Mörkövaaran Tea - virtuaalihevonen

NimiMörkövaaran Tea LempinimiTea
Rek.nroVH05-018-6739 Synt.päivä ja ikä23.01.2009, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri153 cm, vrt
KoulutustasoVaativa A, 120cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaMörkövaara OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

27 + 36 + 40 + 35 = 138p, YLA2
24 (8+7+9) + 40 + 25 + 10 + 8 = 107p, KRJ-I
14 + 20 + 20 + 20 + 18 = 92p, SLA-I

Luonne

Mörkövaaran Tea on yleisesti persoonallinen ja ilmeikäs tamma, jolla taitaa olla halipula jäänyt päälle. Ihmisrakkaus on sana, jolla Teaa voisi ehdottomasti kuvata. Tamma ei niin välitä lajitovereistaan, mutta ihmisten rapsutukset käyvät sille ihan milloin vain. Siten Tea kyllä pilkistää aina suuremmastakin hevoslaumasta esille huomionkipeällä luonteellaan.

Hoitaessa Tea on erittäin kiva, ei koskaan laita hoitajalleen vastaan ja omaa paljon malttia. Se tutkii mielellään uteliaana ja pitää seuraa hoitajalleen. Kaikki rapsuttelut ja muut lörpöttelyt saavat vastakaikua niin, että hoitaja varmasti rapsuttaa uudelleenkin. Kenkkuilu ja kiukuttelu eivät kuulu milläänlailla Tean luonteeseen. Harjata saa mielin määrin, sillä tamma ei varmasti kyllästy huomion osoituksiin missään tilanteessa. Tea nauttii erityisesti kumisuan kanssa pyöriteltäessä säänpäältä ja kaulasta, mahansa alta se tuppaa olemaan hieman herkkä. Tietenkin on myös niitä huonoja päiviä jolloin mikään tahdo onnistua, ja varsinkin pesupäivä on sellainen joka kuuluu huonoihin päiviin, sillä Tea on hieman säikky vesiletkua kohtaan. Yleensä useamman ihmisen läsnäolo pelastaa kyseisen vesiletkupäivän, kun tamma huomaa olevansa huomion keskipisteenä, se unohtaa turhan pelkonsa. Varusteiden laitto tuskin on ongelma kenellekään Tean kanssa, antaa hoitajan tehdä karsinassa mitä vain. Vaikka satulavyö saattaakin aluksi tuntia kireältä, menee se kuitenkin alkuun ensimmäiseen reikään. Ennen selkään nousua kannattaa vyötä kiristää parilla reijällä. Suitset on helppo ujuttaa Tean päähän, yleensä se ottaa nätisti kuolaimet suuhun empimättä.

Ratsastaessa Tea on reipas ja innokas, välillä jopa liiankin innokas. Sitä saa välillä pidätteiden avulla rauhoittaa ihan kunnolla, jotta tamma keskittyisi taas harjoituksiin. Tea ei siis välttämättä ole helppo ratsastettava, mutta kunhan tamman saa rauhoittumaan on sen kanssa ilo työskennellä. Kouluratsastus sujuu Tean kanssa parhaiten, tamma kun osaa vääntäytyä tarvittaessa vaikka solmulle. Se taipuu hienosti ja rauhoittuessaan kuuntelee hyvin pohjetta ja ohjaa, ohjasta ei siedä kuitenkaan kovin kovaa vetoa herkän suunsa vuoksi. Tean askellajit ovat tasaisia ja mukavia istua jokaisessa askellajissa. Tea menee kuitenkin helposti etupainoiseksi, joten pieni sormityöskentely on tamman kanssa välttämätöntä. Tea ei säiky lähes mitään, joten sen selässä ei tarvitse pelätä, että tamma lähteisi alta tai ryöstäisi ohjaa. Esteillä Tea tarvitsee päättäväisen ja rauhallisen ratsastajan, joka saa innokkaan ja vauhdikkaan tamman pidettyä aisoissa. Se kaahailee helposti esteiden välissä, joten ratsastajalta vaaditaan käsivoimia tamman pidättämiseksi. Kaahatessaan Tea menee myös helposti esteen ohi, joten tamma on saatava hyvin rauhalliseksi ennen estettä. Jotkin erikoisesteet ovat Tean mielestä hurjan pelottavia ja usein se kieltääkin niille, ellei ratsastaja ole päättäväinen ennen estettä. Maastossa Tea on rauhallinen vaikkakin vauhtia taas löytyy. Sen kanssa voi huoletta lähteä ilman kaveria maastoon, tamma kun ei pelkää lähes mitään. Vauhti ja vaaralliset tilanteet ovat myös Tean mieleen, joten laukkapätkiä ja hyppyjä ojien yli tamma rakastaa.

Taluttaessa Tea kulkee reippaasti eteen taluttajan vierellä. Välillä se saattaa yrittää rynniä ohi, mutta pienellä nykäisyllä riimunnarusta tamma rauhoittuu. Yleensä tamma kuitenkin kulkee kauniisti vierellä, etsien samalla katseellaan meheviä ruohotupsuja, joihin voisi upottaa päänsä. Muiden hevosten kanssa Tea tulee toimeen hyvin, se ei pomota muita, mutta ei anna muiden pomottaa itseäänkään. Tamma yleensä tyytyy paikkaansa laumassa, mutta osaa myös puolustaa itseään ja asemaansa.

Eläinlääkärillä Tea on rauhallinen ja se antaa tutkia itsensä hyvin ilman vastustelua. Välillä tamma tosin näyttää hieman hapanta naamaa, jos sitä joudutaan piikittämään. Rokotukset yms. sujuvat kuitenkin hyvin, Tea tyytyy aina vain luimimaan. Kengityksessä Tea on rauhallinen, vaikkakaan ei aina jaksaisi seistä kolmella jalalla. Aluksi se yrittääkin riuhtoa jalkaansa irti, mutta huomatessaan ettei se auta mitään, tamma rauhoittuu.
© Ram & Hawering

Sukulaiset

i Fiktion Lenni
sh-o, rt, 152cm
YLA1, KRJ-I
ii Haavelaakson Lento
sh-o, vrt, 153cm
YLA2, KRJ-II, SLA-I
iii Hallapuron Aatos
sph-o, prt, 144cm
iie Taikakuun Hämypilvi
sh-t, tprt, 157cm
KTK-II
ie VIR MVA Ch Sateen Siru
sh-t, rt, 150cm
YLA2, SLA-I, KRJ-II, KTK-III
iei Ch Jäynä KM
sh-o, rt, 157cm
iee VIR MVA Ch Aprikoosin Paaperoinen
sph-t, rt, 147cm
SLA-II
e Kuisman Airi
sph-t, vprt, 140cm
YLA1, KRJ-I, SLA-I
ei Kuisman Pyry
sph-o, prn, 138cm
YLA2, KRJ-II, SLA-II
eii VIR MVA Ch Antero
sh-o, m, 158cm
YLA1, SLA-I, KTK-II, KRJ-II
eie Bellin Aliisa
sph-t, rt, 148cm
ee VIR MVA Ch Tuikkeen Tuisku
sh-t, rn, 157cm
KTK-II
eei VIR MVA Ch Horisontin Pyry
sh-o, 152cm
KTK-II
eee Tuohimäen Tulisielu
sh-t, prt, 154cm
Isä Fiktion Lenni oli hienorakenteinen suomenhevosori ja korkeutta sillä oli 152 senttimetriä. Yleisesti ottaen Lenni oli rauhallinen ja varmajalkainen. Sillä oli todella mukava luonne, eikä se ollut laisinkaan orimainen. Herrasmies oli painottunut kouluun ja meni sitä vaativa A'han asti. Kouluratsastuksessa sijoituksia onkin kertynyt huimat 66 kappaletta. Lisäksi orilla kilpailtiin myös valjakkoajoa hyvällä menestyksellä. Jälkeläisiä Lennillä on yhdeksän, joista neljä on oreja ja loput ovat tammoja. Lenni on palkittu YLA1 ja KRJ-I palkinnoin.

Isänisä oli vaaleanrautias, 153 senttiä korkea suomenhevosori Haavelaakson Lento. Se oli hyvätapainen ja ratsastaessa miellyttävä, sekä ennen kaikkea reipas ja eteenpäinpyrkivä. Lento toimi kouluratsuna ja oli koulutettu helppo A'n tasolle. Esteitä ori hyppäsi kuuttakymmentä senttiä. Lento menestyi hyvin kouluratsastusluokissa, sillä sijoituksia on jopa 35. Ja niistä neljä ovat voittoja. Ori palkittiin kouluratsastuksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla ja yleislaatuarvostelussa myöskin toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Lennolla on kolme oria ja kaksi tammaa.

Isänemä Sateen Siru oli todella kaunis, rautias tamma. Neiti oli 150 senttimetriä korkea. Siru oli rohkea ja luottavainen kaveri, sekä ratsuna tottelevainen. Se painottui kouluratsastukseen ja menei sitä helppo A'han asti. Koulussa menestystä tuli hyvin, sillä sijoituksia lajista löytyy 35 kappaletta. Siru palkittiin hurjan monilla palkinnoilla: Virtuaalinen muotovalio champion, kantakirjaustilaisuudessa kolmas palkinto, kouluratsastuksen ja yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla sekä suomenhevoslaatuarvostelussa ensimäisellä palkinnolla. Jälkeläisiä neidillä on yksi ori ja yksi tamma.

Emä Kuisman Airi oli 140 senttimetrinen suomenpienhevosrouva. Airi oli kaikin puolin kiltti ja rauhallinen, sekä tuli toimeen kaikkien kanssa. Ratsuna herkkä ja etevä kouluhevonen. Airi toimi siis kouluratsuna, joka väänsi sitä vaativa B'n tasolle asti. Se sijoittui runsaasti koulussa ja valjakkoajossakin jonkin verran. Jälkeläisiä neitokaisella on kuusi, joista kolme on oreja ja kolme tammoja. Airi on palkittu upeasti YLA1, KRJ-I ja SLA-I palkinnoin.

Emänisä oli punaruunikko, 138 senttimetrinen suomenpienhevosori, joka sai nimen Kuisman Pyry. Luonteeltaan tämä veijari oli omatahtoinen, hieman ilkikurinen ja pelleileväkin. Ratsuna se oli riiviömäinen. Kovin persoonallisen suomalaismiehen painotus oli koulu ja se meni lajia helppo A'n tasolla. Orin kisakalenterissa on paljon sijoituksia painotuslajissa. Se palkittiin koululaatuarvostelussa toisella palkinnolla ja suomenhevoslaatuarvostelussa myöskin toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Pyryllä on kuusi.

Emänemä Tuikkeen Tuisku palkittiin Virtuaalinen muotovalio champion -arvonimellä ja kantakirjaustilaisuudessa toisella palkinnolla. Hyvärakenteisen neidin tuntomerkkeihin kuuluivat ruunikko karvapeite ja 157 senttimetriä korkeutta. Tämä kiltti ja tasainen tamma oli ratsastaessa oikea unelma; sillä oli esimerkiksi aivan ihanat askeleet. Tuisku toimi kouluhevosena, joka kulki vaativa B'tä ja sijoittui useampaan otteeseen. Tuiskulla on seitsämän jälkeläistä, joista yksi on ori ja loput tammoja

Jälkeläiset

s. 21.07.2010, o. Mörkövaaran Sulo (i. Lakean Nummisuutari) omistaja: yukitora
s. 02.09.2010, o. Mörkövaaran Eemil (i. Meren Ajaton) omistaja: Toffe
s. 05.11.2010, t. Mörkövaaran Säpinä (i. Lieskava) omistaja: Maijunen
s. 27.11.2010, t. Mörkövaaran Virella (i. Lakean Tukkijätkä) omistaja: Sorel
s. 22.01.2011, t. Mörkövaaran Rosienne (i. Harharetken Ylpeys) omistaja: Sorja

Valmennukset ja päiväkirja

19.12.2011
Hiljattain olivat joulukuun kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta tulleet tulokset. En voinut uskoa silmiäni katsoessani tuloksia; Tea oli tilaisuuden toiseksi paras hevonen! Tamma sai yhteensä 107 pistettä ja näin ollen se palkittiin ensimmäisellä palkinnolla, KRJ-I. Vitsit miten ylpeä olen! Kyllähän sitä ensimmäistä palkintoo lähettiin hakemaan, mutta kuitenkin paria pistettä vähempänä. Nyt Tealla on sitten kaikki takana mitä sen kanssa on suunnitteilla ollut... 22 vuotias tammamamma jää siis nyt täysipäiväiselle eläkkeelle. Yksi jälkeläinen Teasta olisi vielä tarkoitus saada ja näyttää vähän siltä, että omaan talliin se tulee jäämään, tammasta kun "muiston" haluan. Todennäköisesti tämä on myös viimeinen päiväkirjamerkintökin tälle hevoselle, että toivotaan pitkää ja rikasta elämää vielä eläkeläislaitumella :)

29.11.2011 Laatishuumaa
Tänään oli tullut marraskuun yleislaatuarvostelusta suomenhevostammojen tulokset ja olihan meidän Tea palkittu toisella palkinnolla. Jäi vain ihan pirusti harmittamaan pisteet 138 siinä mielessä, että yksikin piste enemmän niin oltaisiin saatu ensimmäinen palkinto! Olin jo yllättynyt kylläkin ylipäätään siitä, että Tea sai noinkin hyvät pisteet, mutta että yhdestä pisteestä jäi kiinni... Ja kun yksi laatuarvostelu on ohitse niin toiseen tähdätään; ilmoitin Tean mukaan joulukuun kouluratsastusjaoksen laatikseen! Hieman innoissani olen tästäkin, sillä laskin että meillä olisi mahdollisuudet ensimmäiseen pokaaliin siltä saralta, mutta lähinnä riippuu paljonko kuvista saadaan... Mutta katsellaan kuukauden päästä mitä sieltä tuli!

27.11.2011 Maastoilua
Tänään päätin käydä Tealla hieman maastoilemassa, eilen nimittäin kävimme naapuritallilla pienellä koulutunnilla ja siten rennompi meininki sopi tälle päivää. Tea tuntui olevan hyvin virkeällä tuulella, päästessään parin minuutin kävelyn jälkeen maastopolulle, meinasi se jo siinä vaiheessa ryöstäytyä reippaampaan askellajiin. Pidin kuitenkin tamman maltillisesti käynnissä, sillä halusin tästä todellakin rauhallisen lenkin. Tean hengitys höyrysi ihanasti pakkasen johdosta ja lumikin narskui kavioiden alla, Mörkövaaraan oli siis myös tullut talvi! Lunta oli sadellut parina edellisenä yönä ja siten pellollakin oli sellainen hanki, että täytyihän siellä käydä vähän laukkailemassa... Tea paineli kyllä menemään lumisella pellolla kun vain luvan tälle annoin, ja vaikka alkaa tammalla ikääkin jo olla, ei se näyttänyt menoa haittaavan. Maastossa vierähti lähes tunti loppujen lopuksi ja takaisin tallille tultua tamma sai selkäänsä paksun loimen loimen ja ison kasan heinää.

15.05.2011 Kouluratsastusta
Illalla vuorossani oli Tean liikuttaminen ja päätin treenailla sen kanssa peruasioita. Tamma oli erittäin reippaalla tuulella ja siten sain heti alusta antaa paljon puolipidätteitä pitääkseen sen kurissa. Aloitimme reippaalla ravilla tekemään paljon kiemurauria ja suuria pääty-ympyröitä, jotta Teaan mukavan tuntuman. Tamma kuunteli nätisti ohjeitani ja pyrki liikkumaan paljolti niiden mukaisesti, ja siten meno näyttikin hyvältä alusta alkaen. Ravissa koitimme vielä äkkiseltään raviväistöjä joita ollaankin aika ahkerasti viime aikoina harjoiteltu. Ohjeistani tamma alkoi nätisti väistää ravilla sivuun, eikä väistöissä ongelmia tullut. Viimein pääsimme laukkaan ja kyseisen askellajin aloitimme laukannostoilla. Aluksi Tea lähti tylsästi käynnistä vain kiitoraviin kun annoin sille laukkapohkeet, eikä se muutenkaan suostunut ihan hevillä laukkaa nostamaan. Pikku hiljaa reippain ottein ja raipan kanssa sain sen nätisti nostamaan laukat molempiin suuntiin ja ylläpitämään niitä. Laukassa teimme taas paljon ympyröitä ja loppuun menimme kahdeksikon muotoista kiemurauraa kentän keskellä. Kun olimme 45 minuuttia reippailleet tamman kanssa, aloitimme loppuverkan jonka aikana Tea alkoikin jo pikku hiljaa hyytyä ja siten oli hyvä lopettaa.

02.02.2011
No niin, kyllähän suomenhevosten laatuarvostelusta ensimmäinen palkinto Tealle napsahti! Todella tyytyväinen omistaja olen kyllä, paremmin kun ei olisi voinut edes mennä. Nyt sitten katsellaan mitä tamman kanssa elämä tuo tullessaan, viime kuussa syntyi Tealle tammavarsa Mörkövaaran Rosienne, josta odotetaan tietysti emänsä vertaista hienoa hevosta. Muuten meillä on nyt enää tavoitteena yleislaatuarvostelu ja kouluratsastusjaoksen laatis, katsellaan sitten milloin niihin keretään osallistumaan.

03.01.2011
Ilmotin tänään Tean mukaan tammikuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen mukaan ja katsellaanhan sitten miten tamma pärjäilee. Vähän mietitytti tamman ilmoittaminen mukaan kun tekstit ovat vähän huonossa jamassa eikä kuvatkaan kovin upeat ole, mutta sitten mentiin tyylillä 'nyt tai ei koskaan' ja siten lopputulos on entistä jännittävämpi. Tavoitteet meillä on tietenkin siihen toiseen palkintoon, kunhan Tea vain jaksaa malttaa laatuarvostelussa mielensä ja käyttäytyä nätisti.

05.12.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Snniif
Tulitte Tean kanssa maneesiin. Autoin sinut tamman selkään ja lähditte alkuverryttelemään. Hait tammaa kuulolle samalla kun teit voltteja ja ympyröitä. Olit tarkkaavainen, joka askeleella ja se alkoi näkyä hyvin. Tea muotoutui itsestään, eikä enää laiskotellut niin paljon mitä alkukäynneissä. Askeleet olivat kohentuneet ja liikkeet muotoutuivat puhtaiksi. Itse valmennuksen aloitimme perustaivutuksilla käynnissä. Tea kyllästyi nopeasti tehtävään ja rupesi keksimään itselleen muuta tekemistä. Jouduit palauttamaan takaisin maanpinnalle ja keskittymään enemmän. Ravissa nämä samat taivutukset onnistuivat paremmin, sillä pidit tamman kokoajan mukana työssä. Lopputuntia kohti otitte laukkaa mukaan. Tarkoituksena oli kokeilla miltä koottu laukka tuntuu Sait tamman hyvin pidettyä hallinnassa, ettekä tuottaneet pettymystä. Oli ilo valmentaa teitä!

28.11.2010
Eilen syntyi Tean kolmas jälkeläinen, joka olikin kahden orivarsan jälkeen iloinen yllätys kun sukupuoli vaihtui ja saatiin Tealtakin tammavarsa. Pieni tyttö nimettiin Mörkövaaran Virellaksi ja väritykseltään se on emänsä kaltainen vaaleanrautias. Virella on todella pirteä yksilö joka tähän hetkeen mennessä on voinut emänsä kanssa hyvin. Tamman isänä toimii hienompaakin hienompi suomenhevosori Lakean Tukkijätkä joka on kantakirjattu. Virellasta odotetaan hienoa kilparatsua vanhempiensa tavoin, kapasiteettia siltä luultavasti tulee löytymään pitkälle jokaisessa lajissa. Virella lähtee Tytti H.n matkaan vieroituksen jälkeen.

12.11.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Alina
Tea tuntui oikein mukavalta ratsulta koko valmennuksen ajan. Vauhtia oli käynnissä sekä ravissa ehkä hitusen liian vähän vaikka ratsastaja hoputti ponia jatkuvaan kulkemaan eteenpäin. Laukannostoissa tosin tamma vain kiisi eteenpäin eikä enää hidastellut. Muodossa käveleminen oli Tean mielestä erittäin vastenmielistä, alkoi vähän porhaltamaan omiaan. Muutenkaan uralla pysyminen ei ollut aina hauskaa. Suoritukset onnistuivat kuitenkin erinomaisesti. Pysähtyi hyvin nopeaan ratsastajan käskystä eikä lähtenyt liikkeelle ennen kuin lupa oli tullut. Peruutuksissa tamma lähti menemään hienosti taaksepäin eikä arkaillut. Valmentaja oli erittäin tyytyväinen tähän hevoseen. Ratsastaja voisi parantaa istuntaansa jotta saisi hevosen liikkumaan vartalon kautta paremmin.

17.10.2010
Eilen Tea jäi virallisesti kilpaeläkkeelle kouluratsastuksesta yllettyään 50 sijoitukseen asti. Tamma on ollut mitä ihanteellisin kilparatsu mitä kuvitella vain saattaa, se on hyvin varmajalkainen ja aina menossa ratsastajan ohjeiden mukaisesti eteen. Parhaimpina päivinään Tea taittoi vaativa a luokissa asti mutkitta liikkeet, mutta nyt kun ikää on jo hieman kertynyt pitäydyimme lähinä vaativien luokkien alapuolella. Esteiden hyppelyäkään emme jatka enää Tean kanssa, se pääsee nyt virallisesti viettämään ansaittuja eläkepäiviään, vaikkakin muutaman varsan voi vielä pyöräyttää.

15.10.2010 Estevalmennus
Tea oli tänään vaihteeksi hieman laiskahko liikkuja, eikä valmennus siksi mennyt kovinkaan hyvin. Alkuverkassa tyttö oli niin tahmea, että todellakin tuli hiki otsaan kun sitä piti pyöritellä kovilla otteilla joka suuntaan. Pienet ristikotkin tuntuivat todella vaivanloisilta, Tea juuri ja juuri jaksoi nostaa jalkansa niiden ylitse, ja siinä vaiheessa todella mietitytti mitä tämä oli olevinaan, pientä syysväsymystä? Kun tamma suostui jotenkin nostamaan 80 sentin pystyillä laukan, kyllä se sai sellaiset kehut että huhhuh. Lähestymiset onnistuivat joka kerta hyvin, mutta todellakin ponnistus ja liitovaihe petti suuresti. Puomit sinkoilivat ympäriinsä ja kyllä sitä ratsastajaakin alkoi pikku hiljaa nolottaa oman ratsunsa käytös. Loppuvaiheessa kun hyppäsimme metrin pystyjä alkoi Tean meno näyttää hitusen energisemmältä, mikä oli tietenkin suuri helpotus ja hieno päätös valkalle.

15.09.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Milla
Teidän yhteistyönne sujui hyvin vaihtelevasti, välillä oikein kivasti, ja välillä hieman takkuamalla. Alkuverryttelyssä Tea meni kivan oloisesti, hakeutui hyvään muotoon ja vaikutti mukavan kevyeltä ratsastaa. Se myöskin taipui mukavasti ja oli oikein hyvin avuilla. Pääty-ympyrän raviharjoituksessa teillä meni oikein hyvin, tosin ulkoavuilla vaikuttaminen meinasi välillä unohtua. Jos unohdat pitää ulkopohkeen kiinni, Tea luisuu helposti liikaa ulos ympyrältä. Sulkuväistön tekeminen onnistui teillä kivasti käynnistä, Tea yritti kovasti, vaikka tehtävä ei helppo ollutkaan. Ravissa ympyrällä tämä tuotti jo hieman vaikeuksia. Kun tämä ei meinannut oikein onnistua, hermostuit ja aloit olemaan liian kova kädellä. Tamma on suustaan melko herkkä, joten muista kevyt tuntuma, niin yhteistyönne onnistuu parhaiten. Laukannostossa olit kädellä liikaa kiinni suussa, jolloin Tea ei meinannut nostaa laukkaa. Kun kätesi oli kevyt, tamma nosti laukan kivasti ja laukkasi hienoa, rytmikästä laukkaa. Suoralla uralla sulut onnistuivat ravissakin huomattavasti paremmin kuin ympyrällä.

02.09.2010
Tänään syntyi Tean toinen jälkeläinen, ihastuttava suomenpienhevosori Mörkövaaran Eemil. Heti synnyttyään orista huomasi, että pienhevosen mittoihin jää muttei se pojan menoa lainkaan haittaa! Ori tepasteli jo parin tunnin kuluttua syntymästä täysillä, se on osoittautunut oikein voimakstahtoiseksi nuoreksi hevoseksi. Eemilin isänä toimii hyvin menestynyt ori Meren Ajaton jolta löytyy vaikka minkälaista meriittiä. Ori tulee luultavasti olemaan yleispainotteinen ja kapasiteetikas kilparatsu mikäli vain vanhempiensa ominaisuudet perii. Vieroituksen jälkeen Eemil muuttaa Toffen hoiviin hyvään kotiin Steckeriin.

04.08.2010 Estevalmennus
Mörkövaaran Tea oli estevalmennuksen ajan hyvin energisellä päällä ja ratsastajan täytyi siten antaa jatkuvaan puolipidätteitä. Vauhtihan on tunnetusti hyväksi esteillä, siitä ei siis virhepisteitä sentään syntynyt. Aloitimme tänään 70 sentin esteillä pääty-ympyrällä, mikä ei ollut kaikille helppo tehtävä. Tämä ratsukko suoriutui siitä kuitenkin ihan hyvin paria virhettä lukuunottamatta. Helppoja estetehtäviä kävimme tunnin aikana paljonkin läpi, mutta haastavin oli tietenkin 90 sentin rataesteet tiukassa saksikuviossa. Siinä koeteltiin ratsastajan ja ratsun yhteistyötä ja siten kykyä toimia yhdessä ja reagoida nopeasti. Hawering ja Tea olivat loistava pari, eikä heille tälläinenkään tehtävä näyttänyt tuottavan paljon mitään hankaluuksia. Tätä ratsukkoa oli erittäin mukava valmentaa, kuuntelivat ohjeet tarkkaan ja tekivät tehtävät niiden mukaisesti. Hienoa!

21.07.2010
Aamulla mennessäni talliin kiiruhdin heti katsomaan viimeisillä olevaa Teaa että kuinka tämä jaksaa. Ja aivan täydeksi yllätykseni kurkatessani karsinaan huomasin tamman vierellä seisovan tomeran vaaleanrautiaan orivarsan. Tuo pieni otus hurmasi heti mitä söpöimmällä ulkonäöllään ja reippaammalla luonteellaan, ja siten se nimettiin Mörkövaaran Suloksi. Sulon isänä toimii upea, hyvin menestynyt suomenhevosori Lakean Nummisuutari, ja tästä yhdistelmästä jos ei hienoa varsaa tule niin jo on kumma. Siksipä meillä onkin Sulon suhteen odotukset korkealla, toivottavasti tämä hevonen tulee menestymään vanhempiensa tavoin kouluratsastuksen parissa. Orivarsa siirtyy yukitoran hoiviin Karhukorpeen, jossa asusteleekin ennestään jo monen monta mörköä, kunhan on vain vieroitettu emästään.

12.06.2010
Tänään sain ikäviä uutisia Ramilta: Tea ei enää mahtunut Viehättävän talliin ja siten se palautui takaisin Mörkövaaraan. Käytännössä olin tästä erittäin harmillinen, sillä Tealla oli Viehättävässä erittäin hyvä koti, mutta toisaalta sain hienon kasvatin asustelemaan talliini, hetkeäkään en miettinyt ettenkö itselläni tätä ihastuttavaa hevosta pitäisi. Tamman kanssa tulemme jatkamaan hyvin alkanutta kouluratsastusuraa vaatien luokkien parissa, sekä ensimmäiset jälkeläisetkin olisi harkinnoissa kesälle. Mutta katsellaan mitä elämä tuo meille tullessaan!

23.12.2009 Kouluvalmennus, valmentajana Heid.
Yllättävä pakkassää tuntui saavan liikettä jokaisen kinttuihin, joten eiköhän se Teakin juoksennellut maneesissa pää kolmentana jalkana, mukamas kuurona pidätteille. Annoinkin teidän alkuun ravata maneesin ympäri useamman kierroksen, ja samalla pyysin sinua tekemään lyhyille sivuille laajat voltit, samalla asettaen ja taivuttaen hevosta parhaasi mukaan, jotta se alkaisi ajautumaan parempaan muotoon ja muuttumaan rennommaksi. Tean ravi oli totta vie lennokasta, mutta pienet ja rauhalliset puolipidätteet tekivät lopulta tehtävänsä. Valmennus kului mukavasti harjoitellessanne pohkeenväistöjä eri linjoilla. Väistöharjoitus ympyrällä pakotti Tean keskittymään kunnolla. Poikitusta tuli välillä liikaakin, mutta muuten saitte käynnissä oikein hienot väistöt tehtyä. Samaa kokeiltiin myös ravissa uralla. Raviväistöt Tea teki hosumalla, eivätkä jalat astuneet aivan tasaisesti ristiin, joten tästä en voinut antaa teille yhtä paljoa plussaa kuin edellisestä tehtävästä. Keskihalkaisijalla suoritettavia väistöjä laukassa vaikeutti aluksi Tean liiallinen vauhti. Ratsastitkin Tean kunnolla laukassa läpi, ennen kuin palasitte väistöjen pariin. Laukkaväistöt onnistuivat hienosti, kun Tea malttoi paremmin kuunnella apujasi.

22.12.2009 Kouluvalmennus, valmentajana Heid.
Tea oli koko valmennuksen ajan rentona, eikä huolellisen alkuverryttelyn jälkeen tammassa näkynyt merkkiäkään rauhattomuudesta. Ylläpidit tasaista tahtia, etkä antanut tamman kiirehtiä lainkaan edellesi. Tea pysyi hyvin tuntumalla ja ryhdikkäänä, kunhan itsekin pysyit koko ajan hereillä tamman touhuista. Avo- ja sulkutaivutukset, sekä pohkeeväistöt sujuivat Tean kanssa hienosti, enkä havainnut niiden aikana hevosessa minkäänlaisia jäykkyyden merkkejä; Tea näytti pystyvänsä taipumaan vaikka mihin suuntaan.

Ensimmäisen varsinaisen ongelman toi esiin koottu laukka. Vaikka Tea oli hyvin hallinnassasi, eikä kiirehtinyt yhtään, ei se tahtonut millään ottaa laukassa takajalkojaan kunnolla alleen. Laukan lennokkuus ja ryhdikkyys eivät siis olleet aivan sitä, mitä toivoin. Kuittasitte tämän tekemällä lopuksi muutaman onnistuneen puolipiruetin.

20.12.2009 Kouluvalmennus, valmentajana Heid.
Ensivaikutelmani Teasta oli tulipalokiirettä ylläpitävä hevonen, joka ei tuntunut suovan ajatustakaan ratsastajalleen. Teit useita voltteja ja pysähdyksiä saadaksesi hevosta edes hieman kuulolle ja vähitellen tämä alkoi toden totta keskittyä tehtäviin. Ohjasin teidät liikkumaan kahdella pääty-ympyrällä, joilla vuorottelitte siirtymällä aina kentän keskellä toisen puolen ympyrälle, niin että kuviosta muodostui ikään kuin kentän halkaiseva suuri kahdeksikko. Tea ravasi ympyrällä lennokkaasti ja käytti tasapuolisesti sekä etu- että takajalkoja liikkumiseen. Kentän keskellä, vaihtaessasi ympyrää, et aina suoristanut hevosta kunnolla ja Tea tuli välillä toiselle ympyrälle venkurana jalat eri linjoilla. Seuraavan kerran korjasit ongelman hyvin ja Tea asettui paremmin oikeaan suuntaan. Päätehtävänä oli suorittaa laukanvaihto aina vaihtaessa ympyrää ja jatkaa aina suunnan mukaisessa laukassa. Ensimmäinen vaihto onnistui kohtalaisesti; väliin tuli muutama hätiköity raviaskel, mutta oikea laukka nousi kuitenkin. Toisen kerran nousi ristilaukka, minkä korjasit itse ennen kuin ehdin huomauttaa. Tämän jälkeen alkoikin luonnistua paremmin ja Tea teki vaihdot sulavasti.

29.11.2009 Kouluvamennus, valmentajana Aida
Aloittelimme valmennuksen alkuveryttelyjen jälkeen yksinkertaisilla perusasioilla, väistöillä ja etu- ja takaosakäännöksillä. Teasta huomaa, ettei se ole vielä kokenut ratsu, sillä tamma haluaisi kovasti hönkäillä eri suuntaan ratsastajan kanssa eikä keskittyminen pysy pitkään samassa liikkeessä. Samalla kuitenkin huomaa, että olet työskennellyt paljon Tean kanssa: tiesit tarkkaan, kuinka Tean saa kulkemaan halutulla tavalla ja osasit ratsastaa sitä tarkasti, eleettömästi ja kauniisti. Vasen suunta oli Tealle vähän heikompi, joten kiinnitä siihen huomiota vastaisuudessakin. Alun venkoilun jälkeen Tea osasi jo keskittyä paremmin ja laukkaharjoitukset onnistuivat täydellisesti. Ympyrällä ja laukanvaihdoissa vasen suuntakin toimi yhtä hyvin kuin oikea pienen väännön ja kertailun jälkeen. Varo kuitenkin, ettei tamma valahda liikaa eteen laukkaharjoituksissakaan. Tealla on selvästi kapasiteettia kilparadoille notkeutensa ja kauniiden liikkeidensä vuoksi. Bravuurinne veti sanattomaksi: ei sitä joka päivä näe suomenhevosta vääntämässä puolipiruettia!

15.08.2009 Estevalmennus, valmentajana Nica
Jälleen uusi mielenkiintoinen tuttavuus. Energiapakkaus Tea säväytti minua sillä sekunnilla, kun näin sen kävelevän reippaasti kenttää kohti ratsastaja selässään. Katselin alkuverryttelyjä mietteliäänä ja painoin mieleeni tamman näkyviä vahvuuksia ja sen heikkouksia, jotta osaisin sitten auttaa esteilläkin. Ainakin vauhti oli jossain määrin vahvuus ja jossain määrin heikkous. Kun olitte laukanneet molempiin suuntiin kiipesin aidan yli ja kannoin muutaman lisätolpan kentälle jo niiden siellä valmiina olevien seuraksi. Pyysin ratsastajaa kävelyttämään Teaa vähän aikaa, millä välin kokosin teille joitakin esteharjoituksia. En laittanut esteille kuin 50cm aloituskorkeutta ja pyysin teitä sitten hyppäämään sinivalkoisen ristikon S:n kohdalla kahdesti tai kolmesti molempiin suuntiin. Jokaisen hypyn jälkeen nostin ristikon päitä aina viidellä senttimetrillä. Verryttelyhyppyjen jälkeen laskin sarjan b-osan okserin pystyksi ja a-osan ristikoksi, sekä laitoin ristikon eteen vielä ponnistuspuominkin. Tarkoituksena oli tulla ravissa sisään sarjalle, puomi - ristikko - yksi laukka - pysty. Menimme tätä muutamia kertoja, kunnes Teakin näytti tajuavan mitä siltä haettiin. Ensimmäisellä kerralla hevonen jäi vähän katselemaan, että mitä kummaa sitä oltiin tekemässä. Välillä vauhtiakin tuntui olevan liikaa ja näytti siltä, että väli jäi ravilähestymiselläkin lyhyeksi. Pyysin siis kontrolloimaan välissä hieman paremmin. Vaihdoimme hetkeksi tehtävää ja tulimme suhteutettua kaarevalla tiellä. Halusin ensimmäiseen väliin kuusi laukkaa ja toiseen väliin neljä laukkaa. Ensimmäisellä kerralla kuusi onnistui mainiosti, mutta toiseen väliin vauhti pääsi hieman kiihtymään ja laukkoja tuli kolme ja puoli. Pieni pidäte heti toiselta esteeltä alas tullessa olisi auttanut saamaan kokoon täydet neljä laukkaa. Kokeilitte uudestaan, mutta laukkamäärät olivat viisi ja kolme. Tea innostui hieman liikaa ja ehdotinkin seuraavaa sisääntuloa ravissa. Välissä Teaa piti heti ottaa kiinni ja odottaa viimeiseen asti. Ensimmäinen väli oli nyt kuusi ja toinen kolme ja puoli. Kokeilimme vielä kerran ja tälläkertaa sisääntulon tulisi olla samanlainen kuin äsken (ravissa siis), kuusi laukkaa ja hieman kaarevampi tie, jotta saisimme toiseen väliin neljä laukkaa. No se onnistui kiitettävästi. Saitte oikeat laukkamäärät, vaikka laukka olikin jostain syystä väärää viimeisessä välissä. Jätimme asian hautumaan ja kävelitte hieman välikäyntejä, jotta Teakin rauhoittuisi. Minä nostin sillä välin sarjan a-osan pystyksi, jolla oli korkeutta noin 60cm ja b-osasta tein okserin, jolla taas oli korkeutta noin 80cm. Ravipuomi pysyi paikallaan, halusin lähestymiset edelleen ravissa. Tea tuli ravipuomille hyvin, se hyppäsi pystyn mallikkaasti, mutta ajautui liian lähelle okseria ja pudotti täten okserin etupuomin. Syynä oli liika vauhti. Käskin teidän tulla uudelleen ja tälläkertaa sarjan välissä piti ottaa kiinni, jotta Tea ei saisi vain mennä, vaan joutuisi hieman katsomaan. Sitten se onnistuikin jo paljon mallikkaammin. Tulitte vielä kerran ja sitten nostin okseria 90cm korkeuteen. Tea tuli koko sarjan hyvin, tammalla on hyvä tekniikka hypätä ja se pääsisi varmasti korkeampaakin kuin 80cm ratana jos vähän harjoittelisi. Tulitte vielä sarjan muutamaan kertaan ja menimme vielä yhtä kontrollitehtävää lopuksi. Erittäin onnistunut valmennus.

30.06.2009 Estevalmennus, valmentajana Capuccino
Alkulämmitelyssä Tea oli vähän levoton. Ram ei aluksi meinannut saada tammaan kontrollia yhtään, Tea vain hermostuneena meni eteempäin ja kuumui. Volttien ja tottelemisharjoituksien jälkeen tamma onneksi alkoi jo totella Ramia paremmin, joten voisimme aloittaa kunnolla estevalmennuksen. Aluksi oli puomien ja kavalettien ylittämistä eri tempoissa. Tea oli jo rauhoittunut ja meni todella hienosti, välillä oli tosin laukan kokoamisessa ja tempon hidastamisessa ongelmia. Seuraavaksi oli jumppaharjoituksien vuoro. Tea venytti hienosti askeliaan tarvittaessa,eikä Ram:n suhteen ollut kovin paljon mitään huomioitavaa. Yksi asia, mikä jäi mieleen ja mitä voisi vielä vähän enemmän treenata olisi, että tulisitte esteelle vielä vähän suoremmalla linjalla, koska Tealla oli selvästi taipumus luistaa oikealle tai vasemmalle, jolloin se olisi äkkiliikkeen tehdessään voinut laukata esteen ohi. Eli suora linja ja keskelle estettä lähestymisharjoituksia kannattaa ihan kotiharjoituksissakin treenailla. Lopuksi sait vielä mennä 100cm esteradan, missä sinun tuli kiinnittää huomiota varsinkin temponvaihteluihin ja suoraan ratsastamiseen. Rata meni hyvin ja olin todella tyytyväinen ratsukkoon.

23.01.2009
Tänään syntyi ihastuttava vaaleanrautias suomenhevostamma Mörkövaaran Tea. Tämä persoonallinen ja kerrassaan mukava tamma ihastutti tallinväen heti ensitunneillaan ollessaan niin reippas ja tomera pieni varsa. Koska Tea on mitä upeampien hevosten risteytys tulee tältäkin löytymään vanhempiensa tavoin kapasiteettia kouluratsastuksesta hyvin, hyvin pitkälle. Vieroituksen jälkeen Tea muuttaa Ramin hoiviin Viehättävään josta uskon sen saavan tarvitsemansa kodin.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 50, ERJ 22, VSHK 5 kpl

08.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
11.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
12.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
15.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
18.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
21.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
25.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/80
30.04.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 03/80
16.05.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 05/58
17.05.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/70
22.05.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 03/58
23.05.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/80
01.06.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/80
06.06.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 02/43
09.06.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 05/43
16.08.09, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
24.08.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/16
25.08.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 2/12
26.08.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/16
26.08.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/12
12.09.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 07/50
13.09.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 07/50
17.09.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
19.09.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 04/50
20.09.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
21.09.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
12.10.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 03/49
15.10.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 03/49
17.10.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 01/49
18.10.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 07/49
21.10.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 01/49
07.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa A, 03/33
21.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 6/50
25.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
28.08.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
29.08.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/100
29.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/100
31.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
01.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/70
03.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
03.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
06.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
09.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/70
12.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
12.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
13.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/50
26.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
28.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/100
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60

08.05.09, ERJ (kutsu), 80cm, 03/60
14.05.09, ERJ (kutsu), 80cm, 02/45
05.06.09, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
07.06.09, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
10.06.09, ERJ (kutsu), 80cm, 03/50
13.10.09, ERJ (kutsu), 120cm, 06/63
14.10.09, ERJ (kutsu), 120cm, 04/63
15.10.09, ERJ (kutsu), 120cm, 06/63
01.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 02/69
07.11.09, ERJ (kutsu), 110cm, 01/50
13.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 03/70
14.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 01/70
14.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 07/70
17.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 03/70
18.11.09, ERJ kutsu), 120cm, 05(/70
18.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 01/70
19.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 08/70
21.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 02/70
21.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 01/70
22.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 02/70
12.11.09, ERJ (kutsu), 100-120cm, 02/79
20.11.09, ERJ (kutsu), 120cm, 06/80

03.07.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 06/36
14.07.10, VSHK (kutsu), Helppo A, 08/74
05.08.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 02/39
05.08.10, VSHK (kutsu), Helppo A, 03/40
06.08.10, VSHK (kutsu), Vaativa B, 02/37
07.08.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 01/39
08.08.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 05/53

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli