Muistoissa: Sinitian Taiga - virtuaalihevonen
k. 02.11.2017

NimiSinitian Taiga LempinimiTaika
Rek.nroVH16-018-0502 Synt.päivä ja ikä28.11.2015, 25v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri158 cm, rt
KoulutustasoHe A, 110cm, CIC1, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaSinitian Tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.11.2016
7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.11.2016
6,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 103,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.12.2016
6,5 + 41 + 19 + 20 + 15 = 101,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.01.2017
6 + 40 + 19 + 20 + 15 = 100p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 30.11.2017
14 + 20 + 21 + 25 + 20 = 100p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Taika on rauhallinen ja mukava tamma tutuissa, arkisissa tilanteissa, joka on kuitenkin kova stressaamaan äkillisiä ääniä tai uusia paikkoja. Toisaalta tamman voisi sanoa olevan hieman hermoheikko, mutta jos hoitaja on napakkana ja välttää yllättävät tilanteet Taikan kanssa, ei ongelmaa ole. Tutun ihmisen seurassa Taika on siis kiltti ja tasainen, se tekee melkeinpä mitä vain miellyttääkseen hoitajaansa. Päästessään kuitenkin liiakselta jännitys-tilaan, ei se osaa keskittyä mihinkään vaan vouhkaa sen minkä ennättää, eikä ole tällöin kuulevinaankaan hoitajaansa.

Taika kannattaa aina hoitaa karsinassaan, joka on sille tutuin ja turvallisin tila. Tällöin sen voi huoletta hoitaa myös sen irti ollessa, se ei paljoa hermoile hoitotoimenpiteiden aikana. Tietysti jos tallissa on jotain muuta häslinkiä samaan aikaan menossa, kannattaa sen toimia vähän sivusilmällä seurailla, jottei se seuraavaksi hyppää hoitajan niskaan yllättäen. Harjaus, kavioiden puhdistukset, loimitukset ja muut vastaavat sujuvat tällöin mutkitta, Taika on nimenomaan vain tyytyväinen saamastaan huomiosta ja touhuamisesta oman ihmisensä kanssa. Varustaessa tamma saattaa hieman luimia, muttei se esimerkiksi satuloidessa pullistele ja vastaavasti suitsiessakin ottaa kuolaimet nätisti suuhunsa. Taluttaessa hoitajan kannattaa olla jämäkkänä, sillä vaikka Taika yleisesti kiltisti perässä tuleekin, koskaan ei voi tietää mitä se säikähtää ja milloin se keksii ottaa jalat allensa.

Ratsastaessa tamma on äärimmäisen herkkä, eikä se siedä kovaa painetta ratsastajalta. Taikaa kannattaa siis ratsastaa hyvin pehmein avuin, koko ajan tasainen käsi ja rauhallinen jalka, jottei se stressaannu. Stressaantuessaan se alkaa viskelemään päätänsä, jumii kentän keskelle tai ottaa hirmuisia spurtteja eteen, kuuntelematta ollenkaan selästä tulevia apuja. Rauhallisuus ja huolellinen ratsastus on se ratsastajan salainen ase, jolla Taikan saa kivaan liikkeeseen ja ratsastettua oikein kuuliaiseksi ratsuksi. Tähän pisteeseen päästessä Taika omaa todella hyvän työskentelymotivaation ja se kuuntelee apuja oikein maltillisesti. Taika on yleensä ennemmin vähän laiska kuin mikään höyryveturi, joten sitä saa alkutunnista hoputtaa reippaasti eteenpäin. Kentällä Taika toimii siis normaalisti moitteitta, toisin kuin puolestaan maastossa sen kanssa joutuu olemaan vähän varuillaan.

Kouluratsastus Taikan kanssa vaatii huolellisia apuja ja pitkää pinnaa ratsastajalta, jotta yhteistyö löytyy ja kaikki sujuu kuin tanssi. Alussa tamma voi olla vähän lötköpötkö, eikä se välttämättä toimi niin hyvin kuin haluaisi, mutta vauhtiin päästeessään meno muuttuu aivan päälaelleen. Tällöin Taika liikkuu napakasti hienoilla, pitkillä liikkeillään eteen, kantaen itsensä kauniisti. Tamma kuuntelee parhaiten istunta- ja ääniapuja, joten niillä sen saa parhaiten taivuteltua ja kiepitettyä kaikenmoisille kiemuroille. Helppo A tasoinen Taika taittaa vaivatta niin avot, sulut kuin myös laukanvaihdotkin, tosin käynnin kautta toistaiseksi. Taikalla on aivan parasta työstää näitä pieniä tehtäviä, jos se vain malttaa keskittyä olennaiseen.

Esteillä Taika on hyvin hitaasti lämpenevää sorttia, joten sen kanssa saa tehdä töitä ihan kunnolla. Se täytyy heti alusta alkaen saada tahdikkaaseen laukkaan, jotta esteet ylittyvät reippaasti laukassa, eikä vain ravissa laahaten ja jalkojaan vähän nostellen. Vähitellen kun ratsastaja osaa Taikasta kaivaa sen estehevosen esiin, paljastuu siitä yllättävänkin hyvä esteratsu. Tamma omaa todella hyvän hyppytyylin, eikä sille ole esimerkiksi ongelma eikä mikään hahmottaa itse hyvä ponnistuspaikka esteelle. Rataesteitä Taika ylittää 110cm korkeudella, sitä suurempia se hieman ujostelee. Muutoinkin erikoisesteet saattavat alkuun olla tammasta vähän turhakin jännittäviä, joten niiden parissa saa tehdä selässä erityisen tarkkaa työtä.

Ajaessa Taika toimii moitteitta, niin yksilö- kuin myös parivaljakossa, mikäli ohjaksissa on vain päättävinen ohjastaja. Tamma reagoi herkästi pieniinkin ohjasapuihin, joten tarkkana on oltava, ettei sen kanssa vauhdin huumassa muuntaudu hyvin kovakouraiseksi, sillä tällöin se ei tahdo toimia ainakaan apujen mukaan. Koulukoe on Taikan vahvinta alaa, sillä kuten mainittu, se kuuntelee apuja hyvin ja sen ratsutausta tuo oman helppoutensa tehtäviin. Myös tarkkuuskokeissa tamma pärjää hyvin, mutta se vaatii ohjastajalta puolestaan enemmän apujen ja järjen käyttöä, ja erityisesti sitä tarkkuutta. Kestävyyskoe on Taikan heikointa osaamista, sillä se ei ole mikään maailman rohkein hevonen, joka innolla menisi haastaviin tehtäviin mukaan. Täten ohjastajan täytyy ajoittain kestävyyskokeiden aikana rauhoitella tammaa, sillä se voi alkaa käydä kierroksilla paineistuessaan.

Kilpailuissa, yllätys, yllätys, Taika on aluksi hyvin hermostunut, eikä siihen saa oikein minkäänlaista kontaktia. Usein ongelmat alkavat jo kotipihassa, sillä tammahan tietää, että trailerilla joudutaan uuteen, kamalaan paikkaan, eikä siksi ihan hevillä koppiin kävele. Kilpapaikalle saavuttaessa alkaa heti se jännääminen ja säikkyminen, jonka vuoksi Taikan kanssa kannattaa saapua paikanpäälle hyvissä ajoin. Tamma vaatii tietenkin todella huolellisen lämmittelyn ennen radalle menoa, se on nimittäin tärkeää saada hyvin kuulolle ja ratsastettua suurin jännitys siitä pois. Joskus kaikki menee kilpailuissa nappiin ja Taika on radalla aivan ykkönen, puolestaan joskus jännitys ottaa siitä vallan, eikä radalla onnistu edes laukannosto.

Sukulaiset

i Talviaika evm
sh-o, rt, 160cm
ii Talviyö evm
sh-o, prt, 158cm
iii Ihmetys evm
sh-o, trt, 163cm
iie Talven Taika evm
sh-t, rt, 153cm
ie Sinitian Tuuli evm
sh-t, vrt, 159cm
iei Tulivaara evm
sh-o, prt, 159cm
iee Kellokukka evm
sh-t, vrt, 160cm
e Sinitian Halla evm
sh-t, vrt, 157cm
ei Halipula evm
sh-o, vrt, 159cm
eii Viherlehdon Vippe evm
sh-o, rt, 160cm
eie Haikeus evm
sh-t, vprt, 157cm
ee Sinitian Usva evm
sh-t, trt, 155cm
eei Utopisti evm
sh-o, trt, 162cm
eee Sinitian Sade evm
sh-t, rt, 150cm

i. Talviaika on jo nytemmin edesmennyt suomenhevosori, joka etenkin nuorempina päivinään hurmasi ihmisiä vallattomalla olemuksellaan. Luonteeltaan Talviaika oli niin perinteinen ori kuin kuvitella saattaa, se omasi suuren egon, joka ajoittain koki kovia kolauksia topakalla hoitajalla. Lujasta luonteesta oli kuitenkin etua kilparadoilla, joissa Talviaika pärjäsi upeasti päättäväisen ratsastajan kanssa. Ori oli melkoinen monitoimi hevonen, jolla kisattiin menestyksekkästi koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa, unohtamatta valjakkoajojakaan. Parhaimmillaan Talviaika oli kuitenkin esteillä, jossa sillä riitti kapasiteettia aina 110cm luokkiin asti, muissa sillä kisattiin yleisesti helpoissa luokissa. Kilpauransa jälkeen oria kysyttiin paljon jalostukseen, muttei omistaja halunnut tehdä orista tusinatavaraa ja näin ollen antoi sen vain harvoille ja valituille käyttöön. Talviaika sai myöhemmiten kolme jälkeläistä, joille se periytti lennokasta liikettään ja hyvää hyppykykyä. Sirorakenteinen ori oli väritykseltään perinteinen rautias hulmuharja, jolla säkäkorkeutta löytyi epävirallisesti mitattuna noin 160cm. Talviaika lopetettiin 20 vuoden ikäisenä jalkojen alkaessa oireilla nuoruusvuosina saaduista rasitevammoista.

ii. Talviyö oli ori, josta odotettiin paljon, sillä se oli peräisin ehkäpä Suomen menestyneimmästä suomenhevosten sukulinjasta. Kuitenkin heti ratsukoulutuksen aloitettua ymmärrettiin, että Talviyötä ei olisi voinut tippaakaan kiinnostaa koulukiemuroiden vääntely, jonka vuoksi siitä ei saatu aivan heti koulittua edes kunnollista kansalaista. Luonteeltaan ori oli hyvin itsepäinen ja se käytti ihmisiä häiläilemättä hyväkseen, jonka takia se ei soveltunut kovinkaan monen ihmisen käsiteltäväksi. Aika-ajoin Talviyötä harkittiin jo lopetettavaksi viemistä, mutta aina löytyi uusia syitä pitää se hengissä. Vaikkei orista missään vaiheessa kilparatsua saatu, menestyi se hienon ja lihaksikkaan rakenteensa ansiosta upeasti näyttelykehissä. Se kahmi läheisissä näyttelyissä mukaansa monen monta luokkavoittoa ja sertiä, jonka myötä se kantakirjattiin huippupistein KTK-I palkinnollekin. Väritykseltään Talviyö oli punarautias tähtipää, jolla säkäkorkeutta löytyi tasamain 158cm. Jalostukseen oria käytettiin hyvin harkiten, sillä sen ei haluttu periyttävän hankalaa luonnettaan eteenpäin. Kuitenkin Talviyö pääsi astumaan muutaman hyvin tasapainoisen suomenhevostamman, saaden kaksi tammavarsaa ja yhden orivarsan, joista ori otti hieman oppia isältään. Reilun 23 vuoden ikäisenä Talviyön tahti alkoi hiipumaan, jonka vuoksi se laitettiin nopeasti pois kärsimästä.

ie. Sinitian Tuuli syntyi syksyisenä aamuna Sinitian tilalle, josta se myytiin pari vuotiaana tammana eteenpäin yksityiseen käyttöön. Tuuli ratsukoulutettiin ja sillä alettiin kilpailemaan koulu- ja esteratsastuskilpailuissa, pääosin helppo B ja 80cm luokissa. Tamma ennätti keräämään itselleen hyvän määrän sijoituksia, kunnes yhtenä harmaana päivänä sen omistaja menehtyi ja näin ollen päättyi Tuulin lupaavasti alkanut kilpaura. Tamma palautui takaisin kasvattajalleen, jonka omistuksessa Tuuli oli vain jalostustamman virassa seuraavat seitsemän vuotta. Tuona aikana Tuuli sai viisi hienoa jälkeläistä, joista kaikki menestyi nuoresta pitäen useamman eri lajin parissa. Vanhemmiten Tuuli vaihtoi taas kotia, ja pääsi vielä muutaman kerran näyttäytymään kohtuu menestyksellä kilparadoille. Luonteeltaan tamma oli todella symppis, hyvin rauhallinen ja varmajalkainen tapaus, joka soveltui myös lasten käsiteltäväksi. Ulkonäöllisestikin Tuuli oli oikein kuvankaunis, väritykseltään se oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omasi 159cm. Tuulin kuolinsyy on hieman peitossa, sillä viimeisimmät omistajat salasivat pitkään hevosen kuoleman ylipäätänsä, joten tiedä sitten mitä tapahtui ja milloin.

e. Sitian Halla viettelee tällä hetkellä hulppeita eläkepäiviään vanhan pariskunnan hoivissa todellisella hevosten unelmatilalla. Ollessaan nuori tamman hienot liikkeet ja nöyrä luonne huomattiin, joten ei aikaakaan kun Halla oli koulutettu jo vaativa B tasolle kouluratsastuksessa. Hallalla kisattiin vaativia koululuokkia menestyksekkäästi ensimmäiset vuodet, kunnes sillä haluttiin tehdä lajin vaihdos ja näin ollen alettiin treenaamaan valjakkoajoa. Valjakossakin tamma toimi moitteitta, parhaimmillaan se oli vaativissa koululuokissa, joissa menestystä kertyi kilpailuista kiitettävästi. Luonteeltaan Halla oli etekin nuoruudessa siis todellinen työmyyrä, joka rakasti tehdä oman tutun ihmisensä kanssa kaikkea kivaa. Väritykseltään Halla on vaaleanrautias, tosin nyt jo pitkälti harmaaseen vivahtava, jolla säkäkorkeutta löytyy noin 157cm. Kilpauransa ohella tamma oli kasvattajansa käytössä leasing-sopimuksella, jonka myötä Halla sai kolme hienoa jälkeläistä. Kaikki näistä jälkeläisistä peri pitkälti emänsä värin ja koon, puhumattakaan astetta sirommasta rakenteesta. Jalostus- ja kilpauran päädyttyä sai Halla muuttaa eläkekotiin, jossa se on kerryttänyt ikää mittariin jo hienot 26 vuotta.

ei. Halipula oli astetta virkeämpi suomenhevosori, joka oli luonteeltaan siis kohtuullisen kiltti ihmisten tätä käsitellessä, mutta silti sitä vauhtijalkaa löytyi. Orilla ei ollut minkään sortin suojeluvaistoa, joka selittynee sen pöhköllä luonteella, mutta sen vuoksi Halipulan kanssa oltiin kerran jos useamminkin ongelmissa. Vauhtia ja vaarallisia tilaneita rakastava ori oli yleispainotteinen, mutta eniten sitä nähtiin kenttäratsastuskilpailuissa, joissa se oli kyllä aivan ykkönen. CIC1 luokkia suorittava ori oli melkein joka viikko hevoslehtien otsikoissa loistokkailla suorituksillaan. Iän hieman lisääntyessä aktiivinen hyppääminen ja rasitus alkoi näkyä Halipulassa, jonka vuoksi se joutui vetäytymään kilpailuista pois jo melko nopeasti. Täten ori myytiin ratsastuskouluun, jossa se pian ruunattiin, ja tällöin sen tarmokin alkoi vähitellen vähentyä. Orina Halipula ennätti kuitenkin saamaan viisi jälkeläistä, joista ei onneksi isänsä kaltaisia vauhtihirmuja kehittynyt. Väritykseltään 159 senttimetriä korkea Halipula oli vaaleanrautias, jota korosti suuri pään läsi ja jokaisen jalan polvisukat. Reilun 23 vuoden iässä orilla alkoi olemaan hengitystieongelmia, joten lopputulemaksi Halipula lopetettiin puhkurin seurauksena.

ee. Sinitian Usva eli koko elämänsä kasvattajansa ja omistajansa Sinian tilan hoivissa, ollen pitkälti siitostammana. Toki Usva ratsukoulutettiin nuorempana ja sitä liikutettiin ahkerasti eritoten maastoillen, muttei tammaa koskaan ratsastuskilpailuissa asti nähty. Luonteeltaan Usva oli melkeinpä pomminvarma ja todella kiltti hevonen, jonka kanssa ei koskaan tarvinnut taistella minkään asian tiimoilla. Hyvän luonteensa vuoksi tammaa nähtiin silloin tällöin paikallisen kylän tapahtumissa, jossa se toimi talutusratsun virassa. Usva oli väritykseltään todella kaunis tummanrautias ilman minkäänlaisia merkkejä ja säkäkorkeutta sillä oli vajaat 155cm. Jalostustammana Usva oli hyvä, se oli itse hyvästä emälinjasta peräisin ja oli loistava emä muutoinkin varsoilleen, ja tarvittaessa myös muiden varsoille. Tamma sai elämänsä aikana kuusi jälkeläistä, fifty-fifty oreja ja tammoja. Usva periytti jälkeläisilleen hyvää käsiteltävyyttään ja rauhallista luonnettaan, tosin oreissa tietysti oli vauhdikkaampaakin yksilöä. Tamman kohtalo oli sikäli surkea, että heti viimeisen jälkeläisen saatuaan ja siitä vieroitettuaan 15-vuotias Usva lopetettiin, sillä sille ei ollut enää käyttöä, eikä sitä haluttu laittaa myyntiinkään, sillä sen pelättiin joutuvan kiertoon.

Jälkeläiset

s. 25.02.2016, t. Mörkövaaran Tiitu (i. Hynynen) omistaja: Joe
s. 09.04.2016, t. Mörkövaaran Kumina (i. Tinjami) omistaja: Pierre
s. 03.05.2016, t. Mörkövaaran Lystikäs (i. Pellonpekko) omistaja: Mörkövaara
s. 30.06.2016, t. Mörkövaaran Savanni (i. Ruunappa) omistaja: Hapero

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 41, VVJ 40, VSR 5 kpl

26.02.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
26.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
01.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
01.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
03.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
04.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
07.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
09.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
11.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
13.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
16.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
20.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
21.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
24.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
25.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/50
26.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
27.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
30.03.16, KRJ (kutsu), Helppo C, 07/50
01.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
01.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
03.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
04.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
05.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
05.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
05.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
06.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
09.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
09.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
09.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
11.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
18.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30

02.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
04.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
09.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
16.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
22.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
30.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
07.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
08.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
09.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
09.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
10.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
11.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
11.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
13.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
13.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
14.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
15.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
16.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
18.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
23.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
01.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/50
07.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/50
07.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
10.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
12.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
12.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
12.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
15.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
15.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
16.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
17.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
19.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
21.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/50
21.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
22.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
22.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
23.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
23.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
25.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
25.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
26.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/50
27.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
27.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
29.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 07/50
06.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
07.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
08.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
10.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
11.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
13.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
15.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
20.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
22.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
22.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
23.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
31.08.16, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 08/169
31.10.16, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 18/228

23.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
25.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
01.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
02.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
03.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
04.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
07.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
09.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
10.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
11.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/37
12.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/37
20.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/37
21.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
27.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
01.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/29
02.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
09.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
12.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/45
13.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/45
15.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/45
03.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
03.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/50
05.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/50
07.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 07/50
11.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/37
11.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
17.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
19.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
20.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
21.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
22.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
23.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
24.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
24.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
25.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
26.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
26.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
27.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/21
28.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
29.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
01.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
09.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
10.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
11.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
12.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
12.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
13.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
14.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
14.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
15.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
15.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
16.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
19.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
21.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
23.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
30.04.16, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 04/31
04.05.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
05.05.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
08.05.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
09.05.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
30.05.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40

31.03.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 04/36
31.07.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/25
31.08.16, VSR CUP (kutsu), CIC1, 08/65
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/16
30.11.16, VSR CUP (kutsu), CIC1, 06/61

Valmennukset ja päiväkirja

26.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Tuttu suomenhevostamma ratsastajineen oli kentällä saapuessani pitämään kouluvalmennusta. Huikkasin tervehdykset ja rupattelimme hetkisen aikaa ratsukon viimeaikaisista treeneistä, jotka olivat kuulema sujuneet oikein mainiosti. Pyysin tvishaa keräämään ohjat ja ratsastamaan Taikaa reippaasti eteen, sillä se näytti näin alkuun hieman tahmealta ja hitaalta avuille. Aloitimme taivuttelemalla tammaa pienin voltein sekä ravi-käynti siirtymisin, joissa Taika näytti alkuun siltä, ettei sen moottori aivan viellä ollut käynnistynyt. Pyysin tvishaa olemaan eritoten käynnistä raviin siirryttäessä napakkana, jottei tamma ehtisi ottaa ravipyynnön jälkeen montaa kymmentä käyntiaskelta ennen siirtymistään raviin. Pikkuhiljaa hevonen alkoi näyttää jo enemmän siltä, että se olisi ratsastajansa kuulolla, joten siirryimme työskentelemään kokonaan ravissa. Ravissa otettiin hieman avotaivutusta, joka sujui Taikalta todella hyvin sen verryttyä hieman. Kehuin ratsukkoa paljon ja teemaa jatkettiin viellä toiseenkin suuntaan, jossa jouduin muutaman kerran muistuttamaan tvishaa ulkoavuista, jotta saisimme tamman hieman ryhdikkäämmäksi ja liikettä kasattua ylös ja eteenpäin. Hienojen avotaivutuksien jälkeen pyysin tvishaa siirtymään harjoituslaukkaan. Tamman kaunis laukka kuoriutui pikkuhiljaa sen lämmetessä, enkä voinutkaan muuta kuin ihastella sitä, kuinka pitkä ja lennokas se olikaan ! tvisha ratsasti tammaansa taidokkaasti, joten laukasta olikin vaikeampaa löytää huomautettavaa. Pyysin ratsukkoa siirtymään kahdeksikolle, jossa harjoittelisimme muutamat laukanvaihdot, joita tamma olikin treenannut jo käynnin kautta sujuvaksi. Alkuun Taika nosti muutaman kerran nostoissa takaisin oikeanlaukan, emmekä saaneet laukkaa vaihtumaan, mutta muistutin tvishaa ottamaan pienen pidätteen ulko-ohjasta ennen laukannostoa, jolla saimme Taikan nostamaan tismalleen sen laukan mitä halusimmekin. Monien kehujen jälkeen päästin ratsukon loppuverryttelemään ja tekemään pitkät loppukäynnit ratsun palautumiseksi valmennuksestamme.

21.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
Kaunis suomenhevostamma ratsastajineen verrytteli kentällä saapuessani pitämään valmennusta. Olimme sopineet, että tulisin tällä kertaa hypyttämään tvishaa tämän suomenhevostamma Taikan kera. Huikkasin ratsukolle tervehdykset ja siirryin kasaamaan heille esteitä, sillä päivän teemana oli radan hyppääminen. Pian esteet oli saatu kasaan ja tvisha oli saanut ratsunsa kätevästi sillävälin verryteltyä. ''Noniin, tulkaa vain verryttelyksi viellä kahdeksikolla näiden ristikoiden yli. Huolehdi, että laukka säilyy myös kaarteissa'' opastin ratsastajaa, joka pyysi ratsuaan nostamaan laukkaa. Taika ampaisi reippaaseen laukkaan, mutta silti jouduin muistuttamaan siitä, että hevonen pysyisi tarpeeksi näppärästi kasassa myös kaarteissa ja tempo pysyisi kokoajan samana. Tehtävä lähti sujumaan pikkuhiljaa oikein hienosti, eikä montaa toistoakaan tarvinnut ottaa, sillä tempo ja rytmi ristikoille löytyi hyvin. Valmennusta jatkettiin aloittamalla radan hyppääminen, tosin ensin aivan matalana, vain 70cm korkeudella.Korkeus ei tuottanut Taikalle ongelmaa, se selvitti radan sujuvassa laukassa, sillä tvisha ratsasti tammaansa todella napakasti eteenpäin. Laukka pyöri ja hypyt olivat pehmeitä, joten uskalsin nostaa esteet 90cm tasolle seuraavaa kierrosta varten. Pienen huilin jälkeen pyysin ratsukon tulemaan radan uudelleen, eikä esteiden korotus näkynyt ratsukon menossa juuri mitenkään. Seitsämäs este, joka oli pysty kahdella puomilla, tipahti alas tamman ajautuessa hieman liian lähelle estettä, mutta muuten radassa ei ollut moitittavaa. Kehuin ratsukkoa ja pyysin tvishan kävelemään tamman kanssa hetkisen, jonka jälkeen hypättiin rata viellä 110cm korkeudella. Suoritus oli todella hyvä, ratatempo suorastaan loistava ja hyppypaikat osuivat juuri minne pitikin. ''Huippua'' hihkaisin tvishalle ja pyysin ratsukon loppuverryttelemään huolellisesti.

03.05.2016
Vähän aikaa sitten kävi "ikävä" äksidentti tallillamme, tapahtuma, joita oikestaan näkee vain elokuvissa ja huonoissa kirjoissa. Eli ei voisi kuvitellakaan tälläistä tapahtuvan in riööl life. Olin tekemässä päivärutiineja tallilla, tarhasin hevosia ja siivoilin karsinoita. Osalla tammoista oli kiima, jonka vuoksi ne oli astetta paremmissa tarhoissa, jottei vahinkoja sattuisi. No, mitä silmäni näkevätkään! Sinitian Taigan tarhassa oli musta suomenhevosori, joka ei siis ollut meidän oma, juuri parasta aikaa tekemässä, no, tiedätte kyllä mitä. Kyllä siinä suuni loksahti auki ja naama muuttui varmasti siniseksi, samassa oikein apinan raivolla juoksin huutaen tamman tarhalle. Vahinko oli kuitenkin ennättänyt jo tapahtua, joten eipä siinä hirveästi enää itku auttanut. Suurin kysymys kuitenkin oli, kenen ihmeen ori oli meidän tiluksille saapunut. Muutaman puhelun myötä selvisi, että kyseessä oli Ninni H:n omistama ori Pellonpekko, joka oli päässyt karkaamaan Hervannan oriasemalta samaisena aamuna. Pian puhelun jälkeen nainen saapui Mörkövaaraan hakemaan orinsa, ollen toki hyvin pahoillaan sattuneesta. Kerroin, että taitaapa hänen orista tulla isäheppa, josta hän oli vielä enemmän kauhuissaan. Onneksi kyseessä oli kuitenkin ihan ok ori, sillä oli hyvä suku ja se on menestynyt kilpailuissa kohtuudella. Tänään tuon vahingon tulos sitten syntyi, kun Taika varsoi ihanan punarautiaan suomenhevostamman, joka nimettiin leikkisän luonteensa vuoksi Mörkövaaran Lystikkääksi. Tarkoitus on jättää "Lysti" talliin asumaan, sillä pakkohan se on nähdä, tuleeko tästä meidän vahinkolapsesta mitään. Sellaisia seikkailuja täälläpäin...

03.02.2016
Ensimmäiset viikot on Taikan kanssa sujuneet melko ongelmattomasti, tosin on sen arkahko luonne tuonut pientä lisämaustetta mukaan. Pari päivää tamman talliin saapumisen jälkeen oli pakko ottaa yhteyttä Taikan kasvattajaan, Sinitian tilaan, sillä ihmettelin kummasti, miksi tämä hevonen tuli huutokaupan kautta. Ei sillä, että ei niissä varsinaisesti mitään vikaa olisi, mutta kun kyseessä on hyväsukuinen rekisteröity suomenhevonen, niin sikäli mietitytti. Sain tietää, että tamma oli myyty vuosikkaana perheelle, joka vaikutti lupaavalta, mutta olikin sitten pilannut hevosen väkivallalla ja huonoilla olosuhteilla. Taika oli ilmeisesti tästä perheestä päätynyt vielä kahdelle eri omistajalle, ennen kuin huusin sen tammikuussa itselleni. Kasvattaja oli hyvin tyytyväinen, että Taika oli vihdoin päässyt hyvään kotiin ja toivotti meille kovasti onnea tulevaisuuteen. Taikan käytös siis sai selityksen, mutta onneksi meidän välille on sen verran jo tullut luottamusta, että se pystyy jo joten kuten rentoutumaan. Ratsukoulutuksen alkeethan tammalla oli jo hallussa meille tultuaan, nyt on siis ratsastuskin aloitettu ja sitä myöten taitoja päästy hiomaan paremmaksi. Kouluratsastuksessa Taikalla riittää kapasiteettia helppo A tasolle, joka on todella hyvä, mutta kyllä Taika on huomattavasti parempi esteillä, jossa se hyppää kevyesti 110cm ratana. Vielä jonkin aikaa ennätämme tamman kanssa treenaamaan, sillä ensimmäiset kisat häämöttävät tämän kuun loppupuolella. En ehkä jännitä itsessään kilpailuissa sitä, etteikö Taika osaisi, vaan sitä, miten sen hermot kestää sen hälinän ja mölinän. No, se nähdään sitten.

21.01.2016
Enpä olisi aamulla herätessäni voinut kuvitellakaan, mitä tämä päivä toisi tullessaan. Aamuvarhain lähdin muutamien hevosteni kanssa normaaliin tapaan kilpailuihin, jossa sattumalta oli myös hevoshuutokauppa. Alkuun en kiinnittänyt huutokauppaan milläänlailla huomiota, ratsastin hevosillani radat huolellisesti, ja vasta iltapäivällä poislähtöä tehdessä kävin kurkkaamassa minkälaisia hevosia siellä on. Ihan vain niin kuin mielenkiinnosta, tai lähinnä siksi, että eräs ystäväni halusi käydä tapahtumaa katsomassa. Ei todellakaan ollut tarkoituksena siis hevosta ostaa! Hevosia oli jokaiseen lähtöön, makuun ja tarkoitukseen, oli ihan raskaista työhevosista ravisukuisiin lämminverisiin. Kun areenalle asteli siro rautias suomenhevostamma, hieraisin silmiäni - miten ihana! Kyseessä oli kolmen vuoden ikäinen Sinitian Taiga niminen hevonen, joka oli juuri ratsukoulutettu, tai ainakin sitä aloiteltu. Taiga tuli yleispainotteisesta suvusta, sen vanhemmat olivat menestyneet vähän lajin kuin lajin parissa, ah... Mikä silmään kuitenkin vielä enemmän pisti oli se, kuinka tuo hevonen jännitti tapahtumaa, se oli todella rauhaton, eikä totellut taluttajaansa ollenkaan. Lähtösumma tammalle oli 500 euroa, joka huudettiin heti, kun hevosesta sai alkaa huutamaan. Satasella sai korottaa, jonka jälkeen hevosen ostosumma sen kuin vain kasvoi ja kasvoi... Kun hinta oli vajaalla kolmen tonnin tietämillä, muutamat huutajat luovuttivat ja sitä myöten kukaan ei enää tammasta huutanut. Kunnes! Kunnes minä, minä! Karjaisin kovaan ääneen 4000 euroa! En todellakaan tiedä, mistä se tuli, sillä ei minulla nyt suuremmin aikomusta ollut tuota ostaa. Mutta, se vain lipsahti. Näin ollen viimeisinkin huutaja jäi pois, ja tamma lähti minulle neljällä tonnilla. Ohops, kuinka siinä nyt niin kävi. Tapahtuman jälkeen noudin tammani tapahtuman takapihalta traileriin, toki siinä oli eläinlääkäriä ja vaikka mitä virkamiestä asiaa vielä hoitamassa. Voitte uskoa tallityttöjen ilmeen, kun illalla saavuin Mörkövaaraan ja pyysin heitä purkamaan hevoset ulos. Minulta taidettiin jopa kysyä, että olenko ottanut jonkun toisen hevosen vahingossa mukaani - haha! En, se on minun uusi tulevaisuuden lupaus, Sinitian Taiga.