Muistoissa: Hopeasulka - virtuaalihevonen
k. 01.11.2017

NimiHopeasulka LempinimiSulo
Rek.nroVH16-018-1202 Synt.päivä ja ikä11.05.2016, ikä alla
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri161 cm, rnkm
KoulutustasoVa B, 110cm, CIC1, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaHilla Tuovinen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Stjarna

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.05.2017
31,5 + 26 + 17 + 15 + 5 = 94,5p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.11.2016
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.02.2017
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.12.2016
6,5 + 41 + 19,5 + 20 + 15 = 102p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.03.2017
8 + 42 + 20 + 20 + 15 = 105p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 30.10.2017
13 + 19 + 20 + 25 + 20 = 97p, SLA-I

Suomenhevosorien kantakirjatilaisuus 30.09.2016
16 + 16 + 17 + 17 = 66p, KTK-III

Luonne

Kun Sulo saapui Mörkövaaraan, se oli hyvin arka ja varautunut hevonen, joka hermostui pienestäkin paineesta. Viikkojen ja kuukausien kuluessa, hevosen tutustuessa omistajaan ja hoitajiinsa paremmin, kuoriutui siitä todellinen sympaattinen herrasmies. Nytemmin Sulo on siis luonteeltaan oikein reipas ja hyväluontoinen ori, joka hurmaa jokaisen tädin ihastuttavalla luonteellaan ja sitäkin upeammalla ulkonäöllään. Yleisesti ottaen ja arkisissa tilanteissa Sulo ei oikeastaan tunnu orilta, se kunnioittaa ihmisiä ja malttaa niiden läheisyydessä olla erittäin nätisti, ilman suurempia orimaisia piirteitä. Kuitenkin jalostusorin luonne herää henkiin tammojen lähettyvillä, jolloin siitä tulee vähän turhankin innokas ja machoileva hevonen.

Hoidettaessa Sulo on aivan superihana, yleensä hoitajan tullessa karsinaan se änkää ison päänsä tämän syliin, odottaen toki paljon rapsutuksia ja herkkujapaloja. Samaa rataa jatkuu hoitotoimenpiteiden ajan, joten oria voi huoletta käsitellä sen irti ollessa, eikä se nykyään ole moksiskaan uusistakaan hoitajatytöistä. Sulo nauttii hirmuisen paljon harjaushetkistä, eli se on helposti harjattavissa, eikä kavioiden puhdistukset, loimitukset tai muut vastaavatkaan tuota ongelmia. Varustaessa ori suorastaan innostuu, sillä varusteethan tarkoittaa pihalle ja töihin pääsyä! Suitsiessa Sulo ottaa nätisti kuolaimet suuhunsa, eikä se satuloidessakaan pullistele tai näytä hapanta naamaa, päinvastoin. Taluttaessa Sulo on tarkkana kuin porkkana, se seuraa silmät pyöreinä ympärillä tapahtuvia asioita, mutta kävelee silti reippaasti hoitajansa perästä paikasta paikkaan, ilman vastaanlaittoa.

Ratsastaessa orilla voi alkuun olla pientä keskittymishäiriötä, se haluaisi vain mennä tukka putkella eteenpäin, ilman sen suurempia kuvioita. Näin ollen alkuun Suloa saa vähän pidätellä ja sen kanssa joutuu tekemään melko napakasti töitä, jotta sen saa kuulolle ja tahdikkaaseen liikkeeseen. Sulo on kuitenkin pohjimmiltaan hyvin nöyrä, joten ei sen kanssa tarvitse hyvin pitkään tapella, kun yhteinen sävel työskentelyyn on jo löytynyt. Isoliikkeinen ori kantaa mieluusti selässään aremmatkin ratsastajat, eikä se ole moksiskaan vähän ronskimmistakaan avuista, joten se soveltuu siten myös vähemmän ratsastaneille. Mutta tässä on kyllä hevonen, jonka kanssa on ilo työskennellä! Se omaa hyvän työmotivaation, eikä aristele tai säiky yhtikäs mitään, joten sen kanssa voi oikeastaan tehdä kaikkea maan ja taivaan väliltä - ja sehän muuten tekee, jos vain ratsastaja osaa pyytää.

Kouluratsastuksessa Sulo on aivan ykkönen! Vaikka siihen tiettyyn pisteeseen pääseminen ei tapahdu tämänkään hevosen kanssa vain sormia napsauttamalla, on se silti aivan unelma. Ori omaa pehmeät ja isot askeleet ja on halutessaan niin taitava kouluratsu, että kyllä monet tallin muut orit kalpenee Sulon rinnalla. Kun Sulon saa ratsastettua avuille ja sitä kautta muotoon, on se äärettömän näyttävän näköinen, eikä tällöin ratsastajankaan tarvitse antaa kuin pienet avut, sillä Sulo reagoi herkästi. Vaativa B tasoiselta orilta luonnistuu laukanvaihdot, avo- ja sulkutaivutukset ravissa ja laukassa ja paljon muita vaativia tehtäviä helposti. Parhaimmillaan Sulo tietysti on sellaisissa tehtävissä, joissa se saa tuoda isoa liikettään esille, kuten juurikin erilaiset laukkatehtävät. Ori on täydellinen kouluratsu niin osaaville kuin osaamattomillekin, jolla on varmasti kaikille paljon annettavaa.

Esteillä tästä jykevästä orista paljastuu yllättävänkin ketterä ratsu, joka rakastaa mennä kovaa ja korkealta. Sulo on esteillä taitava ja radalla tasainen etenijä, kunhan se vain malttaa ja keskittyy huolellisesti hyppyihin ja ratsastajan apuihin. Orilla on pikkupahe vähän imeä esteitä kohti, jolloin ratsastajan tulee olla hyvin hereillä ja reagoida siihen nopeasti pidätteiden kera. Vauhtiin päästyään voi arempaa ratsastajaa nimittäin hieman kauhistuttaa Sulon selässä, joka on välillä vähän hurjapää, eikä omaa itsesuojeluvaistoa. Muutoin ori on kyllä tämänkin lajin parissa jämäkällä ratsastajalla loistava peli, kapasiteettia sillä löytyy rataesteille aina 110 senttimetriin asti. Sulo ei myöskään aristele isompiakaan tai erikoisempiakaan esteitä, se nimittäin suorastaan rakastaa erityisesti isoja maastoesteitä, tai mitä kummallisempi este, sitä mieluummin Sulo sen ylittää.

Kilpailuissa Sulo on täysin oma itsensä - se ihmettelee rauhallisesti hoitajansa vieressä kilpailujen hälinää, ilman ylimääräistä hosumista tai hermostumista. Matkat kilpapaikoille sujuvat tämän hevosen kanssa yleensä ongelmitta, se on helposti lastattavissa, eikä se ole moksiskaan pidemmästäkään matkasta, kunhan vain heinäkasa on nenän edessä. Kilpapaikalle saavuttaessa Sulo ei edes hetkauta korvaansa, joten se kanssa ei tarvitse kyllä vetää stressiä mistään. Lämmittelyyn on toki hyvä varata reilusti aikaa, jotta sen saa ratsastettua hyvin kuulolle, mutta ei sen taitavan ratsastajan kanssa tarvitse koko päivää liikkeitä jankata ennen radalle menoa. Yleensä Sulo antaa kilpailuissa kaikkensa, se nimittäin ainakin jollain tapaa ymmärtää, että nyt ei olla kotona höntsäilemässä, joten täytyy tehdä kunnolla töitä. Usein orin kylmänviileästä luonteesta on kilpailuissa apuja, jonka vuoksi se on se on niittänyt menestystä jokaisen kisaamansa lajin parissa roppakaupalla. Kerrassaan loisto kisaheppa!

Sukulaiset

i Kultasulka evm
sh-o, km, 163cm
ii Kultahoppu evm
sh-o, rtkm, 162cm
iii Hoppu evm
sh-o, rtkm, 158cm
iie Kultainen evm
sh-t, vrt, 160cm
ie Intiaaninsulka evm
sh-t, rt, 157cm
iei Intiaani evm
sh-o, trt, 154cm
iee Suukkosuu evm
sh-t, rt, 159cm
e Harmoona evm
sh-t, rn, 158cm
ei Harmonisti evm
sh-o, rn, 156cm
eii Harmo evm
sh-o, trn, 160cm
eie Nätti evm
sh-t, rt, 151cm
ee Lau-Riina evm
sh-t, prt, 155cm
eei Lautaro evm
sh-o, prt, 150cm
eee Riina evm
sh-t, km, 157cm

i. Kultasulka oli todella kuvankaunis suomenhevosori, se oli väritykseltään vitivalkoinen ja säkäkorkeutta se omasi noin 163cm. Väriä korosti vielä orin astetta raskaampi rakenne, joka johtui isänlinjan työhevospainotteisuudesta. Kultasulka oli kuitenkin itsessään yleispainotteinen hevonen, joka oli etevä koulu- ja esteratsastuksessa, mutta myös oiva peli valjakkoajossa. Korkeasi koulutettu se ei ollut, koulua sillä kisattiin helppo B tasolla ja esteitä se hyppäsi 60cm korkeudella, mutta näissä pikkuluokissa se menestyi kiitettävästi. Valjakossakin erityisesti helpot tarkkuuskokeet olivat sen ominta alaa, sillä vaikka ori oli melkoinen muhku, oli se silti yllättävän ketterä. Luonteeltaan Kultasulka oli käsiteltäessä hieman hankala ja oman arvonsa tunteva, mutta ratsastaessa ja ajaessa se toimi kuin unelma. Harvinaisen värityksensä vuoksi Kultasulka oli hyvin kysytty jalostusori sen lähikylillä, jonka myötä ori pääsi astumaan liki parikymmentä tammaa. Kultasulka periytti jälkeläisilleen erityisesti valkoista väriään, sillä reilusti yli puolet sen jälkeläisistä on jonkun sortin kimoja. Ori asui koko ikänsä kasvattajansa Hilla Tuovisen omistuksessa, kunnes se 24 vuoden iässä lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin ongelmiin.

ii. Kultahoppu myytiin kasvattajalta suoraan yksityiselle naiselle, joka halusi kouluttaa orista itselleen kilparatsun. Orin sukujuuret tuntien ei Kultahoppu kuitenkaan pärjännyt ratsastuslajien parissa, sillä se oli suomenhevoseksi todella raskasrakenteinen ja näin ollen sen liike ei ollut mitenkään tasaista ja näyttävää. Näin ollen Kultahoppu vaihtoi kotia paikalliselle maatilalle, jossa se koulutettiin työ- ja ajohevoseksi mm. pelto- ja puutöihin. Siinä työssä ori oli omimmillaan, se jaksoi työskennellä omistajansa kanssa aamusta iltaan, eikä kaihtanut painaviakaan lasteja. Luonteeltaan Kultahoppu oli oriksi yllättävänkin tasainen, se kunnioitti omistajiaan ja oli pomminvarma hevonen tilanteessa kuin tilanteessa. Väritykseltään ori oli komea rautiaankimo ja säkäkorkeutta se omasi reippaat 162cm. Varsinaisesti jalostuskäytössä Kultahoppu ei missään vaiheessa ollut, mutta se pääsi astumaan samaisen tilan kaksi tammaa myöhemmällä iällä. Molemmat jälkeläiset perivät isänsä raskaan rakenteen ja kimoa väritystään. Kultahopulla alkoi tulemaan vajaassa parinkymmenen vuoden iässä suolisto-ongelmia, joita pyrittiin hoitamaan parhain tavoin, mutta lopulta ori väsyi ja kuihtui silmissä, jolloin se päästettiin paremmille työmaille.

ie. Intiaaninsulka oli hyvin monipuolinen ratsastus- ja ajohevonen, joka asui koko elämänsä pienessä ratsastuskoulussa. Intiaanisulka teki nuoresta pitäen töitä tuntiratsuna, mutta silti se ei ollut mikään automaatti tai pystyyn kuollut tapaus. Tamma oli hieman itsepäinen ja hötkyn sorttinen, jonka vuoksi se toimi erityisesti osaavimmilla ratsastajilla. Intaaninsulka taittoi koulua helppo A tasolle ja rataesteitä se hyppi puhtaasti reiluun metriin saakka. Tamma pääsi kisaamaan melko aktiivisestikin seurakilpailuissa, joissa se menestyi kohtalaisesti molempien lajien parissa. Intiaaninsulka oli hyvärakenteinen hevonen, joka oli väritykseltään kaunis tummanrautias kera reilun 157cm säkäkorkeuden. Koska ratsastuskouluun haluttiin uusia nuoria hevosia, käytettiin Intiaaninsulkaa jalostukseen kolmen varsan verran. Kaksi tammavarsaa jäi emänsä rinnalle kasvamaan talliin, mutta orivarsa myytiin eteenpäin, sillä siitä ei odotettu kyvykästä ratsua. Intiaaninsulka menehtyi melko äkillisesti, sillä yhtenä aamuna se löytyi kuolleena karsinastaan ilmeisesti sydämen pysähdyttyä 23 vuoden ikäisenä.

e. Harmoona on jo nytemmin eläkepäivään viettelevä suomenhevostamma, joka on aina ollut luonteeltaan melkoinen ilopilleri ja energiapakkaus. Nuorena tamman koulutus oli jo melko suuri haaste ja todella työn takana, sillä sen vauhdikkuus ja malttamattomuus toi oman lisänsä mukaan. Harmoona kuitenkin saatiin koulutettua peräti vaativa B tasolle saakka, menestyen myöhemmin kyseisellä tasolla kouluratsastuskilpailuissa upeasti. Myös esteillä tamma oli melkoinen tykki, se ylitti kevyesti rataesteitä 110cm tasolla, eikä se kaihtanut maasto-osuuksillakaan isompia esteitä. Harmoona menestyi täten hyvin useammankin lajin parissa nuoruusvuosinaan, mutta kova kisatahti alkoi vuosien kuluessa näkyä tamman terveydessä, jonka takia se myytiin siitostammaksi. Jalotuskäytössä ollessaan Harmoona pyöräytti maailmaan neljä suloista varsaa, joista yllätykseksi kaikki olivat oreja. Jälkeläisilleen Harmoona periytti reipasta luonnettaan ja kapasiteettia isommille esteradoille. Väritykseltään tamma on ruunikko, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 158cm. Rakenteellisesti Moona ei ole mikään kaunein mahdollinen, sillä se on hieman takakorkea ja omaa ison pään, mutta muutoin siron rakenteen.

ei. Harmonisti oli hyvärakenteinen ori, joka menestyi niin kenttäradoilla kuin myös näyttelykehissäkin. Ori niitti menestystä liki kymmenen vuoden ajan kenttäkilpailuissa CIC1 tasolla, koulua sillä mentiin siis helppo A tasoa ja esteitä se ylitti 110cm asti. Kerran kesken kisakauden Harmonisti loukkasi jalkansa niin pahasti, että oria odotti eläinlääkärin mukaan kuolemantuomio. Omistaja kuitenkin kuntoutti pitkäpinnaisesti hevosensa ja vuotta myöhemmin he ottivat tauon jälkeen ensimmäisessä kisassaan voiton kotiin. Kilparatojen ulkopuolella Harmonistia nähtiin hyvällä menestyksellä näyttelykehissä, se keräsi monia sertejä matkaansa, eikä kantakirjauskaan ollut kaukana. 156cm korkea ori oli melko mielenkiintoisen näköinen, sillä se oli väritykseltään ruunikko kera suurien pään ja jalkojen merkkien, sekä lisäksi se omasi herasilmät. Harmonisti oli koko elämänsä ajan aktiivisessa jalostuskäytössä, siltä löytyy monia kymmeniä jälkeläisiä liki parinkymmenen vuoden ajalta. Jälkeläisilleen ori periytti reipasta ja menevää luonnettaan, sekä hyvää hyppykykyään. Harmonisti eli todella pitkään, se pysyi virkeänä liki 28 ikävuoteen asti, kunnes alkoi alamäki terveyden kanssa ja vuotta myöhemmin ori lopetettiin.

ee. Lau-Riina oli vähän tuntemattomampi hevonen, sillä se ei käynyt kilpailuissa tai ollut muullakaan tavalla koskaan esillä. Historian mukaan tamma vaihteli erityisesti nuorena tiuhaan tahtiin kotia, joka uskomuksen mukaan johtui sen luonteesta. Lau-Riina ei ollut siis mikään enkeli tai maailman helpoin käsiteltävä, mutta se selittyy taas kotien vaihtelulla ja epävarmuutena ihmisiä kohtaan. Tamma ei ollut pitkälle koulutettu ratsuhevonen, yksityiset omistajat ratsastivat ja ajoivat sillä pääosin maastossa, joten puskaratsu lienee oikea termi tälle hevoselle. Väritykseltään Lau-Riina oli punarautias, se omasi pitkän, näyttävän harjan ja säkäkorkeutta siltä löytyi tasan 155cm. Tarkkaa tietoa ei ole montako jälkeläistä Lau-Riina ennätti saamaan eri omistajilla, mutta uskotaan, että siltä löytyy ainakin viisi jälkeläistä. Vain yksi tamman jälkeläisistä pääsi parrasvaloihin päästessään hyvään kotiin, muista ei sen sijaan ole varmuutta. Lau-Riina oli muutoinkin melkoinen kovan onnen lapsi, se ei hyvin montaa tervettä päivää nähnyt, sillä se kärsi jalka- ja hengitystieongelmista. Tamma lopetettiin 19 vuoden iässä sairauksien pahentuessa, mutta sitä ennen se ennätti viettämään kolme vuotta hyvässä kodissa hevosen elämästä nauttien.

Jälkeläiset

s. 01.06.2016, t. Mörkövaaran Hopealanka YLA1 (e. Ruskasaaren Lola) omistaja: Veera
s. 02.07.2016, t. Mörkövaaran Tuhkasiipi (e. Kesäsuon Milla) omistaja: narri
s. 04.07.2016, o. Hattuvaaran Hiidenpata (e. Kurpitsaprinsessa) omistaja: Hapero
s. 22.09.2016, t. Mörkövaaran Kultasulka (e. Minerva) omistaja: Cannabia

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 43, VSR 5 kpl

11.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
11.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
12.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
12.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/27
13.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/25
14.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
14.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
15.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
15.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/27
16.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/27
16.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/25
17.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/25
17.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
18.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
19.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
19.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
19.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
20.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
23.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
26.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
27.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
30.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
30.06.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
01.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
02.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
03.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
03.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
04.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
06.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
07.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
07.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
08.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
09.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
10.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
10.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
13.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
13.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
16.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
20.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
25.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
26.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
30.10.16, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 07/245

03.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/25
09.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/25
14.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/38
15.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/28
18.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/38
22.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/27
26.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
27.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
27.06.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
02.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
02.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
04.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
05.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/21
09.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
10.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/21
13.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/50
13.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
15.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
15.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/50
16.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/50
17.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
08.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
12.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
12.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
18.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
19.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
20.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
21.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
22.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/35
24.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
24.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
25.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
26.06.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
28.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
30.06.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/35
01.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
01.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
01.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
03.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
03.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
04.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
05.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
05.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
06.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
06.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
06.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
06.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
07.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
07.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
07.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
08.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
08.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
09.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
09.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
09.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
10.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
12.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
14.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
16.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
17.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
18.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
22.07.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
31.12.16, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 15/165

18.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
18.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
20.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
24.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
24.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/28
27.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/28
27.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
30.07.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/28
31.07.16, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 01/125
01.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
03.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
05.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
06.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
07.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
09.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
10.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
15.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
16.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
17.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
21.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
22.08.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
02.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
03.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/34
05.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
07.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
09.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/30
09.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/34
11.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/20
14.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
15.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/34
17.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
17.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/20
17.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
18.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/20
20.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/20
23.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/20
23.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/31
23.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/24
24.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
25.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/24
25.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/31
27.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/31
27.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/34
27.06.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/20
02.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
03.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
05.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/40
08.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/25
08.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/40
11.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/39
12.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 06/39
15.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/30
16.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/42
17.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
19.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/42
20.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/40
21.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
21.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/22
22.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
25.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
26.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/30
27.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
31.08.16, VVJ CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 06/42
31.01.17, VVJ CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 02/50

31.07.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 01/21
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 01/04
30.11.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 02/04
31.12.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 01/98
30.04.17, VSR CUP (kutsu), 110cm, 05/78

Valmennukset ja päiväkirja

28.02.2017
Hyrr, mikä jäätävä kylmyys ulkona! Aamulla Mörkövaaran mittarin elohopea kiipesi -25c tienoille kun pakkasimme hevosia traileriin, pyörähtääksemme esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Thank god itse hevosten arviointi tapahtuisi lämmitetyssä maneesissa, eihän ihminen tuolla pihalla tarkene sekuntiakaan paikoillaan. Sulo oli myös pakkasesta vähän jäässä, kun se sai aamuheinät tarhaansa, jossa se turpa lumisena mätti viimeisenkin korren hakiessani sen traileriin. Orin kanssa pääsimme viime vuoden loppupuolella käymään koulu- ja kenttäratsastusjaosten laatuarvosteluissa, joissa saimme kun saimmekin odotetusti ykköspalkinnot matkaan. Tämän vuoksi tänäänkin oli kovat odotukset sen suhteen, että parhaimman palkinnon kanssa kotiin päästäisiin. Paikanpäälle tilaisuuteen päästyämme oli Sulokin sulanut matkan aikana trailerissa ja ulos päästyään touhotti kuin mikäkin nuorikko. Olihan tämä vasta kolmas reissumme tänä vuonna, joten ymmärtäähän sen. Onneksi Sulo ennätti kuitenkin rauhoittumaan arviointiinsa, jossa useammankin osa-alueen tuomari ihastui rautiaankimoon oripoikaan. Näin ollen saimme yhteispisteiksi 104, jotka oikeuttivat ERJ-I palkintoon, wohoo! Otimme oikeastaan kaikki pisteet matkaamme joita saatavissa oli, joten ei auta kuin kiittää tuomareita hyvistä pisteistä ja tuomaroinnista. Matka laatikseen oli siis kaikinpuolin onnistunut, saihan Mörkövaaran kolme muutakin hevosta ensimmäiset palkinnot, joten tyytyväinen saa olla. Illan mittaan kun palailimme takaisin tallille, oli Sulo aivan sen oloinen, kuin takana olisi ollut rankka kisareissu. Karsinaan päästessään se vähän aikaa huojui jaloillaan, kunnes lyyhistyi täyteen uneen karsinansa pehkuille maaten. Hassu poika! Seuraavaksi Sulon kanssa otammekin tavoitteeksi valjakkoajojaoksen laatuarvostelun, jonne suuntaamme näillä näkymin jo ensi kuussa.

11.11.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Hetken aikaa ennätin aamulla innokkaana luulla, että minulla on täysin hevosista vapaa päivä, mutta sitten muistin minun ja Sulon estevalmennuksen. Ei auttanut kuin siirtyä tallille, varustaa hevonen ja kipittää orin kanssa maneesille, jossa estevalmentajamme meitä jo kuumeisesti odottikin. Verkkasin Sulon melko nopeasti ohjan ja pohkeen väliin, jolloin se liikkui reippaasti eteenpäin, reagoiden vahvasti pieniinkin apuihin. Valmennuksen teemana oli sarjaesteet, valmentaja oli kasannut kaksi kahden esteen sarjaa ja yhden kolmen esteen sarjan, joilla korkeutta oli 90-110cm. Lähdimme Sulon kanssa omaan tahtiin hyppäämään esteitä, aloittaen ensin näistä pienemmistä sarjoista ja niiden ollessa hyvin hallinnassa ottaen kolmoissarjankin mukaan. Ensimmäisillä esteillä ori ehkä turhan paljon liioitteli vauhdin ja hyppykorkeuksien kanssa, näin ollen sain vähän napakammin pidätellä lähestymisissä ja pyytää vähän hillitsemään hypyissäkin. Toistojen kautta Sulo malttoi hieman rauhoittua, jolloin hypyt tasaantuivat ja alkoivat näyttämään vähän alkua huolellisemmilta. Tässä vaiheessa saimme rueta hyppäämään isompaakin sarjaa, jossa oli tarkkaa saada esteiden väleihin mahtumaan kaksi laukka-askelta. Minua ei yllättänyt, että Sulo jälleen liioitteli ensimmäisellä kerralla, yrittäen selviytyä esteistä yhdellä askeleella. Tällöin hypyt olivat tooodella venyytettyjä, jolloin takajalat veivät vähän väkisinkin puomit mukanaan. Jälleen vaadittiin toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja, ennen kuin saimme rullaamaan askeleet esteiden väleissä ja pääsimme puhtaasti sarjalta pois. Loppujen lopuksi kun molemmat päästiin jutun juoneen paremmin kiinni, alkoi meidän hypyt sujumaan todella hyvin, eikä ongelmia enää ollut. Valmentaja antoi tällöin vuolaat kehut meidän nousujohteiselle työskentelylle, joka antoi kyllä hyvää potkua jatkoon. Vajaan tunnin ajan ennätimme esteitä treenaamaan, kunnes saimme luvan siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan.

03.09.2016
Mitä kuuluu meidän super-Sulolle? No, kerrassaan hyvää! Orin kanssa saimme elokuun loppupuolella kilpailu-urakan päätökseen, kun kaikista neljästä kisaamastamme lajista, koulu-, este- ja kenttäratsastuksesta sekä valjakkoajoista, saimme sijoitukset kasaan. Kisaurakan lopetuksen kruunasi elokuun viimeisenä päivänä valjakkocup, jossa Sulo sai vaativasta luokasta matkaansa sijoituksen, ollen kuudennella sijalla yli 40:stä valjakosta. Tämän orin kanssa kilpaileminen oli melko vaivatonta, toki alkuun meille tuli pieniä kommervenkkejä matkan varrella, mutta kun vauhtiin päästiin niin se oli myös vauhtia se. Enää Sulolla kilpaillaan siis kuukausittaisissa cupeissa, muuten se saa nauttia rauhallisia hevosenpäiviä muiden eläköityneiden oripoikien kanssa. Kilpailujen ohella Sulo on saanut myös yhden ainokaisen jälkeläisen lisäksi jo kaksi lisää, kun heinäkuun alussa syntyi ihastuttava tammavarsa Mörkövaaran Tuhkasiipi ja paria päivää myöhemmin komeaakin komeampi orivarsa Hattuvaaran Hiidenpata. Molemmat näistä varsoista löysi nopeasti syntymän jälkeen uudet kodit, joissa niitä varmasti odottaa hyvä, aktiivinen tulevaisuus. Ja mitä vielä, näiden lisäksi Sulo on astunut neljännen tamman, jonka olisi määrä pyöräyttää varsa maailmaan vielä tämän kuun aikana. Tuosta varsasta odotamme melkoista monitoimikonetta, joten en malta odottaakaan, että tuo mini-Sulo tulee näkemään päivänvalon. Näin on rutkasti saatu Sulon jälkikasvua maailmalle ja nyt voimme vain odottaa, että ne pääsevät näyttämään kykyjään kilpakentillä. Orin kanssa olisi nimittäin tarkoitus suunnata pikimmiten lajilaatuarvosteluihin, kunhan jälkeläisnäytöt vaan kertyvät. Nyt siis tsemppiä nuorikoiden omistajille ja toivotaan, että ne ovat perineet isältään lahjoja jokaiseen lajiin.

27.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Komea suomenhevosori oli minua jälleen vastassa, sillä tällä kertaa tulin valmentamaan minulle jo tutuksi tullutta ratsukkoa koulupuolella. Ratsukko oli ennättänyt jo kävellä hetkisen kentällä ennen kuin ennätin paikalle, joten pääsimmekin tuossa tuokiossa työntouhuun. Sulo ei jättänyt minua kylmäksi koulupuolellakaan, sillä heti raviin päästyämme se väläytteli aivan upeita liikkeitään. Työnteko ravissa aloitettiin avotaivutusta sekä pohkeenväistöä tehden, jotta orin lavat saataisiin hyvin auki ja täten liike viellä entistäkin upeammin esille. Muistutin tvishaa pitämään käden alhaalla ja katseen edessä, mutta muutoin ratsukon liikkeissä ja liikkumisessa ei ollut moitittavaa. Avotaivutus sujui kauniisti ja pohkeenväistö oli sopivan jyrkkää sekä harmonista. Jatkoimme työskentelyä ottamalla jokaiseen kulmaan laukannostot. Ori esitteli kuuliaisuuttaan minulle aivan uudella tasolla, eikä nostoissa tai siirtymissä ollut huomautettavaa, sillä ori näytti toimivan lähes ajatuksenlailla ! ''Upeaa, huippua! Anna sen kävellä hetki'' huikkasin tvishalle ja niimpä ratsukko siirtyi tekemään pienet välikäynnit, joiden jälkeen jatkettiin laukkakokoamisten ja laukan pidentämisen parissa. Alkuun Sulo ei ehkä ihan malttanut lyhentää askeltaan niin lyhyeksi kuin olisi saanut, mutta pikkuhiljaa saimme ratsusta irti kauniin koottua ja maltillista laukkaa. Laukan eteenpäin ratsastus sen sijaan sujui alusta alkaen kuin tanssi, sillä orin ihanat liikkeet pääsivät siinä vain entistä paremmin esille. Pyysin ratsukkoa siirtymään raviin, jossa ratsastettiin hetki hevosta eteen-alas suurella keskiympyrällä kumpaankin suuntaan ja siirryttiin sitten tekemään loppukäyntejä. Valmennus sujui kaikinpuolin mainiosti.

23.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
"Onpa se upean värinen!'' oli ensimmäinen, mitä suustani sain sanottua saapuessani kentälle. Tvisha oli jo ratsunsa Sulon kanssa päässyt verryttelyn makuun ja ratsu oli jo vienyt sydämeni. Kaunis suomenhevosori näytti ratsastajansa alla todella motivoituneelta ja iloiselta, joten valmennuksen aloittaminen olikin oikein mieluisaa näin innostuneen työtoverin kanssa. Ratsukon verryteltyä alettiin tulemaan pysty-pysty linjaa. Kummankin pystyn edessä ja jälkeen oli yhden laukan maapuomit, sillä ajattelin tämän tehtävän olevan Sulolle mainio, sillä olin kuullut harmaan orin imevän joskus aika ronskistikin esteitä kohden. Ori malttoi kuitenkin hienosti maapuomit ja hypyt olivat kauniita, suuria ja pyöreitä. Tässä olikin suomenhevonen oikein minun makuuni! ajattelin mielessäni ja nostelin verryttelyesteet aina 80cm tasolle saakka, jonka jälkeen ratsukko oli ansainnut pienen levähdyksen. Välikäyntien jälkeen aloitettiin tulemaan koko tehtävää, joka jatkui tutuksi tulleen linjan jälkeen hyppäämällä nouseva okseri kaarteesta ja etenemällä siitä pysty-okseri sarjalle ja sen jälkeen viellä uudelleen linjalle. Rata sujui ratsukolta 80cm korkeudella moitteetta, Sulo eteni ihanan energisesti eteenpäin ja hyppäsi loistavalla tyylillä esteiden ylitse. Nostin seuraavalle kierrokselle esteet aina 100-110cm tasolle saakka, mutta korkeus ei ollut tämän hevosen kanssa tosiaankaan ongelma. Rata sujui ratsukolta hyvin ja sujuvasti, mutta kaarteesta hypättävälle pystylle ori tuli hieman juureen, sillä se ei ollut täysin ratsastajansa ulkoavuilla kaarteesta ulos tullessaan. Muutoin rata sujui loistavasti ja tvisha korjasi virheensä loppuradalle siitä hänelle hihkaistuani. Valmennus oli hyvä lopettaa onnistuneeseen suoritukseen ja tyytyväisiin osapuoliin, joten päästin ratsukon tekemään loppuverryttelyitä ja opastin, että jatkossa Sulon kanssa hyppääminen kannattaisi tehdä korkeintaan kerran viikossa ihan vain siksi, että orin mainio ja ihana motivaatio sekä yritys esteitä kohtaan tulisi säilymään aina sellaisena, kuin se nyt oli.

23.07.2016
Aamulla tallitöitä tehdessäni sain äkäisen puhelun naapurin tädiltä, jonka vihaisesta huutopuheesta en meinannut saada alkuun mitään selvää. Jotain hän höpötti harmaasta hevosesta, joka kovaan tahtiin steppailee hänen pihassaan tallaten kasvimaat ja kukkapenkit. Hetken mietin, mistähän tuo kyseinen hevonen olisi voinut olla, sillä ei tullut mieleenkään, että se olisi joku meidän hevosista, sillä eihän meillä harmaita ole. Sitten kummasti syttyi lamppu pään päälle ja lähdin katsomaan orilaitumen tilannetta - kas kummaa, sieltähän se meidän "harmaa" yksilö Sulo puuttui. Argh! Pahoittelin kovasti jo puhelimessa tilannetta ja suuntasin oitis autolle ja ajoin puolisen kilometrin päähän, jossa tämä rouva asui. Siellähän se, meidän iloinen karkulainen, mutusteli jos jonkinmoista kukkaa, eikä ollut kuulevinaankaan täti-ihmisen huutoa ja hätistely-yrityksiä. Minulle Sulo onneksi antautui todella hyvin kiinni, mutta itse rouvalta sain sellaisen ripityksen, että huh. Jälleen pyysin vuolaasti anteeksi ja olin valmis toki maksamaan hevosen tekemät vahingot, mutta kuulemma hän ei rahaa tarvitse. Parempi näin! Hetken aikaa mietin, kuinka saan auton ja Sulon yhtä matkaa takaisin tallille, ja tein sen kamalan asian, jota kenenkään ei pitäisi tehdä. Menin autoon, aukaisin ikkunan ja sujautin orin riimunnarun siitä ja kävelyvauhtia suuntasimme rinnakkain Mörkövaaraan, Sulon laittamatta yhtään vastaan. Kyllä oli taas tallin pihassa kummastuneita kasvoja, kun näin paikanpäälle saavuimme. Sellaista lisäpuuhaa Sulo järjesti meille tänään, tiedä mistä se huomenna taas löytyy. On se kumma, kun hevonen ei pysy sähkölangoissa! Onneksi ori ei tammojen tarhaan ollut suunnannut ja siellä aiheuttanut vahinkoa, vaan päästiin ihan kukkien napostelulla.

11.06.2016
Sulon talliin tulosta on kulunut nyt jo tovi aikaa ja eteenpäin on sen kanssa kivasti menty, vaikkei se helppoa ole ollut. Alkuun pelkät maastakäsittelyharjoitukset saivat sen suorastaan puhkumaan jännityksestä, eikä se tahtonut keskittyä asioihin juuri mitenkään. Pitkäpinnaisesti kuitenkin sen kanssa jatkoin työskentelyä, siirtyen maastakäsittelyharjoituksista vähitellen selkään asti. Ori ei arvatenkaan kovinkaan innostunut ajatuksesta, että ihminen on sen selässä, vieläpä satulan ja suitsien kera, joten ilmaiseksi se ei silläkään saralla ilmaiseksi antanut. Päivien kuluessa Sulo alkoi kuitenkin kivasti tottumaan ajatukseen ja lopulta ehkä luottamaan minuun, jolloin sen olemus muuttui silmin nähden. Nytemmin ori on koulutettu kouluratsastuksessa vaativa B tasolle saakka, esteitä se hyppää reilua metriä kevyesti, eikä vaativat valjakkoluokat ole ongelma eikä mikään. Aivan super heppa! Ensimmäisiin kilpailuihin pääsimme kesäkuun alussa ja alku huomioon ottaen meillä on sujunut äärimmäisen hyvin. Valjakossa Sulolla on jo vajaa kymmenkunta sijoituksia läjässä, muissa kolmessa lajissa vasta pari, mutta suuntahan meillä on tästä vain ylöspäin! Kilparintaman ulkopuolella meillä sujuu myös mukavasti, nyt kun ei tarvitse enää kaikkia asioita käydä läpi rautalangasta alkaen. Mörkövaaraan saavuttua Sulo pääsi sattumien kautta astumaan ensitöikseen Lola-tamman, jonka tuloksena reilu viikko takaperin syntyi orin ensimmäinen jälkeläinenkin. Mörkövaaran Hopealangaksi nimetty tammavarsa on muutenkin aivan kuin isänsä, se on väritykseltään rautiaankimo ja säkäkorkeuskin on jo aika pitkälti sama. Toistaiseksi nuorukainen asuu vielä Mörkövaarassa, mutta josko se löytäisi tulevaisuudessa hyvän kodin, jossa pääsisi näyttämään kykyjä kilparadoilla - lahjoja sillä luulisi nimittäin riittävän. Sellaisia kuulumisia tällä erää, nyt vain toivotaan lisää menestystä kilpailuissa ja ehkäpä lisää pikku-Sulojakin...

28.05.2016
Mörkövaaraan saapui hiljattain kerrassaan komea suomenhevosori, Hopeasulka. Tuttavani kertoi kuun puolessa välissä, että hänen ystävälleen oli syntynyt rautiankimo orivarsa, joka etsii hyvää kotia. Heti kotiin päästyäni aloin tietysti tutkimaan tämän hevosen taustoja, minkälaisesta suvusta se oli ja minkälaiseen käyttöön siitä kenties vielä on. Kaikki oli enemmän kuin täydellistä orivarsan kohdalla, joten pakko oli soittaa myyjälle, eikä aikaakaan kun kävin nuorikkoa katsomassa. Paikanpäällä minua odotti reilu vuosikas "Sulo", joka oli vähän varaantuneen oloinen, eikä päästänyt minua vapaasti lähelleen. Ilmeisesti kasvattajan olosuhteet ja hevosten käsittelytaito ei päätä huimannut, ja se näkyi myös muista hevosista. Suvullisesti poika oli kuitenkin niin passeli Mörkövaaraan, joten jätin siitä ostotarjouksen, vaikkei se ehkä täysin ollut niin kultainen, mitä odotin. Jonkin ajan kuluttua myyjä hyväksyi tarjoukseni, jonka myötä hain Sulo-pojan kotiin. Ensimmäiset päivät ovat orin kanssa olleet melko vauhdikkaita ja osakseen jännittäviä, sillä käsiteltäessä se on hermostunut, eikä se tosiaan pidä ihmiskosketuksesta. Siitä huolimatta aiomme kuitenkin selättää Sulon pelot, sillä kohtapuoliin olisi tarkoitus aloittaa ratsukoulutus, ikääkin kun on sen kolmisen vuotta. Orilla on varmasti rahkeita useampaankin eri lajiin, joten rohkeasti lähdemme koettelemaan sen rajoja, jotta saamme siitä tulevaisuudessa hyvän kilpahevosen. Lisäksi toki toivon, että Sulo alkaa menestymään, ja että sen luonne tasaantuu ajan kanssa, sillä kova kysyntä sillä olisi jalostuskäyttöönkin... Pitäkäähän peukkuja, että löytäisimme orin kanssa yhteisen sävelen vähitellen.

Ikääntyminen

1v - 20.05.2016
2v - 25.05.2016
3v - 30.05.2016
4v - 05.06.2016
5v - 15.06.2016
6v - 15.07.2016
7v - 15.08.2016
8v - 15.09.2016
9v - 15.10.2016
10v - 15.11.2016
11v - 15.12.2016
12v - 15.01.2017
13v - 15.02.2017
14v - 15.03.2017
15v - 15.04.2017
16v - 15.05.2017
17v - 15.06.2017
18v - 15.07.2017
19v - 15.08.2017
20v - 15.09.2017