Mörkövaara

Muistoissa: Timanttiponi - virtuaalihevonen
k. 23.08.2019

NimiTimanttiponi LempinimiTinni
Rek.nroVH18-018-0324 Synt.päivä ja ikä15.01.2018, 21v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri163 cm, vrt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaEvelina Saari evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-00884

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.07.2019
25,5 + 26 + 17 + 19 + 4 = 91,5p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.04.2019
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.03.2019
7,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2019
7 + 40 + 17 + 22 + 15 = 101p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.04.2019
8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.05.2019
14 + 21 + 22 + 25 + 19 = 101p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.03.2018
18 + 18 + 18 + 19 = 73p, KTK-II

Luonne

Timanttiponi, eli tuttujen kesken Tinni, on yleisesti ottaen mukavuudenhaluinen hevonen, joka rakastaa rutiineja ja omaa rauhaa. Tammassa asuu pieni hermostuva sielu, joka ei tykkää uusista ja vaihtelevista asioista ja tilanteista, joten mitä tutumpi ja turvallisempi, sen parempi. Erityisesti nuoruusvuosina Tinnin luonne aiheutti päivittäin pientä päänvaivaa, mutta nytemmin iän karttuessa se suhtautuu jo aavistuksen paremmin kummallisiinkin asioihin. Omistajaa ja hoitajiaan kohtaan tamma on kuitenkin oikea enkeli, joka pitää pusutteluista ja rauhallisen leppoisista kävelyretkistä. Tinnin varoivainen luonne heijastuu sen sijaan myös muiden hevosten seurassa, se väistää jopa reilusti nuorempiaan eikä varmasti halua ajautua kahakoihin.

Tammaa hoitaessa on ensisijaisen tärkeää hoitaa se karsinassa sen irti ollessa, sillä Tinnillä on joskus ollut taipumusta vetopaniikkiin ikävän tilanteen tullen. Irti ollessaan Tinni kyllä osaa käyttäytyä varsin hyvin, yleensä se nököttääkin vain aloillaan ja hamuaa hoitajan hihansuuta herkkujen toivossa. Normaalit perustoimet, kuten harjaus, kavioiden puhdistus, suojien laitot ja muut vastaavat käyvät käden käänteessä, eikä Tinni pistä niistä pahakseen. Pesuboksiin meneminen on se arkipäiviä hieman hankaloittava asia, sillä siihen hommaan yleensä tarvitsee kaverin, jottei tammaa tarvitse edelleenkään sitoa kiinni - lisäksi kun tamma suorastaan inhoaa kastumista. Satula ja suitset hieman tuovat Tinnin silmiin epävarmuutta, joten varustaessa on hoitajan oltava äärimmäisen rauhallinen. Hellin ja varmoin otteen kun laittaa satulan selkään ja kiristää satulavyön löysästi, ja laittaa suitset päähän, niin ei Tinnikään hermostu. Taluttaessa Tinni kävelee hoitajansa vierellä nätisti, joskin välillä sitä saa nykiä tulemaan reippaammin eteen jos se alkaa empimään.

Ratsuna Tinni on hieman herkkä, se ei siedä kovia otteita ja hermostuu liiallisesta paineesta. Epämukavassa tilanteessa se alkaa herkästi steppailemaan uralla ja painamaan apuja vastaan, joten Tinni vaatii selkäänsä tasakätisen kuskin, joka osaa ratsastaa kevysti painoavuilla. Rauhallisen ja taidokkaan ratsastajan avulla Tinnistä on vaikka mihin, se on pääsääntöisesti varsin yhteistyökykyinen ja miellytämishaluinen ratsu, jonka kanssa on ilo työstää mitä erilaisimpia tehtäviä ja opetella uusia asioita. Tamma liikkuu yleisesti ottaen pitkin ja pehmein askelin eteen, käyttäen hienosti jalkojaan, eikä liiemmin koskaan ole eteenajettavaa sorttia. Tinni toimii kentällä varsin moitteitta, sen sijaan maastossa sen saattaa säpsyillä ja säikkyä vähän milloin mitäkin, joten ratsastajan kannattaa olla tarkkana - ei ole edes yhdellä kädellä laskettavissa ne kerrat, kun tamma on spurtannut tallille säikähtäessään.

Tinni on äärimmäisen tyylikäs ja hienoliikkeinen kouluratsu, kunhan se vain luottaa riittävästi ratsastajaansa ja malttaa rentoutua tämän käsissä täysin. Huolellisen alkuverkan kautta tamma alkaa kantamaan itseensä oikein ryhdikkäästi ja reagoi varsin pienistä ja huomaamattomia avuista, jolloin se ajoittain tuntuu liikkuvan kuin ajatuksen voimalla eteenpäin. Helppo A tasoinen Tinni osaa jos jonkinlaista kiemuraa ja kuviota, joskin sen parhaimmistoon kuuluu tehtävät, joissa täytyy käyttää aktiivisesti jalkoja ja päätä. Mitä monipuolisemmat ja vaihtelevat tehtävät, sitä paremmin tamma toimii ja mielenkiinto tekemiseen pysyy yllä. Näin ollen esimerkiksi nopeatempoiset siirtymisharjoitukset sopivat Tinnille kuin nenä päähän.

Esteillä Tinnillä on usein käynnistymisongelmia, se kyllä liikkuu reippaassa tahdissa eteenpäin, mutta ei täysin hahmota hyppykorkeutta ja näin ollen kompuroi puomeihin. Tamman kanssa kannattaa käydä ensin siis ihan kävelemässä esteen vieressä, jotta se ennättää vähän tuumailemaan ennen niiden ylittämistä. Hyvään hyppyrytmiin päästessään Tinnistä kuitenkin kuoriutuu nopeajalkainen hyppääjä, joka etenee radalla isossa laukassa esteeltä esteelle. Rataesteitä metriin asti ylittävällä tammalla on kuitenkin myös lisää niitä heikompia kohtia, kuten erikoisesteet. Erikois- ja maastoesteet nostavat aina hieman Tinnin sykettä, jolloin se on myös ns. räjähdysherkempi, joten ratsastajan on pysyttävä viileänä selässä ja ohjattava hevosta varmoin ottein.

Kilpailuissa käyminen ei ole aina ollut tämän hevosen kanssa missään nimessä helppoa, päinvastoin. Ensimmäisenä kisakautena se oli todella hermostunut uusista paikoista ja siitä hälinästä, ettei radalla meinannut tulla kuin ruumiita. Onneksi pidin pintani ja käytin Tinniä aktiivisesti kisoissa, ja nytemmin se osaa jo kohtalaisen hyvin rauhoittua tutun hoitajan käsissä paikassa kuin paikassa. Toki se edelleen alkuun vähän jännittää, mutta usein jännitys katoaa kun lähdetään radalle ja pääsee uppoutumaan tehtäviin. Myös matkat kilpapaikoille menevät nytemmin oikein näppärästi, lastaussillalla Tinni saattaa vähän tuumailla ja mietiskellä, mutta lopulta kävelee hienosti sisälle koppiin. Joskin tamma tarvitsee aina matkaseuraa, jotta pysyy tyynenä.

Sukulaiset

i Herkkumatti evm
sh-o, vprt, 159cm
ii Viinihapero evm
sh-o, prt, 157cm
iii Haprikoosi evm
sh-o, tprt, 160cm
iie Viljatiuku evm
sh-t, rt, 156cm
ie Tulen Malwina evm
sh-t, vrt, 160cm
iei Tulen Meuhka evm
sh-o, vrt, 165cm
iee Kirjolohtu evm
sh-t, vrt, 152cm
e Timanttitaivas evm
sh-t, vrt, 164cm
ei Naavaniityn Onni evm
sh-o, rt, 155cm
eii Vormiitti evm
sh-o, trt, 154cm
eie Naavaniityn Anni evm
sh-t, rt, 158cm
ee Tähden Timantti evm
sh-t, vrt, 163cm
eei Kuurupeikko evm
sh-o, vprt, 163cm
eee Tähden Tiu evm
sh-t, rt, 152cm

i. Herkkumatti oli monen lajin taitaja, lisäksi se oli varsin hyvä jokaisessa näissä lajissa. Ensin sillä nuoremmiten kisattiin paljon valjakkoa noviiseissa luokissa, joissa se menestyi kohtalaisesti. Ratsukoulutuksen edetessä ja iän karttuessa sitä alettiin näkemään myös koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa harva se viikonloppu. Koulutustasoltaan se oli helppo A ja 110cm, joskin parhainta osaamistaan se esitti ehdottomasti esteillä. Nopeajalkainen ja hyvän estesilmän omaava Herkkumatti oli aikansa parhaimpia esteratsuja, voittaen melkoisen kasan startteja. Myös koulu- ja kenttäkisoissa se toi mukavasti sijoituksia kotiin, jonka myötä sen yhteissaldo voittojen ja sijoitusten osalta oli useampi sata. Usean vuoden aktiivinen kisaaminen alkoi kuitenkin vähitellen painamaan orin terveyttä, jonka myötä se lopetti kisauransa yhdeksän vuoden iässä. Tällöin ori vaihtoi kotia suomenhevossiittolaan, jossa se loi uraa varsin kyvykkäänä jalostusorina. Herkkumattia käytettiin jalostukseen kymmenien varsojen verran, jättäen jälkeensä monen lajin taitajia ja erityisesti hyviä hypääjiä. Luonteeltaan ori oli melko mutkaton käsiteltävä ja tasainen ratsastettava, joka lisäsi entistä enemmän sen suosiota tammojen omistajien keskuudessa. Herkkumatti oli väritykseltään komea vaaleanpunarautias ja säkäkorkeutta tällä oli noin 159cm. Ori menehtyi yllättäen 21 vuoden iässä, ilmeisesti sen sydän petti.

ii. Viinihapero oli oikein elegantti ja herrasmiesmäinen suomenhevosori, joka ei vähästä hetkahtanut. Luonteensa puolesta Hapero soveltui lastenkin käsittelyyn, sillä se kunnioitti ihmisiä ja osasi käyttäytyä erityisesti pienten ihmisten seurassa upeasti. Nuoruusvuosinaan oria nähtiin lähinnä kouluradoilla, joissa sillä kisattiin helppo A luokkia kohtalaisella menestyksellä. Hapero omasi lennokkaat ja ryhdikkäät liikkeet, joista se sai paljon kehuja, mutta myös sen yhteistyökyky ratsastajan kanssa oli avainsanana menestykseen. Esteiden parissakaan ori ei yhtään huonompi ollut, vaikkei sillä sen lajin parissa kisattujaan, kapasiteettia nimittäin riitti noin 90cm korkeudelle asti. Vanhemmiten oria alettiin näkemään enemmälti valjakkoajojen parissa, aina vaativissa luokissa asti. Tarkka ja reaktiivinen hevonen menestyi iästään huolimatta kyseisen lajin parissa upeasti, voittaen jopa 12 vuotiaana lajin suomenhevosten mestaruuden. Pitkäharjainen Hapero oli väritykseltään punarautias, jolla ei ollut minkäänlaisia merkkejä. Säkäkorkeutta löytyi 157cm, joskin rakenne oli aavistuksen turhan siro ja epätasapainoinen suomenhevoselle. Hapero sai elämänsä aikana kymmenkunta jälkeläistä, joille se periytti punarautiasta väritystään sekä oriksi helpohkoa luonnettaan. Kaunis alkukesän päivä koitui lopulta orin kohtaloksi 22 vuoden iässä, sen saadessa todella pahan ähkyn, josta Haperoa ei saatu yrityksistä huolimatta pelastettua.

ie. Tulen Malwina ei ollut kovinkaan hääppöinen suomenhevostamma, se oli hyvin vaatimaton ja melko kehnorakenteinenkin. Malwinalla oli kohtalaisen hyvä suku, jossa oli niin juoksijoita kuin ratsujakin, mutta jostain syystä geenit eivät osuneet kohdalleen. Kevyen ja hyvin epätasapainoisen rakenteen omaava tamma oli väritykseltään vaaleanrautias, ilman merkkejä, ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 160cm. Luonteeltaan Malwina oli melko pystyynkuollut, se oli hyvin laiska ratsuna, eikä liiemmin hoidokkinakaan innostunut mistään. Varsin kiltti se kuitenkin oli, joten harva se päivä lapset sitä tykkäsivät harjailla. Malwina eli pitkälti koko elämänsä pienissä maalaiskodeissa, se vaihtoi erityisesti nuorempana useampaan otteeseen kotia, sillä se ei tuntunut täyttävän kenenkään odotuksia. Tasoltaan ratsuna kun se oli luokkaa puska Ö, eikä sitä kukaan oikein jaksanut edes rueta työstämään eteenpäin. 12 vuoden iässä Malwina kuitenkin päätyi loppuelämän kotiinsa, jossa siitä jaksettiin vähän enemmän innostua ja sitä ruettiin hyppyyttämään. Nopeasti huomattiin tamman kapasiteetti esteille, mutta siinä vaiheessa tavoitteellinen ratsutus oli jo turhaa, sillä tamma oltiin astutettu. Malwina sai elämänsä aikana vain yhden jälkeläisen, oripoika Herkkumatin. Tamma sairastui vakavasti vieroituksen jälkeen saatuaan jonkunlaisen viruksen, joka myös vei 14 vuotiaan Malwinan mennessään.

e. Timanttitaivas oli äärettömän hyväsydäminen ja ihastuttava tamma, jonka kanssa ei voinut olla tulematta toimeen. Timanttitaivas oli jokaisen ihmisen käsiteltävänä malttavainen ja rauhallinen, eikä se ratsunakaan vaatinut ratsastajaltaan paljoa. Nöyrän luonteensa vuoksi tamma myytiin kasvattajalta suoraan ratsastuskouluun, jossa se tienasi kauransa tuntiratsuna. Timanttitaivas toimi paljon aloittelijoilla, mutta kokeneempien ratsastajien kanssa se kilpaili aluetasolla koulu- ja esteratsastuksessa, parhaimmillaan helppo A ja 90cm tasolla. Tamma toi jonkun verran ruusukkeita kotiinviemisiksi, mutta ei se mikään kilparatojen tähti varsinaisesti ollut, sillä sen liikkeet ei koulussa päätä huimannut, eikä se ollut kovin ketterä haastavilla esteradoillakaan. Timanttitaivas ihastutti kuitenkin monia myös ulkonäöllään, sillä se oli kaunis ja vahvarakenteinen hevonen. Väritykseltään tamma oli vaaleanrautias ja sen kolmea jalkaa koristi pitkät valkoiset sukat, perintönä isältään. Korkeuttakin sillä oli kiitettävästi, peräti 164cm. Tuntihevosen roolin ohessa Timanttitaivas sai kaksi jälkeläistä, yhden ori- ja yhden tammavarsan. Tammavarsa menestyi myöhemmiten usean eri lajin parissa, sen sijaan orivarsa ruunattiin nuorena ja sekin päätyi ratsastuskouluun tuntihevoseksi. Timanttitaivas jouduttiin lopettamaan talliin iskeneen tilanpuutteen vuoksi parinkymmenen ikävuoden kieppeillä.

ei. Naavaniityn Onni oli varsin vireä ja terhakka oripoika, joka aiheutti paljon päänvaivaa omistajalleen ja kaikille käsittelijöilleen. Se oli äärettömän kovahaluinen tammojen perään, jos se missään sellaisen haistoi tai näki, niin se oli menoa se. Kun Onni pääsi muutaman kerran astumaan tammoja, oli se sen jälkeen lähes mahdoton käsiteltävä, sillä se vain riuhtoi ja hyppi menemään, eikä se tällöin ollut pysyä oikein kenenkään käsissä. Tämän vuoksi Onni oli myös haasteellinen ratsu, se vaati selkäänsä hyvin taitavan ja jämäkän kuskin, ennen kuin nöyrtyi tämän alla. Rauhoittuessaan ja keskittyessään apuihin oli ori etevä koulu- ja esteratsu, jollei kuitenkaan edellä mainituista syistä koskaan kisattu. Kapasiteettia riitti esteillä metrin tasolle saakka ja puolestaan koulua sillä väännettiin helppo B tason kieppeillä. Väritykseltään Onni oli rautias, jonka takajalkoja koristi pitkät sukat, ja säkäkorkeutta löytyi noin 155cm. Ori sai elämänsä aikana kuusi jälkeläistä, joille se ei onneksi periyttänyt täysin mahdotonta luonnettaan, vaan sen sijaan hauskoja jalkojen värityksiä. Onnin elämä oli sikäli harmillinen, että tosiaan astutushommien jälkeen se alkoi käydä aina vain vaikeammaksi ja se tuntui itse stressaantuvan tilanteesta entistä enemmän. Sen vuoksi Onni päätettiin lopettaa jo kahdeksan vuoden iässä, sillä selvästi sen korvien välissä oli suurempi ongelma kuin mitä aluksi ymmärrettiinkään.

ee. Tähden Timantin suku oli täynnä kenttäratsastuksen parissa menestyneitä hevosia, joten oli luontevaa, että tammakin painottuihin kyseiseen lajiin heti ratsukoulutuksen saatuaan. Ensimmäiset kaudet tutustumisluokassa eivät tuoneet toivottua tulosta kovasta yrityksestä huolimatta, jonka vuoksi omistaja oli heittämässä jo kirvestä kaivoon. Vasta kolmannella kaudella Tähden Timantti löi itsensä läpi helpossa luokassa, alkaen kerätä sijoituksia harva se startti. Kuuden vuoden ajan tammalla kisattiin varsin hyvällä menestyksellä, kunnes se 11 vuotiaana jäi kisaeläkkeelle ja siirtyi jalostuskäyttöön. Siitoskäyttöön päästessä jälleen oli edes vaikeudet, sillä Tähden Timantti ei ollut tiineytyä millään. Sitä yritettiin niin keinosiementää kuin luomuastutustakin, mutta aina epäonnistui. Lopulta kahden vuoden jälkeen tamma todettiin kantavaksi, ja siitä kaksi vuotta eteenpäin oli Tähden Timantilla jo kaksi potentiaalista varsaa alla. Molemmille jälkeläisilleen Tähden Timantti periytti lempeää ja tasaista luonnettaan sekä helppoa ratsastettavuuttaan, joka oli hyvä, sillä molemmat näistä päätyivät tuntihevoseksi. Väritykseltään hyvärakenteinen tamma oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeus tällä hipoi 163cm tietämillä, joten tammaksi se oli melko iso yksilö. Vajaan 19 vuoden ikäisenä Tähden Timantille tuli kaviokuumekierre, jota ei saatu hyvästä hoidosta huolimatta kuriin, joten se lopetettiin.

Jälkeläiset

s. 08.03.2018, o. Mörkövaaran Timanttia (i. Nopparuletti) omistaja: Melina
s. 06.05.2018, t. Mörkövaaran Timanttinen (i. Keksikummitus) omistaja: Natalia
s. 03.06.2018, o. Mörkövaaran Timanttiliiga (i. Helmen Joosa) omistaja: Mörkövaara
s. 03.03.2019, t. Mörkövaaran Timanttipöly (i. Ivahymy) omistaja: Jenny

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 40, VSR 6 kpl

12.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 04/30
13.02.18, KRJ Routapirtin Tila, Helppo A, 02/30
14.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 02/30
18.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 04/30
20.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 01/30
01.03.18, KRJ Branwen Farm, Helppo A, 01/30
01.03.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 02/30
02.03.18, KRJ Tritium Sporthorses, Helppo A, 04/30
02.03.18, KRJ Vuorna, Helppo B, 05/30
03.03.18, KRJ Avskild Stuteri, Helppo A, 04/30
03.03.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 01/30
04.03.18, KRJ Avskild Stuteri, Helppo A, 01/30
05.03.18, KRJ Pirunkorpi, Helppo A, 02/30
06.03.18, KRJ Kuiskeen Suomenratsut, Helppo A, 02/30
06.03.18, KRJ Zonjiet Stud, Helppo A, 01/30
07.03.18, KRJ Runoratsut, Helppo A, 01/50
07.03.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 01/30
08.03.18, KRJ Rustvalla, Helppo A, 01/30
08.03.18, KRJ Zonjiet Stud, Helppo A, 01/30
09.03.18, KRJ Avskild Stuteri, Helppo A, 01/30
09.03.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 01/30
10.03.18, KRJ Zonjiet Stud, Helppo A, 01/30
10.03.18, KRJ Vuorna, Helppo B, 02/30
11.03.18, KRJ Rustvalla, Helppo A, 01/30
12.03.18, KRJ Rustvalla, Helppo B, 03/30
14.03.18, KRJ Zonjiet Stud, Helppo A, 02/30
14.03.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 03/30
15.03.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 04/30
16.03.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 03/30
17.03.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 04/30
18.03.18, KRJ Zonjiet Stud, Helppo A, 02/30
18.03.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 05/30
19.03.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 04/30
30.03.18, KRJ Zonjiet Stud, Helppo A, 01/30
02.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Helppo A, 06/40
08.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Helppo A, 02/40
11.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Helppo B, 03/40
13.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Helppo B, 03/40
15.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Helppo B, 04/40
18.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Helppo B, 06/40
20.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Helppo B, 02/40
31.05.18, KRJ CUP Oldfinion Dressage, Helppo A, 15/260

02.03.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 04/30
03.03.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 01/30
03.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/30
04.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/50
05.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/50
06.03.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 01/30
07.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 01/30
08.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 04/30
09.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 03/30
11.03.18, KERJ Gestüt Helmwald, Helppo, 04/30
12.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/30
13.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 03/30
13.03.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 01/30
14.03.18, KERJ Gestüt Helmwald, Helppo, 03/30
15.03.18, KERJ Gestüt Helmwald, Helppo, 05/30
16.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 02/30
16.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 01/30
16.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 05/50
18.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/30
18.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 02/30
20.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 02/30
20.03.18, KERJ Gestüt Helmwald, Helppo, 03/30
21.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 02/30
22.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 01/30
22.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 02/50
23.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 03/50
25.03.18, KERJ Gestüt Helmwald, Helppo, 05/30
27.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 04/30
28.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 03/30
01.04.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 04/30
04.04.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 01/40
06.04.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 02/30
06.04.18, KERJ Priton Budyonnys, Helppo, 01/30
08.04.18, KERJ Priton Budyonnys, Helppo, 03/30
08.04.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 05/40
10.04.18, KERJ Priton Budyonnys, Helppo, 05/30
10.04.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 05/30
15.04.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 01/30
16.04.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 06/40
17.04.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 04/40
30.04.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
03.05.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 04/30

31.03.18, VSR CUP Susiraja, Helppo B, 08/102
31.03.18, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 03/26
30.06.18, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 01/10
30.09.18, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistety, 02/07
31.10.18, VSR CUP Susiraja, Helppo B, 04/70
31.10.18, VSR CUP Susiraja, 100cm, 08/76
24.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 05/30
26.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 02/30
01.03.18, ERJ Kaarnan Suomenhevoset, 100cm, 06/40
01.03.18, ERJ Kaarnan Suomenhevoset, 100cm, 05/40
02.03.18, ERJ Kaarnan Suomenhevoset, 100cm, 04/40
03.03.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 01/30
04.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 01/30
04.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 01/30
05.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 01/30
06.03.18, ERJ Dashner Stables, 100cm, 05/30
07.03.18, ERJ Dashner Stables, 100cm, 03/30
07.03.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 01/30
08.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 01/30
09.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
10.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 04/30
11.03.18, ERJ Roscoff, 90cm, 05/30
11.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 03/30
12.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 01/30
12.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 01/30
13.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 01/30
15.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
15.03.18, ERJ Dashner Stables, 100cm, 01/30
16.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 01/30
17.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 01/30
18.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 02/30
19.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 03/30
20.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 02/30
21.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
22.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 02/30
22.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 04/30
23.03.18, ERJ Runoratsut, 100cm, 04/30
25.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 05/30
25.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 01/30
27.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 05/30
28.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
29.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 02/30
30.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 05/30
04.04.18, ERJ Ratsutalli Lilja, 90cm, 01/30
09.04.18, ERJ Ratsutalli Lilja, 100cm, 03/30
12.04.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 02/30
31.07.18, ERJ CUP Mörkövaara, 90cm, 08/145
31.08.18, ERJ CUP Hukkapuro, 70cm, 09/93

12.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 07/50
25.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 01/50
01.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 07/50
01.03.18, VVJ Breandan, Noviisi tarkkuuskoe, 07/50
08.03.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 02/14
09.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 05/50
10.03.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 02/14
12.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 01/38
18.03.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 02/20
19.03.18, VVJ Duán Stable, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
21.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 05/29
21.03.18, VVJ Priton Budyonnys, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
21.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 07/50
21.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/50
22.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 02/50
22.03.18, VVJ Wyat Shetlands, Vaativa yhdistetty, 05/35
23.03.18, VVJ Wyat Shetlands, Vaativa yhdistetty, 03/35
24.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 05/29
26.03.18, VVJ Priton Budyonnys, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
26.03.18, VVJ Wyat Shetlands, Vaativa yhdistetty, 04/35
19.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
21.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
23.04.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
24.04.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/30
26.04.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 05/30
28.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
29.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
29.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
30.04.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
05.04.18, VVJ Breandan, Noviisi tarkkuuskoe, 02/34
06.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
08.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
10.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
21.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
24.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
25.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
26.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
27.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
28.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
30.05.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30

22.02.18, NJ Huvitus, BIS1, MVA-SERT, pt. Kati

Valmennukset ja päiväkirja

14.04.2019
Tänään oli illasta Tinnin huoltopäivä, sillä huomenna koittaa kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu. Kevään tullessa Mörkövaaran tarhat ovat päässeet vähän kehnoon kuntoon, paikoittain tammojen tarhoissa on sellaiset mutavellit, että ei hevosetkaan kovin kauniilta näytä. Näin ollen Tinni pääsi pesukarsinaan huolelliseen iltakylpyyn, josta se ei kyllä täysin riemastunut. Tamma yritti monesti livistää paikalta ja väisteli parhaansa mukaan vesiletkua, mutta ei hän me tallityttöjen kanssa periksi annettu. Tinnin vetopaniikin vuoksi sitä ei sidota molemmin puolin tälläisissä tilanteissa kiinni, joten töitä saimme oikeasti tehdä, että tamma pysyi pesuboksissa. Lopulta pienen väännön jälkeen saimme kuin saimmekin tyttöjen kanssa Tinnin hyvin pestyä korvanpäistä viimeiseen häntäkarvaan asti, ja täytyy sanoa, että kummasti tämä hiekkainen, mutainen ja pölyinen tamma muuttui silmissä pesun myötä. Kuivasimme pesupaikalla Tinnin mahdollisimman hyvin, kunnes suuntasimme pihalle ilta-aurinkoon selvittelemään sen harjan ja hännän, ja edes jotenkuten harjaamaan koko hevosen. Häntä oli pysynyt yllättävänkin selvänä, mutta voi kiesus tamman harja... Tinni kun ei muutenkaan ole mikään suurin fani sen suhteen, että sen harjaa nypitään, niin jepsjuu... No, sanotaanko että oli melkoinen työvoitto kun lopulta saimme sen kuntoon. Puunauksen myötä Tinni pääsi karsinaansa iltaheinien pariin, jossa se saa pönöttää siihen asti kun aamulla starttaamme tilaisuuteen. Voin vain toivoa, että tamma ei pistä yöllä ranttaliksi karsinassaan tai ainakaan makaa jokaisessa lantakasassa joita yön aikana ennättää kertyä. Ja lisäksi toki toivotaan huomenna samanlaista menestystä koululaatiksesta, mitä edellisissä laatiksissa koimme - eli sitä ykköspalkintoa tietenkin tavoitellaan.

13.03.2018
Mieletön tamma, voiko muuta tästä hevosesta todeta. Tinni on lunastanut kaikinpuolin kaikki odotukseni siitä, ja ehkä vähän jopa enemmän. Tammasta on kehittynyt kuukausien aikana ehdoton silmäteräni, jolle ei ole kyllä uhkailijoita näköpiirissä. Pääsimme aloittamaan helmikuun puolivälin kieppeillä kilpailemisen, ja Tinni alkoi heti toisista kilpailuistaan lähtien tuoda tulosta. Pääpaino tammalla on ollut ratsastuslajeissa, erityisesti koulussa se on pärjännyt mainiosti, mutta hiljakseen kisailemme sillä myös valjakkoa, jossa se on yhtä pätevä kuin muissakin lajeissa. Halusin käyttää Tinniä myös näyttelyissä, sillä halusin jonkun ulkopuolisen mielipiteen sen rakenteesta, itse kun kehun melkein maasta taivaisiin. Näin ollen pyörähdimme helmikuussa myös Huvituksen NJ näyttelyissä, joissa Tinni voitti suomenhevostammojen luokan, jes! Yllätys oli kuitenkin suuri, kun tamma lopulta palkittiin koko näyttelyin parhaimpana, ollen siis BIS1 ja saaden mva sertin. Näin ollen Tinnistä tuli ktk-kelpoinen ja kantakirjatilaisuuteen suuntaamme noin viikon kuluttua - toivottavasti sielläkin tamma menestyy.
Myös tänään oli melkeinpä jo normaaliin tapaan hieno päivä kisarintamalla, josta täytyy vähän erikseen vielä mainita. Koulu- ja valjakkokilpailuissa kävimme vähän vain lämmittelemässä ilman suurempaa menestystä, mutta sen sijaan kentässä ja esteillä sujui paremmin kuin hyvin. Ensiksi starttasimme Rustvallassa esteiden parissa, kahdessa metrin luokassa. Ensimmäinen luokka oli hieman hakemista, mutta toisessa luokassa Tinni oli ihan lyömätön! Se voitti ylivoimaisesti sen luokan, toiseksi tullut hävisi liki neljä sekuntia. Iltapäivällä vielä kenttäkisoissa sama meno jatkui. Ensin Serenity Brookin kilpailuissa Tinni oli helpossa luokassa kolmas, ja viimeisenä Raatteen suomenhevosissa se onnistui joka osa-alueella - ja tietysti voittaen luokkansa! Kerrassaan upea päivä, joskin illan päätteeksi Tinni oli todella, todella väsynyt. Olihan me aamusta iltaan juostu aika monissa starteissa, joten kun se sai iltakaurat ja -heinät eteensä, söi se ne melko vikkelästi ja pian sen jälkeen alkoivatkin silmät jo lipsua kiinni. Väsyneenä, mutta jännittynein mielin odotan jo huomista kisapäivää ja uusia kokemuksia!

27.01.2018
Vaikka vähän jo itselleni lupailin, että nyt on jälleen tallin hevoskiintiö täynnä, niin enhän minä mitenkään voinut olla sekaantumatta yhteen ihanuuteen, jonka viime viikolla netistä bongasin... Kyseessä oli kolmeen ikävuoteen ennättänyt suomenhevostamma, joka oli täydellinen sekä sukunsa että luonteensa puolesta, puhumattakaan siitä minkälaista ratsua siitä odotettiin. Näin ollen sovin Timanttiponin kasvattajan kanssa, että tulisin tammaa tänään paikanpäälle katsomaan ja käymään selässä niiltä osin, mitä se tähän mennessä taittoi. En oikeasti ollut pysyä housuissani päästessäni kyseisen tallin pihaan, olin haljeta jännityksestä ja kädetkin tärisivät. Mikä parasta, minun ei tarvinnut pettyä näkemääni! Timanttiponi oli upea ilmestys, todella hyvärakenteinen ja omaan silmään aika iso tammaksi. Ensin se vähän karttoi minua ja kosketustani, mutta vähän aikaa ympärillä touhutessani se selvästi rentoutui ja hyväksyi minut hoitajakseen. Käsiteltäessä tamma oli varsin kiltti, eikä se selkään kivutessani yhtään hassummalta tuntunut. Päinvastoin, vau mitkä liikkeet! Ja miten yhteistyökykyinen varsin nuoreksi yksilöksi. Jep, siltä istumalta olin myyty ja sanoin kasvattajalle, että tämä hevonen muuten lähtee mukaani, hinnalla millä hyvänsä.
Iltapäivällä ajaessani takaisin Mörkövaaraan "Tinni" kyydissäni, raavin kyllä päätäni aika reippaasti, että kuinkahan kerron tämän miehelleni. Timanttiponin osto jätti aika suuren loven tallin tiliin, mutta, mutta... Jospa se siitä! Tallille saapuessani oli aika monta utealiasta silmäparia vastassa, että minkähänlaisen hevosen se tvisha taas tänne raahaa. Mutta mitä vielä, nyt sain olla enemmän kuin ylpeä ostoksestani, joka kyllä varmasti näkyi päällepäin hevosta tallitytöille esitellessäni. Tinni käyttäytyi uuden tallin pihassa vähän epäluuloisesti, mutta päästessään omaan puhtaaseen karsinaan ja saadessaan heinät eteensä, alkoi se vähitellen rauhoittua ja tottua hälinään. Pari päivää tamma saa tutustua talliin ja sen ympäristöön, ja sitten alkaa kovat treenit kohti kilpakenttiä!

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)