Muistoissa: Mörkövaaran Vappu - virtuaalihevonen
k. 01.07.2015

NimiMörkövaaran Vappu LempinimiVappu
Rek.nroVH12-018-0928 Synt.päivä ja ikä20.08.2012, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri158 cm, rt
KoulutustasoHelppo A, 80cm, Harraste PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.01.2015
29 + 33 + 17 + 9 + 5 = 93p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.10.2014
7 (7+7+7) + 40 + 25 + 19 + 15 + 2 = 108p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.01.2015
5 + 42 + 22 + 20 + 15 = 105,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2015
6 + 40 + 22 + 20 + 15 + 1 = 104p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.03.2015
13 (4+6+3) + 23 + 25 + 25 + 20 = 106p, SLA-I*

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 15.02.2013
6 + 10 + 15 + 5,3 + 10 (75.127%) = 46,3p, SV-I

Luonne

Vappu on sellainen tamma joka tarvitsee rinnalleen osaavan ja rauhallisen käsittelijän – se ei nimittäin siedä minkäänmoista pelleilyä hoitajaltaan, sen verran tiukkapipo kun on. Tämä hevonen on tammamaisin tamma mitä tallista varmastikaan löytyy, se on hyvin oman arvonsa tunteva ja tuntuu muutenkin aina liitelevän muiden yläpuolella luullessaan olevansa paras. Vappu esittää aina ihmisten seurassa oikeata diivaa jonka kanssa kaikki täytyy tehdä tismalleen niin kuin tamma haluaa, tai muuten alkaa pienimuotoinen mökötys ja hoitajalle vastaan laittaminen. Vaikka Vappu omaakin ”jykevän” hevosen luonnetta, on sillä myös tietenkin se herkkäpuoli jonka takia se vaatii käsittelijältään kevyet ja varmat otteet.

Hoidettaessa tamma osaa halutessaan tekeytyä oikein hankalaksi ja suorastaan veemäiseksi, tällöin se ei huomioi hoitajaansa ollenkaan, tai mikäli huomioi, niin tekee kaikkensa ettei esimerkiksi satulaa saada selkään asti. Hoitajan ollessa karsinassa on Vappu syytä sitoa kiinni, irti ollessaan se nimittäin tuppautuu niin paljon pyörimään ja hyörimään että pienempi hoitaja varmasti jää tämän ison hevosen jalkoihin. Se, että Vappu nyt saattaa olla hieman ei-niin-helppo-hoidettava ei kuitenkaan tarkoita että se ihan mahdoton olisi tai että se joka päivä sellainen olisi. Topakka käsittelijä näyttää tammalle heti karsinaan tullessaan että hoitajan pillin mukaan asiat tapahtuvat ja se siitä. Sinällään tamma ei ole hankala esimerkiksi harjatessa tai kavioita puhdistaessa kunhan hoitaja on vain jämäkkänä. Varusteiden laitto on Vapun inhokki asia, niiden ja tamman kanssa saa silloin tällöin pitää pidemmänkin taistelutuokion. Kun suitsia yrittää saada tamman päähän, se vetää päänsä korkealle kattoon ja puree hampaansa niin tiukasti yhteen, että hoitaja saa kyllä tovin suunpielestäkin kutittaa. Satuloidessa tamma tyypillisesti pullistelee ja liikkuu paikoillaan ikään kuin hermostuneena, mutta sekin on vain sellaista hoitajalle esittämistä. Vappu vaatii siis hoitajaltaan osaamista ja oikeaa asennoitumista astetta kipakamman tamman hoitamiseen.

Kun Vapun selkään istuu, se heti ensimmäisenä testaa jokaisen selkään nousijansa. Tamman tyypillisiä ketkuiluja ovat perinteinen jumittuminen kentän keskelle ja ns kärpäspukkien heitteleminen. Osaamattomia ratsastajia Vappuhan vie aivan 6-0, siitä ei ole epäilystäkään, mutta jos yhtään tietää kuinka hevosta ratsastetaan niin aika helposti tamman ruotuun saa. Topakalla kuskilla Vappu lähtee hyvän verkan jälkeen aika reippaasti kulkemaan oikeinpäin ja tuomaan esille niitä ratsun ominaisuuksia. Välillä Vappu kuuntelee selästä tulevia ohjeita todella maltillisesti ja saattaa jopa olla yhteistyökykyinen, mutta myös niitä päiviä tammalta löytyy milloin mikään ei kiinnosta ja tällöin ratsastaja saa tehdä mitä tahansa selässä ilman että Vappu edes korvaansa liikauttaisi. Tamman suuri koko tekee siitä laiskan jättiläisen, sitä saa kyllä jokaisen tunnin aikana hoputtaa liikkumaan reippaammin eteen, lienekö sillä jarrupoljin aina ruosteessa vai mitä. Halutessaan Vappu on kyllä erittäin hyvä menopeli osaavalla ratsastajalla, sellaisella, joka osaa tuoda tamman parhaat puolet esille.

Kouluratsastuksessa tamma taittaa kaikki helpot luokat, tosin välillä sitä ihmettelee että onko tämä hevonen oikeasti edes helppo c tasoinen. Kun ratsastaja saa ratsastettua Vappua reippaasti eteen ja saa tämän kuuntelemaan ohjeita, on tamma silloin näyttävän näköinen jytky liikkuessaan kouluradalla. Etenkin silloin kun hevonen malttaa oikein uppoutua tehtävien tekemiseen ja silloin se myös yleensä antaa parhaansa ja pyrkii olemaan niin ikään kuin ratsastajansa arvoinen. Vapun kanssa kouluratsastusliikkeet täytyy vain muistaa pitää monipuolisina, sillä tamma kyllästyy herkästi pelkän kehän ympäri ravaamiseen ja jatkuvaan peruuttelemiseen ja vastaavaan. Tämän hevosen bravuureihin kouluradalla kuuluu ehdottomasti kaikki liikkeet joissa ratsun täytyy olla hyvin kuulolla ja tehdä pientä ja tarkkaa työtä.

Esteillä Vappu on yleensä oikein positiivinen yllättäjä, sillä ei uskoisi että näin jykevä hevonen pystyisi olemaan esteradalla ketterä ja tekemään melkoisia hyppysuorituksia. No, sehän on varmaa, että Vappu ei mikään ketterä kylläkään ole, mutta se itse tykkää esteiden ylittämisestä ja siten yrittää usein osaavan ratsastajan käsissä parhaansa. Tammalla pääsee ratana reilua 80cm, tosin sekin välillä rimaa hipoen. Kokonsa vuoksi Vappu ei radalla kaikkeen pysty, mutta se omaa kuitenkin hyvän hyppytekniikan ja osaa itse esimerkiksi hahmottaa hyvää ponnistuspaikkaa. Suorastaan ainoa hankaluus Vapun kanssa esteillä on sen vauhti, sillä etenkin suuremmilla esteillä hypyt voivat olla hitaalla vauhdilla melkoisen haastavia.

Kilpailuissa Vappu tuppautuu yleensä sähläilemään innostuneisuudessaan omiaan, sitä ei paljoa hetkauta vaikka hoitaja kuinka pomppisi perässä riimunnarussa. Lujatahtoista tammaa saakin siksi pidellä kiinni voimakkaasti jottei se pääse kiertelemään itsekseen kilpapaikalla. Itsepäisyyttään Vappu tietysti näyttää tallinpihassa juuri silloin kun olisi kiire kilpailuihin, se ne nimittäin osoittaa aina lastauksen aikana mieltään eikä millään tahtoisi nousta traileriin. Kun traikkuun kuitenkin vie suurehkon heinäpaalin niin kummasti tamman mieli muuttuu ja sitten jaksetaankin matkustaa nätisti pitkätkin matkat. Kilpapaikalla Vapun kanssa kannattaa lähteä hyvissä ajoin verkkaamaan, sillä kyseisessä tilanteessa sitä kiinnostaisi kaikki muu kuin työnteko ja siksi ratsastajalla voi vierähtää tovi ennen kuin saa ratsunsa hallintaan. Hyvät ja huolelliset lämmittelyt on tämän tamman kanssa kaiken a ja o mitä kilpailuihin tulee, sillä jos Vapun on saanut kohtalaisen hyvin liikkumaan verkassa niin todennäköisesti itse suorituskin tulee menemään samoin tavoin. Jos Vapulle on kuitenkin antanut liikaa omaa ohjaa, eikä ratsastaja ole ollut riittävän topakka, niin silloinhan tamma todennäköisesti vetää suorituksen vähän niin kuin itse tykkää. Vappu on joka tapauksessa varmajalkainen kisaratsu, jota ei paljoa melu ja hälinä hetkauta.

Sukulaiset

i Rikkimeni
sh-o, vrt, 156cm
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
ii Täystuho evm
sh-o, lkk, 157cm
iii Lennon Lukko evm
sh-o, lkk, 156cm
iie Rillaus evm
sh-t, vrt, 157cm
ie Likan Kristalli evm
sh-t, lkk, 150cm
iei Lempi Menköö evm
sh-o, rt, 152cm
iee Ota Huikka evm
sh-t, prt, 154cm
e Hehku-Renja
sh-t, rt, 160cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-I, SLA-I
ei Kivihaan Rambo evm
sh-o, rt, 163cm
eii Petkuttaja evm
sh-o, trt, 159cm
eie Kivihaan Aino evm
sh-t, prt, 160cm
ee Rosaliina evm
sh-t, prt, 157cm
eei Hermanni evm
sh-o, vrt, 159cm
eee Vihterin Saana evm
sh-t, prt, 151cm

i. Rikkimeni, tutummin Rikki, on mukava suomenhevosori joka ei pienestä hätkähdä. Edelleen hyvissä voimissa käyskentelevä poika viettelee eläkepäiviään Mörkövaarassa, jonne se muutti 10 vuoden ikäisenä raakileena. Hawering vei Rikkiä koulu- ja esteradoilla eteenpäin, ja niin se onkin menestynyt molempien lajien parissa upeasti. Kouluratsastuksessa siltä löytyy vaativa b tasolla asti lähemmäs 70 sijoitusta, ja esteiltä jopa 110cm luokista muutamia kymmeniä. Yleispainotteinen Rikki on kilpaillut ahkerasti myös kenttä- ja maastoratsastuskilpailuissa, ja hyvin on niissäkin menestystä sijoitusten merkeissä tullut. Tämä hyväluonteinen ori on väritykseltään vaaleanpunarautias kera piirtopään ja 156 senttimetrin säkäkorkeuden. Nyt hieman vanhemmalla iällä Rikki on siirtynyt täysipäiväiseksi jalostusoriksi, ja tähän mennessä se onkin saanut muutamia erittäin hienoja ja potentiaalisia jälkeläisiä. Vaikka ikää on, on Rikillä ja omistajalla tavoitteet vielä laatuarvosteluihin asti. Tällä hetkellä Rikki on saavuttanut kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisen, KRJ-II, palkinnon.

ii. Täystuho oli komea ja hieno, liinakko 157cm korkea ori, joka oli painotukseltaan koulupuolelle suunnattu. Ori kilpaili nuoruudessaan aktiivisesti kouluratsastuksen parissa vaativia luokkia, ja menestystähän niissä reippaasti myös tuli. Nimensä vastaisesti Täystuho oli kuitenkin kaikkea muuta kuin tuho, sillä se oli mitä mahtavaluontoisin ja ihastuttavin ori mitä maa päällään kantoi. Täystuhon kasvatti Reija Jääskeläinen ja kyseisen naisen hoivissa Tuho suuren osan elämästään viettikin. Ori ei omannut kovin kummoista rakennetta, mutta hyvän luonteensa sekä potentiaalinsa takia sitä käytettiin vanhemmalla iällä tiuhaan tahtiin jalostuksessa. Tiedettävästi Tuho jätti jälkeensä lähes 20 jälkeläistä, joista suurinosa menestyikin isänsä tavoin kouluradoilla. Ori jouduttiin lopettamaan vanhuudenoireisiin sen ollessa 24 vuotias.

iii. Lennon Lukko oli erittäin hyvärakenteinen suomenhevonen, joka pärjäsi mahtavasti niin näyttelykehissä että kilparadoilla. Upean rakenteen kruunasi liinakko väritys sekä 156cm säkäkorkeus, ja niillähän tienattiin hyvin pistein kantakirjatilaisuudessa ensimmäinen palkinto. Ensimmäisiä palkintoja Lukko keräsi myös este- ja kouluradoilta helpoista luokista. Luoneeltaan ori oli melko piittaamaton ja hankala, mutta sen omaperäinen luonne teki siitä samalla myös viekkaan ja kiinnostavan. Kilparatsun ohella Lukkoa käytettiin paljon myös jalostukseen ja näillä näkymin orilta löytyykin yhdeksän jälkeläistä, joista osa on menestynyt kilparadoilla sekä näyttelyissä Lukon tavoin. Ori kuoli sydänkohtaukseen 24 vuotiaana.

iie. Rillaus oli hyväluontoinen ja mukava tamma, jonka kasvatti Mikko Saarinen. Rillauksesta kaavailtaan aluksi ravihevosta, mutta laukkaherkkyytensä vuoksi siitä kehiteltiin pikku hiljaa kouluratsu. Hyvällä ja topakalla koulutuksella Riinasta loppujen lopuksi saatiinkin oiva kilpahevonen helppoihin luokkiin. Useasti startannut tamma sijoittuikin vanhetessaan useasti kouluradoilla ja mahtuipa mukaan myös muutamia voittoja. Vaaleanrautias tamma omasi myös hyvän rakenteen sekä säkäkorkeutta siltä löytyi 157cm. Kilpauransa jälkeen Riinaa käytettiin muutamaan otteeseen jalostukseen ja kohtuullisen hienot varsat tamma jälkeensä myös jätti. Riina jouduttiin lopettamaan pienen tapaturman seurauksena 20 vuotiaana.

ie. Likan Kristalli oli luonteeltaan kohtuullisen haastava tammaksi, se ei alistunut jokaisen käsiteltäväksi eikä se helppo missään tilanteessa ollutkaan. Väritykseltään Krista oli kauniin liinakko ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 150cm. Nuorempana tammalla kilpailtiin sen painotuslajissa kouluratsastuksessa, jossa sillä riittikin kapasiteettia hienosti vaativa b tasolle saakka. Kyseisestä luokasta Kristalta löytyykin melkoinen määrä voittoja sekä muita sijoituksia. Kohtuullisen hyvin tamma menestyi myös rakenteensa ansiosta; vanhempana tammana se kantakirjattiin toisella palkinnolla. Menestyksekkään kilpauran jälkeen Krista siirtyi siitostamman leiviin jättäen jälkeensä neljä toistaan hienompaa jälkeläistä. Ikäväksi tamma menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin jo 18 vuotiaana.

iei. Lempi Menköö, tutummin Pentti, oli hieno, pieni suomenhevosori kasvattajanaan Jouko Sallinen. Luonteeltaan Pentti oli hyvin sisukas ja osakseen tulinen, se ei soveltunut aloittelijoiden käsiin vaan vaati rinnalleen osaavan ja topakan ihmisen. Orilla kilpailtiin hyvin menestyksekkäästi kouluratsastuskilpailuissa, joissa se keräsi useita kymmeniä voittoja ja muita sijoituksia. Koulukilpailujen ohella Penttiä käytettiin myös työhevosena, jonka tietysti mahdollisti orin vankka rakenne. Säkäkorkeutta tältä kauniin rautiaalta hevoselta löytyi 152cm, mutta se ei orin egoa kyllä syönyt. Vanhempana Pentti oli täysipäiväinen jalostusorii ja siten se saikin useita kymmeniä jälkeläisiä, jotka menestyivät melko vaihtelevasti kilparadoilla. Ori jouduttiin lopettamaan jalkavikaan 22 vuotiaana.

iee. Ota Huikka, tuttavimmin Hilkka, oli omaperäinen suomenhevostamma, jonka kasvatti ja omisti Arja Kinnunen. Hilkka ei ollut mikään tavallinen suokkiputte, sillä se ei ollut todellakaan mikään letkeä ja rauhallinen tamma, vaan toi kyllä vauhtia ja vaarallisia tilanteita hoitajansa arkeen. Punarautiasta, 154 senttistä tammaa nähtiin enemmänkin näyttelykehissä kuin kilparadoilla, hyvän rakenteensa ansiosta Hilkka kantakirjattiinkin reiluin pistein ensimmäisellä palkinnolla. Koulupainotteisella tammalla kilpailtiin myös painotuslajissaan kouluratsastuksessa, mutta enemmälti Hilkka toimitti puskaratsun virkaa. Jälkeläisiä Hilkalta löytyy vain yksi kappale, joka oli tosin sitäkin hienompi, Rillan Kristalli. Hilkka lopetettiin vanhuudenoireisiin sen ollessa 24 vuoden ikäinen.

e. Hehku-Renja on Laura Suhosen kasvattama suomenhevostamma, joka siirtyi suoraa kasvattajansa hoivista Mörkövaaraan Haweringin omistukseen. "Renja" on luonteeltaan oikea nallukka, se on hyvin kiltti ja rauhallinen, mutta sitä myöten myös erittäin laiska ja perso ruualle. Lepsukka tamma on yleispainotteinen ratsu, jolla kilpaillaan edelleen aktiivisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa. Kapasiteettia koulussa riittää helppoihin luokkiin ja rataesteitä Renja ylittää parhaimmillaan noin 80cm luokkia. Molemmista lajeista Renja on niittänyt menestystä kivasti, sijoituksia siltä löytyy useita kymmeniä kappaleita. Rakenteeltaan Renja on hyvin muhku ja työhevosmainen, mutta se ei ole esteratsastuksessakaan hidasteena ollut. Säkäkorkeutta tämä rautias tähtipää omaa 160cm. Renja on nuoren ikänsä johdosta saanut vasta yhden jälkeläisen, Mörkövaaran Vapun, mutta eiköhän jälkikasvu lisäänny iän karttuessa. Tammalla on tavoitteet omistajansa kanssa laatuarvosteluihin asti.

ei. Kivihaan Rambo, tutummin vain Rambo, on hyväluonteinen ja rauhallinen oripoika, jota ensikatsauksella voisikin kuvitella ruunaksi. Tämän leppoisan orin on kasvattanut Hannu Huttunen ja nykyisin se asuu Helena Aarion omistuksessa suurella kilpahevostallilla. Jo nuorena Rambo näytti kykynsä kouluratsastuksen parissa voittamalla ensimmäisen kilpailunsa huimin prosentein, ja sen jälkeen ori onkin jatkanut useita vuosia menestykästä uraansa. Kapasiteettia kouluratsastuksessa sillä riittää vaativa b tasolle saakka, mutta myös esteitä se mielellään ylittää ratana metrin luokkaa. Tämä kyvykäs vanha herra on väritykseltään rautias kera puolisukkien ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 163 senttiä. Vaikka Rambo omaakin hyvän ja sopusuhtaisen rakenteen, ei sitä koskaan ole kantakirjattu tai näyttelyissä käytetty. Kilpauransa ohella ori on ollut aktiivisessa jalostusorin käytössä, ja jälkeläisiä siltä löytyykin toistakymmentä kappaletta. Useat jälkeläiset ovat perineet Rambon mukavaa luonnetta ja kouluratsulle tyypillisiä liikkeitä. Enää Ramboa ei kovinkaan useasti kilparadoilla nähdä, sillä se on siirtynyt hiljattain eläkeläishevosen rooliin.

eii. Petkuttaja oli aikoinaan hyvin menestykäs ja potentiaalinen suomenhevosori, joka niitti menestystä kilparadoilla lähes 14 vuoden ajan. Ori omasi uskomattomat liikkeet ja se oli luonteeltaan hyvin voitontahtoinen, ja sekös takasikin hyvät edellytykset vaativien luokkien voittamiseen. Koulukilpailuissa sitä käytettiin ulkomailla saakka, mutta myös ratsastuskilpailujen ohella se menestyi hyvin näyttelyissä. Hyvärakenteinen ori voitti useat ikäluokkansa kilpailut ja lopulta se kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Väritykseltään Petkuttaja oli tummanrautias puolisukkien kera ja säkäkorkeutta se omasi noin 159 senttiä. Tämä hieno ori oli myös erittäin kysytty ja haluttu jalostusori, sillä sen tiedettiin periyttävän jälkeläisilleen potentiaalia kouluratsastukseen. Niinpä Petkuttajalta löytyykin listoilta peräti 24 menestynyttä jälkeläistä. Ori jouduttiin lopettamaan suolikiertymän vuoksi sen ollessa vasta 20 vuoden ikäinen, jolloin se edelleenkin kilpaili kouluratsastuksen parissa.

eie. Kivihaan Aino on nytemmin jo eläkepäiviään viettelevä 23 vuotias tamma, jolla on kuitenkin takana kohtuullisen menestynyt elämä. Luonteeltaan Aino on aina ollut hieman itsepäinen ja rauhaton, ei ollenkaan sellainen tyypillinen suomenhevostamma. Sen kipakka luonne on kuitenkin ollut etuna esteratsastuksessa, jossa se on ehdottomasti parhaimmillaan. Jo nuorena Ainolla kilpailtiin 80cm luokkia hyvällä menestyksellä ja vanhetessaan ja taidon karttuessa sillä ylitettiin upeasti jo metrinkin haastavia ratoja. Kyseisen lajin parista se siis niitti useiden vuosien ajan kymmeniä voittoja ja muita sijoituksia. Kouluratsastukseen Ainosta ei kuitenkaan ollut, sillä se ei jaksanut keskittyä yhteen asiaan sekuntia pidempään. Väritykseltään tamma on kaunis punarautias ja säkäkorkeutta tältä hyvärakenteiselta hevoselta löytyy 160cm. Ainoa on kilpakausien välissä käytetty useaan kertaan siitokseen, ja tamma saikin juuri tänä vuonna neljännen ja samalla viimeisen upean jälkeläisensä.

ee. Rosaliina on jo edesmennyt suomenhevostamma, jonka kasvatti Jaana Hakkarainen. Nuorena Rosaliina eli kiertolaishevosen elämää vaihtaen omistajaa tiuhaan tahtiin, eikä sillä siksi nuorena kilpailtu tai sen kanssa muutenkaan mitään tehty. Vasta 10 vuotiaana se siirtyi vakituiselle omistajalleen, Sanna Kääriäiselle, joka koulutti Rosaliinan hyvin ja teki siitä erinomaisen harrasteratsun. Tammalla on muutamia sijoituksia aluekilpailuista koulu- ja esteratsastuksessa helpoista luokista, mutta kummempaa menestystä tamma ei kerennyt niittämään. Väritykseltään tämä hyväluontoinen, mutta laiska hevonen oli punarautias piirtopään kera ja säkäkorkeutta se omasi noin 157 senttiä. Vanhemmalla iällä Rosaliina käytiin kantakirjaamassa ja siellä se palkittiin toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Rosaliina kerkesi saamaan kaksi kappaletta, joista molemmista tuli emänsä kaltaisia lempeitä, rauhallisia tammoja. Rosaliina jouduttiin lopettamaan ikävän tapaturman seurauksena sen ollessa vasta 16 vuotias.

eei. Hermanni toimi harrasteratsun virassa koko pitkän elämänsä ajan ja eleli siten rauhallista hevosen elämää maalla. Koskaan tämä ori ei kilpailuissa pyörähtänyt, eikä sitä muutenkaan koulutettu tiedettävästi helppo b tasoa pidemmälle. Hermanni oli kuitenkin ihanteellinen puskaratsu suurella perheellä, jotka sen kasvattivat ja omistivat koko ajan. Luonteeltaan Hermanni ei ollut lainkaan orimainen tai hankala, se oli hyvin nöyrä ja kiltti tilanteessa kuin tilanteessa. Ori oli todella hienon näköinen pitkän vaalean harjansa kanssa, väritykseltään se oli muutoin vaaleanrautias ja säkäkorkeutta omasi 159cm. Rakenteellisesti Hermanni ei ollut suomenhevosoriksi tyypillinen, sillä se oli hyvin takakorkea ja oikein siro hyvärakenteisista vanhemmistaan huolimatta. Hermanni sai elämänsä aikana kaksi jälkeläistä, joista molemmista kehittyi erittäin eteviä ja hienoja ratsuhevosia.

eee. Vihterin Saana, eli tutummin pelkkä Saana, oli hyvärakenteinen ratsuhevonen, jonka kasvatti Heikki Suuraho. Hyvin näyttelykehissä menestynyt tamma oli väritykseltään punarautias läsipään kera ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 151 senttiä. Saana kantakirjattiin hyvillä pisteillä jo nuorena toiselle palkinnolle, eivätkä pisteet kaukana ensimmäisestäkään olleet. Luonteeltaan Saana oli periksiantamaton ja itsepäinen, mutta oikeanlaisella käsittelijällä se osasi käyttäytyä kuin enkeli. Tamma oli yleispainotteinen, sillä kilpailtiin helpoissa luokissa aktiivisesti niin koulu- kuin myös esteratsastuksessa. Molemmista lajeista Saana niitti kohtuullisesti menestystä, mutta suurempi ruusukehai se ei kuitenkaan ollut. Kasvattajansa hoivissa Saana sai kolme hienoa tammajälkeläistä, joista jokainen pärjäsi esteillä tai koulussa erinomaisesti. Saana kuoli ilmeisesti sydämenpysähdykseen kotilaitumellaan 24 vuotiaana.

Jälkeläiset

s. 25.04.2014, o. Mörkövaaran Jaarli (i. Mörkövaaran Jalomieli) omistaja: Milja
s. 07.08.2014, t. Mörkövaaran Vappukaappari (i. Kadotettu Unisieppari) omistaja: Mila
s. 05.10.2014, t. Mörkövaaran Vinja (i. Peskimo) omistaja: mm
s. 20.12.2014, t. Mörkövaaran Hallava (i. Riiviöiden Huurto) omistaja: Mörkövaara

Valmennukset ja päiväkirja

08.03.2015
Vappu on nyt ilmoitettu mukaan maaliskuun suomenhevosten laatuarvosteluun, jee, lisää palkintoja! Tietysti tähtäämme Vapun kanssa ykköspalkintoon, eikä pokaalit muut tulekaan kyseeseen - nousiko meillä jo neste päähän? Hieno heppa ansaitsee hyvän palkinnon, niin se vain menee. Mutta mitä tulee viime kertojen päivityksiin, ettäkö tämä tulisi olemaan meidän viimeinen laatis - pyhpah! Tajusin, että onhan Vappu vietävä KERJ laatikseenkin, eikä sekään ole kuin muutamasta jälkeläisen kerj sijasta kiinni! Aivan huippuhomma, onhan Vapun isäkin palkittu KERJ-II palkinnolla, joten miksipä me emme sitä myös kotiin hakisi. Kovasti olen myös yrittänyt tammalle löytää sitä sopivaa yhden yön seuralaista tälle keväälle, mutta jostain kumman syystä laatukriteerit täyttävää oria ei ole vieläkään löytynyt.

03.02.2015
Tammikuun loppu oli todellakin melkoista laatishuumaa, nimittäin ylasta ja erj laatiksestakin käytiin nappaamassa hyvät palkinnot. Ylassa saimme rokotusta mm. liian raskaasta rakenteesta, mutta silti yhteispisteet olivat hyvät 93. Tämä oikeutti siis YLA2 palkintoon, johon olemme erittäin tyytyväisiä. Erjn laatuarvostelu olikin sitten se mielenkiintoisempi laatuarvostelu ja en voi kuin ihmetellä, tai suorastaan kauhistella, kuinka hyvin meillä siellä meni! Vappu toi jälleen tuomareille hyvät puolensa esiin ja tuloksena oli pisteet 5 + 42 + 22 + 20 + 15 = 105,5!! Jälleen rakenne mätti hiukan, mutta kelatkaa, saimme Vapulle ERJ-I palkinnon! Tätä riemun määrää, miten ylpeä tammasta olenkaan! Vielä se SLA ja sillä hyvä. Vähän olen nyt tullut toisiin ajatuksiin sen suhteen, ettäkö Vappu olisi varsansa jo tähän maailmaan tehnyt. Nimittäin, vähänkö olisi kiva saada vielä tästä "hyvin palkitusta hevosesta" edes yksi jälkeläinen maailmalle. Jospa kevään mittaan toteutettaisiin se suunnitelma, riippuen tietysti löydetäänkö tarpeeksi hieno ori tammalle sulhoksi.

07.01.2015
Lokakuun jälkeen on Vapun kanssa sattunut ja tapahtunut yhtä sun toista, ja tässäpä taas pikakatsausta niihin: Marraskuussa pyörähdimme tuttuun tapaan eri lajien cupeissa ja tällä kertaa Vappu loisti sitten esteiden parissa, ollen erj cupissa 80cm:llä 12/204. Kilpailut olemme painottaneet hyvin pitkälti kenttään, josta Vappu on kasannut nyt joulukuun ja alkuvuoden mittaan todella kivasti sijoja.
Jälkeläisiä Vapulle on syntynyt kaksi kappaletta, lokakuussa tammavarsa Mörkövaaran Vinja ja joulukuussa kimo tammavarsa Mörkövaaran Hallava. Molemmat varsat ovat Mörkövaaralaisten isien perimää ja toivotaankin, että nämä molemmat tulevat pärjäämään emänsä tavoin ja tuovat meille hyviä näyttöjä laatuarvosteluihin.
Ai siis, laatuarvosteluihin?! Siitä voidaan pompata Vapun lokakuun kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, jossa pyörähdimme vähän, no, epäileväisin mielin. Yllätys oli kuitenkin kova, sillä Vappu sai tuomareilta peräti 108 pistettä, joka oikeuttaa ykköspalkintoon. Eli Vappu on nyt KRJ-I palkittu tähän mennessä. Hienointa tässä on se, että Vappu on myös mukana tammikuun ylassa, sekä erj laatiksessa. Näistä emme alunperinkään lähteneet mitään mainetta ja kunniaa keräämään, vaan lähinnä kirjaimellisesti vain hakemaan palkintoja. Vappu alkaa kuitenkin hiljattain lähennellä jo 20 ikävuotta, jonka jälkeen se alkaakin olemaan jo meetvurstitavaraa. Tamma on kuitenkin palvellut Mörkövaarassa hienosti niin kisa-, kuin myös jalostushevosena. Vielä SLA ja siinäpä tämän hevosen tarina taitaa ollakin...

01.10.2014
Woohoo, tänään "pitkäaikainen haave" tuli toteen ja sain Vapun ilmoitettua mukaan lokakuun krj laatikseen! Faktahan se on, että tämä tamma ei ole missään vaiheessa kuulunut "silmäteriini", joten mitään loistavaa huomiota ja panostusta se ei ole saanut. Meillä on siis realisesti tavoitteet kakkospalkinnossa, johon tulemme olemaan myös erittäin tyytyväisiä. Sukunsa puolesta Vappu kuitenkin tulee lunastamaan kohtuullisen hyvät pisteet: isä KRJ-I ja emä KRJ-II palkittu. Elokuussa Vappu sai toisen jälkeläisensä, joka mahdollisti kilpatuloksineen jälkeläispisteiden osalta laatuarvosteluun pääsyn. Jaarlin puolelta tamma tulee saamaan hyvät pisteet, mutta Vappukaappari on "vasta" (siis ikäisekseen todellakin _vasta_, hah) kerännyt 15 sijoitusta, joka syö tietysti pisteitä. Mutta, näillä mennään mitä meille on suotu!
Krj laatiksen ohella olisimme enemmän kuin innoikkaita pääsemään jo esteratsastusjaoksenkin laatuarvosteluun, mutta sinne kaipailemme vielä muutamat sijoitukset jälkeläisille lisää. Tosin voihan sitä jo hieman paljastella: Vappu on kantavana ja odottaa kolmatta jälkeläistään syntyväksi vielä tälle kuulle. Loppuvuoteen luvassa siis vaikka minkälaista jännää juttua!

13.09.2014
Vapun kanssa olemme kesän kierrelleet pääsääntöisesti kenttäkilpailuissa sekä vsrn cupeissa, mutta myös erj ja krj cupeissa olemme päässeet taitojamme esittämään. Toukokuussa Vappu otti hienosti vsrn cupin esteiltä kaksi sijoitusta matkaansa, ja heinäkuussa samoin lähti kenttäkilpailuistakin sijoitus matkaan. Esteratsastusjaoksen cupista Vappu otti loistavan sijoituksen matkaansa 80cm luokasta, ollen kuudes lähes kahdestasadasta ratsukosta. Ei yhtään hassumpaa ei! Kouluratsastusjaoksen cupissa sen sijaan sijoituimme elokuun lopulla helppo c luokassa kuudenneksitoista yli kahdestasadasta ratsukosta. Eli meillähän on kasassa jo hyvin cup-sijoja, joka tarkoittaa lisäpisteitä laatiksissa, jeejee. Joihin tietysti kovaa vauhtia nyt tähdätään!

05.08.2014 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Saavuin tallin pihan ja huomasin juuri tutun naisen taluttavan suomenhevostammaa kentälle päin. Nousin autosta, moikkasin naista ja kipitin heidän perään kentälle. Alkuverryttelimme tehokkaasti, lisäyksiä, siirtymisiä ja paljon kaarevia uria. Tamma taipui nätisti ja kantoi itsensä ratsastajineen hienossa muodossa. Otimme myös pohkeenväistöä sekä peruutuksia, ne kun tuppaavat aina välillä unohtumaan treeneissä. Aluksi ratsukko peruuti hieman vinoon ja Vappu oli hieman hämmentyneen oloinen hommasta. Pian ratsukko pääsi kuitenkin yhteisymmärrykseen ja peruutuksestaki saatiin mallikelpoinen suoritus. Valmennuksen aikana otimme laukannostoja, lisää pohkeeväistöjä, paljon kaarevia uria sekä lisäyksiä. Vapulla oli energiaa, joten kaikki tehtävät jotka liittyivät vauhtiin onnistuivat erinomaisesti. Enemmän keskittymistä vaativat tehtävät tuottivat sitten hieman hankaluuksia, kuten esimerkiksi pohkeenväistö. Lopulta, kun tarpeeksi väännettiin ja käännettiin saimme kuitenkin pohkeeväistönkin luistamaan.

27.04.2014
Pitkästä aikaa Vapun kuulumisiin! Viime aikoina olemme olleet melko hiljaiselolla, eikä Vapullakaan ole sen kummempia tehty. Kouluratsastusjaoksen parista tamma kilpaili viimeisen tarvittavan sijoituksensa jo liki puolitoista vuotta sitten, eikä esteitäkään ole tarvinnut viimeiseen vuoteen kilpailla. Sen sijaan nyt alamme keskittymään Vapun kanssa jälleen kenttäratsastukseen, sillä olisihan meillä tavoitteena jossain välissä kerj laatikseenkin päästä. Mutta! Mikä tärkeintä: jälkeläisnäytöt. Vappu sai pari päivää sitten ensimmäisen jälkeläisensä, suloisen orivarsan, joka nimettiin Mörkövaaran Jaarliksi. Jaarli muuttaa heti vieroituksen jälkeen Miljan hoiviin Fiktioon, jossa sitä odottaa aktiivinen kilpakoti - ja ennen kaikkea rakastava koti. Orivarsan isänä toimii mukavasti Mörkövaaran Jalomieli, jolle Jaarli on myöskin ensimmäinen jälkeläinen. Tästä pojasta odotamme siis paljon! Kesän mittaan olisi tarkoitus suunnitella Vapulle seuraavaa jälkeläistä, sillä edelleenkin, näyttöjä kaivataan kipeästi. Loppuvuodesta olisi Vapun kanssa nimittäin loistavaa päästä jo laatuarvosteluihin pyörähtämään, sillä ikääkin jo kiitettävästi löytyy. Mutta katsellaan, että mitä kesä tuo meille tullessaan.

06.02.2013
Viime viikkoina olemme kierrelleet Vapun kanssa jos jonkinmoisella tallilla koulu- ja estevalmennuksissa, joten tänään päätin touhuta Vapun kanssa rennolla meiningillä. Heti aamuruokien jälkeen hoidin Vapun aiivan vimpan päälle, puunasin sen kaikin harjoin mitä vain tallista löysin, letitin otsatukan ja hännän, ja hoidin huolella kaviot. Kannoin kasan porkkanoita ja omenoita tamman eteen ja annoin sen herkutella sillä aikaa kun puin sen ylle satulan ja suojat. Lähdimme käymään Vapun kanssa rennolla maastoretkellä tallin läheisillä vuorilla. Kun nousin tamman selkään, se sähläsi sillä tyylillä, että nyt on lähdettävä taas painamaan kovasti töitä. Sainkin pienen tovin maastopolulla Vappua toppuutella, ennen kuin se ymmärsi, että ei tässä olekaan kiire minnekään. Kun tie antoi periksi, otimme muutamia ravi- ja laukkapätkiä, mutta suurelta osin pitäydyimme laiskassa käynnissä koko retken ajan. Lähes kahden tunnin reissuhan siitä loppujen lopuksi tulikin, vaikka takaisin päin talliin tultiinkin melko reippaassa tahdissa. Reissun jälkeen loimitin Vapun hyvin ja päästin sen tarhaan heinäkasan ääreen muiden tammojen kaveriksi.

02.02.2013 Kouluvalmennus, valmentajana snifffe
Saavuin tallille juuri kun Haw oli taluttamassa Vappua kentälle. Totesin ratsukolle, että verryttelevät aluksi kaikki askellajit lävitse ihan omaan tahtiin niin samalla seurailen millä tuulella tamma oli. Aluksi näytti että koko valmennus menee ihan täysin pipariksi, tamma oli todella huonolla tuulella. Siirryimme käynti- ja raviverryttelyjen jälkeen viereiselle pellolle ratsastamaan, jos sieltä saataisiin vähän liikettä tammaan. Selkeästi Vappu innostui ratsastuksesta pellolle siirryttäessä ja laukkaverryttely sujuikin jo reippaassa tahdissa. Päivän tavoite oli saada tamma kantamaan itsensä täydellisesti pohkeenväistöissä ravissa sekä mahdollisesti harjoitella pohkeenväistöä myös laukassa. Hmm, ratsastajan täytyy vielä muistaa katsoa tarkemmin suuntaan johon ollaan menossa sekä antaa selkeämmät avut sekä kunnollinen oikean ohjan tuki molemmissa kierroksissa. Muuten Vappu meni väistöt todella hienosti. Väistöjen jälkeen ratsukko suoritti vielä laukanvaihdon alkeita valvovan silmäni alla. Tamma selkeästi yrittää kovasti, hieman ehkä lusmuten. Ratsastajan täytyy siis olla todella tarkka ja valpas apujen kanssa. Vielä loppukäynnit pitkin peltoa reippaassa käynnissä sekä muutama pätkä myös rennossa kevyessä ravissa.

24.01.2013 Estevalmennus, valmentajana Paula
Haw oli verrytellyt Vapun ravissa, joten jatkoimme yhdessä laukkaverryttelyllä. Ratsukko teki voltteja ja ympyröitä laukassa sillä aikaa, kun kannoin pituushalkaisijalle muutaman puomin. Sijoitin aluksi yhden laukkapuomin pituushalkaisijan keskikohtaan ja pyysin Hawia ratsastamaan suoraan pituushalkaisijaa pitkin puomin ylitse. Tarkoitus oli ratsastaa aivan keskeltä ja aivan suoraan. Etenkin hitaammassa vauhdissa Vappu alkoi herkästi kiemurrella ja lähestymisestä tuli vino tai vaihtoehtoisesti tamma ajautui puomin reunaan. Jatkoimme niin, että seisoin keskihalkaisijan toisessa päässä ja huutelin Hawille ohjeita: mihin suuntaan hevonen oli vino ja mihin piti korjata.
Kun puomi sujui molempiin kierroksiin, lisäsimme puomin perään ristikon. Esteen nähdessään Vappu alkoi taas kiemurrella ja saimme aloittaa lähes alusta. Tällä kertaa suoruus löytyi kuitenkin nopeammin. Lopuksi lisäsimme perään vielä okserin ja ratsukko sai hypätä sarjan suoralla linjalla. Haw ja Vappu olivat selvästi sisäistäneet tehtävän ja harjoitus sujui hienosti!

20.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Norpatar
Aloitimme valmennuksen tämän ratsukon kanssa harjoittelemalla koottuja askellajeja. Kävimme kaikki askellajit läpi, toki välillä ratsastettiin rennosti eteen tehden kiemurauria. Vappu tuntui hyvin haluttomalta liikkua eteen, joten avustin ratsukkoa käynnissä ja alkuun ravissakin kouluraipan avulla. Ennen koottuja laukkoja otimme hiukan laukkaa eteen, jotta takajalat tulisivat mukaan ja saataisiin lisää vauhtia ratsukon alle. Kehoitin ratsastajaa istumaan napakasti satulassa ja pitämään raipan valmiina, jos Vappu vain tiputtaa raviin. Teimme laukassa melko lyhyitä pätkiä kootusti, mutta pääsimme kuitenkin laukkaamaan puoliympyrää hyvää tasapainoista koottua laukkaa. Tämä oli niin hyvä, että annoimme hetken huilitauon Vapulle ja ratsukko sai omaan tahtiin tallustella ympäri kenttää. Vasenkierros oli laukan suhteen vaikeampi, joten siihen uppoontui myös enemmän aikaa. Kun homma ei oikein oikein toiminut, otimme käynnissä ja ravissa jyrkkiä väistöjä uran suuntaisesti ja saimme hiukan takajalkojakin vertymään. Loppuun otettiin vielä vasentalaukkaa ja nyt sujui kootut pätkätkin jo paljon paremmin. Tamma oli siis vain jumissa. Valmennus päättyi eteen alas ratsastukseen.

11.09.2012
Nyt on Vapun kanssa ensimmäiset kilpailut takana ja rutkasti on vielä edessä! Tamman kanssa on startattu koulukilpailuissa He C-A tasolla ja tähän mennessä plakkarissa on jo viisi sijoitusta. Kovin on Vappu yhteistyökykyinen hevonen ollu, sen kanssa on lähdetty oikein ilolla kaikkiin kilpailuihin. Tällä viikolla olisi vielä edessä ensimmäiset estekilpailutkin, enkä malta odottaa, että kuinka meillä sillä saralla käy! Jykevän rakenteensa vuoksi Vapulla ei hirmuisen korkeita esteitä pysty hyppäämään, mutta pienemmät esteet ylittyvät melko hyvin. En sanoisi, että Vappu kovinkaan ketterä ja sulava esteradalla on, mutta parhaansa se aina yrittää ja se saa myös riittää. Tammalle kuuluu muuten oikein hyvää, vapaapäivistä se nauttii tammakavereiden kanssa tarhassa ja työntouhussa se taas nauttii tekemisestä. Tänä vuonna meillä ei kyllä Vapun kanssa muuta suunnitelmissa olekaan kuin kilpailuja toisen perään...

21.08.2012
...Ja niin Mörkövaara kasvoi jälleen yhdellä suomenhevostammalla. Eilen talliin syntyi suloinen rautias tammavarsa yhdistelmästä Rikkimeni x Hehku-Renja. Tämän yksipolvisen söpöläisen päätin jättää talliin kasvamaan, jotta saadaan varmasti vanhemmille hyvää näyttöä. Tamma nimettiin Mörkövaaran Vapuksi ja varsa on kuin ilmetty emänsä; molemmat rautiaita muhkuja. Vappu tulee painottumaan yleisratsastukseen ja siten sillä pyritään starttaamaan mahdollisimman pian koulu- ja esteradoilla. Kummempia tavoitteita en Vapulle nyt alkuun suunnittele, rauhassa kilpailemme rutkasti sijoituksia kalenteriin ja sitten katsomme, että onkohan tammasta joskus vielä laatuarvosteluihin asti. Toistaiseksi tamma on ihastuttanut jokaisen muhkulla lookillaan ja laiskanpulskealla luonteellaan.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 47, ERJ 57, KERJ 42, VSR CUP 5 kpl

05.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
07.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
07.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
09.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/60
09.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
10.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60
10.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
13.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
15.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
15.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
16.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
16.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
18.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
20.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
20.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/60
21.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
30.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/40
30.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
31.09.12, KRJ (kutsu), KN Special, 04/40
30.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
30.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
01.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
01.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
04.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
05.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
06.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
14.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/40
16.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/40
17.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/40
19.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/40
19.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
26.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/31
27.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
31.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/60
01.11.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/60
01.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
10.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
24.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
25.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
31.08.14, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 16/217
30.09.14, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 10/167

12.09.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/30
15.09.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 05/30
18.10.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/30
27.11.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/25
30.11.12, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 04/44
15.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/24
16.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/24
20.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/27
21.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/27
22.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/27
30.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/24
01.01.13, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/19
18.01.13, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 04/20
19.01.13, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/35
29.01.13, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/18
24.05.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/33
15.06.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/31
17.06.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/36
06.07.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/29
23.08.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/29
29.08.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/17
01.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/14
11.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/30
11.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/41
12.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/41
01.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/39
04.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/39
24.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/35
26.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/35
10.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/21
15.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/21
23.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/29
27.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/17
31.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/29
01.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/27
03.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/27
03.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/09
04.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/27
06.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/09
09.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/09
11.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/39
17.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 06/39
14.09.12, ERJ (kutsu), 60cm, 04/30
15.09.12, ERJ (kutsu), 80cm, 07/76
19.09.12, ERJ (kutsu), 50cm, 02/30
20.09.12, ERJ (kutsu), 50cm, 01/30
09.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
29.09.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
10.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/60
11.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 07/50
12.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/50
13.10.12, ERJ (kutsu), 60cm, 05/39
14.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 04/50
15.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
25.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
25.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
26.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
26.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/20
27.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
31.10.12, ERJ CUP (kutsu), 60cm, 13/143
04.11.12, ERJ (kutsu), 60cm, 02/40
08.11.12, ERJ (kutsu), 60cm, 06/40
10.11.12, ERJ (kutsu), 70cm, 06/50
11.11.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
13.11.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
19.11.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/37
05.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/40
05.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 05/40
05.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/18
07.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/18
07.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/21
07.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 03/50
11.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
12.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
14.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
15.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 03/50
17.12.12, ERJ (kutsu), 60cm, 05/30
22.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
23.12.12, ERJ (kutsu), 50cm, 09/100
26.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
28.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
29.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 07/50
30.12.12, ERJ (kutsu), 60cm, 06/50
31.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
01.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
01.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
02.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
04.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
04.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
05.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
05.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 06/50
06.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 02/40
07.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
07.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
10.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
12.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 03/40
18.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
31.07.14, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 06/195
30.11.14, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 12/204

30.09.12, VSR CUP (kutsu), 60cm, 03/17
31.05.14, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/23
31.05.14, VSR CUP (kutsu), 80cm, 07/53
31.07.14, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 02/04
31.10.14, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 05/39