. Luonteeltaan ori oli perusteellinen suomenhevonen, kiltti mutta jokseenkin itsepäinen. Herra kilpaili ahkeraan vaativien koululuokkien parissa tuoden useita voittoja ja sijoituksia. Pojalta löytyy yhteensä neljä jälkeläistä joista jokainen on menestynyt omalla tavallaan. Kuninkaan Herra jouduttiin lopettamaan sen ollessa 18 vuotias pahaan yskään.

eie. Mainion Kaste oli perus harrasteratsu joka syntyi Jukka Koiviston hoiviin. Tamma eleili nuoruuttaan ratsastuskoulussa, kunnes sen osti Ulla Reinikainen joka sai siitä tehtyä hienon, vaativantason ratsun. Kastetta ei juurikaan nähty kilpakentillä, jalostuskäytössä kylläkin, löytynee tammalta nimittäin viitisen kappaletta hienoja jälkeläisiä. Kaste oli väritykseltään tummanruunikko, lähes musta tamma. Säkäkorkeutta tältä löytyi hitusen päälle 150 senttiä. Mainion Kaste lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa 22 vuotta.

ee. Pokerin Okariina oli kaunis, rautias suomenhevostamma. Pokerin Okariina, tutuille Riina oli luonteeltaan hyvin kiltti ja ihmisläheinen hevonen joka syntyi A.P. Kotirinteen hoiviin. Tamma oli perusharrastehevonen joka eleile Ratsutalli Abetalissa lähes koko elämänsä. Riina oli siis väritykseltään rautias piirtopäänsä kanssa, sekä säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 159 senttiä. Riina ei ollut mikään aktiivinen kisaratsu vaan kilpailuissa käytiin kun vain joudettiin, löytynee tältä siltikin sijoitus kouluratsastuksen puolelta. Tammalla teetätettiin vain yksi varsa, Radikaali AB. Riina lopetettiin 15 vuoden iässä pahan kaviokuumeen takia.

eei. Urhean Poku oli hyväluonteinen suomenhevosori lähtöisin Eila Julkusen hoivista. Ori vietti puolet elämäänsä kasvattajansa hoivissa lastenratsuna ja 12 vuotiaaksi asti orista ei tiennyt juuri kukaan. Uuden omistajan myötä Poku astui helpoissa luokissa kilparadoille ja orista syntyikin nopeaan kisaratojentähti lukuisten voittojen ja sijoitusten kera. Jälkeläisiä Pokulta löytyy lähes 10 kappaletta, joista muutamasta tulikin hienoa tavaraa kilparadoilla. Poku omasi komean ulkonäön, puhdas ruunikko läsipäänsä kanssa ja säkäkorkeutta hitusen alle 160 senttiä, hurmasipa hän tuomareita näyttelyissäkin. Poku jouduttiin lopettamaan 25 vuotiaana pienen onnettomuuden vuoksi.

eee. Okariinan Niili oli 'puskaratsu' Anna-Maria Heikkisen omistamana. Tammaa ei nähty koskaan kuin korkeintaan paikallisissa valmennuksissa, kisoissa tätä ratsukkoa ei nähty vaikkakin tammalla kapasiteettia olikin vaativiinkin luokkiin. Niililtä löytyi ulkonäköä kivasti, hiirakko tamma tuuhean harjansa kanssa ihastutti monia ja säkäkorkeutta vajaat 153 senttiä. Jälkeläisiä Niilillä on kaksi kappaletta joista molemmat olivat perus harrasteratsuja. Niili lopetettiin jalkavian seurauksiin sen ollessa 19 vuotias.

(iii. & iie. © mollis & iei. & iee. © Suvitsu)
    Ulkoasun © Daniela P 2010