Mörkövaara

Muistoissa: Takatalvi - virtuaalihevonen
k. 22.04.2018

NimiTakatalvi LempinimiTauno
Rek.nroVH16-018-1660 Synt.päivä ja ikä14.03.2016, 27v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri159 cm, vprt
KoulutustasoVa B, 90cm, Tutustumis, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaJukka Talvivaara evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.08.2017
30 + 23 + 17 + 14 + 4 = 88p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2017
8 + 40 + 18 + 20 + 15 = 101p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2017
7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2017
7,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.05.2017
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.04.2018
16 + 21 + 25 + 25 + 20 = 107p, SLA-I*

Luonne

Ei ole sattumaa, että Takatalvi sai kutsumanimekseen Tauno, sillä tämä hevonen on pohjimmiltaan vähän hitaammalla käyvää sorttia, joka ei ole aina täysin perillä maailmanmenosta. Yleisesti ottaen ori on todella symppis ja mukava hevonen, joka kunnioittaa hoitajiaan ja tulee muutoinkin toimeen kaksijalkaisten kanssa. Orin hömelö luonne tuo kuitenkin mutkia matkaan arkisiinkin asioihin, sillä se esimerkiksi jumii, ihmettelee, säikkyy ja kaikkea vastaavaa aivan jatkuvasti. Hoitajan tulee olla siis huumorintajuinen ja ottaa orin luonne jokaisessa tilanteessa huomioon, tosin ajoittain sille saa olla todella topakkana, sillä muutoin asiat ei tapahdu koskaan. Taunon päässä ei siis liiku oikeastaan muuta kuin silmät, paitsi jos nekään.

Hoidettaessa ori on suhteellisen helppo, se ei laita vastaan hoitajalleen tai esitä äksyä hoidokkia oikeastaan koskaan. Tauno tuppautuu kuitenkin pyörimään ja häseltämään hoitotoimenpiteiden aikana, joten se on suotavaa hoitaa kiinnisidottuna. Tällöin ori hieman rauhoittuu ja nauttii erityisesti harjauksesta, muttei ongelmia tuota kavioiden puhdistus tai esimerkiksi loimituskaan. Satuloidessa Tauno voi vähän pullistella ja silloin kun se pullistelee, on hoitajalla melkoisen kova työ saada satulavyö vatsan ympäri. Suitsiessa ori voi myös vaatia pientä kutittelua suunpielistä, sillä se ei aina edes ymmärrä, mitä niille kuolaimille tulisi tehdä. Taluttaessa Tauno on melko laiskanpuoleinen, se pysähtelee vähän väliä ja pyörittelee päätään ihmetellessään asioita, joten narun toisessa päässä saa olla todella määrätietoinen, jotta orikin tulee empimättä nätisti perässä.

Kun Taunon selkään ensimmäistä kertaa istuu, ei itku varmasti ole kaukana, sillä ori ei tunnu liikkuvan eteenpäin ei sitten millään. Tämä hevonen on äärimmäisen hitaasti lämpenevää sorttia, se vaatii huolellisen lämmittelyn, jossa se laitetaan reippaalla pohkeella liikkeeseen ja töihin. Lisäksi kun Tauno ei aina täysin ole kartalla siitä, mitä tältä halutaan, voi se epäselvistä avuista tehdä vaikka minkälaisia ihmeellisiä koukeroita oman mielen mukaan. Taitava ratsastaja saa orista kuitenkin napakoilla avuilla itselleen todella kivan ratsun, joka tekee töitä hyvällä draivilla ja joka ajoittain jopa pitää ratsastajansa miellyttämisestä. Toki Tauno usein pyrkii menemään sieltä, mistä aita on matalin ja laiskotella kesken tunnin, muttei sille saa antaa ikinä periksi. Hienot liikkeet omaava ori on todella näyttävä näky ollessaan hyvin avuilla ja kantaessa itsensä kauniisti, joten ei se mikään toivoton tapaus kuitenkaan ole, vaikka usein siltä saattaa tuntuakin. Tauno ei kuitenkaan ole mikään maailman varmajalkaisin ratsu, se saattaa nähdä vaikka minkälaisia miehiä kentänreunalla ja metsissä, ja lisäksi se kompuroi vähän väliä omiin jalkoihinsa, joten tarkkana sen kanssa saa olla.

Kouluratsastus vaatii selästä sitä kuuluisaa pitkää pinnaa ja periksiantamatonta asennetta, sillä Taunosta ei valitettavasti saa hienoa kouluratsua sormia napsauttamalla. Ori vaatii hyvin huolellista jalkatyöskentelyä ja napakkaa ulko-ohjan tukea, jotta se lähtee pelittämään oikein, eikä vain laiskottele menemään. Lisäksi Taunon kanssa on syytä tehdä tunneilla monipuolisesti erilaisia tehtäviä, sillä se tuppautuu nopeasti tylsistymään jos sen kanssa vain jankkaa sitä yhtä ja tiettyä tehtävää. Ensinäkemältä ei todellakaan uskoisi, että tällä hevosella riittää kapasiteettia upeasti vaativa B tasolle saakka - se suoriutuu moitteitta mm. kootuista askellajeista sekä satunnaisista laukanvaihdoista, jos selästä osaa oikein pyytää. Tauno on tasaisen hyvä suorittaja niin tarkkuutta vaativissa tehtävissä kuin myös sellaisissa liikkeissä, joissa se saa mennä vain isosti eteen ilman suurempaa ajatusta.

Esteillä ori on ehkä himpun verran menevämpi tapaus, mitä kouluratsastuksen parissa. Se vaatii siitä huolimatta kuitenkin hyvän lämmittelyn ja tarkkaa työskentelyä selästä, jotta esteet ylittyvät mallikkaasti. Alkuun Tauno voi sählätä esteillä todella paljon, se ei itse osaa juurikaan arvioida ponnistuspaikkaa ja näin ollen pomppaa esteelle mistä nyt vain hyvältä tuntuu. Lisäksi ori on näissä tilanteissa kova pudottelemaan puomeja, joten ratsastajan tulee olla lähestymisissä hyvin kartalla ja ohjata hevostaan parhaansa mukaan. Taunolla kapasiteettia riittää rataesteillä 90cm asti, se ei tosin ymmärrä aristella isompiakaan esteitä, joten kaikkea sen kanssa saa yrittää. Maasto- ja erikoisesteet ylittyvät orilta vaihtelevalla menestyksellä, välillä se keksii ihmetellä niitä ja joskus jopa kieltäytyä, mutta välillä se taas pomppii niin innokkaasti niiden ylitse, että ei huomisesta huolta.

Kilpailuissa Tauno tuo luonnettaan parhaiten esille - se hönöttää ja jumii minkä vain ennättää, eikä todellakaan helposti keskity hoitajansa tekemisiin. Matkat kilpapaikoille sujuvat yleisesti ihan hyvin, orin saa traileriin houkuteltua vähintäänkin herkkujen avulla, eikä se pistä pahakseen pidemmistäkään matkoista. Kilpapaikalle saavuttaessa alkaa sitten se pomppiminen ja ihmetteleminen, joka ei ole uutta ja ihmeellistä tältä hevoselta. Taunon kanssa on siten hyvä suunnata pikimmiten lämmittelyyn, sillä sen kanssa oikeasti saa taistella siitä, että se alkaa keskittymään ja siirtymään avuille. Itse suoritukset sujuvat pitkälti vaihtelevalla menestyksellä, välillä Tauno tekee upeita suorituksia työskennellessään hyvin yhteen ratsastajan kanssa, jolloin matkaan tarttuu varmasti ruusuketta ja pokaalia. Joskus taas oria ei saa mitenkään kuulolle, se keskittyy radan ulkopuolella tapahtuviin asioihin ja näin ollen vähät välittää ratsastajan toimista. Aina ei siis kaikki suju kuin elokuvissa, mutta loppujen lopuksi ne onnistumiset palkitsee eniten.

Sukulaiset

i Syystalvi evm
sh-o, prt, 158cm
ii Ruska-Aika evm
sh-o, tprt, 157cm
iii Amatööri evm
sh-o, trt, 160cm
iie Ruska evm
sh-t, prt, 154cm
ie Hilma Huoleton evm
sh-t, vrt, 160cm
iei Ville Valtava evm
sh-o, rt, 162cm
iee Hippuliina evm
sh-t, vrt, 158cm
e Takapajulan Telma evm
sh-t, vprt, 156cm
ei Takapajulan Tahti evm
sh-o, rn, 163cm
eii Ratsu-Reino evm
sh-o, rn, 161cm
eie Tilkkutäkki evm
sh-t, trt, 159cm
ee Unelmia evm
sh-t, vprt, 150cm
eei Uninova evm
sh-o, vrt, 151cm
eee Taruolento evm
sh-t, vprt, 155cm

i. Syystalvi oli kahden hyvän kilpahevosen jälkeläinen, joten kenellekään ei tullut yllätyksenä, että ori oli jo neljän vuoden iässä ikäryhmänsä parhaimmistoa koulu- ja esteratsastuksen parissa. Isänsä hienot kouluratsatsun liikkeet ja emänsä hyppykyky huomattiin kilpailuissa, joissa Syystalvi menestyi liki kymmenen vuoden ajan ensimmäisen starttinsa jälkeen. Orin meriittirivi ratsuhevosena on järjettömän pitkä, se on voittanut jos jonkinmoista cupia ja ollut parhain suomenhevosratsu useampanakin vuonna. Aktiivinen kisatahti kuitenkin näkyi aika ajoin orin terveydessä, se oli uransa aikana usein sairaslomalla ja levossa liian rasituksen vuoksi. Täten kilpauran loputtua Syystalvi pääsi täydelliselle eläkkeelle, eikä sen selkään noustu enää koskaan viimeisen kilpailun jälkeen. Luonteeltaan ori oli todella symppis, toisaalta hyvin voitontahtoinen ja kilparatsun tavoin kuuma, mutta toisaalta taas sellainen sydänkäpynen, joka halusi huomiota hoitajaltaan. Rakenteeltaan Syystalvi oli vähän sirompi kuin mitä tyypillinen sen ajan suomenhevonen, mutta komea se oli punarautiaan värityksen ja 158cm säkäkorkeuden siivittämänä. Jalostusarvoahan orilla oli todella paljon, mutta sitä käytettiin loppujen lopuksi melko harvalle tammalle; Syystalven jälkeläisiä rekisterissä on vain seitsemän kappaletta. Näistä seitsemästä jälkeläisestä peräti viisi on menestynyt kilparadoilla vähintäänkin isänsä veroisesti. Syystalvi lopetettiin vanhojen vaivojen palatessa vaivaamaan 18 vuoden ikäisenä.

ii. Ruska-Aika oli nuorempana hieman tuntemattomampi hevonen, se eli ensin kasvattajansa hoivissa ja tämän jälkeen yksityisen naisen omistamana normaalia harrasteratsun elämää. Tällöin ori toimi maastoratsuna, tai näin hevosihmisten kesken puskaratsuna, jolla ei ollut minkäänlaisia tavoitteita. Omistajan aikapulan vuoksi innostunut vuokraaja päätyi lopulta Ruska-Ajan kanssa kilpailuihin, orin startatessa kilpailuissa ensimmäistä kertaa yhdentoista vuoden ikäisenä. Ensimmäinen kilpakausi koulu- ja esteratsastuksen parissa ei tuottanut tulosta, mutta seuraavana vuonna parivaljakko niin sanotusti teki läpilyönnin. Ori sijoittui molemmissa lajissa lukuisia kertoja, jolloin siitä tuli suosittu kilpahevonen ja siitä tehtiin jopa uutisia. Ruska-Ajan jalat alkoivat kuitenkin aktiivisen kisatahdin myötä hieman oireilla, jonka vuoksi esteet jätettiin pois ja viimeiset vuodet orilla keskityttiin vain kouluun, jossa se pärjäsi aina vaativa B tasolla saakka. Luonteeltaan ori oli enemmänkin laiskanpulskea kuin pikakiitäjä, mutta melko itsepäinen ja kekseliäs, jonka vuoksi sitä ei voinut jättää hetkeksikään ilman vartiointia. Ruska-Ajan rakenne oli todella hyvä, se omasi kauniin ja lihaksikkaan rungon, jota korosti sen ihana tummanpunarautias väritys ja 157cm säkäkorkeus. Kilpamenestyksen myötä ori pääsi myös astumaan kymmenkunta tammaa, joille se oikeastaan periytti pitkälti vain väritystään ja ehkä normaalia hitaampaa olemusta. Ruska-Aika lopetettiin sen huononevien jalkojen vuoksi 23 vuoden iässä.

ie. Hilma Huoleton oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka menestyi niin ratsastuskilpailuissa kuin myös näyttelykehissä. Hyvän, sporttisen rakenteen omaava Hilma oli tuttu näky kaikille paikallisille näyttelyissä, joissa se kiersi nuoruusvuosinaan paljon. Tamman rakenne hieman jakoi mielipiteitä, mutta kyllä se useamman BIS-sijoituksen kotiin kantoi ja myöhemmin se kantakirjattiin KTK-III palkinnolle. Väritykseltään 160cm korkea Hilma oli vaaleanrautias, sillä oli kaunis läsipää ja useammassa jalassa pitkät valkoiset sukat. Tammalla käytiin myös kilpailemassa pääsääntöisesti este- ja kenttäratsastuksen parissa, joista molemmista siltä löytyy useita kymmeniä sijoituksia. Kapasiteettia Hilmalla riitti rataesteillä aina 110cm tasolle asti, kun puolestaan kouluratsastuksessa se taittoi helppo A:n kuviot. Luonteeltaan tamma oli melko reipas yksilö, osakseen se oli hyväkäsiteltävä ja kunnioitti hoitajiaan, mutta se touhukas luonne ajoittain ajoi hankaluuksiin. Kaiken mahdollisen kilpailemisen ohella Hilma sai lisäksi elämänsä aikana kolme jälkeläistä, jotka ovat vähintäänkin yhtä hyvännäköisiä kuin emänsä. Lisäksi tamma periytti näille hyvää kilpakykyään ja jälkeläisten näyttöjen myötä erityisesti taitoa esteradoille. Hilma eli pitkän ja terveen elämän, sen tiedetään eläneen liki 30 vuotiaaksi, mutta kuolinsyystä ei ole tietoa.

e. Takapajulan Telma myytiin aikoinaan luovutusiän jälkeen kasvattajalta ratsastuskouluun, jossa se perusratsukoulutettiin koulu- ja esteratsastuksen pariin. Neljän vuoden ikäisenä Telma aloitti tekemään päivittäin tuntiratsun hommia, toimien pääsääntöisesti kokeneimmilla ratsastajilla herkkyytensä vuoksi. Pari vuotta tamma toimi virassaan hyvin, kunnes alkoi kuuden vuoden iässä stressamaan alati vaihtuvia ratsastajia, joka näkyi käytösongelmina. Huonoja tapoja yritettiin kitkeä pois, mutta lopulta omistaja tyytyi myymään Telman pieneen yksityiseen harrastetalliin. Uudessa kodissa tammalla ratsasti enää kaksi ihmistä, joille siitä tuli mitä parhain ja uskollisin ratsu ja ystävä. Tällöin Telma pääsi myös käymään pienissä kilpailuissa, niissä kohtuullisen hyvin jopa menestyen. Erityisesti kouluratsastuksessa tamma keräsi sijoituksia helppo B tasolla, voittaen yhdeksän vuoden ikäisenä jopa aluemestaruuden. Väritykseltään jämäkkärakenteinen Telma oli vaaleanpunarautias piirtopää ja säkäkorkeutta tältä löytyi noin 156cm. Tammaa käytettiin myöhemmällä iällä jalostukseen yhden jälkeläisen verran, saaden aivan itsensä näköisen komean orivarsan, Takatalven, joka on nytemmin menestynyt kilparatsu ja valjakkohevonen. Telma jouduttiin lopettamaan erinäisten ruoansulatusongelmien vuoksi kahdenkymmenen vuoden iässä.

ei. Takapajulan Tahti oli äärettömän rasittavaluontoinen ori, se ei pysynyt esimerkiksi juuri minkäänlaisten aitojen sisällä ja oli aina tilaisuuden tullen valmis karkaamaan, jonka vuoksi sen perässä juostiin pitkin kyliä yhden jos toisenkin kerran. Ori ei pysynyt täten kovinkaan monen ihmisen käsissä ja arempia hoitajia se suorastaan popsi välipalaksi, jos päiväkaurat olivat myöhässä. Tahti meinattiin useaankin otteeseen ruunata, mutta sen hyvän sukunsa vuoksi sitä ei kehdattu tehdä, sillä jalostuskäytössähän poika oli ja sen sukua haluttiin kovasti maailmalle. Haastavan luonteensa vuoksi Tahdilla ei esimerkiksi kilpailtu, itseasiassa sillä ratsastettiin todella vähän, sillä harva sille pärjäsi edes selästä. Ratsastuksen alkeet ori kuitenkin ilmeisesti taittoi, mutta siinäpä se kerrottava osuus sitten olikin. Väritykseltään Tahti oli tyylikäs ruunikko, jolla oli pieni tähti otsalla ja aivan hervottoman tuuhea musta harja. Säkäkorkeutta orilla mitattiin olevan 163cm, joten mikään pieni suomenhevospoika se ei ollut. Jalostukseen Tahtia käytettiin liki parinkymmenen jälkeläisen verran, mikäli oli osakseen hyvä ja osakseen huono asia. Ori periytti jälkikasvulleen vanhempiensa hyvää kilpakykyä ja rakennetta, mutta ikävästi monelle myös huonoa luonnettaan. Tahti joudui 16 vuoden ikäisenä onnettomuuteen, jossa se ikävästi loukkaantui, jonka myötä se päätettiin lopettaa.

ee. Unelmia oli kerrassaan kiva suomenhevostamma, jolla pystyi koulu-, este- ja maastoratsastamaan ja jopa valjakkoajamaan. Tamma eli koko elämänsä suuren perheen hoivissa, jossa nuoriso oli kiinnostunut kilpailemisesta ja näin ollen Unelmiakin nähtiin useasti kilparadoilla. Tammalla kilpailtiin kaikkien mainittujen lajien parissa, mutta parhaimmillaan se oli valjakkoajoissa, joissa se taipui aina vaativiin luokkiin asti. Ketterä pieni Unelmia oli erityisesti tarkkuus- ja kouluosuuksilla hyvä, sen sijaan kestävyyskokeissa se ei koskaan liiemmin menestynyt. Kouluratsastusta se taittoi helppo B tasolla ja rataesteitä ylitti 90cm luokkia. Luonteeltaan tamma oli todella nöyrä ja yhteistyökykyinen, jonka vuoksi myös perheen pienimmät pystyivät huoletta tammalla ratsastamaan. Ihmislähinen Unelmia oli myös kerrassaan suloinen ilmestys, 150cm korkea tamma oli väritykseltään vaaleanpunarautias kera pään ison läsin. Tammaa ei varsinaisesti oltu ajateltu käyttää jalostukseen, mutta hyväsukuisen orin kasvattaja oli kiinnostunut astuttamaan juuri Unelmian hevosellaan. Tämän myötä Unelmiaa käytetiin jalostukseen sen yhden ja ainoan kerran, jättäen jälkeensä Takapajulan Telman, jolle se periytti ensisijaisesti väritystään. Unelmia alkoi vanhemmiten hengästys herkästi, jolloin sillä todettiin sydänvika. Vähän aikaa diagnoosin jälkeen tamma päätettiin päästää kivuista 22 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 01.10.2016, o. Mörkövaaran Lettumaakari (e. Lettukesti) omistaja: Tuulia T.
s. 25.10.2016, o. Vähäpellon Haamuaatto (e. Hopeasointu) omistaja: Siguri
s. 03.11.2016, t. Mörkövaaran Lumininja (e. Riemu-Ninja) omistaja: Pinja
s. 12.01.2017, o. Mörkövaaran Talviuni (e. Surusilmu) omistaja: Otterley

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 43, VSR 5 kpl

01.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
05.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
05.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
06.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
08.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/28
10.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/28
12.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/28
13.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
14.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
15.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/28
16.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
16.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
18.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/28
19.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/28
20.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
21.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
24.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
24.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/34
25.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
25.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
26.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
29.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/34
01.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
01.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
02.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
02.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
03.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
04.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
04.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
05.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
06.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
06.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
08.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
07.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
09.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
10.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
12.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
12.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
18.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
19.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
24.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
26.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50

10.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
11.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/40
15.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/40
15.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/32
17.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/32
18.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
18.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/32
22.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
21.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/22
22.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/25
23.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/25
23.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/22
26.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
27.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
28.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
28.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/22
29.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/22
02.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/40
03.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/40
03.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/38
12.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/24
23.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
24.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
27.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
28.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
29.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
01.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/37
02.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/37
03.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/37
10.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
14.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
15.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
15.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
19.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
20.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
20.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
21.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
22.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
26.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/29
27.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
28.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
29.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/29
29.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
30.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
01.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
02.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
03.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
04.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
08.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
08.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
10.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
11.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
13.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
12.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
12.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
15.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
16.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
19.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
20.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
21.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
22.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
26.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30

05.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/36
05.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/40
06.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/40
07.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/20
08.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/20
12.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/20
12.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/11
13.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/20
14.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/11
15.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/20
16.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/24
19.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/11
20.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/24
23.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/15
25.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/24
30.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/15
01.10.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/14
05.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/27
09.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/27
14.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/27
19.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/27
28.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/41
01.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/35
02.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/36
03.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/40
07.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/35
08.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/40
09.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/23
12.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/13
15.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/40
17.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 06/40
17.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/40
17.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
20.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/40
22.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/40
22.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/23
22.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/40
22.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/20
23.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 06/40
23.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/40
23.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/23
24.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/23
26.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
28.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
03.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/40
03.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/40
05.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/50
07.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/50
07.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/40
12.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/40
13.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/40
16.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/40
17.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/40
17.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/40
23.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/40
24.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/33
24.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/40
24.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/40
06.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/40
07.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/46
13.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 07/50
16.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
19.10.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/50
28.02.17, VVJ CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 05/45

31.10.16, VSR CUP (kutsu), 60cm, 02/43
31.01.17, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/31
31.03.17, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 03/24
30.04.17, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 02/27
30.06.17, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 01/12

Valmennukset ja päiväkirja

23.04.2017
Kauniina keväisenä aamuna serkkuni saapui pitkästä aikaa vieraaksemme, jonka olin kutsunut vähän koulimaan Taunoa valjakkoajojen tiimoilla. Serkkuni on kilpaillut nuoruudessaan aina maailmalla asti valjakkoajokilpailujen parissa, joten hänellä jos kenellä on kokemusta kyseisestä lajista. Näin ollen olin innoissani, että hän tulee treenaamaan yhtä minun hevosistani (ja tietysti vieläpä ilmaiseksi!). Ohjasin serkunni Taunon tarhalle, jossa hän sai ensimmäisenä kaamean naurukohtauksen - Ai tuo talvikarvainen pullukka? hän kysyi. No, olihan oriin ehkä talven mittaan tullut vähemmän liikutuksen vuoksi lisäkiloja, puhumattakaan siitä pörröisestä talvikarvasta, joka ei ole vieläkään täysin tippunut. Vakuutin Taunon kuitenkin olevan oikein etevä hommassaan, kunhan vain kuviot mieleen taas muistuu. Serkkuni otti orin epäillen tarhastaan, teki sen kanssa hoitotoimet, nakkasi kärrit perään ja siirtyi pellon laitaan, jonne on tehty iso hiekka alue juurikin valjakkotreenejä varten. Ori reagoi alusta alkaen todella kivasti serkkuni apuihin ja liikkui muutenkin kärrien edessä ylväästi, tehden nätisti koulukokeen liikkeitä. Vähän mutustin sanoa serkulleni, että mitäs minä sanoin, kyllä se mammutti yllättävän hyvin valjakkoa osaa! Koulukokeen liikkeiden jälkeen serkkuni halusi tehdä vielä jonkun verran tarkkuuskokeen tehtäviä, suorittaen pellolle pystytettyjä esteitä. Niiden kanssa näytti alkuun olevan pientä hankaluutta, mutta nopeasti toistojen kautta Tauno alkoi toimia paremmin ja paremmin ja rohkeni esteille näppärämmin. Heidän työskentelyä katsoessa tuli vähän haikea fiilis siitä, että orilla alkaa ikää jo olemaan jonkun verran, joten ei sillä kovin kauaa enää vastaavia suorituksia tehdä. No, onpa Tauno antanut minulla ja koko tallin poppoolle elämänsä aikana niin paljon, että eipä siltä voisi enempää edes toivoa. Vajaan tunnin treenien päätteeksi serkkuni oli tyytyväinen oriin ja näin ollen he lopetettelivat ja tulivat takaisin tallin pihaan. Pihassa Tauno sai paljon kehuja ja rapsutuksia suorituksistaan, joista se oli kyllä hyvin mielissään. Hieno poika!

15.01.2017
Mörkövaaraan saapui pari päivää sitten uusi nuori suomenhevosori, jota kaavailin heti Taunon tarhakaveriksi sen rauhallisen ja mukavan luonteen vuoksi. Tämän vuoksi uusi tulokas myös sijoitettiin vieläpä Taunon naapurikarsinaan, jotta ne voivat karsinoiden kaltereiden läpi tehdä jo lähempää tuttavuutta. Karsinanaapuriksi Tauno hyväksyi nuorukaisen heti, alkuun se toki pullisteli seinän vieressä, luimien ja jalalla seinää paukutellen. Nyt parin päivän jälkeen tilanne on hyvin rauhoittunut, eikä orit olleet enää moksiskaan toisistaan. Tänään ajattelin sitten yhdistää ne samaan tarhaan - vaan mitä tapahtui, Tauno yllätti meidät jälleen kerran! Tauno, joka yleisesti tulee toimeen kaikkien kanssa, meni nuoren orin päälle kuin yleinen syyttäjä. Onneksi tarha on sen verran iso, että pienempi ori pääsi hyvin pinkomaan pakoon, mutta olihan se aivan mahdotonta hippaleikkiä. Tauno painoi hampaat irvessä toisen perässä niin pitkään, kunnes alkoi itse hyytymään. Tauno jäi tällöin rinta rottingilla seisomaan heinäkatoksen ääreen, kun toinen ori kyhnötti kauimmaisessa nurkassa hätää kärsien. Argh, no eipä mennyt se taas suunnitelmien mukaan! Olin varsin harmistunut tilanteesta, sillä tämä nuori ori oli tosiaan lempeä ja ystävällinen hevonen, joka olisi varmasti halunut vain leikkiä Taunon kanssa. Koko päivää minulla ei ollut aikaa tuota parivaljakkoa vahtia, enkä halunnut, että Tauno sitä temmeltäessään rikkoo, joten päätin siirtää orit erilleen. Nuorikko pääsi omaan tarhaan, kun Tauno sai puolestaan tutun ja turvallisen tarhakaverin seurakseen. En aio kyllä tämän suhteen luovuttaa, Tauno saa luvan hyväksyä orin kaverikseen vielä seuraavan viikon mittaan, mur! Joka päivä vain pientä totuttelua hiljakseen, niin kyllä pojat varmasti ymmärtävät, ettei kumpikaan ole toiselle uhka.

04.11.2016
Taunon saavutuksista en ole tehnyt vielä yhtään päivitystä, joten pyhitetään tämä merkintä niille. Kilpailurintamalla meillä lähti loppukesästä menemään superhyvin, ori lunasti odotukset nopeasti ja alkoi kahmimaan sijoituksia matkaansa lajista kuin lajista. Syyskuun loppuun mennessä olimme saaneet kerättyä täydet sijoitukset koulu- ja esteratsastuksesta, ja kuukautta myöhemmin myös kentästä sekä valjakkoajoista. Erityisesti koulussa ja valjakossa Tauno kyllä pääsi loistamaan vaativissa luokissa, ne on olleet ehdottomasti sen vahvimmat lajit. Nyt orin kanssa käydään siis enää kuukausittaisissa cupeissa kilpailemassa ja muuten nautitaan rentoa harrasteratsun elämää kotitallilla. Kilpailujen ohella Taunoa on toki käytetty hyvin myös jalostukseen, lokakuussa se sai peräti kaksi orivarsaa maailmalle. Ensimmäinen orivarsa, Mörkövaaran Lettumaakari, matkusti Tuulian hoiviin Tuulenpesään ja jälkimmäinen poika Vähäpellon Haamuaatto Sigurin omistukseen Kuuralehtoon. Naiset tuntien molemmilla nuorukaisilla on edessään aktiivinen kilpaura, josko tämä meidän hölmöläinen olisi jotain taitoja jälkikasvulleen periyttänyt. Eilen puolestaan syntyi Taunon ensimmäinen tammajälkeläinen, kun Riemu-Ninja varsoi suloisen rautiaan pienokaisen. Mörkövaaran Lumininjaksi nimetty varsa on toistaiseksi vielä vapailla markkinoilla, mutta eiköhän sillekin nopeasti hyvä koti löydetä. Tälle vuodelle Taunolla on tiedossa vielä yksi astutus, jos vain suunnittelemamme tamma suostuu tulemaan kiimaan, ja sen jälkeen onkin jälkeläistyöt jo paketissa. Sen jälkeen alammekin keskittymään vain laatuarvosteluihin, toivottavasti niihin ensi vuonna päästään!

24.09.2016
Syksyinen sadeaamu toi Mörkövaaraan tullessaan myös kengittäjän, jonka oli määrä iskeä Taunolle uudet popot alle. Toissapäivänä maastoestetreeneillä vasen takakenkä oli nimittäin irronnut, joten samapa tuo nyt kerralla vaihtaa uudet kengät jokaiseen jalkaan. Olin tosin vähän siinä ja siinä, itkeäkö vai nauraako, kun hain Taunoa tarhasta - tarha oli yltäpäältä yhtä mutavelliä ja näin ollen orin jalatkin aivan saven peitossa. Sain siis ensitöikseni pestä Taunon jalat ja raaputtaa savet pois, jotka eivät tuntuneet irtoavan edes kovalla vesipaineella. Ori oli vähän toista mieltä siitä, onko se nyt mukavaa hommaa vai ei, sillä se nosteli pestävää jalkaa aivan koko ajan tai yritti rynniä ulos pesuboxista. No, lopulta juuri kun kengittäjä saapui olin saanut Taunon jalat kohtuullisen siisteiksi, joten reippaasti kengittäjän eteen mars. Vaan mitä tekee meidän Tauno-tonttu - nähdessään kengittäjän lähtee se peruuttamaan hullunlailla taaksepäin, eikä kuuntele yhtään käskyäni kävellä eteenpäin. Blaah! Kengittäjän avustuksella saatiin onneksi ori lopulta paikoilleen ja näin ollen mies pääsi tekemään työtään, joskin vähän aikataulusta jäljessä. Vaikka alku oli hankala, antoi Tauno kengittäjän tehdä kuitenkin työnsä rauhassa ja näin ollen kengitys tapahtui kädenkäänteessä. Kengityksen jälkeen tosin dilemma oli, minne vien orin pihalla, sillä en todellakaan halunnut viedä sitä takaisin siihen kuravelliin, josta olin juuri sen jalat saanut puhtaiksi. Näin ollen ori pääsi loppupäiväksi meidän pieniin "eristystarhoihin", jossa oli onneksi pohja pysynyt hyvänä. Vähän Tauno kummasteli tätä ratkaisua, mutta kun vein sinne sille ison heinäkasan, rauhoittui se nopeasti sen ääreen.

11.08.2016
Olin aamulla noussut ylös jo ennen kukonlaulua, kipittänyt suoraan tallille ja valinnut ratsukseni aamulenkille Taunon. Varustaessani hevosta, oli Tauno ihan kauhuissaan siitä, että tähänkö aikaan täytyy jo lähteä työntekoon - kyllä! Se nuokkui silmät ummessa karsinassaan, eikä edes välittänyt aamuheinistään ollessaan niin unenpöpperössä. Halusin kuitenkin ennen helteitä käydä maastoilemassa, joten orin oli nyt vain uhrauduttava ja lähdettävä mukaani. Pihassa heti penkkiin istuuduttuani lähti Tauno painamaan korvat pystyssä hirmuista kyytiä metsään, minun kerätessä ohjia ja yrittäessä saada jalustimia jalkaan. Kun pääsimme metsänlaitaan, nosti ori aivan omin lupineen laukalle, ja sekös tyrmistytti minut! Kummastelin kovasti, mitä ihmettä tämä hevonen pelleilee, sillä normaalisti se ei edes patistettuna lähde laukkaamaan. No, siinä se edelleen korvat pystyssä paineli kuin susilaumaa karkuun konsanaan, enkä voinut lopulta kuin todeta, että ei tästä niin rauhallinen maastolenkki tullutkaan. Tauno laukkasi koko metsätien parin kilometrin pätkän ihan muina miehinä, eikä ollut aikeissakaan hidastaa käyntiin. Pellonreunaan saavuttua se jumittui patsaan tavoin aloilleen, kummasteli suurin silmiin eteensä ja sitten, lähti aivan salamana ravissa takaisin tallille päin! Taas se oli menoa se, mutta minua huvitti Taunon hölmöily niin paljon, että en laittanut sille yhtään vastaan, se sai reilusti mennä oman pään mukaan siis. Suurin raviaskelin se paineli tallille ja takaisin pihassa jälleen jähmettyi paikoilleen. Odotin tovin selässä, mitä se nyt seuraavaksi oikein keksiikään, mutta ilmeisesti jäikin odottamaan minun seuraava liikettä. Koska maastoretki jäi loppuunsa lyhyeen, päätin vielä hetkeksi mennä orin kanssa kentälle pyörimään, jossa oli eilisillalta puomeja maassa. Näin ollen teimme Taunon kanssa hetken aikaa ravi- ja laukkapuomityöskentelyä, joka oli samassa linjassa maastoilun kanssa, eli hyvin reipasta ja intensiivistä työntekoa! Harvinaista Taunoa, mutta olin jälkeenpäin erittäin tyytyväinen sen kenttätyöskentelyyn - tälläisiä päiviä lisää, kiitos!

26.06.2016
Reilu viikko takaperin ostin Mörkövaaraan uuden suomenhevosorin, evm sukuisen nuoren pojan nimeltään Takatalvi. "Tauno" oli taas sarjassamme vahinko-ostos, mitään ei pitänyt markkinoilta ostaa, mutta kun kerran siihen rakastuin niin pakkohan se oli. Kukkaro ei tosin tykännyt, sillä kovinkaan halpa ostos se ei ollut. Ori oli kuitenkin siitä täydellinen tapaus, että se tuli yleispainotteisesta suvusta ja oli jo valmiiksi ratsukoulutettu, ko-taso peräti vaativa B! Näin ollen minun ei tarvinnut edes stressata uuden nuorukaisen koulutuksesta, joten valmiiksi paketiksi tätä voisi kutsua. Ensimmäinen viikko on nyt kulunut todella hyvin, Tauno on kerrassaan sympaattinen herrasmies. Vähän se on hassunluontoinen sikäli, että sen päässä raksuttaa vähän pidempään ennen kuin se ymmärtää mitä tulee tehdä tai mitä tältä halutaan. Vielä en ole hirmuisesti pojalla ratsastanut, mutta tällä viikolla olisi tarkoitus rueta treenaamaan tavoitteellisesti, sillä heinäkuussa starttaamme ensimmäisissä kisoissamme. Taunolla on samat tavoitteet kuin muillakin tallin hevosilla, eli täydet sijoitukset koulu-, este- ja kenttäratsastuksesta sekä valjakkoajoista, puhumattakaan jalostuskäytöstä ja laatistavoitteista. Valjakkoajoihin oria tosin ei ole vielä koulutettu, joten sikäli joudun tähän poikaan panostamaan, että ajokuviot tulee opettaa. Vähän on sellainen kutina, että Taunosta saadaan pienellä laitolla yllättävänkin etevä valjakkohevonen, joten mars työntekoon!

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)