Karhukorven Topias - virtuaalihevonen

NimiKarhukorven Topias LempinimiTopias
Rek.nroVH00-000-0000 Synt.päivä ja ikä16.07.2010, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri146 cm, rt
KoulutustasoVaativa B, 80cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaKarhukorpi OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Luonne

Karhukorven Topias on sarjaa niitä hevosia joiden mieliala vaihtelee sekunnittain, koskaan ori ei osaa olla hetkeä pidempää tyytyväinen. Sen täytyy jatkuvaan sählätä omiaan eikä sen keskittymiskykykään esimerkiksi ratsastaessa ole parhaimmasta päästä. Topias on perinnyt luonnetta hieman molemmilta vanhemmiltaan - emä on superkiltti ja rauhallinen, joka näkyy Topiaksessa silloin kun se on väsynyt, ja isä taas oikea machoileva kingi joka tulee esiin tässäkin orissa päivittäin. Tämä poika osaa juoksuttaa ja huudattaa hoitajiaan sen minkä vain pienistä jaloistaan pääsee, ja osaapa se myös polttaa pinnoja hyvin, hyvin paljon. Topiaksen kanssa pärjätäkseen se vaatii rinnalleen maltillisen ja osaavan ihmisen, joka jaksaa katsella orin temppuilua päivästä toiseen. Kun pojan näkee ensimmäistä kertaa pelästyy siinä vähän jokainen, mutta kun siihen tutustuu kunnolla ja oppii ymmärtämään sen yli-huonoa huumoria, paljastuu siitä mitä ihanin piensuokkiori.

Hoidettaessa Topias on aika ketku, se pilailee hoitajansa kustannuksella heti alusta alkaen: kun hoitaja aukaisee karsinan oven, Topias katsoo häntä korvat höröllä innokkaasti, mutta heti kun ensimmäinen jalka on karsinan sisällä se kiepsahtaa ympäri takapuoli hoitajaan päin. Koskaan Topias ei ole ihmisiä potkinut eli tässä tilanteessa ei kannata rynnätä karsinasta ulos sydän kurkussa, vaan ottaa ihan rauhallisesti ja pyrkiä pääsemään sen turvan vierelle. Hoidettaessa Topias kannattaa todellakin laittaa kiinni riimuun, muuten se pyörii jatkuvaan ympyrää eikä anna hoitajan tehdä rauhassa työtään. Topias ei osaa rentoutua juuri yhtään, esimerkiksi harjauksen aikana se seisoo kuin rautakanki .. ruumiinsa sisällä, välillä ehkä jalkaansa liikuttaen. Helppo harjattava, ei ole herkkä mistään ja antaa jopa päänkin harjauttaa moitteitta. Sen sijaan kavioiden puhdistus ei, yllätys yllätys, ole kovinkaan mukava juttu kummankaan osapuolen kannalta. Topias ei varmasti nosta hoitajan pyynnöstä kaviotaan, se seisoo neljällä jalalla hyvin tukevasti maanpinnalla siinä vaiheessa kun hoitaja pyrkii horjuttamaan sen painoa toiselle puolelle. Mikäli hoitaja saa tosin kavion käteensä, alistuu Topias yleensä siinä vaiheessa ja malttaa pitää sitä jalkaansa ehkä muutaman sekunnin ajan ylhäällä. Varusteiden laitto tuo pojassa esiin inhottavia piirteitä, mutta aina ne varusteet jotenkin ylle menevät. Satuloidessa se pullistelee ja kummasti jopa pukittelee kun satulan laskee selkään. Hiki otsallahan vyö sitten revitään kiinni, kovin helpolla Topias kun ei hoitajaansa päästä. Suitsiessa ori pitää aluksi hampaansa tiukasti yhdessä, mutta kun hoitaja on jo itkusilmässä vieressä niin ehkä se silloin vähän hellittää.. Osaa olla siis hieman vaativampi hoidettava ja siten se vaatii hoitajakseen siis topakan ihmisen joka ei pelkää pienen pojan temppuilua.

Ratsastaessa ori ei tosiaankaan ota stressiä mistään, sillä ei ole kiire mihinkään ja siten se osaakin olla melko laista tapaus, ainakin aluksi. Kun selkään istuu, malttaa Topias kyllä rauhassa seisoa paikoillaan sen aikaa kun ratsastaja laittaa itsensä selässä kuntoon. Mutta kun ensimmäiset pohkeenpuristukset tehdään on melko varma, ettei ori liikauta edes päätään. Raippa ja kannukset ovat tämän orin kanssa aika perusjuttu tunnilla, ilman lisäapuja sitä ihan hevillä ei juoksemaan laiteta. Topakalla ja oikeanlaisella ratsastajalla se osaa ehkä olla upea kouluratsu joka taittaa hienosti vaativatkin liikkeet ja kuuntelee ohjeita maltillisesti, mutta siihen tarvitaan kyllä todella paljon työtä. Sählää siis paljon itsekseen tunneilla, eikä siten omaa kovin suurta keskittymiskykyä. Vauhtia oriiseen saa vasta lukuisilla kylkiin potkaisuilla ja raipaniskuilla, mutta se on siitä hyvä, että kun sen kerran saa esimerkiksi laukkaamaan, niin silloin se on kyllä reipas tunnin loppuun asti. Mikäli Topiaksen saa kuuntelemaan ohjeita ja menemään hallitusti eteenpäin, kuuntelee se silloin parhaiten pohjeapuja ja ratsastajan istuntaa. Suustaan ori on melko herkkä eikä siksi siedä kovia ohjasotteita, muuten sen kyllä huomaa ratsastajakin kun makaa mutalammikossa ja silmäkulmassa Topias laukkailee vihreitä peltoja pitkin. Kouluratsastuksessa poika on parhaimmillaan, kapasiteettia siltä löytyy hyvällä ratsastajalla kyseisessä lajissa vaativa b tasolle asti. Topiaksella on hyvin perusasiat hallinnassa, eikä nykyisin laukanvaihdot tai sulkutaivutuksetkaan laukassa tuota juurikaan ongelmia. Jos ori sattuu hyvälle päälle on se tosi hieno kouluratsu, sillä vaikka onkin pienikokoinen ja suomenhevonen, omaa se silti upeat pehmeät ja pitkät askeleet. Esteillä Topias tuppaa vähän kuumumaan eikä se muutenkaan tahdo soveltua kyseiseen lajiin. Vauhtia alkaa löytymään heti esteille lähestyttäessä kauheasti, eikä siten itse hyppyyn keskitytä jonka seurauksena puomit sinkoilevat ympäriinsä. Ratana Topiaksella ollaan kuitenkin hypätty 80 senttiä joka on kieltämättä hyvä suoritus. Maastossa ori on varmajalkainen, se ei säiky puskassa rapisevia lintuja tai ohi ajavia traktoreita ja siten sillä voi kulkea metsässä huoletta myös yksin.

Kilpailuissa on Topiakselle aina niin paljon kaikkea uutta ja mukavaa, eli silloin taas häslätään niin paljon kuin vain keretään. Tallin pihassa ori suorastaan kirmaa traikkuu kun tajuaa pääsevänsä matkalle, todella helppo lastattava tilanteessa kuin tilanteessa. Matkat kisapaikoille sujuvat yleensä ongelmitta, ori jaksaa seisoa yksinkin pitkän matkan paikoillaan, se ei ole tässä kohtaa ongelma. Mutta kun kisapaikalle päästään, niin saapahan hoitajat ja kisaajat pitää kyllä kaikki orin riimusta kiinni mikäli ei halua tätä karkuuttaa. Tietenkin Topias ilmoittaa kaikille että on saapunut paikalle ja siten alkaa se kauhea hirnuminen ja kiljuminen, joka saa välillä kisaajankin nolostumaan. Orin kanssa on tärkeää päästä lämmittelemään jo hyvissä ennen radalle pääsyä, muuten Topias ei ole saanut purettua kaikkia energioitaan ja sählää sitten urakalla itse suorituksen aikana. Orilla kilpaillaan siis vaativa b tasolla kouluratsastuksen parissa, eli lämmittelyssä tehdään paljon reippaassa ravissa ja laukassakin ympyröitä, väistöjä ja kaikkea muuta mitä mieleen juolahtaa. Alkuun Topias voi lämmittelyssä olla hankala kun joka puolella on niitä uusia hevostuttavia, mutta pikku hiljaa se rauhoittuu ja alkaa ehkä keskittymään tehtäviin. Kisaajan täytyy olla suorituksen aikana hyvin varma ja rauhallinen, sen täytyy ohjata maltilla Topiasta eteen mikäli aikoo saada hyvän tuloksen. Yleisesti ori on kyllä melko varma kilparatsu, mutta sekin riippuu täysin tilanteesta..

Sukulaiset

i VIR MVA Ch Mörkövaaran Murhavaisto
sh-o, vrt, 153cm
KTK-II
ii Siljan Mörkövaara
sh-o, m, 156cm
SLA-I
iii Siljan Mörköpeikko
sh-o, prt, 157cm
iie Moon Taiteilijatar
sh-t, rt, 158cm
ie Mörkövaaran Suklaa-Nautinto
sh-t, prt, 152cm
YLA2, SLA-II
iei VIR MVA Ch Kovanaama ILO
sh-o, tprt, 150cm
YLA2, KTK-II, SLA-II
iee Radikaali AB
sh-t, trt, 151cm
YLA2
e Mörkövaaran Surusilmä
sph-t, rt, 147cm
ei VIR MVA Ch Keinumäen Helmeri
sh, rt, 153cm
YLA2, SLA-II, ERJ-III
eii VIR MVA Ch Sannin Joikuri
sh-o, km, 153cm
eie VIR MVA Ch Raadelman Inkeri
sh-t, rt, 152cm
YLA2, KRJ-III, KTK-II, SLA-I
ee Pikantin Satu
sph-t, trn, 147cm
YLA2, ERJ-I
eei VIR MVA Ch Tammihaan Viljami
sh-o, rn, 155cm
YLA2, KRJ-II, SLA-II
eee VIR MVA Ch MC Tähtiin Kirjoitettu
sh-t, mrn, 147cm
YLA2, KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I

Jälkeläiset

s. 24.12.10, t. Harharetken Tuuve (e. Harharetken Lupaus) omistaja: Ram.

Valmennukset ja päiväkirja

29.08.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Rambe
Saapuessani kentän laidalle en meinannut tunnistaa valmennettavaa ratsukkoani, suomenhevosori Topias nimittäin ravasi laiskahkosti, ahkera ja tuskastunut pungertaja selässään kovin pullaponimaisesti ja oreille tyypilliset liitävät liikkeet ja pilke silmäkulmassa olivat piiloutuneet jonnekkin tuon karvaisen pullamahan alle. Päätin aloittaa ratsukon kanssa työskentelemällä ensin haitarimaisilla tehtävillä askellajien sisällä ja askellajeista toiseen. Ensin teimme siirtymisiä käynnistä raviin ja takaisin käyntiin, siirtymiset tuli tehdä mahdollisimman tiheällä välillä, mutta samalla myös mahdollisimman pienillä avuilla. Aluksi ratsastaja joutui käskemään oria liikkeelle kovemmin ottein ja meno näytti hieman kulmikkaalta, orin lämmitessä työskentelyyn tuli kuitenkin sujuvuutta ja siirtymisiä pystyttiin tekemään tiuhaan tahtiin. Kun käynti-ravi siirtymiset onnistuivat teimme siirtymisiä ravin sisällä, harjoitusravista keskiraviin. Ravisiirtymisiin oli aluksi vaikea saada selkeää eroa, tätä kuitenkin jonkin aikaa harjoiteltuamme uskalsimme siirtyä myös harjoitusravista lisättyyn. Lisätystä ori otti hieman energiaa ja jäikin usein hieman liikaa pohkeen ja kuolaimen eteen jolloin ratsastajan oli vaikea siirtää se takaisin harjoitusraviin. Ravityöskentelyn jälkeen teimme kevyesti laukkatyöskentelyä, kaaria, vastalaukkaa ja parit vaihdot. Niissä orilla ei ollut suurempia ongelmia, lopuksi teimme myös hieman koottua laukkaa ja lopulta siirryimme vielä hetkeksi ravityöskentelyyn. Ravissa testasimme vielä orin avuilla olemisen, laukan jälkeen hevoset jäävät helposti liian vahvoiksi, mutta näin Topiaksen kanssa ei käynyt. Kokosimme ravia ja teimme sitten siirtymisiä kootusta keskiraviin. Kun siirtymiset saatiin onnistumaan annoin ratsukolle luvan siirtyä loppuveryttelyyn.

21.12.2010
Topiaksen kanssa ollaan oltu hieman hiljaiselolla, sijoituksia kun poika ei enää tarvitse painotuslajistaan niin kevyttä treeniä vain mennään. Ori astui hiljattain yhden ulkopuolisen tamman ja varsaa odotellaan syntyväksi näinä päivinä. Suurempia suunnitelmia meillä ei nyt Topiaksen kanssa hetkeen ole, tosin ahkeraan jalostuskäyttöön ori siirtyy ensivuoden alussa.

27.11.2010
Ori on voinut viime aikoina erittäin hyvin, kovasti ollaan treenailtu ja käyty kisoissa ja osallistuttu tallin valmennuksiin. Topias on jäänyt jo nuoresta iästään huolimatta kilpaeläkkeelle, omaahan tuo jo yli 50 sijoitusta kouluratsastuksen parista. Nyt meillä olisi tarkoituksena etsiä muutamat sopivat tammat jälkikasvua ajatellen, toivottavasti saamme talliin Topiakselta jouluvarsoja!

04.11.2010
Topias on kerännyt jo kilpailuista 30 KRJ sijoitusta, mikä ei ole ollenkaan huono juttu. Tavoitteena olisi kisata sinne 40 sijoitukseen asti ja sitten jäädä kilpaeläkkeelle. Valmentautuminen aloitetaan toivottavasti vielä tämän vuoden puolella, kiva olisi saada ulkopuolisilta palautetta kuinka Topias liikkuu. Kunhan orin sivut olen saanut hyvään kuntoon, niin ensimmäiset jälkeläisetkin olisivat hyvin mieluisa juttu.

10.10.2010
Topiaksen kanssa on yhteistyö lähtenyt hyvin käyntiin, poika on ollut todellinen sydänten murskaaja tallillamme. Orimaiset piirteet tietenkin kuuluvat juttuun, mutta tämä hurja hevonen kerää kyllä kaikkien ihastusta upealla ulkonäöllään ja mahtavalla luonteellaan. Topias on ollut oikein kelpo kilparatsu, ollaan kerätty jo useita sijoituksia vaativa b luokista asti. Saa nähdä mitä meidän välinen yhteistyö tuo tullessaan.

21.08.2010
Pakkohan se oli tänään taas ostaa tallin hienoja suokkeja, kun mahdollisuus oli. Olin pidemmän aikaa halunnut Karhukorvesta itselleni suomenhevosta, kunnes tänään huomasin, että myytävänä oli Karhukorven Topias, jonka molemmat vanhemmat ovat Mörkövaarasta lähtöisin. Siispä kysyin yukilta, lähtisikö tämä ori minun matkaani Mörkövaaraan, ja kyllähän se lähti. Topias on osoittautunut oikeaksi hurmuriksi, sen kyllä huomaavat aivan kaikki tallilla kävijät. Kovin orimainen nuori hevonen ei vielä ole ollut, itsepäisyyttä tietenkin löytyy hieman. Tallin muiden hevosten kanssa Topias on alkanut tulla pikku hiljaa juttuun. Koska orin vanhemmat ovat suuntautuneet kouluratsastukseen, myös Topias on painotukseltaan kouluratsu. Kapasiteettia tältä pojalta toivotaan sinne vaativa b tasolle asti. Tavoitteena meillä on orin kanssa tietenkin useat laatuarvostelut, sitä ennen kuitenkin tarvitaan kilpakokemusta, sekä hienoja jälkeläisiä.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 58 kpl

09.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
10.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
10.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/60
12.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/100
13.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 07/50
15.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/50
16.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/100
17.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 09/100
19.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/100
21.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/49
22.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
24.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
24.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
25.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
26.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
27.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/100
28.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
29.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
19.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
20.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
23.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
23.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
25.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
03.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
08.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
11.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
12.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50

14.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/60
17.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/35
18.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/48
18.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/48
20.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
20.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
20.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
20.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
21.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
21.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
22.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
22.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
22.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
22.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
23.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
25.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
26.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
26.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
26.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
26.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
27.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
28.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
28.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
28.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
29.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
29.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
30.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
01.12.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
16.09.11, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli